ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Τα "τραύματα" μεγαλώνουν...

Συνεχίζονται από τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού οι αυτοψίες στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια κτίρια πολιτιστικής χρήσης προκειμένου να διερευνηθούν σε όλη τους την έκταση τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά το σεισμό. Και όσο συνεχίζονται οι αυτοψίες τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των μνημείων που διαπιστώνονται βλάβες. Σε ολόκληρη την Αττική, από τα Μεσόγεα ως την Ελευσίνα καταγράφονται περισσότερα από 300 βυζαντινά - μεταβυζαντινά μνημεία, που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί στο σύνολό τους, αλλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα τουλάχιστον το 40% αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο μεταξύ στα μνημεία που ο σεισμός φάνηκε ιδιαίτερα σκληρός άρχισαν ήδη οι εργασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατ' αρχήν τα άμεσα προβλήματα. Δυστυχώς ο σεισμός ήταν εκείνος που τελικά εξανάγκασε την Υπηρεσία να ασχοληθεί με ένα μνημείο όπως η Μονή Δαφνίου που εδώ και δεκαετίες χρειαζόταν φροντίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τρούλος της Μονής, με σοβαρές βλάβες, είναι νεότερος και προέρχεται από αποκατάσταση στα τέλη του 19ου αι. ύστερα πάλι από σεισμό. Στο μνημείο βρίσκονταν και χθες μηχανικοί του ΥΠΠΟ για να εξετάσουν πού και πότε θα γίνουν υποστυλώσεις ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια των τμημάτων που επλήγησαν. Θα ακολουθήσει το συνεργείο των συντηρητών για τις στερεώσεις των ψηφιδωτών που επίσης έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η συνολική αποκατάσταση του μνημείου (αναστήλωση - συντήρηση) θα ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ. Εξάλλου, δεκαμελές συνεργείο συντηρητών εγκαταστάθηκε από χθες και στο Ιλίου Μέλαθρον για τη συντήρηση των τοιχογραφιών.

Η Μητρόπολη Αθηνών αν και παρουσίασε σοβαρά στατικά προβλήματα παραμένει ανοιχτή, παρά τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, να κλείσει ο ναός λόγω επικινδυνότητας.Μάλιστα εμφανίστηκαν και παγκάρια!

Βέβαια ο μικρός ναός της Παντάνασσας στο Μοναστηράκι χρειάζεται υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις, τις οποίες θυμίζουμε ότι χρειαζόταν και πριν το σεισμό λόγω των έργων του Μετρό. Μάλιστα το θέμα της Παντάνασσας είχε συζητηθεί πολλές φορές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξαιτίας των εμπλοκών με το Μετρό. Είναι ευνόητο ότι το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο. Προβλήματα που χρειάζονται άμεσες φροντίδες παρουσιάζουν και οι Αγ. Θεόδωροι(10ος αι. μ.Χ.).

Στο Φρούριο της Φυλής ξεκίνησαν οι υποστυλώσεις στα τμήματα που κατέρρευσαν, ενώ η συνολική επέμβαση στο μνημείο θα ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ. Σημειώνεται ότι τα αρχαία κάστρα της Φυλής,των Ελευθερών και των Αιγοσθενών αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό φρουριακό σύνολο του 4ου αι. π.Χ. που είχε αφεθεί στην τύχη του. Προβλήματα στη στατική τους επάρκεια έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά ουδέποτε σχεδιάστηκε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και στα τρία φρούρια. Μάλιστα στο φρούριο των Αιγοσθενών υπάρχουν καταρρεύσεις από τους σεισμούς του 1981.

Επίσης, καταρρεύσεις διαπιστώθηκαν σε τμήματα του Περίκλειου Τείχους(5ος μ.Χ. αι.) στην Ελευσίνα ενώ ρωγμές έχει η αναστηλωμένη "οικία Τραυλού". Εν τω μεταξύ σοβαρά προβλήματα έχει και το Φετιχέ Τζαμί στην Πλάκα,στοοποίο αποθηκεύονται αρχαιότητες της Α ΕΠΚΑ.

Από τα νεότερα κτίρια ρωγμές και αποκολλήσεις επιχρισμάτων από τις ψευδοροφές διαπιστώθηκαν στο Εθνικό Θέατρο.Το Ωδείο Αθηνών είχε στατικά προβλήματα από κατασκευής.Με τον πρόσφατο σεισμό αποκολλήθηκαν οι ορθομαρμαρώσεις και παρατηρήθηκαν ρωγμές στην αίθουσα συναυλιών. Οσο για το Κινηματοθέατρο "Παλλάς",εκτός από ρωγμές στις τοιχοποιίες, πλήγματα υπέστη και ο φέρων οργανισμός του κτιρίου,γεγονός που απαιτεί άμεση επέμβαση.

Στο Επιγραφικό Μουσείο καθώς και στο Μουσείο της Χαλκίδας προκλήθηκαν ρωγμές. Ομως στο πρόσφατα εγκαινιασμένο νέο Μουσείο Πειραιά ένας τοίχος έχει πάρει κλίση και πρέπει να κατεδαφιστεί!

Με τα χαρακτηρισμένα κτίρια ως "νεότερα μνημεία", που προστατεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού η κατάσταση δείχνει ακόμα θολή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της 1ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, κλιμάκια μηχανικών διενεργούν αυτοψίες και ενημερώνει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία για τυχόν βλάβες. Εντούτοις στην ιστορία με τα "νεότερα μνημεία" που ανήκουν σε ιδιώτες υπάρχει ένα χρόνιο "σαράκι" στην υπόθεση της προστασίας τους. Ακόμα και στις ήρεμες περιόδους η Υπηρεσία, διαθέτοντας ελάχιστο προσωπικό, δύσκολα προλαβαίνει τις αυθαίρετες επεμβάσεις που κάνουν οι ιδιοκτήτες στα νεότερα διατηρητέα.Δεν είναι απίθανο... μετασεισμικά το πρόβλημα να οξυνθεί καθώς οι μηχανικοί του ΥΠΠΟ δεν επαρκούν να ελέγξουν τις δεκάδες των αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων μνημείων ενώ την ίδια στιγμή η αποκατάσταση κτιρίων από επίδοξους ιδιώτες "επισκευαστές" ενδέχεται να πάρει διαστάσεις αισχροκέρδειας.

Δυστυχώς, όμως, οι αυτοψίες στο Κέντρου Λίθου (Πειραιώς) και σε κτίριο της ήδη άστεγης Διεύθυνσης Συντήρησης (Πειραιώς 81), τα έκριναν προσωρινά ακατάλληλα.

Μελωδική "Αιωνιότητα" στη Θεσσαλονίκη

Την πρώτη της συναυλία στη Θεσσαλονίκη και τη μοναδική για φέτος στην Ελλάδα, θα δώσει η Ελένη Καραϊνδρου,το Σάββατο (18/9), στο Θέατρο Δάσους, στο πλαίσιο των "Δημητρίων".

Το πρόγραμμα έχει σαν άξονα τη μουσική της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα", ενώ θα παρουσιαστούν και νέες "εκδοχές" γνώριμων και αγαπημένων έργων της, δίνοντας την ευκαιρία ν' ακουστούν νέα χρώματα και να υπάρξουν νέες καταθέσεις ερμηνειών. Ετσι, το "Βλέμμα του Οδυσσέα" θα ντυθεί με το ζεστό ήχο του κλαρινέτου από τον εξαίρετο σολίστα Νίκο Γκίνο,ενώ το θέμα του αποχαιρετισμού από τον "Μελισσοκόμο" θα διαλέγονται δύο κορυφαία πνευστά, ο Σωκράτης Ανθης στην τρομπέτα και ο Σπύρος Καζιάνης στο φαγκότο. Πάντα παρών, επικεφαλής των εννέα σολίστ, ο εξαίρετος Βαγγέλης Χριστόπουλος,που για τις ερμηνείες του έχει υμνηθεί από τη διεθνή κριτική.

Στο επιτελείο των σολίστ ξαναβρίσκουμε τη σπουδαία φλαουτίστα Στέλλα Γαδέδη,τον επικό ήχο του κόρνου του Βαγγέλη Σκούρα,το νοσταλγικό ήχο του ακορντεονίστα Ανδρέα Τσεκούρα,τα χρώματα του πιάνου της Ναταλίας Μιχαηλίδου.Στο πιάνο θα παίξει και η ίδια η συνθέτις.

Οπως και στις συναυλίες σε Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία, που προηγήθηκαν, θα συμμετέχει η "Καμεράτα",υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.Εκτός από μουσικά θέματα ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου, θ' ακουστούν και συνθέσεις της Ελ. Καραϊνδρου για τις ταινίες: "Ρόζα" του Χρ. Χριστοφή,"Καλή Πατρίδα, Σύντροφε" του Λ. Ξανθόπουλου και "L' Africana" της Μαργκερίτε Φον Τρόττα.

@ Ακυρώνονται λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το σεισμό, οι
  • Ακυρώνονται, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το σεισμό, οι παραστάσεις της "Πολιτιστικής διαδρομής '99" στο Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής" του Δήμου Αιγάλεω. Οσοι έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια των παραστάσεων, μπορούν να τα εξαργυρώσουν από το Τμήμα Εσόδων του δήμου, από Δευτέρα έως Παρασκευή (8 πμ - 2 μμ). Πληροφορίες στα τηλέφωνα του δημαρχείου: 53.15.495, 53.15.678.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Ο Μανώλης Φάμελλος και το συγκρότημα "Τα Φώτα που σβήνουν" θα δώσουν συναυλία, σήμερα (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης (Γαρδίκη και Σμόλικα), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Τέχνη και Πολιτισμός '99".

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο με το μουσικοποιητικό δρώμενο "Ο Ερωτόκριτος" του Β. Κορνάρου, υπό τη διεύθυνση του Γ. Τσαγκάρη και σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών Ηλιούπολης. Την Πέμπτη, στην πλατεία Τυπογραφικών, θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη το Θέατρο Σκιών του Θαν. Σπυρόπουλου.

Ακολουθούν, στο Δημοτικό Θέατρο: Την Παρασκευή "Το Φιόρο του Λεβάντε" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, από το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων "Η Φανερωμένη", το Σάββατο "Τραγούδια, χοροί και δρώμενα από τη ζωή στην Αρκαδία" από το Σύλλογο Αρκάδων Ηλιούπολης "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" και την Κυριακή η παράσταση του Χρ. Φουστέρη με το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ηλιούπολης "Τραγουδώντας στον Πόλεμο".

  • Με μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, αφιερώματα κι εκθέσεις συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου Αγ. Δημητρίου.

Αύριο (8μμ), στο Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου θα παρουσιάσει "Το Κάστρο της Ωριάς" του Γ. Θεοτοκά, ενώ την Πέμπτη στην πλατεία Παναγούλη ο Ευγένιος Σπαθάρης θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη. Την Παρασκευή, στο Θέατρο Πεισιστράτους θα πραγματοποιηθεί συναυλία της ορχήστρας "Ευήκοος" και το Σάββατο εκδήλωση του Συλλόγου "Αναγέννηση".

Η Παντάνασσα στο Μοναστηράκι χρειάζεται υποστυλώσεις

@ Αρχισαν στο "Σπίτι της Κύπρου" τα μαθήματα και οι πρόβες για το
  • Αρχισαν στο "Σπίτι της Κύπρου" τα μαθήματα και οι πρόβες για το χορευτικό συγκρότημα και τη χορωδία. Για πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 3641.217, 3641.218.
Αλληλεγγύη στους πληγέντες

Τη ματαίωση των ετήσιων καθιερωμένων εκδηλώσεων "Ιωνικές Γιορτές",που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 16/9 έως 1/10, αποφάσισε ο Δήμος Νέας Σμύρνης "συναισθανόμενος τις δραματικές στιγμές που διέρχεται το λεκανοπέδιο της Αττικής μετά τον καταστρεπτικό σεισμό". Το ποσό που αναλογούσε στο κόστος των εκδηλώσεων (συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα) θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση για τους σεισμοπαθείς.

  • Στους τρεις Δήμους (Ανω Λιόσια, Μεταμόρφωση, Μενίδι), που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό θα δοθούν τα έσοδα των τριών τελευταίων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ "Αιξωνής". Τα έσοδα, δηλαδή, από τις δύο θεατρικές παραστάσεις με τα έργα "Θεσμοφοριάζουσες" και "Κοριολανός" και από τη συναυλία των Μαρίας Φαραντούρη, Σαβίνας Γιαννάτου και Ελλης Πασπαλά. Η προγραμματισμένη για αύριο συναυλία του Νίκου Παπάζογλου ματαιώθηκε λόγω της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε από το σεισμό.
  • Στους πληγέντες από το σεισμό αποφάσισε να προσφέρει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου τα έσοδα της προγραμματισμένης συναυλίας με τους Αντώνη και Γιάννη Βαρδή και Παντελή Αμπατζή.Η συναυλία θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου (9μμ), στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου (πλατεία Αγ. Θεράποντα). Τιμή εισιτηρίου: 2.000. Προπώληση από το δημαρχείο και το Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ