Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Πρωτίστως πολιτικό το θέμα για το ΚΚΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει "λουκέτο" στο εργοστάσιο

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 400 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας,με τη δρομολόγηση του κλεισίματός του, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Διυλιστηρίων και Χημικών Βιομηχανιών και του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας,με τον βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν την άσχημη κατάσταση για εργαζόμενους και εργοστάσιο, μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης για "λουκέτο", βάζοντας μπροστά την Εθνική Τράπεζα και το Δήμο Δραπετσώνας και με το πρόσχημα της δήθεν ανάπλασης της περιοχής.

Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ τονίστηκε πως το θέμα των Λιπασμάτων Δραπετσώνας είναι πρωτίστως πολιτικό πρόβλημα,αφού συνδέεται με την ύπαρξη λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα και έχει άμεση σχέση με τους αγρότες, αλλά και την απασχόληση των εργαζομένων. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται άλλη πολιτική στο χώρο αυτό και ότι Ομοσπονδία και Σωματείο πρέπει να παλέψουν προς την κατεύθυνση της ύπαρξης λιπασματοβιομηχανίας.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σημείωσαν ότι πρέπει Σωματείο και Ομοσπονδία να πάρουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κλεισίματος του εργοστασίου και να καλέσουν τα σωματεία του Πειραιά να στηρίξουν τον αγώνα τους. Επίσης, επανέλαβαν τη θέση του Κόμματος, ότι μέχρι να φτιαχτεί άλλο εργοστάσιο λιπασμάτων δεν πρέπει να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο και ότι οποιαδήποτε άλλη "λύση" θα είναι σε βάρος πρώτα και κύρια των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει παρθεί από το '97, όταν η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να το θέσει υπό εκκαθάριση. Στην ίδια κατεύθυνση πίεζε και ο δήμος με τη δικαιολογία της... ανάπλασης της περιοχής με τη δημιουργία εκεί εμποροναυτιλιακού κέντρου.

Στο μεταξύ, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης, τραπεζών, δημοτικής αρχής και ΣΥΝΕΛ για να επινοικιαστεί το εργοστάσιο από την τελευταία. Η συμφωνία (Ιούλης '97) προέβλεπε την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου για δυο χρόνια και επιπλέον ένα χρόνο λειτουργία ως συσκευαστηρίου και με όρο παράτασης της λειτουργίας αν δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα... ανάπλασης. Τη λειτουργία του εργοστασίου ανέλαβε η νέα εταιρία που δημιουργήθηκε, "Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ",με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατομμύρια (80% ΣΥΝΕΛ, 10% Εθνική Τράπεζα, 10% Αγροτική Τράπεζα). Ταυτόχρονα, το προσωπικό μειώθηκε κατά 100 άτομα περίπου!

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία του εργοστασίου (οικόπεδο, κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός) στη θυγατρική της, "Πρότυπος Κτηματική",που έχει αναλάβει και την ανάπλαση της περιοχής. Η τελευταία υπέγραψε συμφωνητικό με τη νέα εταιρία, για την εκμίσθωση του χώρου και τη λειτουργία του εργοστασίου.

Με βάση το παραπάνω συμφωνητικό η λειτουργία του εργοστασίου έληξε στις 31 Ιούλη '99. Η "Πρότυπος Κτηματική" αρνήθηκε να ανανεώσει τη σύμβαση, επικαλούμενη πλημμελή συντήρηση του εργοστασίου και απέστειλε και εξώδικη δήλωση. Ωστόσο, το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί "παράνομα" και το "λουκέτο" είναι θέμα ημερών.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα προχωρούν σε Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ