ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τους σεισμοπαθείς
  • Υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ επέδωσε χτες στον πρωθυπουργό η Αλέκα Παπαρήγα
  • Δραματικές οι διαστάσεις των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού

"Ο καταστροφικός σεισμός έδειξε, με τη δική του μακάβρια μορφή, το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, όπου το κέρδος πρωτεύει και ο άνθρωπος περισσεύει. Ανέδειξε τη ζωτική ανάγκη, ο λαός μας να διεκδικήσει το φιλολαϊκό δρόμο, που θ' αντιμετωπίζει και ανάλογα προβλήματα".Αυτά τονίζει ανάμεσα σ' άλλα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,αποδίδοντας τις αιτίες της τραγωδίας που ζουν χιλιάδες άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα "στην αντιλαϊκή πολιτική γης και στη χρήση της, στην ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, στην απουσία αντισεισμικής θωράκισης",σαν τις πιο βασικές πλευρές του προβλήματος. Τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση είναι εμπαιγμός για τους σεισμοπαθείς και ενταγμένα στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει, προκειμένου να εκπληρώσει το διαβόητο "εθνικό στόχο" της άρχουσας τάξης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, πράγμα, άλλωστε, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διευκρινίσει.

Χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,στον οποίο υπέβαλε υπόμνημα με τις προτάσεις του ΚΚΕ για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προκύπτει με τους ανέργους, εργαζόμενους, όσο και με τους βιοτέχνες και εμπόρους που έχασαν τη δουλιά της, εξαιτίας της καταστροφής. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει γρήγορα φθηνή και γερή λαϊκή στέγη για όσους έπαθαν ζημιές.

Εκείνο που θέσαμε στον πρωθυπουργό, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όλο το δυναμικό και το οικονομικό ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών ζωής και εξασφάλιση δουλιάς για τα λαϊκά στρώματα, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων. Το κόστος πρέπει να πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία. Διαφορετικά, φοβόμαστε ότι η κερδοσκοπία θα φθάσει στο κατακόρυφο. Εκτός αυτού, συμπλήρωσε, υπάρχει συσσωρευμένη πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Λεκανοπέδιο και γενικότερα, όπου ο όποιος μικρός ή μεγάλος σεισμός ή πλημμύρες προκαλούν σοβαρές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για την ταξική πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε, επίσης, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, γιατί είτε δεν παίρνονται μέτρα για την εφαρμογή των υπαρχόντων αντισεισμικών κανονισμών, είτε γιατί δεν αναπροσαρμόζονται για την ουσιαστική αντισεισμική προστασία.

Οσον αφορά το πού θα βρεθούν τα χρήματα, έθεσε το ζήτημα ως εξής: Θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων και να διατεθούν χρήματα από το δεύτερο, αλλά και από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Επιτέλους, η πρώτη επένδυση πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Η εξασφάλιση των ίδιων των εργαζομένων... Επίσης, έθεσε στον πρωθυπουργό το αίτημα να συγκληθεί έκτακτη ολομέλεια της Βουλής άμεσα, για να συζητήσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός και, κυρίως, το ζήτημα της γενικότερης αντισεισμικής προστασίας της χώρας.

Ερωτώμενη για τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: "Συμβολή στη συγκάλυψη των ευθυνών, όχι". Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ συμβάλλουν - χωρίς τυμπανοκρουσίες - με όλους τους τρόπους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Δραματικές διαστάσεις

Την ίδια ώρα, το συνολικό πρόβλημα αναδεικνύεται με ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις. Στις λαϊκές γειτονιές που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από το σεισμό, οι χιλιάδες άστεγοι προσπαθούν σχεδόν αβοήθητοι να οργανώσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους στους καταυλισμούς, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες. Οσο προχωράει η καταγραφή των συνεπειών, τόσο πολλαπλασιάζονται οι λαϊκές οικογένειες που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, χωρίς ακόμη να υπάρχει η δυνατότητα της ολοκληρωμένης αποτίμησής τους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, μόνο τα 300 συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν ελέγξει 26.444 σπίτια. Από αυτά, κατεδαφιστέα (κόκκινο χρώμα) κρίθηκαν τα 3.340 (13%), προσωρινά ακατοίκητα- επισκευάσιμα (κίτρινο χρώμα) τα 10.336 (39%) και κατοικήσιμα (πράσινο χρώμα) τα 12.768 (48%). Οι έλεγχοι αυτοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/4 των αιτήσεων που είχαν γίνει μέχρι χτες το μεσημέρι. Αν οι έλεγχοι εξακολουθήσουν να δίνουν τα ίδια ποσοστά, τότε θεωρείται βέβαιο ότι τα κτίρια που θα πρέπει να κατεδαφιστούν ή να ανακατασκευαστούν εξ αρχής θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 15.000,ενώ αυτά που θα χρειαστούν σημαντικές επισκευές, προκειμένου να ξανακατοικηθούν, θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τα 50.000.

Το γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι ανυπολόγιστο και πάντως αρκετά υψηλό για το βαλάντιό τους, από το οποίο "παραμονεύει" για να κερδοσκοπήσει η πλουτοκρατία. Οπως τονίζει το ΚΚΕ, "δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και με τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται, θα πετιέται στις χωματερές της "ελεύθερης αγοράς"".

Μέχρι χτες το μεσημέρι, ο επίσημος αριθμός των νεκρών είχε φτάσει στους 105. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, καθώς υπήρχαν τουλάχιστον 32 αγνοούμενοι, από τους οποίους οι τέσσερις είχαν εντοπιστεί νεκροί.

Η κυβέρνηση εμπαίζει

Μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών τα ονόμασε η κυβέρνηση και καμώνεται για μια ακόμη φορά ότι το κοινωνικό της πρόσωπο έδειξε την ευαισθησία του στο δράμα που καθημερινά μεγαλώνει. Το δράμα όλων των απλών ανθρώπων του μόχθου που είδαν τα όνειρα μιας ζωής να γίνονται ερείπια από την ανυπεράσπιστη, ελέω κέρδους, ζωή τους. Ετσι πήραν και την πικρή γεύση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, που έπληξε κύρια τις λαϊκές συνοικίες της Βορειοδυτικής Αθήνας. Δέκα μέτρα "προς ανακούφιση των πληγέντων και προς αντιμετώπιση των αμέσων και πιεστικών προβλημάτων" τα ονόμασε ο πρωθυπουργός, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται ούτε στις ανάγκες των χιλιάδων πληγέντων, ούτε βέβαια στο μέγεθος της καταστροφής την οποία θα πληρώσουν οι ίδιοι, ενώ κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν από την προσπάθεια ανακούφισης και αντιμετώπισης της δυστυχίας από τις καταστροφές. Ουσιαστικά οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις ζημιές.

Τα μέτρα - ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν:

  • Τη χορήγηση του... καθιερωμένου από τις αρχές της δεκαετίας φιλοδωρήματος των 200.000 ανά άστεγη οικογένεια με τη μορφή έκτακτης οικονομικής βοήθειας που θα καταβληθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Την επιδίωξη δημιουργίας σε όλους τους δήμους καταυλισμών για τη στέγαση αστέγων σε σκηνές.
  • Την εγκατάσταση αστέγων που το επιθυμούν σε ξενοδοχεία.
  • Επιδότηση ενοικίου για έξι μήνες.
  • Τη, γενικά κι αφηρημένα, διατύπωση περί ενίσχυσης εκ μέρους του κράτους εκείνων που μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Δωρεάν κρατική βοήθεια για το 1/3 του ποσού, το οποίο απαιτείται για την ανακατασκευή, την εκ νέου κατασκευή ή την επισκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.
  • Για το υπόλοιπο (τα 2/3) του σχετικού ποσού των παραπάνω περιπτώσεων θα δοθεί άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας.
  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές θα ενισχυθούν με επιδοτούμενα δάνεια.
  • Για τις επιχειρήσεις που λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους στο δημόσιο και το ΙΚΑ, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.
  • "Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε σχέση με τους συνταξιούχους και τους ανέργους".

Δε χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια για να αποδειχθεί ότι τα ίδια τα μέτρα είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες των λαϊκών ανθρώπων που χτύπησε ο σεισμός, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των μέτρων που έκανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Απιαστο όνειρο η στέγη

Ας δούμε τα μέτρα για τις κατοικίες, που αποτελούν και την πιο άμεση και επιτακτική ανάγκη. Μόνο 120.000 δραχμές το τετραγωνικό εκτιμά η κυβέρνηση την ανάγκη ανακατασκευής κατεστραμμένων κατοικιών και με βάση αυτές υπολογίζει την κρατική βοήθεια και τα άτοκα τραπεζικά δάνεια. Το αντίστοιχο ποσό για τις επισκευές ορίστηκε στις 65.000 δραχμές!

  • Η δωρεάν βοήθεια και τα άτοκα τραπεζικά δάνεια θα δίνονται (σε όσους τελικά αποδειχθεί ότι το ακίνητό τους είναι κατεδαφιστέο) για όσα τετραγωνικά καταστράφηκαν τα οποία όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 120.
  • Το 1/3 από το ποσό των 120.000 δραχμών, (40.000 δραχμές), αποτελούν τη βοήθεια (!) του κράτους. Οι υπόλοιπες 80.000 δραχμές θα δοθούν με τη μορφή άτοκου τραπεζικού δανείου 15ετούς διάρκειας.
  • Για τις κατοικίες που έχουν πάθει ζημιές αλλά δεν κρίνονται κατεδαφιστέες θα δίνονται 65.000 ανά τετραγωνικό μέτρο για την αναγκαία επισκευή. Από το ποσό αυτό, περίπου 20.000 θα δοθούν δωρεάν από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι υπόλοιπες 45.000 δραχμές θα χορηγηθούν με άτοκα δάνεια επίσης.

Είναι φανερό ότι ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν πλήρως, οι 120.000 ανά τετραγωνικό μέτρο σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων κατοικιών. Αν τα ποσά που εκτιμά η κυβέρνηση ότι απαιτούνται για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κατοικιών συγκριθούν με τις τιμές αγοράς διαμερισμάτων, εύκολα διαπιστώνεται η αδυναμία ανακατασκευής, αφού οι τιμές αυτές κινούνται στις 300.000 δραχμές και πάνω ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις από τις κατοικίες που καταστράφηκαν τα οικόπεδα υπάρχουν και δε θα χρειαστεί μια τέτοια δαπάνη, πάλι είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο για τους απλούς ανθρώπους του μόχθου να ξαναχτίσουν το σπίτι τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στα περί οικοδόμησης κατοικιών, όπου υπάρχει οικόπεδο, για μια μέση και ταυτόχρονα ασφαλή κατασκευή απαιτούνται περί τις 200.000 δραχμές για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Οι 120.000 δραχμές, έστω και με τον τρόπο που δίνονται, δεν αρκούν, ακόμη και αν υπάρχει οικόπεδο.

Αν αυτά τα μέτρα δεν είναι εμπαιγμός, τότε πώς μπορούν να χαρακτηριστούν; Ουσιαστικά η προοπτική που ανοίγει η κυβέρνηση είναι η εμπλοκή των λαϊκών ανθρώπων στη μέγκενη του τραπεζικού κεφαλαίου, αφού μαζί με τα άτοκα δάνεια θα χρειαστούν και τα αντίστοιχα, με τραπεζικό τόκο, συμπληρωματικά, για την απόκτηση στέγης. Ετσι σπρώχνονται σ' έναν αγώνα όπου τα όνειρα για ένα σπιτικό που κατέστρεψε ο Εγκέλαδος γίνονται κερδοσκοπικό παιχνίδι του τραπεζικού κεφαλαίου. Το ίδιο ισχύει και για τις περιουσίες των μικρομεσαίων στρωμάτων, (βιοτέχνες, έμποροι), με τα επιδοτούμενα δάνεια. Και οι πληγέντες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην οριστική ταφή των ονείρων για καινούρια στέγη, ή στην υποταγή στις τράπεζες προκειμένου να βάλουν "κεραμίδι στο κεφάλι τους", που δε θα 'ναι ουσιαστικά δικό τους.

Επείγει μια πολιτική λαϊκής στέγης

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα τραγικά γεγονότα, που διαδραματίζονται μετά το σεισμό στις λαϊκές και πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Λεκανοπεδίου, επιβεβαιώνουν ότι η κυρίαρχη πολιτική, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, είναι πέρα για πέρα ταξική. Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι άστεγοι δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός μεγάλου σεισμού. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υποτάσσει πλήρως την ανθρώπινη ζωή στους νόμους του κέρδους.Οι αιτίες της τραγωδίας από το σεισμό χιλιάδων εργαζομένων πρέπει πιο ειδικά ν' αναζητηθούν στην αντιλαϊκή πολιτική γης και στη χρήση της, στην ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, στην απουσία αντισεισμικής θωράκισης, που αποτελούν μερικές από τις βασικές πλευρές του προβλήματος που ζούμε σήμερα.

Ο καταστροφικός σεισμός έδειξε, με τη δική του μακάβρια μορφή, το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, όπου το κέρδος πρωτεύει και ο άνθρωπος περισσεύει. Ανέδειξε τη ζωτική ανάγκη ο λαός μας να διεκδικήσει το φιλολαϊκό δρόμο, που θ' αντιμετωπίζει και ανάλογα προβλήματα.

Ιστορικές είναι οι ευθύνες του κράτους, όσον αφορά στην κατεύθυνση, στην επάρκεια και στη μη ουσιαστική εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Οπως, επίσης, πολιτικό είναι και το ζήτημα της αντιμετώπισης του σεισμού και, ιδιαίτερα, της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Γίνεται φανερό ότι, δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και με τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται, θα πετιέται στις χωματερές της "ελεύθερης αγοράς".

Το ΚΚΕ καλεί τους πληγέντες να δραστηριοποιηθούν και να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, για την καλύτερη διαβίωσή τους και με τη δημιουργία επιτροπών κατά Καταυλισμό, κατά Συνοικία, κατά Δήμο και Περιοχή.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές επιβάλλει τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, μίζερα, μη ολοκληρωμένα, χωρίς κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες.

Η αντιμετώπιση των καταστροφών δε θα γίνει με τα επιδεικτικά δοσίματα κάποιων ιδιωτών, που προσδοκούν να τους αποδώσουν στο πολλαπλάσιο.

Απαιτείται να δοθεί άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων από την κυβέρνηση, που θα ανακουφίζουν προσωρινά τους σεισμοπαθείς, καθώς και άλλα μέτρα μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των προβλημάτων.

- Η άμεση περίθαλψη, σίτιση και στέγαση των πληγέντων σε χώρους διαβίωσης, που θα πληρούν τις βασικές ανάγκες τους.

- Η ανακούφισή τους με το οικονομικό βοήθημα των 500.000 δρχ. και 100.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο μέλος, πέραν της πλήρους κάλυψης του ενοικίου, μέχρι την οριστική αποκατάστασή τους και για τους ιδιοκατοικούντες και για τους ενοικιαστές.

- Η κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ειδική επιδότησή τους, για όσο διάστημα βρίσκονται εκτός εργασίας.

- Ειδικά μέτρα εργασιακής κάλυψης σε μέλη οικογενειών που έχασαν εργαζόμενα μέλη τους. Κάλυψη των συνταξιουχικών δικαιωμάτων των θανόντων εργαζομένων.

- Η ειδική μέριμνα για την αποκατάσταση των χώρων λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.).

- Η αποκατάσταση, με πλήρη οικονομική κάλυψη, των ζημιών που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, βιοτεχνικές και άλλες εγκαταστάσεις σε κτίρια και εξοπλισμό, με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες. Μηδενισμός των χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.

- Ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων, από το Δημόσιο ανά περιοχή, δωρεάν.

- Κάλυψη τουλάχιστον του 50% της ανακατασκευής ή επισκευής των κτιρίων ή και του 100%, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, με βάση κοινωνικά, οικονομικά κριτήρια.

- Η καταγραφή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα της κατάστασης των κτιρίων, με την άμεση κινητοποίηση του τεχνικού δυναμικού της χώρας και:

- Η λήψη μέτρων για την επιστημονικά αξιόπιστη επισκευή των επισκευάσιμων κτιρίων.

- Η κατεδάφιση των κατεδαφιστέων.

- Η λήψη ειδικών μέτρων για τα διατηρητέα κτίρια αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Η λήψη ειδικών πολεοδομικών μέτρων στις πληγείσες περιοχές, που να ανταποκρίνονται στις νέες σεισμικές συνθήκες.

- Αυστηρός έλεγχος της ασφάλειας για τους εργαζόμενους των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μετά το σεισμό.

Η συσπείρωση των σεισμόπληκτων, η αυτοοργάνωση και η πάλη τους, μαζί με τις ταξικές οργανώσεις της εργατικής τάξης και των άλλων φορέων του μαζικού κινήματος, είναι βασικός όρος για να διεκδικηθούν και εφαρμοστούν οι λύσεις, που θ' αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα άμεσα τεράστια προβλήματά τους.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ενα συνολικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω ειδικά μέτρα:

Πρώτον,την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διάφορων περιοχών της χώρας.

Τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.

Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.

Δεύτερον,ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές, απαιτείται: Η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Τρίτον,η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου.

Τέταρτον,η θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των ειδικών δυνάμεών της η αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων. Απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνον οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο.

Μια τέτοιου είδους πολιτική δεν προσφέρεται για ψηφοθηρία, γι' αυτό και δεν εφαρμόζεται. Απαιτεί τη μαζική και οργανωμένη παρέμβαση των εργαζομένων για την επιβολή της.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση για την ανεύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, είναι απαραίτητες. Ωστόσο, κρίνονται ως πράξεις εντυπωσιασμού, προκλητικές και επαναλαμβάνονται μετά από κάθε καταστροφή, χωρίς αποτέλεσμα. Είναι αποπροσανατολιστικές, γιατί προσπαθούν να περιορίσουν την ευθύνη μόνο σε επιμέρους άτομα και να συγκαλύψουν τις πελώριες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες καταστροφές.

Ο ένοχος και η αιτία μάς είναι πια γνωστοί. Είναι στο χέρι του λαού να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Αθήνα, 11/9/99

Η ΟΓΕ

Τη βαθύτατη θλίψη για το θάνατο τόσων ανθρώπων από τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή της Αττικής, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ.

Για άλλη μια φορά, τονίζει, το μεγάλο φόρο σε θανάτους και καταστροφές πλήρωσαν οι μη έχοντες και μη κατέχοντες. Κάνει έκκληση προς την πολιτεία για άμεση αποκατάσταση των σεισμοπαθών με ουσιαστικά μέτρα και καλεί τις γυναίκες και τις οικογένειες των σεισμόπληκτων περιοχών, να απαιτήσουν οργανωμένα όλα όσα τους οφείλει η πολιτεία.

Η ΟΓΕ ξεκινάει πανελλαδική οικονομική εξόρμηση αλληλεγγύης στις σεισμόπληκτες οικογένειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ