ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Μια πόλη στα τσαντίρια

Ανω Λιόσια, Δροσούπολη, Λίμνη, Αγιος Γεώργιος. Μία ολόκληρη πόλη, μετά και το τελευταίο χτύπημα του σεισμού, έχει μετατραπεί σε συντρίμμια. Τεράστιες κατοικημένες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε μπάζα. Μια μέρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

Ο απολογισμός μιλάει για περίπου 6.000 άστεγους, ενώ το 90% των σπιτιών έχουν ζημιές και προσωρινά είναι μη κατοικήσιμα. Οι ελλείψεις σε σκηνές και νερό είναι μεγάλες, αφού το κράτος δεν έχει στείλει αρκετές. Τα δίκτυα των ομβρίων υδάτων έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για το πόσιμο νερό. Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της καταστροφής από τη μεριά της πολιτείας σχεδόν ανύπαρκτος.

Από την πλευρά των κατοίκων θρήνος και απογοήτευση για τις χαμένες ζωές, τις χαμένες περιουσίες, τις χαμένες ελπίδες. Οργή για τη βοήθεια, που αργεί να φανεί.

"Δε μας δώσανε τίποτα ακόμα. Μένουμε στο δρόμο, χωρίς σκηνές, χωρίς τίποτα. Ο,τι έχουμε μας το έφεραν γνωστοί και φίλοι, το κράτος και η Αυτοδιοίκηση απουσιάζουν", λέει η Κ. Μπαλατσού, που κάθεται στις μοναδικές πλαστικές πολυθρόνες που κατόρθωσε να γλιτώσει και κοιτάζει το σπίτι της. Η μονοκατοικία έχει κοπεί στη μέση, οι τοίχοι έχουν χωριστεί, ενώ η οικογένειά της στριμώχνεται σε πρόχειρα αντίσκηνα που έχουν φτιάξει μόνοι τους με κουβέρτες και σεντόνια.

"Δεν πάτησε κανένας αρμόδιος εδώ. Εχουμε τρία παιδιά μικρά και κοιμηθήκαμε στις πολυθρόνες χτες το βράδυ και το ίδιο θα γίνει και απόψε", λέει η Δήμητρα Νούσια. Η περιοχή που μένει είναι το κέντρο των Ανω Λιοσίων και όμως μετά το σεισμό το μόνο που έχει μείνει στην περιοχή είναι ερείπια. Σπίτια που να είναι απείραχτα δεν υπάρχουν όλα έχουν χτυπηθεί από το σεισμό.

Περιοχή "Μαύρη Τρύπα" στα Ανω Λιόσια. Μετά τον προχθεσινό σεισμό η περιοχή είναι όνομα και πράγμα, αφού σε αυτό το μικρό κομμάτι της πόλης δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Πρώτη εικόνα είναι το εντελώς κατεστραμμένο σπίτι του Ν. Ρεφενδάριου. Στα χαλάσματα η κόρη του κλαίει απαρηγόρητη, δεν μπορεί να πιστέψει ότι κατόρθωσε να βγει ζωντανή από αυτή την κόλαση. "Η κόρη μου ήταν μία ώρα θαμμένη στα ερείπια, την έβγαλα με τα χέρια μου. Εσκαβα στα ερείπια και άκουγα τη φωνή της να με εμψυχώνει", λέει ο Ν. Ρεφενδάριος και μας δείχνει το σπίτι. Οταν ρωτάμε αν έχουν προμηθευτεί σκηνή, χαμογελούν πικρά και λένε: "Για να πάρεις σκηνή, πρέπει να έχεις διάθεση να σκοτωθείς με τους συνανθρώπους σου και εγώ δεν μπορώ". Και αυτοί οι κάτοικοι δεν έχουν πάρει την έκτακτη βοήθεια σε σκηνές και πόσιμο νερό, που έχουν εξαγγείλει οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, αφού τόσο οι σκηνές όσο και το νερό μοιράζονται κυριολεκτικά με το δελτίο.

Θέλουμε νερό και σκηνές!

"Παίξαμε ξύλο για μια σκηνή και ένα κιβώτιο νερό. Τώρα εδώ προσπαθούμε να ζήσουμε", λέει ο Ν. Σοπίδης και μας εξηγεί ότι η περιοχή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά η βοήθεια του κράτους είναι μηδαμινή για να καλύψει τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι. Στη συνέχεια μας δείχνει το σπίτι μιας οικογένειας Αλβανών μεταναστών. Η οροφή του σπιτιού έχει γίνει κομμάτια, κάτω από τα ερείπια ξεχωρίζουν στρώματα, καρέκλες, κρεβάτια. Τη θλιβερή εικόνα διακόπτει η φωνή της τηλεόρασης που επιμένει να "φωνάζει" κάτω από τα ερείπια. Στο χώρο αυτό άφησε την τελευταία του πνοή ο 5χρονος Κέβιν, το μικρότερο παιδί της οικογένειας. "Εβγαλα το μεγάλο παιδί, μα τον μικρό δεν τον πρόλαβα, χάθηκε στις σκόνες, τον σκέπασε η οροφή", λέει ο Ν. Σοπίδης.

"Μας θυμούνται στις εκλογές. Τώρα δε μας γνωρίζει κανείς. Να το γράψεις αυτό που σου λέω. Μας έχουν ξεχάσει. Τόσες οικογένειες και δεν έχουμε σκηνές. Μας φέρνουν φίλοι και γνωστοί για να κοιμηθούμε τη νύχτα. Ολα γίνανε ρημάδια", λέει η Α. Καρούτα και γεμίζει νάιλον τσάντες με τα υπάρχοντα, από το διαλυμένο σπιτικό της.

"Ακόμα και στις σκηνές κυριαρχεί το ρουσφέτι. Στις περιοχές μας δεν ήρθε κανένας να δει τι κάνουμε, πώς είμαστε, πώς περνάμε. Τι να πω; Ντροπή!", λέει ο Δημ. Χειλαδάκης και προσπαθεί να προετοιμάσει την οικογένειά του για τη νύχτα που θα έρθει.

Σκηνές, τέλος!

Τα λεγόμενα όλων των κατοίκων επιβεβαιώνει η εικόνα που αντικρίζουμε σε ένα μαγαζί στις οδούς Γρ. Αυξεντίου και Νικολάου Κολιού. Δύο μεγάλα φορτηγά του Δήμου Ανω Λιοσίων είναι απέξω, ενώ ο κόσμος κάνει ουρά. Με απλωμένα χέρια φωνάζουν τα άτομα των οικογενειών για να πάρουν τη σκηνή που χρειάζονται, αφού αδειάσουν όμως τα πέντε κιβώτια η πόρτα κλείνει και η οργή ξεχειλίζει. "Σκηνές τέλος. Οποιος θέλει σκηνή να ακολουθήσει τα φορτηγά" είναι η απάντηση του δημοτικού υπαλλήλου. "Και εμείς τι θα γίνουμε; Ερχεται βροχή, έχουμε αρρώστους, παιδιά, πού θα κοιμηθούμε;" φωνάζει ο κόσμος και ζητά, απαιτεί σκηνές. Μια νύχτα στην ύπαιθρο είναι αρκετή. Τα φορτηγά είναι γεμάτα κιβώτια με σκηνές. Το "συσσίτιο" για τους πληγέντες έχει τελειώσει. Οι κάτοικοι φωνάζουν, διαμαρτύρονται: "Θέλουμε σκηνές. Ζητιάνοι είμαστε να ακολουθούμε τα φορτηγά; Να πεις του δημάρχου να έρθει να μας πει ο ίδιος ότι δεν έχει σκηνές. Μας αφήνετε στο δρόμο"... Κάποιος τολμηρός πηδάει στο φορτηγό, ανοίγει ένα κιβώτιο και αρχίζει να πετάει στον κόσμο σκηνές. Τα απλωμένα χέρια αρπάζουν το πολυπόθητο αγαθό. Με την επέμβαση των υπαλλήλων πετάνε στο δρόμο, αυτόν που πήρε πρωτοβουλία και τα φορτηγά φεύγουν. Και πάλι μένουν κάποιοι χωρίς "πού την κεφαλή κλίναι"...

Η εικόνα "μετακομίζει" στο Δημαρχείο της πόλης. Στο κτίριο του Δημαρχείου, που έχει πάρει κλίση, στοιβάζονται εκατοντάδες κόσμος. Ζητούν νερό. Τα κιβώτια που έφεραν δήμαρχοι από άλλες πόλεις της χώρας δε φτάνουν για να ξεδιψάσουν την πόλη, που έχει καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης, καθώς σε πολλά σημεία έχουν σπάσει και δίκτυα όμβριων υδάτων, οπότε ο κίνδυνος επιδημιών από το νερό είναι άμεσος.

Σε άλλο σημείο μαζεύουν τα ονόματα για αυτούς που χρειάζονται σκηνές. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων, αγόρασε σκηνές και τις μοιράζει στον κόσμο, παρ' όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετές για να στεγάσουν όσους καταστράφηκαν από τους σεισμούς. "Το πρωί ήρθε ο Στεφανόπουλος, η Παπανδρέου, πέρασαν υπουργοί και υπουργοί. Κι όμως κανένας δεν κάνει κάτι για μας. Για να βρεις μια σκηνή πρέπει να σου κάνουν ρουσφέτι...", λένε οι κάτοικοι και φεύγουν για τα κατεστραμμένα σπιτικά τους. Για ακόμα μία νύχτα θα είναι μόνοι τους, αφού η φωνή και η αγανάκτησή τους δεν είναι αρκετή φαίνεται για να "τρυπήσει" τα αυτιά των αρμοδίων.

ΖΕΦΥΡΙ
"Χάθηκε" κι ο δήμαρχος...

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του Ζεφυρίου όχι μόνο με τις καταστροφές από το σεισμό, αλλά από τις ελλείψεις που υπάρχουν σε σκηνές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Δήμος Ζεφυρίου, το 17% των κτισμάτων της πόλης έχει κριθεί κατεδαφιστέο και το 50% των κτιρίων είναι ακατοίκητα. Οι κάτοικοι είναι στο δρόμο.

Από το δήμο υπάρχουν συνεχείς υποσχέσεις ότι σκηνές και νερό θα διανεμηθούν στον κόσμο, αλλά δεν αρκούν, αφού μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν είχε διανεμηθεί τίποτα. Η κατάσταση στο Ζεφύρι είναι πολύ άσχημη όχι τόσο στο κέντρο της πόλης όσο στην περιοχή του Παλιού Δημαρχείου, αλλά και στην περιοχή της Κάτω Λίμνης. Οπου εκεί βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σε κολόνες, τοίχους, ενώ ευτυχώς δεν υπάρχουν καταρρεύσεις σπιτιών.

Χτες το απόγευμα έξω από το Δημαρχείο του Ζεφυρίου η κατάσταση είναι έκρυθμη, αφού έχει μαζευτεί κόσμος και ζητά να δει τον δήμαρχο Απ. Ζέρβα που απουσιάζει. Με παιδιά στα αυτοκίνητα και στην αγκαλιά προσπαθούν να βρουν μια άκρη. Η νύχτα έπεφτε στην περιοχή κι όμως τόσος κόσμος δεν είχε πού να μείνει. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, διαβεβαίωναν τον κόσμο ότι οι σκηνές θα έρθουν, πράγμα που δεν είχε γίνει μέχρι αργά το βράδυ.

"Είναι 6 το απόγευμα και δε μας έχουν δώσει σκηνές. Είμαστε 5 οικογένειες που η πολυκατοικία όπου μένουμε έχει κριθεί κατεδαφιστέα και δεν έχουμε πού να μείνουμε. Καθόμαστε κάτω από μια συκιά απέναντι από το σπίτι και περιμένουμε τι θα γίνει", λέει ο Αλέξης Βαρδίκος και μας δείχνει το σπίτι του. Η κεντρική κολόνα πάχους σαράντα πόντων έχει κοπεί σχεδόν στη μέση, ολόκληρο το οίκημα έχει "κάτσει", ενώ οι ένοικοι δεν μπορούν να μπουν να πάρουν ούτε τα πράγματά τους.

"Εχω τρία παιδιά από 10 μέχρι ενάμισι χρονών και κοιμόμαστε έξω. Τι θα κάνουμε δεν ξέρουμε. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν έχουν έρθει ούτε να δουν αν ζούμε ή πεθάναμε", λέει η Αντιγόνη Νάνου.

Και αυτή η νύχτα και για τους κατοίκους του Ζεφυρίου είναι δύσκολη, αφού καλούνται εκτός από τους συνεχείς μετασεισμούς να αντιμετωπίσουν και μια αδιαφορία, που δυστυχώς τα Ρίχτερ είναι πολύ μικρά για να τη λυγίσουν.

Οσον αφορά την περιοχή του Καματερού, η κατάσταση είναι καλύτερη αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, αφού οι ζημιές περιορίζονται σε ρωγμές στους τοίχους.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
"Μας έχουν παρατήσει στο δρόμο"

Στην εγκατάλειψη και στην απελπισία ζουν χιλιάδες κάτοικοι των φτωχικών συνοικιών της Ανθούπολης και Χρυσούπολης στο Περιστέρι οι οποίοι είναι από προχθές στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια από τους αρμόδιους αφού όλα τα σπίτια της περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον προχθεσινό σεισμό.

Οι κάτοικοι απελπισμένοι στους δρόμους και στα πάρκα, μάταια περίμεναν χθες κάποια βοήθεια από τους αρμόδιους οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν. Κανένας μηχανικός του Δήμου δεν έχει πάει ακόμη ώστε να ελέγξει αν τα σπίτια είναι κατάλληλα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην ξέρουν τι να κάνουν. Οπως μας είπε άλλωστε και ο αντιδήμαρχος Περιστερίου Κ. Ιωαννίδης, ο δήμος αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο τέσσερις μηχανικούς και έχουν κάνει έκκληση σε ιδιώτες.

Οι κάτοικοι και τα σπίτια της Ανθούπολης και της Χρυσούπολης ζουν για δεύτερη φορά τις φοβερές συνέπειες του σεισμού αφού και το 1981 και πάλι τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί και είχαν μείνει στο δρόμο. Οπως έλεγαν άλλωστε οι ίδιοι οι κάτοικοι, από τύχη δεν κατέρρευσε κάποιο σπίτι και δεν υπήρχαν θύματα. Χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους και στα πάρκα. Οσοι από αυτούς διαθέτουν σκηνές είναι τυχεροί, άλλοι πάλι στήνουν αυτοσχέδιες και άλλοι αρκούνται σε ράντζα και κουβέρτες.

Σε όλα τα σπίτια της περιοχής υπάρχουν μεγάλες και βαθιές ρωγμές και τα περισσότερα είναι εμφανές ότι είναι επικίνδυνα για να κατοικηθούν. Δεκάδες πολυκατοικίες έχουν πάρει κλίση, ενώ υπάρχουν εσωτερικοί τοίχοι οι οποίοι έχουν μισογκρεμιστεί. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή πριν οικοδομηθεί ήταν ανθρακωρυχείο και από κάτω υπάρχουν εκατοντάδες στοές. Στο ασταθές αυτό κενό έδαφος, μεγαλοεργολάβοι με επιδοτήσεις και δάνεια από το κράτος κατασκεύασαν χιλιάδες σπίτια χωρίς υποδομές τα οποία πουλήθηκαν σε εργαζόμενους της περιοχής.

Η μοναδική θετική κίνηση χθες, ήταν το στήσιμο από τον Δήμο Περιστερίου - με τη βοήθεια στρατιωτών - 50 μεγάλων σκηνών στο γήπεδο του Αγίου Ιεροθέου, οι οποίες θα φιλοξενήσουν περίπου 500 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων όμως, είναι δεκαπλάσιος και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τους βοηθήσει όλους. Τα λόγια των ίδιων των κατοίκων για την κατάσταση είναι χαρακτηριστικά: "Δεν έχει περάσει ακόμη κανένας αρμόδιος να μας βοηθήσει", "δεν ξέρουμε τι να κάνουμε", "δε μας δίνουν σημασία", "είμαστε στο δρόμο και δεν μπορούμε ούτε να πλυθούμε", "μας έχουν παρατήσει στο δρόμο"!

Κρύβουν το μέγεθος της καταστροφής!

Καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη, τον Χρήστο Κολοβό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Αντώνη Χοροζάνη επικεφαλής της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε περιοδεία χτες στην περιοχή. Οπως τόνισε ο Μπ. Αγγουράκης μετά την περιοδεία: "Αντικρίσαμε μία τεράστια καταστροφή. Πληροφορηθήκαμε από τους αρμόδιους για την κατάσταση και χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι ο πραγματικός σεισμός έγινε στα Ανω Λιόσια. Αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις του κ. δημάρχου σοβαρές ζημιές είχαν υποστεί και τα σχολεία του δήμου".

Στη συνέχεια τόνισε: "Αντιμετωπίσαμε την αδράνεια της κρατικής μηχανής που εκφράστηκε σε τεράστιες καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία των μηχανικών και μια γενικότερη αποδιοργάνωση. Από την άλλη ήταν οι χιλιάδες κάτοικοι των Λιοσίων που ήταν αγανακτισμένοι και απελπισμένοι από την αδιαφορία των πάντων όπως χαρακτηριστικά σημείωναν. Ανθρωποι χωρίς την παραμικρή για κάποια προσωρινή στέγη, χωρίς τροφή και νερό με δεδομένες τις καταστροφές των σπιτιών τους".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε: "Οι ευθύνες εργολάβων κυβέρνησης και άλλων είναι τεράστιες για τις καταστροφές στα Ανω Λιόσια, έτσι εξηγείται η παντελής αποσιώπηση των καταστροφών από τα ΜΜΕ και τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Διαβεβαιώσαμε τους κατοίκους για την υποστήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους αλλά τους είπαμε ότι χωρίς αυτοοργάνωση και μαζική διεκδίκηση δεν πρόκειται να τους ακούσει κανείς". Επίσης την περιοχή των Ανω Λιοσίων επισκέφθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας.

Εκατοντάδες κόσμου σπεύδουν στο δημαρχείο Ανω Λιοσίων προκειμένου να πάρουν μία σκηνή για να μπορέσουν να μείνουν

Εδώ ζουν πέντε οικογένειες στο Ζεφύρι μετά το σεισμό, αφού οι σκηνές και οτιδήποτε άλλο είναι πολυτέλεια

Τις καταστροφές σε μαγαζιά και σπίτια επισήμανε το κλιμάκιο του Κόμματος σε περιοδεία που πραγματοποίησε στα Ανω Λιόσια

Τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων, που έχουν πληγεί από τους σεισμούς, εξέφρασε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφθηκε την περιοχή

Περιμένοντας τις σκηνές που αργούν να έρθουν...

Πενήντα σκηνές έστησε ο Δήμος Περιστερίου - με τη βοήθεια του στρατού - οι οποίες θα φιλοξενήσουν 500 άστεγους. Χιλιάδες ακόμη άστεγοι όμως θα συνεχίχουν να ζουν στο δρόμο

Ούτε ένας μηχανικός δεν εμφανίστηκε χτες σε Ανθούπολη και Κηπούπολη για να ελέγξει την καταλληλότητα των κτιρίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ