ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
"Για το καλό της επιχείρησης"...

"Τόσα δίνω, πόσα θες"... Εκτός από στίχο οι τέσσερις αυτές λέξεις συνθέτουν και το "πεδίο" πάνω στο ή για το οποίο χώρισαν οι δρόμοι (NETMEND) ΑΕΚ - Μελισσανίδη. Επιχειρηματικά και προσωπικά συμφέροντα ήταν η πραγματική αιτία. Οπως παραδέχτηκε χτες ο διευθύνοντας σύμβουλος, Πέτρος Στάθης, "είναι επιχειρηματίες (σσ NETMEND - Μελισσανίδης), συζήτησαν τους όρους και δυστυχώς δεν τα βρήκαν".

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει "μπίζνες". Ο καθένας λοιπόν κερδίζει ή χάνει το ρόλο του, ανάλογα με το βαθμό που εξυπηρετεί τους "κατέχοντες". Ο Μελισσανίδης στην παρούσα φάση, βρέθηκε στη δεύτερη περίπτωση. Και άσχετα αν πανταχόθεν χρησιμοποιούνται κορόνες περί συναισθηματισμού και οι ηγήτορες (στο απώτερο ή πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εγγύς μέλλον) επιδίδονται σε πλειστηριασμό "ΑΕΚοφροσύνης", όλα κινούνται στη λογική του κέρδους.

Ο αντιπρόεδρος, Μάκης Αγγελόπουλος, τόνισε: "Για μας το άθλημα είναι σόου. Δουλεύουμε με τεχνοκρατική λογική. Θέλουμε εξυγίανση και αύξηση κερδών. Το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση, με ιδιαιτερότητες". Και ο Π. Στάθης πρόσθεσε: "Η ΑΕΚ χρειάζεται κεφάλαια και επενδυτές. Οσο υπάρχουν και δαπανούν για την ομάδα, εμείς θα τους στηρίζουμε, αλλιώς φεύγουμε".

Το διοικητικό δίδυμο παντοιοτρόπως θέλησε να πείσει πως η αποχώρηση δεν αλλάζει τίποτα, ούτε "αδυνατίζει" την ομάδα. "Δεν είμαστε ρομαντικοί, ξέρουμε τι μας περιμένει. Ελπίζουμε φέτος τα πράγματα στο πρωτάθλημα να 'ναι καλύτερα. Αλλά αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι"... Από την άλλη, παρά το ενωτικό πνεύμα, έντεχνα "άδειασε" το Μελισσανίδη. Ακόμα και τη στιγμή που φαινόταν πως αμφότεροι εκθείαζαν τις ικανότητές του:

"Ηταν μπροστάρης και μεις ισότιμοι συνεργάτες. Πάντα μαζί και όχι ένας παίρναμε τις αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του. "Ανδρώθηκε" ποδοσφαιρικά σ' εποχή που το ποδόσφαιρο παιζόταν και στο παρασκήνιο. Εμείς δεν έχουμε τέτοια διάθεση και ικανότητα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει τάση απαλλαγής από τις παλιές "αμαρτίες". Πρέπει να κοιτάξουμε το φίλαθλο κατάματα και να του πουλήσουμε καλό προϊόν"...

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Αν χάσει... χάθηκε

Μόνο νίκη στο Οσλο για την Εθνική, αν θέλει να διατηρήσει λίγες ελπίδες πρόκρισης

"Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε υπάρχουν ακόμη αξιώσεις για πρόκριση. Αν είναι αρνητικό, τότε η παρουσία μας στη συνέχεια θα είναι τυπική". Με τις δύο αυτές φράσεις ο Β. Δανιήλ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσε το στίγμα της αποψινής αναμέτρησης με τη Νορβηγία (17.00). Αν η Εθνική χάσει... χάνεται, αν κερδίσει θα ελπίζει.

Προσπάθεια αναμφισβήτητα δύσκολη, όχι μόνο γιατί οι "Βίκινγκς" προπορεύονται στη βαθμολογία και παίζουν εντός έδρας, αλλά επειδή διαθέτουν ισχυρό σύνολο. Οι γηπεδούχοι, επισημαίνει ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, αμύνονται με δέκα παίκτες στο μισό γήπεδο και δε χρησιμοποιούν ατομικό μαρκάρισμα. Μεταφέρουν την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και εκεί επωφελούνται από τη δύναμη που διαθέτουν. Επίσης, χαρακτήρισε "κίνδυνο - θάνατο" τις στημένες φάσεις (φάουλ, κόρνερ, ιδιαίτερα τα πλάγια άουτ στο ύψος της περιοχής).

Για να υλοποιήσουν λοιπόν το ποθητό οι "γαλανόλευκοι", ο Δανιήλ τονίζει πως θα πρέπει: "Απέναντι σε αυτή τη νορβηγική ομάδα, με το ιδιόρρυθμο σύστημα ανάπτυξης, ν' απαντήσουμε με ευελιξία, ταχύτητα και καθαρή σκέψη. Πρέπει να κινούμεθα γρήγορα μπροστά και να μην τους δίνουμε τη δυνατότητα να οπισθοχωρούν οργανωμένα. Θα κυνηγήσουμε λοιπόν τους αιφνιδιασμούς".

Την ευθύνη του γκολ θα επιφορτιστούν βασικά οι Λυμπερόπουλος - Νικολαϊδης. Ο Μαχλάς θα κάτσει στον πάγκο γιατί οι γιατροί του Αγιαξ τον προειδοποίησαν ότι αν κτυπήσει ξανά στη μέση, τότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Το Κρητικόπουλο θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν κάτι τέτοιο κριθεί εντελώς απαραίτητο. Οσο για την προσπάθεια διατήρησης του μηδέν στην άμυνα, μεγάλο μερίδιο θα κληθεί να επωμιστεί ο Νταμπίζας. "Οι Νορβηγοί περνάνε την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση με μακρινές πάσες προς τον Φλο, ο οποίος και "σπάει" την μπάλα προς τα δεξιά ή τα αριστερά με το κεφάλι ή τα πόδια. Είναι αναγκαίο λοιπόν να περιορίσουμε αυτόν τον παίκτη και το ρόλο αυτό θα αναλάβει ο Νταμπίζας" αποκάλυψε ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας.

Μπροστά στο Γερμανό διαιτητή, Μάρκους Μερκ, μάλλον θα παραταχθούν:

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ολσεν, Μπεργκ, Μπέργκντολμο, Χέλγκεν, Μίκλαντ, Λεόναρντσεν, Ιβερσεν, Φλο, Χοφτούν, Σκάμελσρουντ, Σόλσκιαερ

ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Μαυρογεννίδης, Κασάπης, Ουζουνίδης, Νταμπίζας, Πουρσανίδης, Νινιάδης, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος, Νικολαϊδης, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ
Πρώτος στόχος επιτεύχτηκε

Η Εθνική κέρδισε και τη Σλοβακία 8-3 και πέρασε στην οκτάδα. Σήμερα θα παίξει με την πανίσχυρη Ιταλία

Πρώτος στόχος επιτεύχτηκε... Και μάλιστα πανηγυρικά. Η Εθνική ομάδα των ανδρών βρίσκεται πλέον ουσιαστικά στους "οκτώ" της Ευρώπης μετά και τη δεύτερη νίκη που πέτυχε χτες, αυτή τη φορά επί της Σλοβακίας με 8-3, στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι διεθνείς μας στο δεύτερο και καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου έδειξαν τις πραγματικές τους δυνατότητες και πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση, κάνοντας ρελάνς για τη μέτρια εικόνα που παρουσίασαν στην πρεμιέρα.

Κορυφαίος της Εθνικής μας ήταν ο αρχηγός της Γιώργος Μαυρωτάς, που χάρη στην εμπειρία του και τη μεγάλη του κλάση ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης για την ομάδα μας, όταν τα πράγματα φάνηκαν κάπου να κολλάνε. Συγκεκριμένα, μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα στο πρώτο επτάλεπτο, όπου και οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες με 1-1, ο διεθνής παίκτης της Βουλιαγμένης με τρία γκολ έδωσε την πνοή που χρειαζόταν η ελληνική επίθεση. Στο τρίτο επτάλεπτο οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη έκαναν επίδειξη δύναμης παίρνοντας μια διαφορά τριών γκολ και γυρίζοντας ουσιαστικά την πλάστιγγα του παιχνιδιού υπέρ τους. Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα πρέπει να γίνει και στην πολύ καλή άμυνα των Ελλήνων παικτών, που καθήλωσαν τους Σλοβάκους στα τρία γκολ. Αν σκεφθεί κανείς ότι κόντρα στην Κροατία οι χτεσινοί αντίπαλοι της Εθνικής μας πέτυχαν 6 γκολ, τότε καταλαβαίνει κανείς την άμυνα για σεμινάριο που έπαιξαν οι διεθνείς μας. Πολύ καλή παρουσία είχε και ο τερματοφύλακας Γιώργος Ρέππας, που σε πολλές περιπτώσεις είπε "όχι" στους Σλοβάκους. Τα επτάλεπτα του παιχνιδιού ήταν: 1-1, 2-1, 3-1, 2-0. Τα γκολ για την Εθνική μας πέτυχαν οι: Μαυρωτάς 4, Λοράντος 2, Μάζης 1, Καϊάφας 1. Για τους Σλοβάκους σκόραραν οι Νάγκι 2, Τσίποφ 1.

Σήμερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Ιταλία (22.30, ΕΤ-1), ενώ αύριο θα αγωνιστεί κόντρα στην Ουγγαρία (21.15, ΕΤ-1) και τη Δευτέρα θα ολοκληρώσει τους αγώνες της Α φάσης με αντίπαλο την Κροατία (18.45, ΕΤ-1).

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής μας, Γιώργος Μαυρωτάς, "η ομάδα έδειξε ποιες είναι οι πραγματικές της δυνατότητες και αφού επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος θα πρέπει τώρα να σκοπεύσουμε ακόμα ψηλότερα".

Εξάλλου, με πρώτο αντίπαλο τη Γαλλία (15.30) ανοίγει σήμερα τους αγώνες της και η Εθνική γυναικών, που μετέχει στο αντίστοιχο πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Πράτο.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Αδοξη ήττα

Και όμως μπορούσαν. Οι Ελπίδες είχαν στα... πόδια τους τη νίκη αλλά όχι στο... μυαλό. Ετσι ηττήθηκαν τελικά από τους νορβηγούς με 2 - 1 και έχασαν την πρώτη θέση στον όμιλο. Οι νεαροί διεθνείς έλεγχαν το παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Κατάφεραν μάλιστα να προηγηθούν με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Καραγκούνη (5'). Ομως δύο λάθη της άμυνας επέτρεψαν στους γηπεδούχους ν' ανατρέψουν τα δεδομένα, Χόσετ (11'), Λάνκε (67') και να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς.

ΕΛΛΑΔΑ: Κοτσόλη, Χατζηζήσης, Τζιωρτζόπουλος, Αλεξόπουλος, Κουλακιώτης, Μοσχογιάννης (39' Καφές), Καραγκούνης, Κυριαζής (82' Γκαλαμέλος), Χούτος, Κωνσταντινίδης (66' Λιολίδης), Γραμμόζης.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μπάρσεν, Ας, Στιν, Κίπε, Ανριρίσε (90' Γκούλερον), Λάνκε, Νέβλαντ (45' Χόιλαντ), Μπάκε (46' Σόμα), Χόσετ, Χέλσταντ, Κάρεου.

Αν δεν κερδίσει σήμερα η εθνική, όλοι θα τραβάνε τα μαλλιά τους και όχ

Αν δεν κερδίσει σήμερα η Εθνική, όλοι θα τραβάνε τα μαλλιά τους και όχι μόνο ο Νικολαϊδης...

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Αρχίζει ο... μαραθώνιος

Ανοίγει αύριο η αυλαία του ανανεωμένου πρωταθλήματος της Γ Εθνικής Κατηγορίας. Από τις δέκα πλέον συναντήσεις ξεχωρίζουν αυτές του Μαρκό με τον ιδιαίτερα ενισχυμένο, φέτος, Ατρόμητο Περιστερίου και του νεοφώτιστου Θεσπρωτού με τη διψασμένη, όπως έχει μέχρι στιγμής αποδείξει από τα παιχνίδια Κυπέλλου, για επάνοδο στη Β Εθνική Νίκη Βόλου.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις έχουν ως εξής:

Κιλκισιακός - Εθνικός Κατερίνης, Ναυπακτιακός - Λύκοι, Εδεσσαϊκός - Κερατσίνι, Ακράτητος - Καρδίτσα, Λεωνίδιο - Κοζάνη, Χαλκηδόνα - Απόλλωνας Κρύας Βρύσης, Ποσειδών Μηχανιώνας - Νεάπολη, Δόξα Βύρωνα - Αγερσανί.

Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.00 εκτός από το παιχνίδι Λεωνιδίου - Κοζάνης που αρχίζει στις 19.30.

Ανοίγει τα φτερά του

Το νέο φιλόδοξο Περιστέρι παρουσίασαν χτες οι άνθρωποι της ΚΑΕ. Ο πρόεδρος Σπύρος Ηλιόπουλος κράτησε χαμηλούς τόνους: "Στόχος μας είναι να φτάσουμε ψηλά τόσο σε Ευρώπη όσο και Ελλάδα. Δεν μπορώ όμως να πω θέσεις. Πάντως σίγουρα δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για Ευρωλίγκα". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προπονητής Αργύρης Πεδουλάκης, γέννημα - θρέμμα του συλλόγου: "Πάνω απ' όλα πήραμε παίκτες με εξαιρετικό χαρακτήρα. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα φτάσουμε αμέσως στην κορυφή. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας".

Το βαρύ πυροβολικό της ομάδας το δίδυμο Ερικ Μικ - Αλφόνσο Φορντ επισήμαναν ότι με συνολική προσπάθεια το Περιστέρι θα φτάσει εκεί που του αξίζει.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στην 8άδα οι νέοι

"Η ομάδα είναι έτοιμη ν' αντιμετωπίσει αυτή της Ρωσίας". Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα που επικρατεί στην Εθνική μας ομάδα των νέων στο χάντμπολ, ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Δημήτρης Σκούφας, αφού από το σημερινό παιχνίδι (13.30) διεκδικεί την έβδομη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στο Κατάρ.

Δύο φορές έχει κερδίσει το Εθνικό μας συγκρότημα το αντίστοιχο της Ρωσίας, με πρόσφατο το 30-24 του Κορυδαλλού και ελπίζουν πως η τρίτη φορά θα είναι η καλύτερη.

Για να μπουν στους οκτώ καλύτερους του κόσμου, οι διεθνείς μας νίκησαν στο τελευταίο παιχνίδι το Κατάρ με 31-17.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ