ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα...

"Ενταση" διαβουλεύσεων στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζει "διευθέτηση"

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Λευκωσία, τρέφουν την ελπίδα ότι η "βελτίωση" στην ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα καταγραφεί και στη στάση της τουρκικής διπλωματίας στο Κυπριακό.

Πέρα από την ελπίδα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να τοποθετεί το Κυπριακό στο συνολικό "πακέτο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς είναι κοινός τόπος ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι δυνατό να βελτιωθούν όσο διαρκεί η εκκρεμότητα στην Κύπρο.

Χτες βρέθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης και συνομίλησε με την ελληνική κυβέρνηση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος των συνομιλιών ήταν ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων ενόψει των διαβουλεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

"Αυτό, το οποίο επαναλαμβάνω και επισημαίνω, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας μετά τη σύσκεψη, είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων θα αφορά όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν μοναδικό στόχο την προώθηση των προσπαθειών για την εξεύρεση δίκαιης λύσης". Την τακτική της ελληνικής πλευράς, "σκιαγράφησε" ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου δήλωσε μεταξύ άλλων: "Εμείς πιστεύουμε, ότι η πρόοδος στο Κυπριακό είναι εκείνη που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Τουρκία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θέλει να είναι υποψήφια στην ΕΕ, πρέπει να δείξει λοιπόν, ότι συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ότι θέλει να συνεργαστεί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων".

Ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε πώς και αν θα επηρεαστεί το Κυπριακό από την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: "Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μη έντασης, ας μου επιτραπεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Αυτή φαίνεται ότι είναι μια επιλογή και της Τουρκίας. Ελπίζουμε το κλίμα αυτό να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά, τα νέα αυτά δεδομένα, ασφαλώς, θα προκύψουν εφόσον και η Τουρκία εκδηλώσει μια διαφορετική πολιτική στάση σε σημαντικά κρίσιμα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων θα αφορά όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Ουδείς, αυτή την ώρα, μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για τις διαθέσεις του κ. Ντενκτάς. Μπορώ να υπενθυμίσω - επισημαίνοντας ότι αποτελούν αρνητικό στοιχείο - τις δηλώσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Τουρκίας και ο κ. Ντενκτάς, οι οποίες, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα, αλλά και στη δική μας ουσιαστική ειλικρινή διάθεση και προσπάθεια να αναζητήσουμε οριστική, μόνιμη, δίκαιη λύση του Κυπριακού".

Αμερικανικά σχέδια

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, απέφυγε χτες να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Αλφρεντ Μόζες να έχει προτείνει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ωστόσο ότι είναι σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον και την ομάδα που εργάζεται για το Κυπριακό και πρόσθεσε: "Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε κάτι για σας". Είπε επίσης ότι δεν έχει σχέδια να μεταβεί στο παρόν στάδιο στη Νέα Υόρκη.

ΟΧΙ στην παραπέρα οικοδόμηση των αστικών κέντρων!

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου στο νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τις μεγάλες πόλεις της χώρας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα και εισάχθηκε χτες στο Γ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ζήτησε το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η παράδοση των χώρων αυτών για οικοδόμηση όχι μόνο δε θα επιλύσει προβλήματα αλλά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες πόλεις της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ουσιαστικά νομοθετεί στα πλαίσια της "νέας δομής και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ" και προς "εξυπηρέτηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής" του! Σχολίασε επίσης ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανιστεί ότι με το νομοσχέδιο λύνει οικιστικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων, "οι προτάσεις που κάνει όχι μόνο δε λύνουν αλλά οξύνουν το πρόβλημα", σημειώνοντας πως "αντί να λαμβάνονται μέτρα για την αξιοποίηση των στρατοπέδων που θα μετεγκατασταθούν προτείνεται η... δόμησή τους!", αφού δε διατίθενται τα κατάλληλα κονδύλια από τον προϋπολογισμό και οι δήμοι δεν μπορούν να αγοράσουν τις εκτάσεις αυτές. Ο Σταύρος Παναγιώτου ήταν κατηγορηματικός στο ότι "δεν πρέπει να τσιμεντοποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο", προσθέτοντας πως κάτω από τους όρους που θεσπίζει το νομοσχέδιο "είναι προτιμότερο να παραμείνουν τα στρατόπεδα" αφού "θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες για τις πόλεις". Ειδικά για το ρόλο των ΟΤΑ, ο Σταύρος Παναγιώτου τόνισε ότι με βάση το νομοσχέδιο είναι "ουσιαστικά ανύπαρκτος", ενώ εκτίμησε ότι ορισμένοι χώροι πρέπει να κριθούν διατηρητέοι όπως το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" στη Θεσσαλονίκη. Αναφορικά με την πρόσφατη εμπειρία των σεισμών, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη οι χώροι των στρατοπέδων να μην οικοδομηθούν", ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί σε στρατόπεδα της Αθήνας όπως του Χαϊδαρίου και του Τατοϊου. Κριτικά στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο η ΝΔ, σε επιμέρους όμως θέματα, όπως η σύσταση των επιτροπών διαχείρισης των στρατοπέδων, ενώ καταψήφισαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

Συνάντηση με ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑΣε συνάντηση που έγινε χτες, η ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε οι ΟΤΑ να έχουν αποφασιστική γνώμη στο τι θα κατασκευαστεί στους χώρους που προορίζονται για οικοδόμηση. Κάτι που αποδέχτηκε, κατά πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σε ό,τι αφορά τα στρατόπεδα της Αττικής, η ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ φέρεται να ζήτησε να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες οικοπεδοποίησης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως οι παρεμβάσεις, που θα γίνουν στο χώρο που σήμερα στεγάζονται τα στρατόπεδα της Αττικής, δε θα είναι αντίθετες στα όσα προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο ορίζει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο. Ομως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανατροπής του, καθώς πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι. Αυτοί που αναζητούν χώρους για "αξιοποίηση" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αν υλοποιηθούν τα παραπάνω, παρακάμπτονται δεκαετίες αγώνων δημοτών και αιρετών ώστε οι χώροι των στρατοπέδων να αποδοθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι νομαρχίες, σε συνεργασία με του όμορους των στρατοπέδων δήμους, να τα αξιοποιήσουν σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Οι εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, για τη στέγαση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών και πολιτιστικών κέντρων. Στους αδόμητους χώρους να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Επικίνδυνο "μόρφωμα" η Ευρωπαϊκή Ενωση

"Η νέα Επιτροπή όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα εντείνει την ολέθρια πολιτική της προηγούμενης, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την παρουσίαση του προγράμματος της νέας Επιτροπής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "απλώς άλλαξε ο Μανωλιός, βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς"!

"Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες - τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - όλη αυτή η παράσταση: παραίτηση της Επιτροπής, αντικατάσταση και ακροάσεις των Επιτρόπων, δεν κατάφερε να κρύψει την ουσία του προβλήματος. Για μας πράγματι το κύριο δεν είναι τα πρόσωπα και οι ικανότητες των επιτρόπων ή οι όποιες αλλαγές.

Η κρίση και η εκτίμησή μας για τη νέα Επιτροπή αναφέρεται στην πολιτική που αυτή, όπως και η προηγούμενη Επιτροπή, καλείται να εφαρμόσει. Ομολογούμε ότι οι υπό κρίση Επίτροποι, ως άτομα και ως σύνολο, διαθέτουν όλες τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα, όπως φάνηκε και από τις ακροάσεις, αλλά και τις σημερινές δηλώσεις Πρόντι, να υπηρετήσουν πιστά και απαρέγκλιτα τους στόχους της ΕΕ, που ιδρύθηκε και υπάρχει για να κατοχυρώνει και να προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου, του πολυεθνικού κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης γενικότερα".

Επισημαίνοντας ότι "για μας είναι βέβαιο ότι η νέα Κομισιόν όχι μόνο θα συνεχίσει το ολέθριο έργο της προηγούμενης, αλλά θα το εντείνει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις επιταγές αυτών που τη διαφεντεύουν", ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε πως "ο κ. Πρόντι σήμερα για άλλη μια φορά υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντάς το ότι είναι σε θέση, αυτός και η ομάδα του, να το υπηρετούν και ταυτόχρονα ότι μπορούν να ξεγελούν με πλάνα λόγια τους λαούς".

"Οι λαοί της Ευρώπης όμως δεν πρέπει να παραπλανηθούν", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Απλώς, "άλλαξε ο Μανωλιός, βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς"! Μπορούν να είναι σίγουροι ότι και με τη νέα Επιτροπή η σημερινή ζοφερή κατάσταση θα συνεχιστεί, γιατί ακριβώς αυτή είναι δημιούργημα της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα 'χουμε νέες εντάσεις και πολέμους, όπως είχαμε στα Βαλκάνια, συνέχιση της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών στον τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ανεξαρτησίας των λαών, διόγκωση της ανεργίας, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, με όλες τις ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και τα λαϊκά στρώματα, ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, συρρίκνωση κοινωνικών δικαιωμάτων, περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών".

"Απέναντι λοιπόν σε αυτό το επικίνδυνο μόρφωμα, κατέληξε ο Στρ. Κόρακας, όχι μόνο δε στεκόμαστε αδιάφοροι, όχι μόνο το καταδικάζουμε και καταψηφίζουμε και τη νέα Επιτροπή, αλλά καλούμε και τους εργαζόμενους, τους λαούς της Ευρώπης να αναπτύξουν τους αγώνες τους, να βάλουν φραγμό στα ολέθρια για το μέλλον τους σχέδια, να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας".

Αναστολή πλειστηριασμών λόγω σεισμών

Τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Τροπολογία με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες και οι πλειστηριασμοί που θα γίνονταν με δικαστικές πράξεις του Πρωτοδικείου Αθηνών, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου Αθηνών, κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών. Σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλονται οι νόμιμες και διαδικαστικές προθεσμίες για την ενέργεια δικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των παραπάνω δικαστηρίων από τις 7 του Σεπτέμβρη μέχρι και τις 29 του Σεπτέμβρη. Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα αναστέλλονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών που αφορούν κινητά η ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές ή στρέφονται κατά σεισμοπλήκτων κατοίκων αυτών των περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ