ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ανοίγει" η κοινοτική χρηματοδότηση για την Τουρκία

Η καταστροφή στην Τουρκία μετατρέπεται, σιγά σιγά, σε όχημα για την προώθηση πολιτικών στόχων που σε γενικές γραμμές είναι γνωστοί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό, κλιμακώνουν την πίεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά, στην Αθήνα, επιχειρείται η αξιοποίηση του τραγικού συμβάντος, προκειμένου να υλοποιηθεί, με τους μικρότερους δυνατούς τριγμούς, μια ειλημμένη από τις αρχές του καλοκαιριού απόφαση: Η άρση των επιφυλάξεων για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από κοινοτικά κονδύλια.

Αυτό, θεωρείται πια, σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ, "δεδομένο" παρά το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες, κυρίως με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, στην επικείμενη συζήτηση με τους εταίρους να δεχτεί την εκροή κονδυλίων προς την Τουρκία, ακόμη και από το χρηματοδοτικό κανονισμό για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, που αποφασίστηκε τον Μάρτη του '95.

Η κίνηση αυτή, όπως λένε στο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συγκυριακή ενέργεια εξ αιτίας της καταστροφής που υπέστη η γειτονική χώρα, αλλά ως μια ενέργεια συνεπής προς τον στόχο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, όταν προσήλθε στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Από εκεί και έπειτα, πάντως, αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η τοποθέτηση της Ελλάδας απέναντι στο γενικότερο αίτημα των εταίρων για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, με το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας στην ΕΕ χώρας, θα εξαρτηθεί από την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τις "διαθέσεις" που θα επιδείξει η τουρκική κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτές οι ελληνικές επιφυλάξεις, ήδη αντιμετωπίζονται από τους Ευρωπαίους με την κλιμάκωση της πίεσης προς την Αθήνα. Χτες ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας μίλησε για την "ανάγκη" να προωθηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και να χαρακτηριστεί η τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Ανάλογες είναι οι τοποθετήσεις αξιωματούχων των ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες διατυπώνονται σε κάθε ευκαιρία παρασκηνιακά.

Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες, περιγράφουν το πλαίσιο, στο οποίο θα αναγκαστεί να ισορροπήσει η ελληνική κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, καθώς μάλιστα έχει να αντιμετωπίσει και διαφωνίες στο εσωτερικό. Αυτές, ωστόσο, οι διαφωνίες, καθώς εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι περιγράφουν "μικροπολιτικές" σκοπιμότητες, δεν αναμένεται να ανακόψει τη διάθεση της ηγεσίας του ΥΠΕΞ να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή της πολιτικής της χώρας απέναντι στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες σε δηλώσεις του ζήτησε από τους δημοσιογράφους "για λόγους τακτικής να μας δώσετε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία, η οποία, ήδη, έχει προχωρήσει σημαντικά, ώστε η απόφαση, η οποία θα ληφθεί να απηχεί τη βούληση της ΕΕ και, βεβαίως, και τη δική μας, όπως από την πρώτη στιγμή την έχουμε εκφράσει. Να ενισχυθεί, δηλαδή, οικονομικά η Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι "για λόγους ανθρωπισμού επιθυμούμε να υπάρξει οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Οσον αφορά, όμως, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η αντιμετώπισή τους παραμένει αυτή, η οποία είναι γνωστή σε σας, εδώ και αρκετό καιρό. Δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική της χώρας".

Επαφές του υπουργού Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να "εκτονώσει" τις όποιες εντάσεις δημιουργούν οι επιλογές του, έχει ξεκινήσει μια σειρά "ενημερωτικών επαφών" με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα και τον πρόεδρο της ΠΟΛ.ΑΝ. Αν. Σαμαρά. Και οι δύο στις δηλώσεις τους τάχτηκαν κατά της άρσης του ελληνικού "βέτο" για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Αντίθετα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ελληνικό "βέτο" στην ουσία δεν υπάρχει, γιατί οι εταίροι έχουν βρει τρόπους να το παρακάμψουν και επομένως η επιμονή σε αυτή την πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Ο Κ. Μητσοτάκης, στη δήλωσή του συμπλήρωσε, ότι πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση μια εξωτερική πολιτική που δε θα είναι προσκολλημένη στο παρελθόν και δε θα επηρεάζεται από προσωπικές φιλοδοξίες ή πικρίες.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα με τον Θ. Πάγκαλο, ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ο Ισμ. Τζεμ στο Παρίσι

Την πλήρη συμπαράστασή της στην Τουρκία, και την έντονη επιθυμία της, τόσο για την απεμπλοκή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, όσο και για την εξασφάλιση γενικότερων λύσεων αποστολής σημαντικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Τουρκία, εξέφρασε σήμερα η γαλλική ηγεσία, προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ.

Κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του σήμερα στο Παρίσι, ο κ. Τζεμ συνάντησε τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βεντρίν και τον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Μοσκοβιτσί.

Σύμφωνα με την κ. Κολονά, εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας, "ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκ νέου τον δικηγόρο μιας ευρωτουρκικής προσέγγισης. Υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι υπέρ της απελευθέρωσης του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, όπως και οι υπόλοιποι 13 της ΕΕ. Εάν υπήρξαν παρεξηγήσεις - τόνισε ο Πρόεδρος - πρέπει να συζητηθούν και να ξαναβρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας και συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Το δράμα του σεισμού θα μπορούσε να είναι οριστικά ένα μέσο, για να προχωρήσουν τα πράγματα".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ - ΑΕ
Ρυθμίσεις υποβάθμισης!

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μείωση μόνιμου προσωπικού προβλέπει το κυβερνητικό νομοθέτημα

Νομοσχέδιο σαφούς υποβάθμισης της ΕΡΤ - ΑΕ, με το "μανδύα" της εξυγίανσης, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο έμπειρο και μόνιμο προσωπικό οδηγείται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση χωρίς να αντικαθίσταται. Ως κεντρική επιδίωξη η κυβέρνηση προβάλλει τη βελτίωση της αναλογίας εσόδων και εξόδων της εταιρίας, κάνοντας λόγο για αναγκαστικές ρυθμίσεις βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται η άμεση υλοποίηση προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης είτε υποχρεωτικά για κατηγορίες εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 30 έτη προϋπηρεσίας, καθώς και εθελούσιο για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το κόστος του εν λόγω προγράμματος μπορεί να φτάσει το ύψος των 28,6 δισεκατομμυρίων δραχμών σε περίπτωση που υπάρξει εθελούσια αποχώρηση είτε 12,8 δισεκατομμύρια με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μέχρι και το 2002. Πάντως ορίζεται με σαφήνεια ότι για το προσωπικό που θα αποχωρήσει "η ΕΡΤ - ΑΕ δεν πρόκειται να κάνει προσλήψεις προσωπικού με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, όπως είναι το προσωπικό που συνταξιοδοτείται". Οσον αφορά την ΕΡΤ, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 250 δραχμές ανά μετρητή, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, η μείωση των οργανικών θέσεων της εταιρίας κατά 100 με την κατάρτιση νέου Υπηρεσιακού Οργανισμού, καθώς και τροποποίηση του γενικού κανονισμού προσωπικού.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο γίνονται παρεμβάσεις σε ασφαλιστικά θέματα, σε μια σειρά κατηγοριών εργαζομένων, όπως το τακτικό προσωπικό του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, των εργαζομένων στους Οργανισμούς Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Ρυθμίζεται η δυνατότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ σε εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 ημέρες εργασίας, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται θέματα συνταξιοδότησης των ιπτάμενων μηχανικών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", εφόσον έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους και 4.500 ημέρες ασφάλισης είτε 7.500 ημέρες εργασίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής

Συντηρείται η φιλολογία για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Στις 4 Σεπτέμβρη επισκέπτεται την Κύπρο ο νέος ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τζέιμς Ουέστον και, όπως ανέφερε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο ίδιος επισήμανε πως το ταξίδι αυτό είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, χτες, σε δημοσίευμά της η γνωστή αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" έκανε λόγο για "πιέσεις που θα ασκηθούν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον" γράφοντας ότι αναμένεται "να ζητήσει από τον Τούρκο πρωθυπουργό την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο".

Σχετικά με το παραπάνω, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" παρουσιάζει δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, "ότι ο Ετζεβίτ δεν πρόκειται να δεχτεί οδηγίες από την Ουάσιγκτον". Σημειώνεται ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Σεπτέμβρη και στην ατζέντα των συνομιλιών του περιλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είπε ότι "αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής μας, όσον αφορά τη σχέση μας με την Κύπρο και την προσπάθεια που από κοινού καταβάλλουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το Δόγμα αυτό, το οποίο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει περιεχόμενο, έχει εμπλουτιστεί, έχει υπόσταση, έχει πάρει σάρκα και οστά, αποτελεί κεκτημένο για την Ελλάδα και την Κύπρο και ουδείς μπορεί να το υπονομεύσει ή να το αμφισβητήσει. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για την τύχη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Το Δόγμα αυτό είναι ισχυρό", κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ