Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επείγει μια πολιτική λαϊκής στέγης

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα τραγικά γεγονότα, που διαδραματίζονται μετά το σεισμό στις λαϊκές και πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Λεκανοπεδίου, επιβεβαιώνουν ότι η κυρίαρχη πολιτική, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, είναι πέρα για πέρα ταξική. Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι άστεγοι δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός μεγάλου σεισμού. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υποτάσσει πλήρως την ανθρώπινη ζωή στους νόμους του κέρδους.Οι αιτίες της τραγωδίας από το σεισμό χιλιάδων εργαζομένων πρέπει πιο ειδικά ν' αναζητηθούν στην αντιλαϊκή πολιτική γης και στη χρήση της, στην ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, στην απουσία αντισεισμικής θωράκισης, που αποτελούν μερικές από τις βασικές πλευρές του προβλήματος που ζούμε σήμερα.

Ο καταστροφικός σεισμός έδειξε, με τη δική του μακάβρια μορφή, το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, όπου το κέρδος πρωτεύει και ο άνθρωπος περισσεύει. Ανέδειξε τη ζωτική ανάγκη ο λαός μας να διεκδικήσει το φιλολαϊκό δρόμο, που θ' αντιμετωπίζει και ανάλογα προβλήματα.

Ιστορικές είναι οι ευθύνες του κράτους, όσον αφορά στην κατεύθυνση, στην επάρκεια και στη μη ουσιαστική εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Οπως, επίσης, πολιτικό είναι και το ζήτημα της αντιμετώπισης του σεισμού και, ιδιαίτερα, της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Γίνεται φανερό ότι, δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και με τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται, θα πετιέται στις χωματερές της "ελεύθερης αγοράς".

Το ΚΚΕ καλεί τους πληγέντες να δραστηριοποιηθούν και να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, για την καλύτερη διαβίωσή τους και με τη δημιουργία επιτροπών κατά Καταυλισμό, κατά Συνοικία, κατά Δήμο και Περιοχή.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές επιβάλλει τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, μίζερα, μη ολοκληρωμένα, χωρίς κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες.

Η αντιμετώπιση των καταστροφών δε θα γίνει με τα επιδεικτικά δοσίματα κάποιων ιδιωτών, που προσδοκούν να τους αποδώσουν στο πολλαπλάσιο.

Απαιτείται να δοθεί άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων από την κυβέρνηση, που θα ανακουφίζουν προσωρινά τους σεισμοπαθείς, καθώς και άλλα μέτρα μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των προβλημάτων.

- Η άμεση περίθαλψη, σίτιση και στέγαση των πληγέντων σε χώρους διαβίωσης, που θα πληρούν τις βασικές ανάγκες τους.

- Η ανακούφισή τους με το οικονομικό βοήθημα των 500.000 δρχ. και 100.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο μέλος, πέραν της πλήρους κάλυψης του ενοικίου, μέχρι την οριστική αποκατάστασή τους και για τους ιδιοκατοικούντες και για τους ενοικιαστές.

- Η κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ειδική επιδότησή τους, για όσο διάστημα βρίσκονται εκτός εργασίας.

- Ειδικά μέτρα εργασιακής κάλυψης σε μέλη οικογενειών που έχασαν εργαζόμενα μέλη τους. Κάλυψη των συνταξιουχικών δικαιωμάτων των θανόντων εργαζομένων.

- Η ειδική μέριμνα για την αποκατάσταση των χώρων λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.).

- Η αποκατάσταση, με πλήρη οικονομική κάλυψη, των ζημιών που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, βιοτεχνικές και άλλες εγκαταστάσεις σε κτίρια και εξοπλισμό, με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες. Μηδενισμός των χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.

- Ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων, από το Δημόσιο ανά περιοχή, δωρεάν.

- Κάλυψη τουλάχιστον του 50% της ανακατασκευής ή επισκευής των κτιρίων ή και του 100%, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, με βάση κοινωνικά, οικονομικά κριτήρια.

- Η καταγραφή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα της κατάστασης των κτιρίων, με την άμεση κινητοποίηση του τεχνικού δυναμικού της χώρας και:

- Η λήψη μέτρων για την επιστημονικά αξιόπιστη επισκευή των επισκευάσιμων κτιρίων.

- Η κατεδάφιση των κατεδαφιστέων.

- Η λήψη ειδικών μέτρων για τα διατηρητέα κτίρια αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Η λήψη ειδικών πολεοδομικών μέτρων στις πληγείσες περιοχές, που να ανταποκρίνονται στις νέες σεισμικές συνθήκες.

- Αυστηρός έλεγχος της ασφάλειας για τους εργαζόμενους των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μετά το σεισμό.

Η συσπείρωση των σεισμόπληκτων, η αυτοοργάνωση και η πάλη τους, μαζί με τις ταξικές οργανώσεις της εργατικής τάξης και των άλλων φορέων του μαζικού κινήματος, είναι βασικός όρος για να διεκδικηθούν και εφαρμοστούν οι λύσεις, που θ' αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα άμεσα τεράστια προβλήματά τους.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ενα συνολικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω ειδικά μέτρα:

Πρώτον,την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διάφορων περιοχών της χώρας.

Τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.

Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.

Δεύτερον,ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές, απαιτείται: Η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Τρίτον,η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου.

Τέταρτον,η θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των ειδικών δυνάμεών της η αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων. Απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνον οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο.

Μια τέτοιου είδους πολιτική δεν προσφέρεται για ψηφοθηρία, γι' αυτό και δεν εφαρμόζεται. Απαιτεί τη μαζική και οργανωμένη παρέμβαση των εργαζομένων για την επιβολή της.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση για την ανεύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, είναι απαραίτητες. Ωστόσο, κρίνονται ως πράξεις εντυπωσιασμού, προκλητικές και επαναλαμβάνονται μετά από κάθε καταστροφή, χωρίς αποτέλεσμα. Είναι αποπροσανατολιστικές, γιατί προσπαθούν να περιορίσουν την ευθύνη μόνο σε επιμέρους άτομα και να συγκαλύψουν τις πελώριες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες καταστροφές.

Ο ένοχος και η αιτία μάς είναι πια γνωστοί. Είναι στο χέρι του λαού να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Αθήνα, 11/9/99


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ