ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
"Ατσαλώνουμε το συνδικάτο μας"!

Αύριο, Κυριακή, στις 8.30 το πρωί, στο θέατρο "Περοκέ", η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

"Δε συμβιβαζόμαστε, παλεύουμε, ατσαλώνουμε το συνδικάτο μας".Αυτό το μήνυμα απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,καλώντας τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση,αύριο Κυριακή, 12 Σεπτέμβρη, στις 8.30 πμ, στο θέατρο "ΠΕΡΟΚΕ", αλλά και στην απεργία του κλάδου στις 22 Σεπτέμβρη. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Απολογισμός της διοίκησης. Οικονομικός απολογισμός, ισολογισμός, έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής. Προϋπολογισμός. Προβλήματα του κλάδου και πρόγραμμα δράσης. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών και επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση που εξέδωσε το Συνδικάτο υπογραμμίζεται ότι "η συνέλευση δεν κλείνεται στα πλαίσια μιας καταστατικής υποχρέωσης". Αντίθετα - όπως σημειώνεται - σε μια περίοδο που "τα πάντα συνθλίβονται στα γρανάζια της πιο αδίστακτης πολιτικής, που το κεφάλαιο και οι υποτακτικές του κυβερνήσεις εκδηλώνουν την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματα, στη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, η συνέλευση και η εκπλήρωση των αποφάσεων που θα πάρει από όλους, αποκτά άλλα χαρακτηριστικά".

Απευθυνόμενο στα μέλη του, το Συνδικάτο τονίζει ότι "όλοι έχουν λόγο και πρέπει να τον εκφράσουν", λόγο για το "πώς θα αντισταθούμε και θα συνθλίψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, πώς θα ματαιώσουμε τα σχέδια για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, για το πώς θα διεκδικήσουμε καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλιάς, πώς θα γκρεμίσουμε τους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας, πώς θα αντιπαλέψουμε, μαζί με τις φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια".

"Για να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές αλλαγές χρειάζεται ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, που θα διεκδικεί και θα πιέζει", τονίζει το Συνδικάτο και συνεχίζοντας σημειώνει: "Ολοι έχουμε λόγο για το πώς θα πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος. Για το πώς θα ανακόψουμε τα βρώμικα σχέδιά τους. Για το πώς θα χτυπήσουμε τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, πώς θα αναδείξουμε την ακατάλυτη δύναμη του συντονισμού και της ενότητας στη βάση, πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε με το δικό μας μέτωπο τη συντηρητική πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελός μας, για ένα μέλλον που μας ανήκει".

Καταλήγοντας το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους της Αθήνας να βάλουν στην άκρη όποιες απογοητεύσεις και δισταγμούς. "Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα - τονίζει - αυτό που γεννά ανεργία, εκμετάλλευση, που δημιουργεί τη σημερινή αποπνικτική κατάσταση, δεν είναι ανίκητο. Η ζωή μας δεν τους ανήκει. Δεν είμαστε εξαρτήματα και ανταλλακτικά μηχανής πολλαπλασιασμού των κερδών της πλουτοκρατίας. Δε θα επιτρέψουμε να μας συνθλίψουν, να μας οδηγήσουν σε δουλιά χωρίς δικαίωμα, ζωή χωρίς δικαίωμα".

Τέλος, χαρακτηρίζει καθήκον όλων την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων και τη διεκδίκηση ώριμων αιτημάτων και υποχρέωσή τους να ατσαλώσουν το συνδικάτο, να συμμετάσχουν στη συνέλευση και στη συνέχεια από κοινού να κάνουν πράξη τις αποφάσεις της.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Πρωτίστως πολιτικό το θέμα για το ΚΚΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει "λουκέτο" στο εργοστάσιο

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 400 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας,με τη δρομολόγηση του κλεισίματός του, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Διυλιστηρίων και Χημικών Βιομηχανιών και του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας,με τον βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν την άσχημη κατάσταση για εργαζόμενους και εργοστάσιο, μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης για "λουκέτο", βάζοντας μπροστά την Εθνική Τράπεζα και το Δήμο Δραπετσώνας και με το πρόσχημα της δήθεν ανάπλασης της περιοχής.

Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ τονίστηκε πως το θέμα των Λιπασμάτων Δραπετσώνας είναι πρωτίστως πολιτικό πρόβλημα,αφού συνδέεται με την ύπαρξη λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα και έχει άμεση σχέση με τους αγρότες, αλλά και την απασχόληση των εργαζομένων. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται άλλη πολιτική στο χώρο αυτό και ότι Ομοσπονδία και Σωματείο πρέπει να παλέψουν προς την κατεύθυνση της ύπαρξης λιπασματοβιομηχανίας.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σημείωσαν ότι πρέπει Σωματείο και Ομοσπονδία να πάρουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κλεισίματος του εργοστασίου και να καλέσουν τα σωματεία του Πειραιά να στηρίξουν τον αγώνα τους. Επίσης, επανέλαβαν τη θέση του Κόμματος, ότι μέχρι να φτιαχτεί άλλο εργοστάσιο λιπασμάτων δεν πρέπει να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο και ότι οποιαδήποτε άλλη "λύση" θα είναι σε βάρος πρώτα και κύρια των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει παρθεί από το '97, όταν η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να το θέσει υπό εκκαθάριση. Στην ίδια κατεύθυνση πίεζε και ο δήμος με τη δικαιολογία της... ανάπλασης της περιοχής με τη δημιουργία εκεί εμποροναυτιλιακού κέντρου.

Στο μεταξύ, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης, τραπεζών, δημοτικής αρχής και ΣΥΝΕΛ για να επινοικιαστεί το εργοστάσιο από την τελευταία. Η συμφωνία (Ιούλης '97) προέβλεπε την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου για δυο χρόνια και επιπλέον ένα χρόνο λειτουργία ως συσκευαστηρίου και με όρο παράτασης της λειτουργίας αν δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα... ανάπλασης. Τη λειτουργία του εργοστασίου ανέλαβε η νέα εταιρία που δημιουργήθηκε, "Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ",με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατομμύρια (80% ΣΥΝΕΛ, 10% Εθνική Τράπεζα, 10% Αγροτική Τράπεζα). Ταυτόχρονα, το προσωπικό μειώθηκε κατά 100 άτομα περίπου!

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία του εργοστασίου (οικόπεδο, κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός) στη θυγατρική της, "Πρότυπος Κτηματική",που έχει αναλάβει και την ανάπλαση της περιοχής. Η τελευταία υπέγραψε συμφωνητικό με τη νέα εταιρία, για την εκμίσθωση του χώρου και τη λειτουργία του εργοστασίου.

Με βάση το παραπάνω συμφωνητικό η λειτουργία του εργοστασίου έληξε στις 31 Ιούλη '99. Η "Πρότυπος Κτηματική" αρνήθηκε να ανανεώσει τη σύμβαση, επικαλούμενη πλημμελή συντήρηση του εργοστασίου και απέστειλε και εξώδικη δήλωση. Ωστόσο, το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί "παράνομα" και το "λουκέτο" είναι θέμα ημερών.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα προχωρούν σε Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Αντικανονική επάνδρωση πλοίων

Δυο καταλογιστικές αποφάσεις για αντικανονική επάνδρωση πλοίων εξέδωσε το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρόκειται για το επιβατηγό - οχηματαγωγό "Σούπερ Κατ Χαρούλα" με το ποσό των 6.338.347 δραχμών και το επιβατηγό "Αγκίστρι" με το ποσό των 4.642.136 δραχμών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Αντιφατικές αποφάσεις

Να αποφασίζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ζητά ο νομάρχης Λευκάδας (!), παρότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε θετικό ψήφισμα που πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ για τις εργασιακές σχέσεις

Την απαίτηση μετατροπής του σχετικού νόμου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο νομάρχη ή στο νομαρχιακό συμβούλιο να αποφασίζει χωρίς τη "σύμφωνη γνώμη" εργαζομένων και ιδιοκτητών, αλλά μόνο με τη "γνώμη" τους για το ωράριο καταστημάτων και επιχειρήσεων, εκφράζει σε ψήφισμά του το νομαρχιακό συμβούλιο Λευκάδας!

Η θέση αυτή, που κινείται στα χνάρια της πρόσφατης απόπειρας του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, συζητήθηκε ύστερα από εισήγηση του Νομάρχη Λευκάδας Ν. Μαργέλη και έλαβε 12 ψήφους υπέρ και ένα ψήφο κατά, από τους παρόντες νομαρχιακούς συμβούλους. Τη θέση αυτή κατάγγειλε και καταψήφισε ο σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Ν. Σταματέλλος.Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή η απαράδεκτη θέση, δε βρίσκεται σε αρμονία με ψήφισμα που μόλις πριν λίγο είχε εγκρίνει το νομαρχιακό συμβούλιο, μετά από δική του πρόταση.

Στο ψήφισμα διαπιστώνεται η "καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων στο νομό (ωράριο, αργία της Κυριακής, αμοιβή, ασφάλιση, ρεπό) από μερίδα εργοδοτών και εκφράζει την αντίθεσή του".

Επίσης, με βάση το ψήφισμα, το νομαρχιακό συμβούλιο "απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο (κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας, εργοδότες, ΙΚΑ, επιθεώρηση εργασίας κλπ) και απαιτεί την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας με τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για την εφαρμογή της. Απαιτεί την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και την παραμονή της στο νομό".

Ο N. Σταματέλλος,είχε καταγγείλει στην τοποθέτησή του, ότι καταστρατηγείται το ωράριο, ότι δε δίνονται αμοιβές, ότι δεν παρέχεται ασφάλιση, δε γίνονται έλεγχοι και γενικά επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις.

Συνάντηση ανέργων

Σήμερα, Σάββατο και αύριο Κυριακή πραγματοποιείται στην Αθήνα, στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27), η συνάντηση συνδικάτων και επιτροπών ανέργων από όλη τη χώρα, σχετικά με το θέμα της ανεργίας, τα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους και τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.

Γενική Συνέλευση αποκλειστικών νοσοκόμων

Τη Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή, στις 7πμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Σωματείο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Αττικής.Τα θέματα της συνέλευσης είναι η εγγραφή του σωματείου στην Ομοσπονδία, η τροποποίηση του Καταστατικού, η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι το σωματείο αναγκάζεται να προκηρύξει έκτακτα εκλογές, μετά την παραίτηση μελών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στην πρόσκληση της συνέλευσης τονίζεται ότι επιδίωξη είναι αυτή τη φορά να εκλεγούν στη διοίκηση μέλη ικανά και αποφασισμένα να παλέψουν για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ