ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζί με τους εργάτες, αγρότες και φοιτητές

Διευρύνεται η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Πανελλαδική η κινητοποίηση των συνταξιούχων την ίδια μέρα. Στελέχη του ΠΑΜΕ "οργώνουν" τους εργασιακούς χώρους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Οργώνουν κυριολεκτικά τους εργασιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης κλιμάκια του ΠΑΜΕ,μεταφέροντας τη φωνή της αντίστασης και του αγώνα σε εκατοντάδες εργαζόμενους, ενόψει της μεγάλης "υποδοχής" που ετοιμάζει το εργατικό κίνημα και ο λαός της πόλης στον πρωθυπουργό, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι φοιτητές,μετά από σχετική απόφαση της ΦΕΑΠΘ, ενώ συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει οι αγρότες του Εβρου και ανάλογα προσανατολίζονται οι αγρότες και άλλων περιοχών. Μαζικότατη αναμένεται, εξάλλου, η συμμετοχή των συνταξιούχων στην πανελλαδική συγκέντρωση που οργανώνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη πέντε ομοσπονδίες που εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σε ξενοδοχεία της πόλης περιόδευσαν χτες ο Χρήστος Κατσιώτης,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, και ο Ακης Οργαντζής,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του ΕΚΘ.

Σε δήλωσή του στο "Ρ" ο Χρήστος Κατσιώτης τόνισε ότι στις συζητήσεις που έγιναν για την κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό κίνημα, για τα προβλήματα και την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, αυτοί έστειλαν μηνύματα και προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος ότι είναι αντίθετοι με την πολιτική αυτή και δεν αποδέχονται τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις.

"Οι εργαζόμενοι είναι όντως θυμωμένοι και απογοητευμένοι", υπογράμμισε ο Χρ. Κατσιώτης, "και πιστεύουμε ότι ο θυμός και η αγανάκτησή τους θα εκφραστούν και με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο".

Σε τράπεζες περιόδευσε επίσης άλλο κλιμάκιο του ΠΑΜΕ από τους Γιώργο Ποντικό, Παναγιώτη Μανωλάκο, Σωτήρη Ζαριανόπουλο και Γιώργο Χαβατζά.Οι συνδικαλιστές επισκέφθηκαν το κεντρικό κατάστημα και υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, το κεντρικό της Αγροτικής Τράπεζας και το κεντρικό της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους τα στελέχη του ΠΑΜΕ εξέθεσαν τους στόχους που συνδέονται με το συλλαλητήριο του Σαββάτου σε σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων στις τράπεζες, όπως τα προβλήματα εργασιακών σχέσεων, με αιχμή το ωράριο εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις τραπεζικών οργανισμών και τα προβλήματα ασφάλισης. Ο Γ. Ποντικός μας δήλωσε ότι "εκτός από τα προβλήματα αυτά, αναπτύχθηκε στις συζητήσεις πλούσιος προβληματισμός για τα θέματα της παιδείας, γεγονός που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν ευρύτερες ανησυχίες για τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και ασφαλώς οι ανησυχίες αυτές θα εκφραστούν και με συγκεκριμένη δραστηριότητα για τη λύση αυτών των προβλημάτων".

Την ίδια ώρα άλλη ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, από τους Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Κώστα Αβραμόπουλο,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Μαρίνα Δέλιου,από τον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων, περιόδευσε στο συνεταιριστικό εργοστάσιο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, την ΕΛΛΕΝΙΤ και τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει σήμερα Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συνέντευξη Τύπου,όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΜΕ για την κατάσταση στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος και τους άμεσους στόχους πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΦΕΑΠΘ

Με απόφασή του το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) συμμετέχει στη μεγάλη πανεργατική διαμαρτυρία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτέμβρη την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσουν τη δική τους προσυγκέντρωση στις 6μμ στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ απ' όπου και θα κατευθυνθούν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου θα βρίσκεται και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών.

Οι συνταξιούχοι

Σε προκήρυξή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιούχων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τονίζει: "Θα υποδεχτούμε τον κ. Σημίτη για να θυμίσουμε πως εκτός από το 2,5% των κεφαλαιοκρατών, υπάρχει και το 97,5% του λαού, εργάτες, αγρότες, βιοτέχνες, επαγγελματίες και συνταξιούχοι που διεκδικούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα στη ζωή.

Σας καλούμε όλους στις 4 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του Λευκού Πύργου για να πάμε στη ΧΑΝΘ, για να ενώσουμε τις διαμαρτυρίες μας μ' όλα τα άλλα τμήματα των "ταπεινωμένων και καταφρονεμένων"".

ΔΑΝΕ
Μετά το πλιάτσικο, το σκάνδαλο

Απόφαση - καταδίκη για τους μικρομετόχους και τα ασφαλιστικά ταμεία χτες από το Εφετείο Δωδεκανήσου

Το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε! Χτες - και ενώ μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η Γενική Συνέλευση των μετόχων της "Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας" - εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσων,με την οποία η ΔΑΝΕ υπάγεται στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90,περί προβληματικών επιχειρήσεων και έτσι ρυθμίζεται ένα μεγάλο τμήμα των συνολικών οφειλών της εταιρίας (προς τράπεζες, δημόσιο και άλλα Ταμεία)! Η απόφαση "καταδίκη" για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους μικρομετόχους και συνολικά το δημόσιο, εκδόθηκε χτες "όλως τυχαίως" και ενώ εξελισσόταν μέχρι αργά η κρίσιμη συνέλευση των μετόχων της ΔΑΝΕ! Εξάλλου, ο Βαρδινογιάννης, είχε κάνει σαφές, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση, ότι η ΑΝΕΚ "θα εγγυηθεί" την εξόφληση των οφειλών της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ, μόνο αν ενταχθεί η εταιρία στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 περί προβληματικών επιχειρήσεων!

Μετά το "πλιάτσικο" που έγινε σε βάρος της ΔΑΝΕ, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια και αφού έγιναν ένα σωρό διευκολύνσεις από το ΠΑΣΟΚ προς την ΑΝΕΚ - ΔΑΝΕ, σήμερα παραγράφεται ένα μέρος των χρεών της εταιρίας, τα οποία υποτίθεται ότι είχε αναλάβει να ξεχρεώσει ο... "σωτήρας" ΑΝΕΚ!

Από την άλλη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωνε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι "το ΝΑΤ είναι απολύτως προβληματικό Ταμείο".Αυτό όταν, με προσωπική του ευθύνη το ΝΑΤ,παρά τη δέσμευση της ΑΝΕΚ - προκειμένου να βάλει "πόδι" στα δωδεκάνησα "τρώγοντας" τη ΔΑΝΕ - προς το ΥΕΝ ότι θα πληρώσει τις οφειλές της ΔΑΝΕ (τα χρέη της οποίας μέχρι το τέλος του 1998 ανέρχονταν σε 16 δισ. δραχμές) και τις οφειλές της ύψους 1 δισ. δραχμών προς το ΝΑΤ,είχε εισπράξει μόνο μια εγγυητική επιστολή 170 χιλιάδων δραχμών!Κατά τα άλλα, λες και ήξερε τις εξελίξεις, ο υπουργός δήλωσε χτες ότι δε "θα δεχτεί καμία εταιρία που να χρωστά" και ότι οι οφειλές θα πρέπει να έχουν πληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη!

Η συναίνεση "δεξιώνεται" την ευρωυποταγή

Μια δεξίωση, όπως και ένας διάλογος, δεν έχουν ίσως τίποτα το μεμπτό γενικά. Το ζήτημα είναι γιατί και για ποιους κάνεις μια δεξίωση, όπως και ένα διάλογο φυσικά. Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός της χώρας, βιώνουν τις βασανιστικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το "γιατί" και το "για ποιους" κάνεις ό,τι κάνεις, ιδίως όταν εκπροσωπείς τους εργαζόμενους της χώρας. Η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφάσισε προχτές ότι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα μία μέρα μετά τα εγκαίνια και την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία, θα πρέπει να παραθέσει μια δεξίωση. Μια δεξίωση στην οποία θα προσκληθούν, εκτός των συνδικαλιστικών στελεχών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη της κυβέρνησης και των "παραγωγικών τάξεων".

Αραγε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, θεωρεί σίγουρο ότι οι προσδοκίες της, τις οποίες παρουσιάζει ως προσδοκίες όλων των εργαζομένων της χώρας, θα εκπληρωθούν από τον πρωθυπουργό, κατά την ανακοίνωση της οικονομικής πολιτικής για τον επόμενο χρόνο; Η μήπως αδιαφορεί για το τι θα γίνει, έχοντας σαν δεδομένο ότι και αυτή τη χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, θα στηρίξει αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα από τις επιμέρους "αποχρώσεις" της, στο όνομα της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ; Ισως πάλι, πέρα από όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να θεωρεί τη... δεξίωση ως μια μορφή επικοινωνίας και διαλόγου με την κυβέρνηση και τις "παραγωγικές τάξεις". Υπάρχει και το προηγούμενο του "κοινωνικού διαλόγου", ο οποίος δε διέφερε και πολύ από μια δεξίωση, έτσι όπως έγινε και με το αποτέλεσμα που αποκομίστηκε. Απλώς, σε ένα "κοινωνικό διάλογο", υπερέχει η συζήτηση, από την επιδρομή στον μπουφέ, που φυλάσσεται για το τέλος.

Ωστόσο, κάποιου είδους "δεξίωση", ετοιμάζεται να παραθέσει και η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προσφέρει στο λαό ένα "κοκτέιλ", με μια γερή δόση υποταγής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παραπέρα αφαίρεσης δικαιωμάτων, έντασης της λιτότητας, περιορισμού των κοινωνικών παροχών, αλλά ταυτόχρονα και μιας ακατάσχετης δημαγωγίας και προεκλογικής υποσχεσιολογίας. Το αμφίβολο είναι αν θα ανταποκριθούν όλοι οι καλεσμένοι σ' αυτή τη "δεξίωση". Η αμφιβολία αυτή, μάλλον δεν ισχύει για τη ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι χτυπιούνται ανελέητα από την ανεργία, τις συμβολικές... αυξήσεις, τον πάντα μεγαλύτερο "πραγματικό" πληθωρισμό, την υπονόμευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, την εξάπλωση των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας. Κι αυτή, αντιδρά με μια δεξίωση, μια συνέντευξη Τύπου, μια μελέτη και μια σύσκεψη... Τουλάχιστον είναι όλα αυτά επιδοτούμενα;

Γ. Φ.

Σήμερα η συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μηχανικών, για την ανάδειξη της Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ καλεί όλους τους μηχανικούς να συμβάλουν στο δυνάμωμα του σωματείου και να πάρουν αποφασιστικά μέρος στη Γενική Συνέλευση.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Εκδρομές στην Κύπρο από Οκτώβρη

Επταήμερες εκδρομές στην Κύπρο,πραγματοποιεί ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας,για 1.000 δικαιούχους του, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πάρει εισιτήρια εκδρομικού προγράμματος και δελτία κοινωνικού τουρισμού, τα έτη 1998 και 1999.

Οι εκδρομές θα γίνουν από την 1/10/99 έως 10/12/99.Το κόστος που βαραίνει τους δικαιούχους είναι 50.000 δραχμές και το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται από τον Οργανισμό.

Η χορήγηση των εκδρομικών εισιτηρίων θα γίνει με προεγγραφές.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση στα γραφεία του Οργανισμού από τις 6/9 έως και τις 20/9.Εάν μέχρι τότε δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.000 ατόμων, τότε ο Οργανισμός θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται: Στην Αθήνα,στα γραφεία του Οργανισμού στην Πατησίων 125 και στην Αγίου Μάρκου 11. Στον Πειραιά,στην Ομηρίδου Σκυλίτση 19. Στη Θεσσαλονίκη,στη Μητροπόλεως 110. Επίσης, στα περιφερειακά γραφεία και τις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού σε όλη τη χώρα.

Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 1.000,τότε ο Οργανισμός θα κάνει κλήρωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι δικαιούχοι με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

Για το "θεαθήναι"...

Προεκλογικού τύπου σκοπιμότητες ήρθε να καλύψει βασικά η έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εργασίας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο μετρό, η οποία έγινε μετά τις αποκαλυπτικές καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ότι έχουν ξεπεράσει τα 800 τα καταγραμμένα εργατικά ατυχήματα στο έργο. Η προτεινόμενη "λύση" απ' τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα παραπέμφθηκε στο γνωστό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που θεσπίστηκε με τον αντεργατικό νόμο 2639/'98 και που επί της ουσίας οδηγεί στην πλήρη διάλυση των ήδη αποδυναμωμένων Επιθεωρήσεων Εργασίας και συνακόλουθα στην ελαχιστοποίηση και των όποιων ελέγχων γίνονταν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων του Συνδικάτου Αθήνας και του Παραρτήματος Εργαζομένων μετρό.Οι συνδικαλιστές, εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες στο μετρό, έθεσαν γενικότερα το ζήτημα της μη τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις οικοδομές, αλλά και την ουσιαστική ανυπαρξία των Επιθεωρήσεων Εργασίας και ιδιαίτερα της Τεχνικής Επιθεώρησης.

Πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για την παιδεία

Πλατιά σύσκεψη με συνδικάτα και συνδικαλιστές, διοργανώνει η γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27), με θέμα την "οργάνωση της πάλης του μετώπου παιδείας μαζί με την εργατική τάξη, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης στην προοπτική του σύγχρονου λαϊκού σχολείου".

Η γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι το ζήτημα της παιδείας είναι πρώτα και κύρια ζήτημα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και γι' αυτό το έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα και έχει αποφασίσει την οργάνωση μιας σειράς παρεμβάσεων για την απόκρουση και ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων για ένα σύγχρονο λαϊκό σχολείο.

Καταγγέλλουν την τρομοκρατία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τη διεύθυνση της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και της τεχνικής εταιρίας J&P ATE ΕΛΛΑΣ καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης για τρομοκρατία και αστυνομοκρατία στο χώρο του εργοταξίου, όπου οικοδομούνται οι εγκαταστάσεις για τη μονάδα του πολυπροπυλενίου.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου επισκέφθηκε χτες το χώρο του εργοταξίου για να ενημερώσει τους οικοδόμους για το πανεργατικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις πύλες της ΔΕΘ. Στην είσοδο του εργοταξίου οι φύλακες ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία ότι ο εργοταξιάρχης δεν μπορεί να δώσει άδεια εισόδου και ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων και συγκεκριμένα κάποιου κ. Μάντε, ο οποίος, μέσω της τηλεφωνήτριας, δήλωσε "αναρμόδιος"! Τελικά δεν επιτράπηκε η είσοδος της αντιπροσωπείας του Συνδικάτου στο εργοτάξιο.

Η διοίκηση του Συνδικάτου καταγγέλλοντας την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δηλώνει ότι δε θα περάσει η αστυνομοκρατία και η τρομοκρατία στα οικοδομικά και τεχνικά έργα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ