ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Κυνικές προβλέψεις για τους μαθητές

Με έγγραφό του ο διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει ότι από τους μαθητές που έμειναν στην Α' Λυκείου, οι μισοί θα ξαναφοιτήσουν και από τους μετεξεταστέους της Β' Λυκείου θα προαχθεί το 20%

"Από τους μαθητές που έμειναν στην Α Λυκείου, να θεωρηθεί ότι οι μισοί θα ξαναφοιτήσουν. Από τους μαθητές της Β που παραπέμφθηκαν για εξετάσεις το Σεπτέμβριο να θεωρηθεί ότι θα προαχθεί το 20%".

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν στους "πολέμιους" της "μεταρρύθμισης", όπως θέλει να αποκαλεί το υπουργείο Παιδείας όλους εκείνους που έχουν αντιληφθεί τις συνέπειές της στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης. Οι κυνικές αυτές διαπιστώσεις αναφέρονται σε έγγραφο του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται "ευαισθητοποιημένο" στο πρόβλημα των πληγέντων από το σεισμό μαθητών, συνεχίζεται με την ίδια σκληρότητα η επιχείρηση αποψίλωσης του λυκείου από τους μαθητές, οι οποίοι ωθούνται στο δρόμο της μισοκατάρτισης μέσα από τα ΤΕΕ. Το κείμενο, αν και στηρίζεται σε προβλέψεις, είναι ενδεικτικό των προθέσεων για μείωση των μαθητών και αποκαλύπτει με τον πιο αδιάσειστο τρόπο την κατεύθυνση για μείωση εκείνων που τελικά θα αποφοιτούν από το λύκειο, αφού ομολογείται ότι μόνο οι μισοί από τους μαθητές της Α Λυκείου που δεν προάχθηκαν θα επαναλάβουν την τάξη (οι άλλοι μισοί είτε θα διαλέξουν το δρόμο των ΤΕΕ ή θα βγουν εντελώς εκτός εκπαιδευτικού συστήματος). Ανάλογη τύχη θα έχουν και οι μισοί από τους μαθητές της Β Λυκείου που δεν προάχθηκαν ενώ προβλέπεται ότι μόνο το 20% των μετεξεταστέων της Β Λυκείου θα προαχθεί.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι το έγγραφο έχει ημερομηνία 7 Σεπτέμβρη 1999, λίγες μόνο μέρες μετά από σύσκεψη με προϊσταμένους που έκανε το υπουργείο Παιδείας.

Με αφορμή τη συγκρότηση των τμημάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο προϊστάμενος Νικόλαος Αμαραντίδης στο έγγραφο με θέμα "Ζητούνται στοιχεία", συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

"Παρακαλούνται οι διευθυντές των Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΕ να σχηματίσουν τα τμήματα των σχολείων τους σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ.

1. Σχετικά με τα Ενιαία Λύκεια, από τους μαθητές που έμειναν στην Α Λυκείου, να θεωρηθεί ότι οι μισοί θα ξαναφοιτήσουν. Από τους μαθητές της Β που παραπέμφθηκαν για εξετάσεις το Σεπτέμβριο να θεωρηθεί ότι θα προαχθεί το 20%.

2. Από τους μαθητές της Β που δεν προάχθηκαν, να θεωρηθεί ότι θα επαναλάβει την τάξη το 50%.

3. Σχετικά με τα ΤΕΕ υπολογίζουμε ότι σε κάθε ΤΕΕ θα δημιουργηθούν 2 τμήματα επιπλέον στην Α τάξη εκτός των Εσπερινών ΤΕΕ και των περιφερειακών ΤΕΕ, που υπολογίζουμε ότι δε θα γίνουν επιπλέον τμήματα στην Α τάξη. Αφού λάβετε υπόψη τα παραπάνω (σχηματισμό τμημάτων) να μας ενημερώσετε πόσα κενά και πλεονάσματα έχετε, αφού λάβετε υπόψη και τα εξής: Δε θα υπολογίσετε τους υπεράριθμους, τους αποσπασμένους από άλλους νομούς και τους νεοδιοριζόμενους που ανέλαβαν υπηρεσία στα σχολεία γιατί θα τοποθετηθούν ανάλογα με τα μόριά τους διότι τοποθετήθηκαν προσωρινά. Οπου στον πίνακα δεν αναφέρονται υπεράριθμοι, είναι τοποθετημένοι με οργανική θέση...".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προαιρετικές επαναληπτικές εξετάσεις

Ειδική ρύθμιση για τους μετεξεταστέους μαθητές όλου του Λεκανοπεδίου ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Παιδείας, δείχνοντας ακόμα μια φορά την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της καταδικασμένης, σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού, "μεταρρύθμισης" και απορρίπτοντας έτσι το αίτημα να μη γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Μπροστά στην κατακραυγή και προκειμένου να "ικανοποιήσει" το λαϊκό αίσθημα απέναντι στους μαθητές των περιοχών που επλήγησαν - χωρίς να "αγγίξει" την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" - το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μόνο όσοι μαθητές του Λεκανοπεδίου το επιθυμούν θα προσέλθουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπολογιστεί ο προφορικός τους βαθμός για την εξαγωγή του γενικού μέσου όρου. Χτες, κατά την εξέταση στο μάθημα της Αλγεβρας, πολλοί ήταν οι μαθητές που δεν προσήλθαν κάνοντας χρήση της διάταξης.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι οι μετεξεταστέοι της Β Λυκείου που εξετάζονται στα εξεταστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και πήραν ήδη μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις (στα μαθήματα που είχαν απορριφθεί και εξετάστηκαν μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη 1999) δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις γραπτές εξετάσεις των υπόλοιπων μαθημάτων που θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες. Στην περίπτωση αυτή, ως τελικός βαθμός του αντίστοιχου μαθήματος θα ληφθεί ο προφορικός βαθμός. Για την εξαγωγή του γενικού μέσου όρου, ο βαθμός αυτός αθροίζεται με τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων στα οποία οι μαθητές είτε είχαν περάσει τον Ιούνη είτε εξετάστηκαν κανονικά το Σεπτέμβρη (μέχρι και 7 Σεπτέμβρη). Σε όσα μαθήματα έχουν ήδη γίνει οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, η εξαγωγή του μέσου όρου θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι μαθητές που θα συγκεντρώσουν με βάση αυτή τη διαδικασία μέσο όρο ένα πλήρες 10, προάγονται. Στο αποδεικτικό της προαγωγής τους αναγράφεται ότι προήχθησαν βάσει της εφαρμογής της ειδικής αυτής ρύθμισης, ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου τους θα προέλθει μόνο από την επίδοσή τους στη Γ Λυκείου.Οι μετεξεταστέοι μαθητής της Γ τάξης τόσο του Γυμνασίου όσο και του Ενιαίου Λυκείου θα συμμετάσχουν κανονικά στις γραπτές εξετάσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα εξεταστικά κέντρα

Τα εξεταστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου, για τα οποία και ισχύει η ειδική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, είναι τα εξής:

  • 2ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου (σε αντικατάσταση του 3ου Ενιαίου Λυκείου Φιλαδέλφειας - πρώην ΕΠΛ)
  • 22ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας
  • 7ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας
  • 5ο Ενιαίο Λύκειο Ηλιούπολης
  • 34ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας
  • 4ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας (σε αντικατάσταση του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθήνας)
  • 10ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Αμαρουσίου
  • 2ο Ενιαίο Λύκειο Χαλανδρίου
  • 4ο Ενιαίο Λύκειο Αμαρουσίου
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Ιωνίας (σε αντικατάσταση του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Ιωνίας)
  • 1ο Ενιαίο Λύκειο Χολαργού
  • 6ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου (σε αντικατάσταση του 1ου Ενιαίου Λυκείου Χαϊδαρίου)
  • 2ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου (σε αντικατάσταση του 3ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου)
  • 2ο Ενιαίο Λύκειο Αγίων Αναργύρων (σε αντικατάσταση του 1ου Ενιαίου Λυκείου Αγίων Αναργύρων)
  • 4ο Ενιαίο Λύκειο Ιλίου
  • 1ο Ενιαίο Λύκειο Μοσχάτου
  • 1ο Ενιαίο Λύκειο Αλίμου
  • 2ο Ενιαίο Λύκειο Αργυρούπολης
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Αγίου Δημητρίου (σε αντικατάσταση του 1ου Ενιαίου Λυκείου Αγίου Δημητρίου)
  • Ενιαίο Λύκειο Παλλήνης
  • Ενιαίο Λύκειο Κορωπίου
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Αχαρνών (σε αντικατάσταση του 1ου Ενιαίου Λυκείου Αχαρνών)
  • 1ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας
  • Ζάνειο Πειραματικό Λύκειο
  • 5ο Ενιαίο Λύκειο Κορυδαλλού
  • 1ο Ενιαίο Λύκειο Περάματος
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά
Αντικομμουνιστές συκοφάντες των μαθητών

Σε δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής έχει μετατραπεί ο αστικός Τύπος, προσφέροντας τις υπηρεσίες του μέσω δημοσιευμάτων, που ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από τις στήλες των εφημερίδων, με πρώτο και καλύτερο το "Βήμα" του κ. Λαμπράκη.

Συγκεκριμένα, στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, παρουσιάστηκαν με στρεβλό και αποσπασματικό τρόπο οι δηλώσεις του Λάζαρου Μυλωνά,μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σχετικά με ερωτήσεις που του έθεσε ο συντάκτης της στήλης για τις αναμενόμενες μαθητικές κινητοποιήσεις.

***

Στο άρθρο, το οποίο έφερε τον τίτλο "Η ΚΝΕ απειλεί..."!!!, και παρά τα όσα δήλωνε το στέλεχος της ΚΝΕ, ο αναγνώστης έβγαζε το συμπέρασμα ότι η ΚΝΕ είναι κάποια δύναμη που συνωμοτώντας σχεδιάζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Μάλιστα, εκεί που το θράσος ξεπερνά κάθε όριο, είναι στο σημείο, όπου το δημοσίευμα φτάνει με το γνωστό προβοκατόρικο ύφος να σημειώνει: "Ακούγεται ότι" (άραγε από ποιους ακούγεται;) "το Κόμμα κοιτάζει με το ένα μάτι το κίνημα και με το άλλο μάτι κοιτάζει να αποκρυσταλλώνει τα αποτελέσματά του στην κεντρική πολιτική, αλλά όταν καταλαβαίνει ότι το κίνημα δεν εξυπηρετεί τους άμεσους κομματικούς σκοπούς το φρενάρει...". Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με δηλώσεις του ΝΑΡ (αλήθεια, πού τους ανακάλυψαν και γιατί;) κάτω από το γενικό τίτλο "Η ΚΝΕ απειλεί"!!!

***

Για όσους θέλουν να καταλάβουν, υπενθυμίζουμε ότι η ΚΝΕ δεν αναλαμβάνει να αγωνιστεί για λογαριασμό των μαθητών και των νέων, αλλά τους καλεί να αγωνιστούν όλοι μαζί συλλογικά και στήριζε την ύπαρξη και τη δράση του μαζικού μαθητικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Πριν λοιπόν ξεκινήσουν οι αγώνες, οι επίδοξοι υπονομευτές και προβοκάτορες έπιασαν ήδη τα πόστα τους. Γεγονός που αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι οι αγώνες δεν μπορούν να αποφευχθούν - καθώς υπάρχει η αντικειμενική βάση της δυσαρέσκειας και της απόγνωσης που επιφέρει η αντιεκπαιδευτική πολιτική - γι' αυτό όλο το βάρος πέφτει στην προσπάθεια συκοφάντησης, διάσπασής τους και περιθωριοποίησης εκείνων των δυνάμεων που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν σ' αυτούς.

Χ. Κ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνη κατάσταση για τη μόρφωση της νεολαίας

Ανακοίνωση πέντε ΕΛΜΕ του νομού

Την απόφασή τους να συντονίσουν τη δράση τους με τους γονείς, τους μαθητές και τους άλλους κοινωνικούς φορείς, για να δοθούν λύσεις στα άμεσα προβλήματα της εκπαίδευσης και να αποσυρθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι 2525 και 2640, που εξωθούν τη νεολαία να εγκαταλείψει το λύκειο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και προειδοποιούν πως δεν είναι διατεθειμένοι, στο όνομα κανενός μονόδρομου, να εκχωρήσουν τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δικαιώματά τους, να "υποστείλουν" τις διεκδικήσεις τους και να δεχτούν υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους στον Τύπο οι πέντε ΕΛΜΕ του Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν το ΥΠΕΠΘ, που με τη νέα σχολική χρονιά θυσιάζει ολόκληρο το Σεπτέμβρη για τις εξετάσεις μετατρέποντας το σχολείο σ' ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο και σημειώνουν πως η εκπαίδευση μετά την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" βρίσκεται σε δραματική και επικίνδυνη κατάσταση για τη μόρφωση της νεολαίας. Επίσης, προειδοποιούν πως τα λύκεια είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με συγκροτημένα τα τμήματα αφού μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη θα εκδίδονται τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεων.

Οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητούν από το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης την άμεση πρόσληψη των αναπληρωτών, το διορισμό γραμματέων, επιστατών και νυχτοφυλάκων στα σχολεία, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων για τη συμμετοχή των καθηγητών σε κάθε είδους επιτροπές και τη χορήγηση ως τα τέλη του 1999 τεσσάρων δισ. στη Νομαρχία για την αποπεράτωση και την κατασκευή έργων. Επίσης, ζητούν να διαμορφωθεί νομαρχιακό πρόγραμμα για την οριστική λύση της σχολικής στέγης και με συγκεκριμένη χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η πρωινή λειτουργία.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ