Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να πληρώσουν!

Τρία, ατέλειωτα και δραματικά, 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αττική, η κυβέρνηση έχει χιλιάδες λόγους - όσα και τα θύματα και οι πληγέντες από τον σεισμό - να αισθάνεται ντροπή. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τραγική, παρά την απαίσια απόπειρα να υποβαθμιστεί και να αποσιωπηθεί η έκταση της συμφοράς, αλλά η ανταπόκριση των κυβερνώντων βρίσκεται απελπιστικά πίσω από τις τρομακτικές και επείγουσες ανάγκες των σεισμοπαθών. Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αν δεν αισθανθεί την κατακραυγή και την οργανωμένη πίεση "από τα κάτω".

Μια απλή περιοδεία, από αυτές που κάνουν για να τους βλέπουν, αλλά όχι για να βλέπουν, τα κυβερνητικά στελέχη, είναι αρκετή για να καταδειχτούν τα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο δρόμο. Στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως του ύπνου, του φαγητού, του νερού, δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμα να ικανοποιηθούν από την εξουσία. Οι σκηνές δεν επαρκούν στο ελάχιστο και οι άνθρωποι συνεχίζουν να κοιμούνται στα αυτοκίνητα και σε πρόχειρα καταλύματα από νάιλον ή οπουδήποτε αλλού, ενώ τα είδη διατροφής είτε δε μοιράζονται καθόλου είτε δε φτάνουν για όλους. Ούτε λόγος να γίνεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για δημιουργία οργανωμένων καταυλισμών, εξοπλισμένων με τουαλέτες, νερό, ηλεκτρικό κλπ. Παράλληλα, για να σταθούμε στα πιο άμεσα, ο έλεγχος των σπιτιών και η καταγραφή των ζημιών προχωρά με απαράδεκτα χαμηλούς ρυθμούς και ασυντόνιστα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση Σημίτη, η οποία μάλλον στάχτη στα μάτια προσπαθεί να ρίξει, παρά να ανακουφίσει τα θύματα του σεισμού. Περισσότερο προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως "μόνοι τους πρέπει να τα βγάλουν πέρα", παρά να συνδράμει, ουσιαστικά, και αποτελεσματικά τους σεισμόπληκτους. Παράλληλα, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες από τους ώμους της και να τις μεταθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για παράδειγμα. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει φροντίσει να αποδυναμώσει και να τη μετατρέψει σε "μακρύ χέρι" επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών της. Το χειρότερο είναι ότι η στάση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού η βούλησή της, όπως φάνηκε και από τη δέσμη των μέτρων που εξήγγειλε προχτές ο πρωθυπουργός, είναι να ξεπεράσει την καταστροφή με το μικρότερο δυνατό κόστος, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ένταξη στην ΟΝΕ!

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, είναι ολοφάνερη και επιτακτική η ανάγκη της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, η οποία πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: Πρώτον, χρειάζεται να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη και συμπαράσταση του λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων, των σωματείων, των φορέων, με την προσφορά βοήθειας κάθε μορφής και, μάλιστα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Δεύτερον, επιβάλλεται να προωθηθεί άμεσα η αυτοοργάνωση των ίδιων των σεισμόπληκτων. Οχι μόνο για τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης, αλλά και για τις περισσότερο μακροπρόθεσμες και σημαντικές ανάγκες τους. Η πικρή εμπειρία από χτυπήματα του Εγκέλαδου τα προηγούμενα χρόνια, σε άλλες περιοχές της χώρας, αποδεικνύει περίτρανα ότι, "αν δε φωνάξουν", αν δεν κινητοποιηθούν οργανωμένα, θα εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί υπηρέτες της έχουν συσπειρωθεί και επιχειρούν να επιβάλουν, και στην περίπτωση του σεισμού στην Αττική, τη θέλησή τους με τις λιγότερες δυνατόν "απώλειες". Αυτή τη φορά, πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορεί και πρέπει να πληρώσουν, γιατί, απλούστατα, αυτοί φταίνε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ