Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο διάλογος οδηγεί στα "σοβαρά"

Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν το διάλογο για θέματα "χαμηλής πολιτικής", ενώ η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζει ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής

Οι επιτροπές που συγκρότησαν από το περασμένο καλοκαίρι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας προσήλθαν χτες στην προκαθορισμένη τους συνάντηση, για το δεύτερο γύρο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η συζήτηση ξεκίνησε χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ολοκληρωθεί σήμερα και αυτός ο κύκλος θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα στην Αγκυρα.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκονται τα θέματα της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός. Τα θέματα αυτά, που χαρακτηρίζονται "χαμηλής πολιτικής", συνθέτουν το σώμα της ελληνοτουρκικής συζήτησης που ξεκίνησαν οι δύο κυβερνήσεις στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου μέσα από το διάλογο για "ανώδυνα" ζητήματα να "φτάσουν" στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα σοβαρά διμερή προβλήματα.Μετά τους σεισμούς στις δύο χώρες, όπως παραδέχονται Ελληνες διπλωμάτες, υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που διευκολύνει τους χειρισμούς για προσέγγιση.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δήλωσή του σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, σημείωσε ότι "οι σεισμοί με τις καταστροφικές συνέπειές τους, αν ανέδειξαν κάτι θετικό - και δεν είναι οξύμωρο, δεν είναι αντίφαση αυτό που λέω - είναι η αλληλεγγύη την οποία εκδήλωσαν, τα αισθήματα τα οποία εξέφρασαν οι πολίτες των δύο χωρών, προκειμένου οι μεν να συμπαρασταθούν στους δε, σε μια κρίσιμη στιγμή, σε μια στιγμή δοκιμασίας τους. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις, που γίνονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα, θα προωθήσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές, προκειμένου στα θέματα αυτά, τα οποία είναι απολύτως συγκεκριμένα και προσδιορισμένα, να προκύψουν συμφωνίες και στη συνέχεια κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ελπίζουμε και σ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε".

Η "κατεύθυνση" προς την οποία εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση σκιαγραφήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου "πλειοδότησε" στην προσπάθεια εκταμίευσης κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών του σεισμού στην Τουρκία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 24 του μηνός, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου θα γίνει μια επισκόπηση της πορείας του ελληνοτουρκικού διαλόγου και, γενικότερα, της προσπάθειας προσέγγισης.

Ολα αυτά, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, διευκολύνουν την προσπάθεια που έχει αναλάβει κυρίως η αμερικανική διπλωματία, προκειμένου να οργανωθεί μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, μέχρι τον προσεχή Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ