ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιμονή για παραμονή ψυχασθενών σε σκηνές

Χτες το βράδυ σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας - και χωρίς τη συμμετοχή της Επιστημονικής Επιτροπής - αποφασίστηκε να μείνουν σε σκηνές 300 άτομα, 500 να επιστρέψουν στα κτίρια αφού διορθωθούν, 100 να σταλούν στα ψυχιατρεία Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Τρίπολης και 100 σε ξενώνες στο Πικέρμι

Οι σεισμοί πέρα απ' τις καταστροφικές συνέπειες αποκάλυψαν πόσο εγκληματικός γίνεται ο ερασιτεχνισμός και η ανακολουθία στην Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όταν μάλιστα συνοδεύεται από λογικές λιτότητας και περικοπών.Ετσι μετά τις ζημιές σε τέσσερα κτίρια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) 1.000 τρόφιμοι βρέθηκαν σε σκηνές μέσα στη λάσπη στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Κι ενώ θα περίμενε κανείς μετά τις πρώτες βροχές η ηγεσία του υπουργείου και του ΨΝΑ να συνεργαστούν με τους επιστημονικούς φορείς του νοσοκομείου για να βρουν την καταλληλότερη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λύση, αίφνης χτες το βράδυ σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας - και χωρίς καν να συμμετάσχει κανείς εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής - αποφασίστηκε να μείνουν 300 άτομα στις σκηνές, 500 να επιστρέψουν στα κτίρια αφού διορθωθούν, 100 να σταλούν στα ψυχιατρεία Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Τρίπολης και 100 σε ξενώνες στο Πικέρμι.

Στις αρχικές σκέψεις ήταν η μεταφορά των ασθενών στη Λέρο. Μια τέτοια εκδοχή αντέκρουσαν χτες το πρωί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Επιστημονικής Επιτροπής, της ΕΙΝΑΠ, του ΨΝΑ και της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ) υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή αυτή παραπέμπει στα ψυχιατρικά κολαστήρια και βρίσκεται σε σύγκρουση με κάθε έννοια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Αλλά και η λύση αυτή που δόθηκε - πέρα απ' το ότι 800 συνολικά άτομα θα μείνουν για πολύ στις σκηνές - δεν έγινε σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρη η θεραπευτική συνέχεια. Ηδη τις τρεις αυτές μέρες, ένα 10% περίπου των ασθενών έχει αρχίσει να υποτροπιάζει και όπως λένε εκπρόσωποι του επιστημονικού προσωπικού αν συνεχιστεί έστω και για λίγο αυτή η κατάσταση, πλέον θα είναι ανεξέλεγκτη.Τέλος, η επιλογή αυτή απέχει πολύ απ' την πρόταση των επιστημονικών φορέων του ΨΝΑ που χτες πρότειναν: Οι νοσηλευόμενοι να μεταφερθούν σε κτίρια(ξενοδοχεία, κλινικές ή άλλους χώρους) που το υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΨΝΑ οφείλει να εξασφαλίσει στα πλαίσια του "Ξενοκράτη". Η μεταφορά αυτή πρέπει να γίνει με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να είναι οργανωμένη με την άμεση συνεργασία των επιστημονικών υπευθύνων των κλινικών και να εξασφαλίζει όχι απλά τη στέγαση αλλά και την απρόσκοπτη συνέχεια της θεραπευτικής προσπάθειας.

Δραματική εικόνα

Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στον χώρο είναι τουλάχιστον τραγική. Ανθρωποι που πάσχουν από χρόνια ψυχικά προβλήματα κοιμούνται στο χώμα του γηπέδου, το οποίο μετατρέπεται σε έναν τεράστιο λασπόλακκο με την πρώτη βροχή. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Δαφνί χωρίς να κινδυνέψει να χαρακτηριστεί υπερβολικός.

"Οι σκηνές δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για στέγαση αυτών των ανθρώπων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Σε λίγο θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λοιμώξεων", τόνισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αλ. Μιχαλακέας. "Η φυσική αυτή καταστροφή επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν αντικειμενικά να μείνουν πάνω από ένα ή δύο μέρες μέσα στις σκηνές. Πρέπει να γίνει άμεση μεταφορά τους σε κρατικές κλινικές, ξενοδοχεία ή άλλους κατάλληλους χώρους", υπογράμμισε η Κ. Μάτσα, εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ.

Θλιβερή εξαίρεση

Η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, να επιτελέσει το έργο της ενώ ταυτόχρονα πιέζει τους αρμόδιους φορείς να βρουν την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα.

Θλιβερή εξαίρεση αποτελούν κάποιοι συνδικαλιστές της φιλοκυβερνητικής παράταξης, της ΠΑΣΚΕ, που έκαναν εμφάνιση και στο χώρο της συνέντευξης με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου Λ. Πάζιο.Με συνεχείς διακοπές, φωνές ακόμα και απειλές, εκτός του ότι θεώρησαν προσωπική τους υπόθεση να εξυμνήσουν το κυβερνητικό έργο και την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επιτέθηκαν με συκοφαντίες εναντίον των γιατρών του ιδρύματος.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Αλ. Φλαμπουράρης.

Επίσης παραβρέθηκε και η Μ. Αλειφεροπούλου,εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης στο ΔΣ του ΙΣΑ, η οποία στη σύντομη παρέμβασή της είπε ότι ο σεισμός μπορεί να είναι ένα φυσικό φαινόμενο όμως η αντιμετώπιση των συνεπειών του είναι καθαρά θέμα πολιτικής. Το πρόβλημα, κατέληξε, που δημιουργήθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας πρέπει να μας απασχολήσει όλους και από κοινού να απαιτηθεί άμεσα η λύση του.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ο "Ξενοκράτης" απέτυχε

Η πεποίθηση πως ο "Ξενοκράτης" απέτυχε εκφράστηκε από την πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων Αθήνας στη χτεσινή συνεδρίαση του Σώματος, που ασχολήθηκε με τις καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό. Οι αρμόδιοι αντινομάρχες και υπεύθυνοι των υπηρεσιών της Νομαρχίας έκαναν λόγο για σημαντικές καταστροφές σε συνοικίες ολόκληρες, αλλά και για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, τόσο στην καταγραφή των ζημιών, όσο και στη διανομή της βοήθειας προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι υπήρχαν διαφορετικές λίστες στη Νομαρχία από το υπουργείο Εμπορίου με τις προσφορές και ποσότητες σε τρόφιμα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μια περιοχή να πάρει διπλή βοήθεια και άλλη καθόλου. Παράλληλα, τα φορτηγά με τρόφιμα έφευγαν χωρίς συνοδεία, άρα και συντονισμό. Το ίδιο είχε τονίσει και προχτές η αντινομάρχης, Η. Βαλσαμάκη, ότι συνέβη με τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών στα σχολεία. Δηλαδή σε κάποια σχολεία είχαμε δύο συνεργεία και σε άλλα κανένα. Παράλληλα, δε δόθηκε σαφής εικόνα σε ό,τι αφορά τις αυτοψίες που έγιναν, επισημάνθηκε, ωστόσο, η βεβαιότητα ότι πολλά σχολεία δε θα μπορέσουν να στεγάσουν μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών. Ενώ υπενθύμισε μια "πηγή" του κακού, το ότι, δηλαδή, ισχύει ακόμα ο νόμος του Κατσιγιάννη, που επιτρέπει τη δόμηση σε μπαζωμένα ρέματα. Ο ίδιος καυτηρίασε τις ανακοινώσεις για παραπομπή των εργολάβων στον εισαγγελέα, όταν είναι γνωστό πως κάθε φορά τη γλιτώνουν. Ακολούθως, ο Σπ. Χαλβατζής κατέδειξε την έλλειψη ελεύθερων χώρων, αλλά και τις κυβερνητικές ευθύνες, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο που προβλέπει την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων. Τέλος, ο επικεφαλής της ΝΑΣ ζήτησε να συγκροτηθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που να ελέγχει και να συντονίζει τη διανομή της βοήθειας.

"ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ"
Ζητούν κινητές μονάδες για βραχεία νοσηλεία

Κοινό αίτημα γιατρών και εργαζομένων

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Αγίων Αναργύρων" οδήγησε - αρχικώς - στη μεταφορά 41 ασθενών στο νοσοκομείο "Μεταξά". Ομως δημιούργησε και σοβαρό πρόβλημα στους εκατοντάδες ασθενείς που ακολουθούν βραχεία νοσηλεία.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να δοθεί λύση που θα διευκόλυνε τους ασθενείς και θα εξασφάλιζε τη συνέχεια της οντότητας του νοσοκομείου, άρχισε να διαφαίνεται ότι οι σεισμοί μπορεί να χρησιμεύσουν ως βοηθητικό στοιχείο για τη διάλυσή του. Ετσι μελετάται η διασπορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία που θα συνοδεύονται και απ' τους γιατρούς.

Βέβαια οι άσχημες κτιριακές υποδομές, καθώς και οι αυθαίρετες δομήσεις που χρειάστηκαν για την ανάπτυξη του νοσοκομείου ήταν γνωστές απ' το 1981. Τότε η Πολεοδομία ζητούσε την άμεση αποπεράτωση και νομιμοποίηση των κτιρίων, αλλά η διοίκηση ήθελε να γλιτώσει τα χρήματα, όπως θυμάται η Λ. Μεθωνιού,πρόεδρος σήμερα του σωματείου, που τότε ήταν μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου.

Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών απ' το σεισμό του 1981 "που καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία του φαρμακείου, των εργαστηρίων, των μαγειρείων και των γραφείων της διοίκησης", έθεσε ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Μ. Πορτάλιος με έγγραφό του προς τα συναρμόδια υπουργεία στις 26.3.1996

Με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά το σεισμό ασχολήθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση. Στην ομόφωνη απόφασή τους τονίζεται: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με μεθοδεύσεις διάχυσης του νοσοκομείου μας σε άλλες νοσηλευτικές ομάδες, με στόχο τη διάλυσή του".

Οι εργαζόμενοι ζητούν: Τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την άμεση εγκατάσταση κοντέινερς και κινητών ιατρικών μονάδων, ώστε να συνεχιστούν άμεσα οι επείγουσες λειτουργίες του, όπως η βραχεία νοσηλεία. Επίσης ζητούν να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε γρήγορα να αποκατασταθούν όλες οι υλικές ζημιές.

Ανάλογη απόφαση για την αντιμετώπιση των τρεχουσών χημειοθεραπειών βραχείας νοσηλείας πήρε προχτές και η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Υπηρεσίας και η Επιστημονική Επιτροπή.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ακατάλληλες εργατικές κατοικίες

Επικίνδυνο και ακατάλληλο για στέγαση έκρινε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καισαριανής το συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζον Κένεντι και Φωκαίας και στο οποίο διαμένουν 50 άτομα. Ακατάλληλοι επίσης κρίθηκαν δύο παιδικοί σταθμοί του δήμου, ενώ εξετάζονται και άλλα σχολικά κτίρια της περιοχής καθώς οι διευθυντές των σχολείων κατέθεσαν αίτηση αυτοψίας.

Συνολικά οι αιτήσεις αυτοψίας στην Καισαριανή έχουν φτάσει τις 150. Μέχρι χτες τα συνεργεία του δήμου είχαν εξετάσει 30 κτίρια, από τα οποία δέκα κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα, αλλά επισκευάσιμα.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε την προσωρινή στέγαση των κατοίκων των εργατικών κατοικιών στο κλειστό γυμναστήριο του δήμου, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πρόσθετων αναγκών.

Ο δήμαρχος Καισαριανής δήλωσε στο "Ρ": "Ημασταν τυχεροί γιατί αν βρισκόμασταν και εμείς στην ίδια μοίρα με το Μενίδι και τις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από το σεισμό, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ανεπαρκής".

Η ΕΣΗΕΑ για τους σεισμούς

Τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του σεισμού εκφράζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, διατυπώνει τον προβληματισμό του για την κατάρρευση κτιρίων, που δεν επέδειξαν την αναμενόμενη αντισεισμική αντοχή με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο συμπολίτες μας. Εξαίρει επίσης το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι δημοσιογράφοι, ενημερώνοντας με ψυχραιμία την κοινή γνώμη, αλλά επισημαίνει την ανάγκη να αποφεύγονται οι υπερβολές για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Επίσης, την ολόψυχη συμπαράσταση στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας εκφράζει με επιστολή της στην ΕΣΗΕΑ η Ενωση Συντακτών Κύπρου.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι και λοιμώδη νοσήματα για τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ