ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο κατάργησης σχολείων!

Αλλη μια απόφαση του υπουργείου Παιδείας βάζει λουκέτο σε 31 Λύκεια. Αντιδρούν εκπαιδευτικοί και γονείς στην πολιτική που θέλει λιγότερη παιδεία

Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο κατάργησης σχολείων στο πλαίσιο της πολιτικής που αποκλείει τα παιδιά από το Λύκειο και τα οδηγεί στη μισοκατάρτιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς συνιστά ανοιχτή υπονόμευση και συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στη λίστα των καταργούμενων Λυκείων έρχονται να προστεθούν άλλα 31,με τη Δ4/513/4-8-1999 απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Ι. Ανθόπουλου,η οποία έχει κοινοποιηθεί ήδη στις ενδιαφερόμενες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την απόφαση αυτή καταργούνται τα εξής σχολεία: 5ο ΕΛ Χαλανδρίου,7ο ΕΛ Ιλίου,6ο ΕΛ Γλυφάδας,4ο ΕΛ Αγίου Δημητρίου,15ο ΕΛ Πειραιά,3ο ΕΛ Γρεβενών,ΕΛ Δεσκάτης Γρεβενών (πρώην ΤΕΛ), 12ο ΕΛ Ηρακλείου,2ο ΕΛ Μοιρών Ηρακλείου,3ο ΕΛ Ηγουμενίτσας,2ο ΕΛ Παραμυθιάς,9ο ΕΛ Ιωαννίνων,5ο ΕΛ Κέρκυρας,6ο ΕΛ Κέρκυρας,ΕΛ Καρακιάνας Κέρκυκας,3ο ΕΛ Κιλκίς,2ο ΕΛ Τυρνάβου,7ο ΕΛ Καλαμάτας,5ο ΕΛ Δράμας,4ο ΕΛ Ρεθύμνου,2ο ΕΛ Μουδανιών,2ο ΕΛ Κισσάμου Χανίων,2ο ΕΛ Αμφισσας,3ο ΕΛ Σπάρτης,ΕΛ Μολάων (πρώην ΤΕΛ), ΕΛ Μακρακώμης (πρώην ΤΕΛ), ΕΛ Αταλάντης (πρώην ΤΕΛ), ΕΛ Οινουσσών Χίου,ΕΛ Κορωπίου,8ο ΕΛ Βόλου και 3ο ΕΛ Ευόσμου.

Με αφορμή την προωθούμενη κατάργηση του 5ου Ενιαίου Λυκείου Χαλανδρίου,η προϊσταμένη της Β Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου και ζητά να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των υπό κατάργηση σχολείων. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου, τονίζει ότι το Χαλάνδρι έχει ένα μόνο λύκειο, το 4ο ΕΛ, περιορισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και το 5ο ΕΛ αποσυμφορεί το μαθητικό δυναμικό του 1ου και 4ου ΕΛ Χαλανδρίου. Τονίζει επίσης ότι το μαθητικό δυναμικό του 4ου Λυκείου την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσει τους 250 μαθητές. Και δεν είναι τα μόνα σχολεία που καταργούνται καθώς έχουν προηγηθεί και αναμένεται να εκδοθούν και άλλες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας καταγγέλλει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ "συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, αποφάσισε ερήμην των τοπικών κοινωνιών το κλείσιμο 150 και πλέον σχολείων (Ενιαία Λύκεια) σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και δύο στο νομό μας", απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης. "Η απόφαση αυτή, τονίζει η ΕΛΜΕ, είμαι άμεση συνέπεια του αντιδραστικού νόμου 2525/97. Η μείωση του μαθητικού δυναμικού στο Ενιαίο Λύκειο και η βίαιη μετατόπισή τους σε υποβαθμισμένα ΤΕΕ ήταν και είναι βασική επιλογή του υπουργείου Παιδείας". Επισημαίνουν επίσης ότι το κλείσιμο των σχολείων και μειώνει τον αριθμό των οργανικών θέσεων και οδηγεί και τυπικά στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων Αιτωλοακαρνανίας καταδικάζει τις καταργήσεις σχολείων "για λόγους κοινωνικούς - δημογραφικούς - παιδαγωγικούς και λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου" και καλεί τη ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας και τους δήμους του νομού να καταδικάσουν την πολιτική των καταργήσεων και τους γονείς να αντιδράσουν.

Δε λείπουν βιβλία, αλλά... "φυλλάδια"

Δεν υπάρχει πρόβλημα κατά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του υπουργείου Παιδείας. Ναι μεν λείπουν 15 βιβλία από το Λύκειο, αλλά τα 14 είναι "φυλλάδια" και το άλλο θα χρησιμοποιηθεί μετά το Φλεβάρη...

Επιχειρεί να διαψεύσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση της παράδοσης των βιβλίων στους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου και των ΤΕΕ και επιρρίπτει ευθύνες στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, ο οποίος είναι φανερό πια ότι έχει μπει στο στόχαστρο, ύστερα και από την πρόταση για αφαίρεση από αυτόν των αρμοδιοτήτων παραγωγής των βιβλίων, προκειμένου αυτές να δοθούν σε ιδιώτες. Πάντως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ουσιαστικά δε διαψεύδει ότι δεν είναι έτοιμα τα βιβλία. Από την πλευρά της η Διοίκηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων επιφυλάσσεται να απαντήσει στον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με ανακοίνωση σήμερα.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θ. Εξαρχάκος,σε ανακοίνωσή του, αναφέρει συγκεκριμένα: "Θεωρούμε ότι όλα τα βιβλία του μαθητή θα είναι στα σχολεία στην ώρα τους. Είναι θέμα απλά διακίνησης και όχι συγγραφής και εκτύπωσης... Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία του μαθητή". Ομως, ταυτόχρονα δεν αρνείται τις ελλείψεις. Μόνο που από τα 15 με τα οποία υπάρχει πρόβλημα, λέει ότι το ένα είναι βιβλίο και θα χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο τετράμηνο, δηλαδή από το Φλεβάρη του 2000, ενώ τα άλλα 14 τα βαπτίζει "φυλλάδια". Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι "όλα αυτά είναι έτοιμα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε μορφή χρομοφάν. Επτά από αυτά έχουν σταλεί στον ΟΕΔΒ πριν από τις 11/8 και τα άλλα έχουν σταλεί σταδιακά". Σε ό,τι αφορά τα βιβλία των ΤΕΕ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι δεν είναι έτοιμα, καθώς όπως αναφέρει "έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή τους και μερικά βρίσκονται στο στάδιο της προεκτύπωσης. Μέχρις τις 13 Σεπτεμβρίου, για κάποια μαθήματα θα έχουν σταλεί στα σχολεία τα αντίστοιχα βιβλία. Για τα μαθήματα που δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η εκτύπωση των βιβλίων μέχρι την ημερομηνία αυτή θα σταλούν τα δύο πρώτα κεφάλαια κάθε βιβλίου ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για τη διδασκαλία τους" (!).

Στο δρόμο της συναίνεσης και το νέο ΔΣ της ΔΟΕ

Ενώ με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών οξύνονται με την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης", το νέο ΔΣ της ΔΟΕ παραπέμπει τις όποιες αντιδράσεις του κλάδου για το... Νοέμβρη.

Κατά τη συνεδρίαση για το πρόγραμμα δράσης της νέας χρονιάς, αποφασίστηκε ο Σεπτέμβρης να είναι μήνας ενημέρωσης, ο Οκτώβρης γενικών συνελεύσεων που θα συζητήσουν πρόταση του ΔΣ, η οποία θα διαμορφωθεί μετά από περιοδείες και ολομέλεια προέδρων στο τέλος του Οκτώβρη. Μάλιστα με την πρόταση αυτή που προώθησε η ΠΑΣΚ συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία και του νέου ΔΣ, με την απόφασή της αυτή, δείχνει να συνεχίζει το δρόμο της απερχόμενης διοίκησης, το δρόμο του συμβιβασμού, της συναίνεσης και της υποταγής. "Ετσι, ροκανίζοντας το χρόνο, με τις χρονοβόρες διαδικασίες δίνει χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, η οποία, ενόψει των εκλογών, δε θέλει αγωνιστικές εκρήξεις και πίστωση χρόνου στο υπουργείο να προχωρήσει σε νέα βήματα υλοποίησης του νόμου 2525", τονίζει η ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ πρότεινε διεκδικητικό πλαίσιο, με αιχμή την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και με πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις από 20 μέχρι 30 Σεπτέμβρη, που θα συζητήσουν πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές του Οκτώβρη με κλιμάκωση, συνέχεια και προοπτική. Ως ημερομηνία για ολομέλεια προτείνει τη 1 ή 2 Οκτώβρη. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι οι αγώνες να συντονιστούν με τους υπόλοιπους φορείς της παιδείας και των εργαζομένων, προτείνοντας συγκεκριμένα συνδιοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Καταργείται ειδική κατηγορία υποψηφίων

Καταργείται από φέτος η ειδική κατηγορία υποψηφίων για τις στρατιωτικές σχολές που αφορά την κάλυψη του 25% των θέσεων από παιδιά στρατιωτικών, καταγόμενους από τη Β. Ηπειρο και παραμεθόριες περιοχές, παιδιά πολυτέκνων, παιδιά ή αδέλφια θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, παιδιά ή αδέλφια αναπήρων ή θυμάτων στρατιωτικών ειρηνικής περιόδου ή αναπήρων πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι διατάξεις του 582/70 για την εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές προσβλήθηκαν από υποψηφίους και με σωρεία δικαστικών αποφάσεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές γι' αυτό και το υπουργείο με έγγραφο στις στρατιωτικές σχολές γνωστοποιεί ότι από φέτος δε θα γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι με τις διατάξεις που ίσχυαν.

Την αντίδρασή της για την κατάργηση του 25% εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Αγωνιστικές αποφάσεις από τη ΦΕΑΠΘ

Αγωνιστικά ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος η Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), διεκδικώντας κονδύλια για τη λειτουργία την Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, την ανέγερση νέων εστιών και την αναβάθμιση των υπαρχόντων, όπως επίσης και κονδύλια για την άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή της η ΦΕΑΠΘ αντιδρά έντονα στο προδιαγεγραμμένο από το υπουργείο Παιδείας ξεπούλημα της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ζητά να μη γίνει καμία περικοπή στα κονδύλια και να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα χρήματα, ώστε να λειτουργήσει κανονικά και να καλυφθούν οι ανάγκες της σε προσωπικό.

Επισημαίνει επίσης την υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων που επέρχεται με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων, την ίδρυση των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και των νέων τμημάτων, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και τα επιστημονικά αντικείμενα δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Σε σημερινή συνάντηση της ΦΕΑΠΘ με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Μιχάλη Παπαδόπουλο, οι φοιτητές θα προτείνουν να αναστείλει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή, τις λειτουργίες του Πανεπιστημίου που δεν άπτονται των εξετάσεων, όπως επίσης και να μην παραβρεθούν οι Πρυτανικές Αρχές στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ΦΕΑΠΘ, διεκδικώντας την αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και καλεί όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση που θα γίνει στις 6μμ στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αρχή σήμερα με Χημεία

Με το μάθημα της Χημείας (Γενικής Παιδείας) ξεκινούν σήμερα οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μετεξεταστέους μαθητές της Β Λυκείου. Αύριο Παρασκευή οι μαθητές θα εξεταστούν στην Ιστορία (Γενικής Παιδείας). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη με το μάθημα των Λατινικών (Θεωρητικής Κατεύθυνσης) και Χημείας (Θετικής Κατεύθυνσης), ενώ τα σχολεία θα έχουν ήδη ανοίξει από τις 13 Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος για τελευταία χρόνια θα ισχύσει κατ' εξαίρεση ο θεσμός των μετεξεταστέων. Επίσης, μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη θα διδαχθεί η ύλη της προηγούμενης χρονιάς, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, για τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου και από τις 27 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η διδασκαλία της φετινής διδακτέας ύλης.

Οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξετάσεων μέχρι τις 9 το πρωί, ενώ η εξέταση των μαθημάτων θα ξεκινά στις 9.30 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Με προβλήματα ξεκινούν σήμερα οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, γιατί το αρχικό σχέδιο της Β Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για δημιουργία εξεταστικού κέντρου στο Επαρχείο Λαγκαδά, δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Ετσι, δεκάδες μαθητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ