ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανυπόταχτοι, στην πρώτη γραμμή

Χιλιάδες νέες και νέοι, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και τις τρεις μέρες των εκδηλώσων, κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής που υπαγορεύουν οι θεωρίες του μονόδρομου και της υποταγής στις εντολές των πολυεθνικών

Φουντώνει η αγανάκτηση και η οργή της νεολαίας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, στενεύουν τα περιθώρια αδιαφορίας και αναβολής. Η διάθεσή της για ρήξη με τις πολιτικές που την οδηγούν στο μονόδρομο της μιζέριας, της ανεργίας, της φτώχειας και της υποκουλτούρας, εκφράστηκε και στις τριήμερες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη, που κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με την κεντρική ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα περίπτερα, ασφυκτιούσαν από την παρουσία των νέων, που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, για τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, την ΚΝΕ, το ΚΚΕ, για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για τα δικαιώματά τους στη δουλιά και τη μόρφωση. Το περίπτερο όμως της Παιδείας ήταν αυτό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού όλοι θέλησαν να το επισκεφτούν, να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, να συζητήσουν για τις θέσεις της ΚΝΕ, αλλά και για τους αγώνες που θα αναπτυχθούν.

Οι νέες και οι νέοι δε δίσταζαν να σταματούν τους Κνίτες και τις Κνίτισσες ανοίγοντας οι ίδιοι τη συζήτηση για το μέλλον όσων φοιτούν στα Λύκεια, για το μέλλον των εργαζόμενων που μετατρέπονται σε απασχολήσιμους χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλεια.

Παράλληλα, η νεολαία της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους σεισμόπληκτους της Αθήνας συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα και ρούχα τα οποία θα παραδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Η θέση μας είναι μπροστά

"Η δύναμή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, βρίσκεται στη ζωντανή, μαχητική συμβολή των νέων που δε συμβιβάζονται, που εκφράζονται συλλογικά και δημιουργούν, που αρνούνται να δηλώσουν υποταγή στις θεωρίες των ατομικών ψευτολύσεων, σε όλους αυτούς που στη νέα "μεγάλη ιδέα" της ΟΝΕ αντιπαραθέτουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας", σημείωσε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο, ο Λ. Μυλωνάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και κατέληξε: "Τα δικαιώματά μας, είναι αντιμέτωπα με το σημερινό καθεστώς της εξάρτησης και των μονοπωλίων. Οι προτάσεις που προβάλλει η ΚΝΕ στη νεολαία, είναι προτάσεις ενότητας, προτάσεις αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών. Και η θέση των νέων, η θέση των κομμουνιστών, είναι μπροστά. Στην πρώτη γραμμή. Ανυπόταχτοι!".

Ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις

Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση κέρδισαν το ενδιαφέρον της νεολαίας. Εκατοντάδες νέοι, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, παρακολούθησαν με προσοχή τις τοποθετήσεις των ομιλητών και συνέβαλαν στη συνέχιση του διαλόγου με τις συζητήσεις στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν σε όλο το χώρο.

"Αντιμεταρρύθμιση - Μέτωπο Παιδείας: Η αναμέτρηση συνεχίζεται" ήταν το θέμα της συζήτησης που αναπτύχθηκε την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ. Οι ομιλητές, Χρήστος Σπυριδάκης εκ μέρους του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων, Γιώργος Τεμεκενίδης,διευθυντής του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς,Θανάσης Κρουστάλης πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Απόστολος Σκούφας μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης,καθηγητής του ΑΠΘ, σημείωσαν ότι οι αγώνες των μαθητών αναπόφευκτα θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, μετά την αποκάλυψη της ουσίας των κυβερνητικών μέτρων.

Οι ομιλητές, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να ενωθούν ενάντια στην πολιτική που πετά τους μαθητές έξω από τα σχολεία, να δημιουργήσουν ένα παλλαϊκό μέτωπο ικανό να αντιπαρατεθεί στην πολιτική που διαρκώς ορθώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση.

Μέτωπο ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Για το μέλλον του Μετώπου που αναπτύσσεται, μεγαλώνει και αγκαλιάζει όλο και περισσότερους νέους, στο δρόμο ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων μίλησαν οι νεολαίοι και συμφωνώντας με τους εισηγητές της ανοιχτής συζήτησης, που είχε ως θέμα "Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι επιπτώσεις της στα Βαλκάνια", κατέληξαν πως είναι ανάγκη οι λαοί να αναπτύξουν το δικό τους αντίπαλο δέος.

Ενα αντίπαλο δέος των λαών της Βαλκανικής ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων έτσι όπως εκφράζεται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ανεξάρτητη χώρα της Γιουγκοσλαβίας. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Ηλίας Θερμός,καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Νίκος Ζώκας,γραμματέας της ΕΔΥΕΘ και ο Νίκος Χριστάνης μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Την τιμητική τους οι εκδηλώσεις του πολιτισμού

Μεγάλη απήχηση στους νεολαίους είχε η πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ, με τους νέους και τις νέες να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θεατρικές παραστάσεις, τις εικαστικές εκθέσεις και τις πολιτιστικές προτάσεις ερασιτεχνικών ομάδων. Τα νεανικά μουσικά γκρουπ που ξεπηδούν από τις εργατοσυνοικίες της Θεσσαλονίκης, από τους χώρους των Πανεπιστημίων, αλλά και από τους χώρους εργασίας, το γνωστό πλέον συγκρότημα κρουστών της θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ, είχαν την τιμητική τους στην εξέδρα της Νεανικής Δημιουργίας, με τους νέους να τους χειροκροτούν και να τους ενθαρρύνουν στο κάθε τους βήμα.

Στη Λαϊκή Σκηνή η παραδοσιακή μουσική του Πόντου, η λαϊκή μουσική από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τα λαϊκορεμπέτικα σχήματα προσέλκυσαν το δικό τους κοινό, ενώ στην Κεντρική Εξέδρα την προσοχή της νεολαίας τράβηξαν ο Μίλτος Πασχαλίδης,ο Παντελής Θαλασσινός,οι "Blues Wire",και οι "Συνήθεις Υποπτοι".

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στους αγώνες το δικό μας ραντεβού

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Είκοσι πέντε χρόνια και το καραβάνι της ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", μέσα από το χρονιάτικο Φεστιβάλ, σταθερά και αταλάντευτα κάνει το σεργιάνι του στον κόσμο. Στον κόσμο της νιότης και της πάλης, της δημιουργίας και του πολιτισμού, της αντίστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Ολοι, σχεδόν, διαπιστώνουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, χτες από τη ΝΔ, δηλαδή από τις βασικές δυνάμεις του δικομματισμού, πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα της νεολαίας.

Το ότι η αστική πολιτική συντρίβει τα όνειρα των νέων, στήνει συνεχώς μπλόκα και δυσκολεύει τη ζωή τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, δεν είναι το καίριο ζητούμενο για τους νέους;

Το ότι η πολιτική του δικομματισμού μοιράζει στα χαρτιά χιλιάδες θέσεις εργασίας, επιταγές χωρίς αντίκρισμα, ψεύτικες υποσχέσεις και διαφημίζει πλαστικά όνειρα και δήθεν διευκολύνσεις στους νέους, δεν είναι υποκρισία;

Τον καθωσπρεπισμό, την ψευτιά της αστικής προπαγάνδας θα τον αφήσουν οι νέοι στο απυρόβλητο;

Την υποκρισία της που επιδιώκει να κάνει το μαύρο - άσπρο δε θα πρέπει να τη στραπατσάρουν οι νέοι;

Αυτά και άλλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας οξύνονται καθημερινά ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής. Αυτής που αποφασίζεται στην ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται πρωτίστως από τη ΝΔ, αλλά και από όλες τις δυνάμεις που αποδέχονται την ουσία της ΕΕ και στηρίζουν τους στόχους της ΟΝΕ. Η ηγεσία του ΣΥΝ, για παράδειγμα, ομνύει στην ΟΝΕ. Δεν είναι άραγε συνυπεύθυνη, αφού υποστηρίζει την πολιτική της ΕΕ, την ΟΝΕ;

Αυτή η πολιτική φέρνει δεινά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού".

Υπάρχει ένα λαός ανυπόταχτος

"Στην πρόσφατη περίοδο", σημείωσε παρακάτω ο ομιλητής, "είδαμε την ηρωική αντίσταση των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Γνωρίσαμε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας, καθώς και τη ριζική αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη. Με μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, πορείες κατά της αμερικάνικης πρεσβείας και των πρεσβειών των άλλων χωρών της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τους κνίτες, τους φίλους και οπαδούς μας, κατάφεραν να κρατήσουν αλώβητη την αγωνιστική τιμή, τις δημοκρατικές, εθνικοανεξαρτησιακές παραδόσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Εκαναν περήφανη την πόλη τους.

Για βδομάδες και μήνες, στήνοντας μπλόκα, έδιναν καθημερινά την αγωνιστική, με πρωτοτυπία και εφευρετικότητα, μαζική, πατριωτική απάντηση στους Ευρωαμερικανούς εισβολείς, που χρησιμοποιούσαν, ως εφαλτήριο, το έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας, ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αποκάλυπταν και την υποτακτική πολιτική της κυβέρνησης.

Εδωσαν μήνυμα προοπτικής. Οτι σε τούτο τον τόπο, υπάρχει ένας λαός ανυπότακτος, ένα εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα που συνεχίζει να διατηρεί και να αναπτύσσει στις νέες συνθήκες τις αγωνιστικές, εθνικοανεξαρτησιακές παραδόσεις.

Προωθούμε τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Το ραντεβού που δίνουμε για συνάντηση των πιο πλατιών δυνάμεων στους λαϊκούς αγώνες δεν είναι σημερινό, έχει διαχρονική αξία. Μέσα στην κοινή πάλη, στους αγώνες, δοκιμάζονται οι άνθρωποι, οι κοινωνικές και οι πολιτικές δυνάμεις.

Το δικό μας ραντεβού είναι στους αγώνες.

Η πάλη που προωθεί σήμερα το ΚΚΕ εστιάζεται με συνέπεια στη στήριξη των συμφερόντων και στην αντίθεση των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του λαού, με την εφαρμοζόμενη πολιτική που έρχεται από την ΕΕ, υλοποιείται από την κυβέρνηση και στηρίζεται από τις δυνάμεις που αποδέχονται το βασικό πυρήνα της ΕΕ, την πολιτική της ΟΝΕ.

Ο αγώνας σήμερα είναι ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στο λαό από τη μια και στον ιμπεριαλισμό, στη "νέα τάξη" από την άλλη.

Δεν υπάρχει πλέον, ύστερα από τη βάρβαρη επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, καμιά δικαιολογία από κανέναν.

Δε δικαιολογείται κανένας να υποστηρίζει ότι δε γνώριζε ή δε γνωρίζει το αποτρόπαιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

Δεν μπορεί κανένας να αυτοπροσδιορίζεται αριστερός και να μην έχει στην αιχμή του δόρατός του αυτές τις δυνάμεις που καταπιέζουν, που βασανίζουν, που ποδοπατούν δικαιώματα λαών και χωρών".

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΤΖΗΣ
Ο κόσμος που ζούμε θέλουμε ν' αλλάξει και θ' αλλάξει

Πλημμύρισε από νέους και νέες την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το Φρούριο της Πάτρας, στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

Τόπος συνάντησης της νεολαίας που αντιστέκεται, τόπος συνάντησης παλιών και νέων συναγωνιστών που συναντήθηκαν στις χειμωνιάτικες μαθητικές κινητοποιήσεις και αργότερα στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το Φρούριο της Πάτρας όπου πραγματοποιήθηκαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Ο χώρος για δύο μέρες ντύθηκε στα κόκκινα και υποδέχτηκε χιλιάδες νέους: μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και άνεργους που κίνησαν να συναντηθούν ξανά με τους νέους κομμουνιστές, με την εμπιστοσύνη πως συναντούν δικούς τους ανθρώπους. Κι ήταν πολλοί εκείνοι που συμφώνησαν με το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Λάζαρο Σορόπουλο, που είπε πως "δε γυρίζουμε την πλάτη στα προβλήματα, τα αντιπαλεύουμε. Δε βολευόμαστε με το μίζερο παρόν, διεκδικούμε το σοσιαλιστικό μέλλον. Δε χρειαζόμαστε υποκατάστατα στη ζωή μας. Θέλουμε την ίδια τη ζωή. Δε μας ταιριάζει το περιθώριο. Η θέση μας, η θέση των νέων, η θέση των νέων κομμουνιστών είναι μπροστά. Στην πρώτη γραμμή. Ανυπόταχτοι!". Κι αυτή τους την ανυποταγή την έκαναν πράξη άλλοι με το βιογραφικό που έδωσαν κι άλλοι με την υπόσχεση πως θα ξανασυναντηθούν με τους ΚΝίτες, στους δρόμους του αγώνα, βέβαιοι πως είναι στο χέρι όλων να μη γίνουν "συνένοχοι στο φόνο", σίγουροι πως "ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει. Οσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα", όπως σημείωσε ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις λεωφόρους του καθημερινού αγώνα

"Θέλουμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας μαζί σας στις λεωφόρους του καθημερινού αγώνα, εκεί που η ελπίδα, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή θα φέρει στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής το μέτωπο του λαού, ικανού για τη νίκη. Μαζί μπορούμε. Ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θα αλλάξει". Μ' αυτά τα λόγια χαιρέτισε τους χιλιάδες νέους που παρευρέθηκαν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας ο Θόδωρος Τζιατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απευθυνόμενος στους νέους της Πάτρας ο Θ. Τζιατζής σημείωσε πως η παρουσία τους στο Φεστιβάλ "είναι ένας πολύτιμος κρίκος, ένα μέρος της ίδιας φλόγας που καίει στη λαϊκή ψυχή εδώ και σ' όλη την Ελλάδα. Είναι συνέχεια της φωνής του λαού που προχτές διαδήλωνε στους δρόμους ενάντια στον βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών,για το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, στη ζωή. Είναι ένα κομμάτι πολύτιμο της λαϊκής αντίστασης".

Στη συνέχεια ο Θ. Τζιατζής μίλησε στη νεολαία γι' αυτούς που φτιάχνουν το μέλλον της στα μέτρα τους τονίζοντας: "Ζούμε σε μια εποχή που δείχνει φανερά τα σημάδια ότι οπισθοδρομεί, από πολλές απόψεις, σε περασμένες δεκαετίες. Εσάς αφορά, εσάς σημαδεύει αυτό το πισωγύρισμα.Κι όμως, ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν πιο παραγωγική, ποτέ ο παγκόσμιος πλούτος δεν ήταν τόσο μεγάλος, ικανός να δώσει λύσεις και άλλη ποιότητα ζωής. Τι είναι λοιπόν, αυτό που δημιουργεί αυτή την αντίφαση; Εμείς οι κομμουνιστές λέμε καθαρά στους νέους: είναι το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έφαγε τα ψωμιά του. Το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει και δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση, διέξοδο στα προβλήματα της νεολαίας, των λαών και προοπτική ανθρώπινης ζωής. Η νεολαία πρέπει να πάρει το μέλλον της στα χέρια της πριν να είναι αργά. Γιατί κύρια για σας χτυπάει η καμπάνα. Ο κύκλος της εκμετάλλευσης, του αυταρχισμού, της πνευματικής υποδούλωσης δεν έκλεισε όπως καταλαβαίνετε και το τραγουδάτε μάλιστα: "... να δεις τι σού 'χω για μετά"".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της αστικής τάξης να παρουσιάζει το μαύρο - άσπρο όσον αφορά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, την ιμπεριαλιστική νέα τάξη, το αίμα και τη δυστυχία, την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία και μια σειρά άλλα ζητήματα προπαγάνδας προσθέτοντας πως "μέσα σε ένα τέτοιο καταιγισμό ψευτιάς και λάσπης θεωρούμε θετικό κι ελπιδοφόρο ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι προβληματίζονται, αμφισβητούν, αντιστέκονται, προσεγγίζουν την αλήθεια, τις αξίες της εργατικής τάξης και τον αγώνα. Αυτό είναι μια ελπιδοφόρα ένδειξη, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ότι ο εχθρός, παρόλη την υλική υπεροπλία του, δεν είναι ανίκητος" όπως έδειξαν οι αγώνες των εργαζόμενων που αναπτύχθηκαν έντονα το περασμένο διάστημα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της Παιδείας, που δε θέλει την εργατική δύναμη να είναι ένα εμπόρευμα που σκέφτεται γιατί"η σκέψη ενοχλεί το νευροφυτικό σύστημα της αγοράς". Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις ευθύνες των δήθεν "αντιπολιτευόμενων" κομμάτων τα οποία συμφωνούν με την κυβέρνηση σε θεμελιώδη ζητήματα πολιτικής και επιχειρούν να κάνουν τη νεολαία να πιστέψει πως άλλος δρόμος από το σκύψιμο του κεφαλιού στους δυνάστες δεν υπάρχει. "Οσο μας αφορά, όσο περνά από το χέρι μας δε θα τους κάνουμε τη χάρη" τόνισε ο Θ. Τζιατζής καλώντας τους νέους να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αγώνα που τους απευθύνεται. Και κατέληξε: "Δε θέλουμε να σας αποχαιρετήσουμε σήμερα. Θέλουμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας αύριο στις λεωφόρους του καθημερινού αγώνα, εκεί που η ελπίδα, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή θα φέρει στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής το μέτωπο του λαού, ικανού για τη νίκη. Μαζί μπορούμε. Ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θα αλλάξει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ