ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
"Πιάνει" τον παλμό της νέας γενιάς

Την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί να "σταθεί στα πόδια της" μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι νέοι της ΚΝΕ προχωρούν μπροστά χωρίς να σκύβουν το κεφάλι. Συνεχίζουν τις εξορμήσεις στη νεολαία καλώντας στο 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- "Οδηγητή", που θα πραγματοποιηθεί κανονικά την επόμενη βδομάδα, στις 16 - 17 - 18 και 19 Σεπτέμβρη, στα Ιλίσια, στο χώρο πίσω από τη Φοιτητική Εστία, εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Ο χώρος και το πρόγραμμα με τις κεντρικές ομιλίες, τις συζητήσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα τη νεολαία, τα περίπτερα, τους δεκάδες καλλιτέχνες, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον παιδότοπο, αποδεικνύουν ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" είναι ένας μοναδικός για τα νεολαιίστικα δεδομένα πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός.

Το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα διαλόγου της οργάνωσης με πλατιά τμήματα νεολαίας. Μέσα από την καθημερινή επαφή των μελών της με νέους σε χώρους δουλιάς ή διασκέδασης, σε σχολές και νεολαιίστικα στέκια, το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται από τη ζωντανή εμπειρία, από το νεολαιίστικο παλμό. Ερχονται στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι, η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται.

Ακόμα περισσότεροι νέοι έρχονται σε επαφή με τις θέσεις της ΚΝΕ, με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Αυτή η επαφή, κάνει πιο ορατή για πολλούς νέους, τη δυνατότητα διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση, τους φέρνει στο "δρόμο του αγώνα, στο μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοίγει η αυλαία στη γιορτή της νιότης

Σήμερα στις 8μ.μ. ανοίγει η αυλαία των τριήμερων εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη, καλώντας "στο δρόμο του αγώνα και στο Μέτωπο της Λαϊκής Αντεπίθεσης" τους χιλιάδες νέους και νέες, που όλο το προηγούμενο διάστημα έσφιξαν τα χέρια και πάλεψαν μαζί με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, διεκδικώντας μια καλύτερη Παιδεία, ένα ειρηνικό μέλλον.

Σήμερα το απόγευμα ανοίγουν και επίσημα οι πύλες του πάρκου, που για τρεις μέρες θα χτυπά στον παλμό της νεολαιίστικης καρδιάς. Της καρδιάς που απέδειξε ότι δεν κάνει πίσω, που ξέρει να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Για τρεις μέρες το πάρκο της Νέας Ελβετίας θα δονείται στους ρυθμούς της Κομμουνιστικής Νεολαίας, θα βαφτεί κόκκινο τιμώντας το αίμα χιλιάδων νεαρών αγωνιστών, που δε δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους παλεύοντας για τα ιδανικά της προόδου, της ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Τις τριήμερες εκδηλώσεις θα σηματοδοτήσουν οι πολιτικές ομιλίες του Λάζαρου Μυλωνά,εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου, και του Σπύρου Χαλβατζή,εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις, στις τρεις εξέδρες, κεντρική, λαϊκή και τη σκηνή της νεανικής δημιουργίας, θα λειτουργεί παιδότοπος όπου και θα παρουσιαστούν παραστάσεις καραγκιόζη και κουκλοθέατρο. Θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη, ενώ θα γίνουν και αφιερώματα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου και του Νίκου Μπελογιάννη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή

Κεντρική Εξέδρα

8.00: Ανοιγμα των εκδηλώσεων

8.05: Μουσικές εικόνες από τα "Ερωτικά" του Γ. Ρίτσου από τον Αλ. Τριανταφύλλου.

9.00: "Αυτός και το πανταλόνι του", του Ι. Καμπανέλλη, από τη Θεατρική Ομάδα του Νοσοκ. "Παπανικολάου".

9.30: Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

11.15: Συναυλία με τους "Blues Wire"

Λαϊκή Σκηνή

8.00: Συζήτηση με θέμα: "Αντιμεταρρύθμιση - Μέτωπο Παιδείας: Η αναμέτρηση συνεχίζεται". Συμμετέχουν: Χρ. Σπυριδάκης, μέλος του Συντονιστικού Ημερησίων Σχολείων Θεσ/νίκης. Γ. Τεμεκενίδης, διευθυντής 3ου Λυκείου Καλαμαριάς, Θ. Κρουστάλης, πρόεδρος Α ΕΛΜΕ, Γ. Χουρμουζιάδης, καθηγητής ΑΠΘ.

9.30: Ποντιακό Γλέντι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Στη λύρα ο Φάνης Κουρουκλίδης.

11.00: Ξεφάντωμα με τον Αγάθωνα.

Σκηνή Νεανικής Δημιουργίας

8.05: Ethnic μουσική από το συγκρότημα "Βόρειο Σέλας"

9.00: Ελληνικό και ξένο ροκ από τους "Διά Πυρός"

9.45: Blues - Rock and Roll από τους "Midnight Jokers"

10.30: Ροκ μουσική από τις "Αντιθέσεις"

11.15: Συναυλία με τους "Εν Κατακλείδι".

Σάββατο

Κεντρική Εξέδρα

8.00; Συζήτηση με θέμα: "Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι επιπτώσεις της στα Βαλκάνια". Συμμετέχουν: Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος, Νίκος Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Ηλίας Θερμός, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

9.30: Ομιλία από τον Λάζαρο Μυλωνά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

10.00: Συναυλία με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη και Ανθή Τατσιούλη.

11.00: Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό.

Λαϊκή Σκηνή

8.00: Παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης.

8.30: Παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας και της Θράκης, από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σημάντρων.

10.00: Δημοτικό Γλέντι με τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

11.00: Λαϊκή βραδιά με τα "Παιδιά του Θερμαϊκού"

Σκηνή Νεανικής Δημιουργίας

8.00; Ροκ διαδρομές με τους "Didjeridu"

8.45: Εντεχνο ελληνικό τραγούδι από τους "Μουσικάντες"

10.00: Συγκρότημα κρουστών της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη".

10.45: Blues στιγμές από τους "Still Blue"

11.30: Συναυλία με τις "Δυτικές Συνοικίες"

Κυριακή

Κεντρική εξέδρα

8.00: Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

9.30: Ομιλία από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10.15: Συναυλία με τους "Συνήθεις Υποπτους".

Λαϊκή Σκηνή

8.00: Ποντιακοί, παραδοσιακοί και δημοτικοί χοροί.

10.30: Λαϊκό Γλέντι με το συγκρότημα "Μινόρε" του Βασίλη Κασούρα.

Σκηνή Νεανικής Δημιουργίας

8.00: Ελληνικό και ξένο ροκ με τους "Μουσικόνεσθαι"

8.45: Blues - Ροκ από τους "Δραπέτες"

10.15: Συναυλία με τους "Ευοί Ευάν"

11.15: Συναυλία με τους "Μοντάζ".

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πλατύ άνοιγμα στους νέους και τις νέες

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία στο Κάστρο της Πάτρας, ξεκινούν σήμερα οι κεντρικές διήμερες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.Στη νεολαία της Πάτρας θα μιλήσει αύριο ο Θόδωρος Τζιατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ απόψε, στις 9.30μ.μ., θα μιλήσει ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από τις 8μ.μ. που θα ανοίγουν καθημερινά οι πόρτες της μεγάλης γιορτής, ένα πλούσιο πρόγραμμα θα ξετυλίγεται και στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ. Πολλές θα είναι οι συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων, με κορυφαία αυτή που θα δώσουν αύριο τα "Υπόγεια Ρεύματα". Θα πραγματοποιηθούν δυο συζητήσεις με στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και εκπροσώπους τοπικών φορέων, η σημερινή με θέμα "το ρόλο της χώρας μας στο Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ και την προσπάθεια ανανέωσης της παραμονής των βάσεων και των πυρηνικών", στο αντιιμπεριαλιστικό περίπτερο. Η δεύτερη συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο θα αφορά "τα προβλήματα της παιδείας". Επίσης θα παρουσιαστεί θεατρικό πρόγραμμα και θα γίνουν προβολές βίντεο με αφιερώματα και κινηματογραφικές ταινίες.

"Φέτος έγιναν στην περιοχή οι περισσότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων" λέει ο Βασίλης Βούλγαρης,μέλος του ΣΠ Δυτ. Πελοποννήσου της ΚΝΕ, μιλώντας για το πλατύ άνοιγμα της ΚΝΕ στη νεολαία της περιοχής και υπογραμμίζει: "Συναντηθήκαμε με κόσμο που είχαμε βρεθεί μαζί στις κινητοποιήσεις, αλλά και πιο πλατιά τμήματα της νεολαίας. Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη και ενδεικτική της ανόδου του κύρους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη νεολαία. Πιστεύουμε, ότι και οι κεντρικές εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα μας δίνουν μια καλή ευκαιρία να ανοιχτούμε ακόμα περισσότερο στη νεολαία, δίνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη του εισιτηρίου και το Φεστιβάλ να αποτελέσει μια "ευχάριστη έκπληξη" από κάθε άποψη".

Και επειδή η δράση της ΚΝΕ δε σταματάει εδώ, το Φεστιβάλ συνδέεται με την αφετηρία των νεολαιίστικων αγώνων που θα 'ρθουν. "Η ΚΝΕ έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της, όντας μπροστά στους μεγάλους αγώνες της νεολαίας. Από τις 20 Σεπτέμβρη που ανοίγουν τα σχολεία, θα είναι πάλι εκεί, δίπλα στους μαθητές καταγγέλλοντας την ταξικότητα της μεταρρύθμισης και προβλέπεται ότι ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας, θα έχουμε ένα θερμό φθινόπωρο κι έναν ακόμα θερμότερο χειμώνα".

Στο Αγρίνιο

Μετά από έναν κύκλο ιδιαίτερα επιτυχημένων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, κορυφώνεται το Φεστιβάλ και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με το κεντρικό διήμερο εκδηλώσεων, που ξεκινάει σήμερα στο Αγρίνιο.Από τις 8.30μ.μ., στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης, οι νεολαίοι αλλά και οι μεγαλύτεροι, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν, να εκφράσουν τον προβληματισμό τους και να διασκεδάσουν με το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Σήμερα, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θέμης Γκιώνης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την "παιδεία", με το βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα και εκπροσώπους φορέων του νομού. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, ροκ και ρεμπέτικες συναυλίες.

Στο αυριανό πρόγραμμα ξεχωρίζει η ομιλία του Τάκη Τσίγκα,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθεί συζήτηση για "τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ" με τον Κώστα Αλυσσανδράκη,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και ροκ συναυλία, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει ο γνωστός καλλιτέχνης Μανώλης Φάμελος με τους "Ποδηλάτες".

Γιάννενα

Σήμερα ξεκινάει επίσης το κεντρικό διήμερο του Φεστιβάλ στα Γιάννενα που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαβίλη, στο Μόλο. Από τις σημερινές εκδηλώσεις ξεχωρίζει η ομιλία του Παναγιώτη Παλαβού,μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ πριν και μετά, ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα δώσουν συναυλίες με ροκ και έντεχνα τραγούδια.

Αύριο, θα μιλήσει στα Γιάννενα ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από νεανικά συγκροτήματα και ρεμπέτικο γλέντι.

ΛΑΡΙΣΑ
Αρχίζει σήμερα η τριήμερη συνάντηση νεολαίας

Το τριήμερο 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται στη Λάρισα, οι κεντρικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.Στους χώρους του Αλκαζάρ και για τρεις μέρες θα "χτυπάει" η αγωνιστική νεανική καρδιά της Λάρισας. Χιλιάδες νέοι θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να έρθουν σ' επαφή με τους νέους κομμουνιστές του νομού, ν' ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, για θέματα που τους ενδιαφέρουν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να συμμετάσχουν στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί λέγοντας τη γνώμη τους, να διασκεδάσουν με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Τα θέματα που αφορούν την Παιδεία, την ειρήνη, που απειλείται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, την εθνική ανεξαρτησία που υπονομεύεται από την εγκατάσταση και λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και άλλα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους - εργασία, πολιτισμός, αθλητισμός - είναι αυτά που θα προβληθούν και θα γίνουν αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμού στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι ομιλίες του Δ. Γόντικα,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γ. Χαρίτου,μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και το αφιέρωμα στον Δ. Γληνό.Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλίες των Τσακνή - Μαχαιρίτσα και του Μ. Πασχαλίδη και τη συμμετοχή 11 μουσικών συγκροτημάτων και ενός χορευτικού, ενώ στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο και ταβέρνα και θα πραγματοποιηθούν αγώνες σκάκι.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική εξέδρα (Κηποθεάτρου):

8.30 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "ΝΕΥΡΑΛΓΕΙΑ"

9.00 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "RED CARDS"

9.45 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ"

10.45 μ.μ. Συναυλία με το συγκρότημα "ΦΑΛΤΣΑ ΜΠΑΝΤΑ"

Β εξέδρα (Ταβέρνας):

8.20 μ.μ. Εναρξη από το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ

8.30 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "STANGE REALITY"

9.15 μ.μ. Συζήτηση με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια"

10.15 μ.μ. Ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα του "ΤΕΡΕΡΕΜ"

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική εξέδρα (Κηποθεάτρου):

7.45 μ.μ. Χορευτικό συγκρότημα

8.30 μ.μ. Αφιέρωμα στον Δ. Γληνό

9.30 μ.μ. Ομιλία του Γ. Χαρίτου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ

10.00 μ.μ. Μεγάλη συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη

Β εξέδρα (Ταβέρνας):

7.30 μ.μ. Συζήτηση με θέμα "Οι εξελίξεις στην Παιδεία"

8.30 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "ROCKOULA"

9.15 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "HIGH SPEED"

10.00 μ.μ. Ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα του "ΤΕΡΕΡΕΜ"

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική εξέδρα (Κηποθεάτρου):

7.45 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα "GERALD BOSTOCK"

8.30 μ.μ. Ροκ συγκρότημα "ΜΕΝΤΟΡΕΣ"

9.15 μ.μ. Ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

10.00 μ.μ. Μεγάλη συναυλία Τσακνή - Μαχαιρίτσα

Β Εξέδρα (Ταβέρνας):

7.45 μ.μ. Ροκ συγκρότημα

8.30 μ.μ. Μουσικό συγκρότημα

10.00 μ.μ. Ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα "ΝΟΣΤΟΣ"

Το Φεστιβάλ σ' όλη την Ελλάδα

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ της Χαλκίδας που πραγματοποιείται στο Πάρκο του Βούρκου. Το πρόγραμμα της σημερινής, δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλία του Λουκά Γκούνη,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τέσσερα μουσικά συγκροτήματα θα πλαισιώσουν το καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας τη δουλιά τους.

Πέρα από τη Χαλκίδα, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, κορυφώνονται αύριο και μεθαύριο σε μια σειρά πόλεις. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Κεντρικά διήμερα, Σάββατο 11/9 και Κυριακή 12/9:

- Στα Τρίκαλα,με ομιλητές αντίστοιχα, τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καρδίτσα,με ομιλητές τον Μίλτο Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Αντώνη Σκυλλάκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίστοιχα.

- Στην Καβάλα,με ομιλητή το Σάββατο, τον Λάζαρο Μπάμπα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Ηράκλειο Κρήτης,με ομιλητές τον Νίκο Σερετάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Δημήτρη Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίστοιχα Σάββατο και Κυριακή.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων μονοήμερων Φεστιβάλ είναι:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Στην Κρύα στη Λιβαδειά,με ομιλητή τον Μάκη Πέτσα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία από το νεανικό συγκρότημα του Δημήτρη Βαρελόπουλου.

- Στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης,όπου μάλιστα πραγματοποιείται εκδήλωση για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

  • Αύριο, Σάββατο:

- Στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας,με ομιλητή τον Λουκά Γκούνη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Σπάρτη,στο πάρκο του ΟΤΕ, με ομιλητή τον Φώτη Ριγανάκο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα εκδήλωση για το Φεστιβάλ θα γίνει στο Διδυμότειχο.

  • Την Κυριακή 12/9:

- Στο Ρέθυμνο,στο χώρο της παραλίας, εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη και στο πρόβλημα των ναρκωτικών, με ομιλητή τον Νίκο Σερετάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Λαμία,στην πλατεία Πάρκου, με ομιλητή τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Ζάκυνθο,στην πλατεία Σολωμού, στις 8.00μ.μ., θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα, αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ με τον ηθοποιό Κώστα Καποδίστρια και ροκ συναυλίες.

- Στον Πύργο,με ομιλητή τον Ιορδάνη Δρακόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ κι ακόμα θεατρικά δρώμενα και ροκ συναυλία.

- Επιπλέον εκδηλώσεις θα γίνουν στο Καρπενήσι και στην Ορεστιάδα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο διάλογος οδηγεί στα "σοβαρά"

Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν το διάλογο για θέματα "χαμηλής πολιτικής", ενώ η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζει ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής

Οι επιτροπές που συγκρότησαν από το περασμένο καλοκαίρι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας προσήλθαν χτες στην προκαθορισμένη τους συνάντηση, για το δεύτερο γύρο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η συζήτηση ξεκίνησε χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ολοκληρωθεί σήμερα και αυτός ο κύκλος θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα στην Αγκυρα.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκονται τα θέματα της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός. Τα θέματα αυτά, που χαρακτηρίζονται "χαμηλής πολιτικής", συνθέτουν το σώμα της ελληνοτουρκικής συζήτησης που ξεκίνησαν οι δύο κυβερνήσεις στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου μέσα από το διάλογο για "ανώδυνα" ζητήματα να "φτάσουν" στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα σοβαρά διμερή προβλήματα.Μετά τους σεισμούς στις δύο χώρες, όπως παραδέχονται Ελληνες διπλωμάτες, υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που διευκολύνει τους χειρισμούς για προσέγγιση.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δήλωσή του σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, σημείωσε ότι "οι σεισμοί με τις καταστροφικές συνέπειές τους, αν ανέδειξαν κάτι θετικό - και δεν είναι οξύμωρο, δεν είναι αντίφαση αυτό που λέω - είναι η αλληλεγγύη την οποία εκδήλωσαν, τα αισθήματα τα οποία εξέφρασαν οι πολίτες των δύο χωρών, προκειμένου οι μεν να συμπαρασταθούν στους δε, σε μια κρίσιμη στιγμή, σε μια στιγμή δοκιμασίας τους. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις, που γίνονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα, θα προωθήσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές, προκειμένου στα θέματα αυτά, τα οποία είναι απολύτως συγκεκριμένα και προσδιορισμένα, να προκύψουν συμφωνίες και στη συνέχεια κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ελπίζουμε και σ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε".

Η "κατεύθυνση" προς την οποία εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση σκιαγραφήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου "πλειοδότησε" στην προσπάθεια εκταμίευσης κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών του σεισμού στην Τουρκία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 24 του μηνός, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου θα γίνει μια επισκόπηση της πορείας του ελληνοτουρκικού διαλόγου και, γενικότερα, της προσπάθειας προσέγγισης.

Ολα αυτά, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, διευκολύνουν την προσπάθεια που έχει αναλάβει κυρίως η αμερικανική διπλωματία, προκειμένου να οργανωθεί μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, μέχρι τον προσεχή Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ