Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστιες οι καταστροφές

- Πήγατε σε περιοχές που επλήγησαν, πείτε μας ποιες είναι οι εμπειρίες σας;

- Ως μηχανικός, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου, έκανα αυτοψίες στο Μενίδι, στη Μεταμόρφωση, στα Λιόσια. Η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων είναι η "Κόλαση" του Δάντη. Εχουμε έναν κόσμο, των συνοικιών που επλήγησαν και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, που είναι στους δρόμους και σε πλατείες. Χωρίς εφόδια, χωρίς σκηνές, αλλά και εκεί που στήθηκαν ορισμένες σκηνές, δεν υπάρχει υποδομή για θέματα υγιεινής. Οι καιρικές συνθήκες επέτειναν το πρόβλημα. Και να σκεφτούμε, ότι μέσα σε αυτούς που διανυκτερεύουν σε αυτοκίνητα και σκηνές, είναι άνθρωποι άρρωστοι, γυναίκες έγκυες, γέροντες, παιδιά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε καλά, αλλά αρκετά 24ώρα μετά, η κατάσταση διαγράφεται τουλάχιστον ζοφερή. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αντί να επουλώνονται.

Η αλήθεια είναι ότι οι ζημιές είναι τεράστιες. Οι αιτήσεις των πληγέντων, συμπολιτών μας για τον έλεγχο των κατοικιών είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες και ο αριθμός των μηχανικών στις υπηρεσίες δεν επαρκούν και δεν είναι εύκολο ν' ανταποκριθούν. Βέβαια αρκετοί μηχανικοί έχουν στρατευτεί από μόνοι τους. Αλλά αυτό μόνο δε φτάνει. Γιατί ό έλεγχος πρέπει να γίνει οργανωμένα, και οι ιδιώτες μηχανικοί, πέρα από μια γνώμη, δεν μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται ο πολίτης, για να μπορέσει να τύχει της επικουρίας αυτών έστω, των λειψών μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Οι μηχανικοί δηλαδή δεν εντάχτηκαν στον κρατικό μηχανισμό για τις αυτοψίες των σπιτιών. Γεγονός είναι ότι ο ρυθμός που γίνονται οι αυτοψίες, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν. Γι' αυτό είναι ανάγκη - και ως ένδειξη ελάχιστης αλληλεγγύης προς τους πληγέντες συμπολίτες μας - όλοι οι μηχανικοί να ενταχθούμε οργανωμένα σε αυτή την προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της "Πανεπιστημονικής",θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση των σεισμόπληκτων και των συμπολιτών μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ