Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τους σεισμοπαθείς
  • Υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ επέδωσε χτες στον πρωθυπουργό η Αλέκα Παπαρήγα
  • Δραματικές οι διαστάσεις των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού

"Ο καταστροφικός σεισμός έδειξε, με τη δική του μακάβρια μορφή, το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, όπου το κέρδος πρωτεύει και ο άνθρωπος περισσεύει. Ανέδειξε τη ζωτική ανάγκη, ο λαός μας να διεκδικήσει το φιλολαϊκό δρόμο, που θ' αντιμετωπίζει και ανάλογα προβλήματα".Αυτά τονίζει ανάμεσα σ' άλλα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,αποδίδοντας τις αιτίες της τραγωδίας που ζουν χιλιάδες άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα "στην αντιλαϊκή πολιτική γης και στη χρήση της, στην ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, στην απουσία αντισεισμικής θωράκισης",σαν τις πιο βασικές πλευρές του προβλήματος. Τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση είναι εμπαιγμός για τους σεισμοπαθείς και ενταγμένα στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει, προκειμένου να εκπληρώσει το διαβόητο "εθνικό στόχο" της άρχουσας τάξης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, πράγμα, άλλωστε, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διευκρινίσει.

Χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,στον οποίο υπέβαλε υπόμνημα με τις προτάσεις του ΚΚΕ για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προκύπτει με τους ανέργους, εργαζόμενους, όσο και με τους βιοτέχνες και εμπόρους που έχασαν τη δουλιά της, εξαιτίας της καταστροφής. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει γρήγορα φθηνή και γερή λαϊκή στέγη για όσους έπαθαν ζημιές.

Εκείνο που θέσαμε στον πρωθυπουργό, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όλο το δυναμικό και το οικονομικό ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών ζωής και εξασφάλιση δουλιάς για τα λαϊκά στρώματα, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων. Το κόστος πρέπει να πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία. Διαφορετικά, φοβόμαστε ότι η κερδοσκοπία θα φθάσει στο κατακόρυφο. Εκτός αυτού, συμπλήρωσε, υπάρχει συσσωρευμένη πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Λεκανοπέδιο και γενικότερα, όπου ο όποιος μικρός ή μεγάλος σεισμός ή πλημμύρες προκαλούν σοβαρές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για την ταξική πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε, επίσης, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, γιατί είτε δεν παίρνονται μέτρα για την εφαρμογή των υπαρχόντων αντισεισμικών κανονισμών, είτε γιατί δεν αναπροσαρμόζονται για την ουσιαστική αντισεισμική προστασία.

Οσον αφορά το πού θα βρεθούν τα χρήματα, έθεσε το ζήτημα ως εξής: Θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων και να διατεθούν χρήματα από το δεύτερο, αλλά και από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Επιτέλους, η πρώτη επένδυση πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Η εξασφάλιση των ίδιων των εργαζομένων... Επίσης, έθεσε στον πρωθυπουργό το αίτημα να συγκληθεί έκτακτη ολομέλεια της Βουλής άμεσα, για να συζητήσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός και, κυρίως, το ζήτημα της γενικότερης αντισεισμικής προστασίας της χώρας.

Ερωτώμενη για τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: "Συμβολή στη συγκάλυψη των ευθυνών, όχι". Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ συμβάλλουν - χωρίς τυμπανοκρουσίες - με όλους τους τρόπους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Δραματικές διαστάσεις

Την ίδια ώρα, το συνολικό πρόβλημα αναδεικνύεται με ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις. Στις λαϊκές γειτονιές που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από το σεισμό, οι χιλιάδες άστεγοι προσπαθούν σχεδόν αβοήθητοι να οργανώσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους στους καταυλισμούς, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες. Οσο προχωράει η καταγραφή των συνεπειών, τόσο πολλαπλασιάζονται οι λαϊκές οικογένειες που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, χωρίς ακόμη να υπάρχει η δυνατότητα της ολοκληρωμένης αποτίμησής τους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, μόνο τα 300 συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν ελέγξει 26.444 σπίτια. Από αυτά, κατεδαφιστέα (κόκκινο χρώμα) κρίθηκαν τα 3.340 (13%), προσωρινά ακατοίκητα- επισκευάσιμα (κίτρινο χρώμα) τα 10.336 (39%) και κατοικήσιμα (πράσινο χρώμα) τα 12.768 (48%). Οι έλεγχοι αυτοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/4 των αιτήσεων που είχαν γίνει μέχρι χτες το μεσημέρι. Αν οι έλεγχοι εξακολουθήσουν να δίνουν τα ίδια ποσοστά, τότε θεωρείται βέβαιο ότι τα κτίρια που θα πρέπει να κατεδαφιστούν ή να ανακατασκευαστούν εξ αρχής θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 15.000,ενώ αυτά που θα χρειαστούν σημαντικές επισκευές, προκειμένου να ξανακατοικηθούν, θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τα 50.000.

Το γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι ανυπολόγιστο και πάντως αρκετά υψηλό για το βαλάντιό τους, από το οποίο "παραμονεύει" για να κερδοσκοπήσει η πλουτοκρατία. Οπως τονίζει το ΚΚΕ, "δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και με τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται, θα πετιέται στις χωματερές της "ελεύθερης αγοράς"".

Μέχρι χτες το μεσημέρι, ο επίσημος αριθμός των νεκρών είχε φτάσει στους 105. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, καθώς υπήρχαν τουλάχιστον 32 αγνοούμενοι, από τους οποίους οι τέσσερις είχαν εντοπιστεί νεκροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ