ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ
Θα... αυτοενισχυθούν!

Από την τσέπη τους θα πληρώσουν ουσιαστικά άνεργοι και εργαζόμενοι τα μέτρα ενίσχυσής τους, αφού όλο το κόστος βαραίνει τους οργανισμούς που συντηρούνται από τις εισφορές τους και καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ούτε μια δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό,για τα... "κυβερνητικά" μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων ανέργων και εργαζομένων! Η επιβεβαίωση, των προχτεσινών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ήρθε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες. Το κόστος των μέτρων θα το αναλάβουν οι ίδιοι οργανισμοί, ΙΚΑ, άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ και ΟΕΚ!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η επιβάρυνση αυτή δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στον προγραμματισμό των οργανισμών, ενώ θα επιδιωχτεί να εξασφαλιστούν 10 δισ. δρχ.,δηλαδή το κόστος για ορισμένα από αυτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, ειπώθηκε ότι ο "προϋπολογισμός του ΟΕΚ μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση",όμως είναι φανερό ότι χωρίς επιπλέον επιδότηση, τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν πράξη!Ειδικά ο ΟΕΚ, λόγω έλλειψης χρημάτων, είχε αναστείλει δυο φορές το δανειοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 1996-1998.Στο νέο του πρόγραμμα, από τον Ιούλη, περιλαμβάνεται μόνο η επιδότηση επιτοκίου, ενώ η ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μόλις 100 εκατ. δρχ. κάθε χρόνο και δε δίνεται όλη! Γνωστό είναι επίσης ότι η κυβέρνηση "φεσώνει" συστηματικά και τους άλλους οργανισμούς και ιδιαίτερα το ΙΚΑ, μη καταβάλλοντας ούτε τις θεσμοθετημένες ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση, ακόμη κι αυτές τις τραγικές ώρες, δεν έχασε επίσης την ευκαιρία να επιδοτήσει ξανά θέσεις μερικής απασχόλησης,με πρόσχημα την επανένταξη στην εργασία εκείνων των ανέργων που έχασαν τη δουλιά τους λόγω του σεισμού! Κατά τα άλλα, η ενίσχυση των ανέργων είναι η ελάχιστη δυνατή.

Ολα τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

  • Σε κάθε πληγέντα συνταξιούχο θα δοθούν 120 χιλ. δρχ. από 1η Οκτώβρη.Η καταβολή θα γίνει από τα περιφερειακά καταστήματα του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: Αίτηση, αντίγραφο χαρακτηρισμού του σπιτιού ως κόκκινου ή κίτρινου, ασφαλιστικό βιβλιάριο ή υπεύθυνη δήλωση ότι έχει χαθεί.Αν ο συνταξιούχος δεν είναι ιδιοκτήτης του οικήματος, η διαμονή του εκεί θα πιστοποιείται από τη διεύθυνση στην οποία πηγαίνει η σύνταξή του.
  • Από 150 χιλ. δρχ. δικαιούται κάθε σεισμοπαθής εγγεγραμμένος άνεργος, με τα ανάλογα δικαιολογητικά που απαιτούνται και για τους συνταξιούχους.
  • Από 150 χιλ δρχ. δικαιούται κάθε άνεργος που ήταν επιδοτούμενος όταν έγινε ο σεισμός. Τα χρήματα θα καταβληθούν μετά το τέλος της τακτικής επιδότησης, με ανάλογα δικαιολογητικά.
  • Ο σύζυγος ή τα παιδιά, που έχασαν σύζυγο ή γονέα, θα ενισχυθούν με 3 εκατ. δρχ. από τον ΟΑΕΔ.
  • Από 200 χιλ. δρχ. θα πάρει κάθε εργαζόμενος που έχασε τη δουλιά του λόγω του σεισμού, προσωρινά ή εντελώς. Αν το σπίτι του έχει ζημιά, θα πάρει άλλες 300 χιλ. δρχ. Γι' αυτά απαιτείται και βεβαίωση από τον εργοδότη ή αρμόδια αρχή ότι η λειτουργία της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν έχει ανασταλεί ή διακοπεί.
  • Για την ίδια κατηγορία, πρώην εργαζομένων, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταγραφούν άμεσα στον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια, με τα δικαιολογητικά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει: Επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη αυτών των ανέργων με 6 χιλ. δρχ. την ημέρα για κάθε εργαζόμενο, επί 3 χρόνια! Για τις θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης,η επιδότηση είναι 4 χιλ. δρχ.!
  • Επίσης, προβλέπεται πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης αυτών των ανέργων, με τμηματική επιδότηση 4,3 εκατ. δρχ. και 4,8 εκατ. δρχ. για μέλη πολύτεκνων οικογενειών.
  • Ρυθμίζονται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2556/97.Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται κεφαλαιοποίηση των οφειλών, εξάμηνη αναστολή πληρωμής και στη συνέχεια μέχρι και 24 δόσεις αποπληρωμής.
  • Οι αξιώσεις του ΟΕΚ, για τους δικαιούχους του που πήραν δάνειο αγοράς ή κατασκευής και το σπίτι τους κρίθηκε κατεδαφιστέο, παραγράφονται.Εάν το σπίτι χαρακτηρίστηκε κίτρινο, αναστέλλεται η πληρωμή οφειλών για ένα χρόνο.
  • Οι δικαιούχοι του ΟΕΚ έχουν δικαίωμα χρήσης των γενικότερων μέτρων ανακατασκευής των σπιτιών τους. Συμπληρωματικά, μπορούν να πάρουν δάνειο αγοράς ή κατασκευής με ευνοϊκό επιτόκιο από 0% έως 5%,ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Μπορούν επίσης να πάρουν δάνειο επισκευής 4 εκατ. δρχ. από τον ΟΕΚ.
  • Οι κάτοικοι εργατικών κατοικιών, οι οποίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά το δικαίωμα απόκτησης κατοικίας από τον ΟΕΚ.
  • Οσοι κατοικούν σε εργατική κατοικία και δεν είναι δικαιούχοι του ΟΕΚ (την έχουν αγοράσει δηλαδή από δικαιούχο) θα ενταχθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα ανακατασκευής της κατοικίας τους από τον ΟΕΚ, με βάση τα γενικότερα μέτρα και συμφωνίες με τους δήμους της περιοχής, τον Οργανισμό και τους ίδιους.
  • Εξαγγέλθηκε η κατασκευή 1.059 κατοικιών σε διάφορες πληγείσες περιοχές, όπου έχει οικόπεδα ο ΟΕΚ.
  • Η Εργατική Εστία θα αξιοποιήσει τους παιδικούς σταθμούς της για ολοήμερη φιλοξενία παιδιών στις πληγείσες περιοχές και άλλες εγκαταστάσεις για στέγαση και διατροφή αστέγων.
Δουλιά μέσα σε ρημαγμένα ντουβάρια!

Πληθαίνουν τα κρούσματα εκβιασμών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώνονται να δουλεύουν ακόμα και σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα!

Λίγες μόνο μέρες μετά το φονικό σεισμό και ενώ η γη συνεχίζει να τρέμει, η αυθαιρεσία αρκετών εργοδοτών φθάνει στο απόγειό της, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε κτίρια ακατάλληλα. Μια ακόμα βόλτα χτες στα βόρεια προάστια, στη Μεταμόρφωση, στο Μενίδι, επιβεβαίωσε ότι σε δεκάδες βιοτεχνίες και εργοστάσια, που στις προσόψεις τους φιγουράρουν κίτρινοι και κόκκινοι σταυροί, υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν μέσα!

Το εργοστάσιο "Κ. Χρόνης ΑΕ" στη Μεταμόρφωση επισκέφθηκε χτες ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, μετά το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" για το τι συμβαίνει πίσω από τα χτυπημένα από το σεισμό ντουβάρια του κτιρίου, όπου στεγάζεται η επιχείρηση. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και ο εργοδότης ξεπέρασε το "εμπόδιο", υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι γνωρίζουν τον κίνδυνο και ότι έλαβαν "ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουμε εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας"!

Ο εργοδότης επιχείρησε να εμφανιστεί ότι προσφέρει και "κοινωφελές έργο". Οπως ισχυρίστηκε, έβαλε τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε παραγγελία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας για πλαστικά που θα καλύπτουν τις σκηνές των αστέγων και ότι για αυτή την παραγγελία έδωσε καλύτερη τιμή από άλλες επιχειρήσεις...

Στην οδό Τατοϊου 297, το εργοστάσιο ΤΕΧΝΟΛΙΝ,είναι χαρακτηρισμένο ακατάλληλο (κίτρινος σταυρός), αλλά πέντε - έξι εργαζόμενοι είναι μέσα και δουλεύουν. Το εργοστάσιο αυτό είναι μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το καταστραμμένο εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ, όπου τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο ανάσυρσης των εγκλωβισμένων εργαζομένων.

Γύρω στα 50 μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η επιχείρηση αλλαντικών ΔΕΡΒΟ (Τατοϊου 300). Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ακατάλληλο, αλλά και εδώ εργαζόμενοι δουλεύουν.

Ο Γ. Μαυρίκος, συνδικαλιστής, μάς δήλωσε σχετικά: "Από την περιοδεία που πραγματοποιήσαμε στα βόρεια προάστια, κυρίως στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και του Μενιδίου, φαίνεται ότι πάρα πολλά μικροεργοστάσια, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, χαρακτηρισμένες με κόκκινο και κίτρινο, υποχρεώνουν τους εργάτες να δουλεύουν. Δείχνει αυτό την ασυδοσία της εργοδοσίας, τη δίψα της για κέρδος, ακόμα και πάνω στα συντρίμμια και στους νεκρούς των σεισμών. Κάναμε σαφέστατο στους εργοδότες πως πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να βγουν οι εργάτες έξω, γιατί διαφορετικά δε διασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα.Επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Εργασίας μέσα από αυτό το εργοστάσιο - "ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ" - που έχει πρόβλημα και κάναμε σαφέστατο ότι η μεγάλη ευθύνη ανήκει στο υπουργείο και στην κυβέρνηση συνολικά. Διαφορετικά θα τους κατηγορήσουμε ότι συνεχίζουν να συντελούν και να παίζουν καθοριστικό ρόλο, το ρόλο του ηθικού αυτουργού, σε ένα έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη".

"Βοηθήστε μας!"

Την προσπάθεια εργοδοτών να βάλουν για δουλιά εργαζόμενες που έχουν σοβαρούς λόγους να ζητούν δευτεροβάθμιο έλεγχο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής και αναφέρει συγκεκριμένα: "Σε πολυκατοικία με βιοτεχνίες του Ταύρου (25ης Μαρτίου 7) έχει γίνει έλεγχος και έχει χαρακτηριστεί πράσινο. Στην επιχείρηση υποκαμίσων GILBY,οι εργαζόμενες βρήκαν από ένα υποστύλωμα δίπλα στις μηχανές τους, ανησύχησαν και ζήτησαν νέο έλεγχο. Ο εργοδότης με απαράδεκτο τρόπο ζήτησε να παραιτηθούν και συμπεριφέρθηκε με χυδαίο τρόπο στους εκπροσώπους συνδικάτου και Ομοσπονδίας".

"Βοηθήστε μας!", ήταν η έκκληση εργαζόμενης που μας τηλεφώνησε για να μας καταγγείλει ότι σε επιχείρηση στην οδό Καραμανλή στο Μενίδι, το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και ότι ο εργοδότης τους υποχρεώνει να δουλεύουν στο υπόγειο. Δεν έδωσε άλλα στοιχεία, γιατί - όπως είπε - "όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα, εμάς ποιος θα μας προστατέψει από την απόλυση;".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απλώς ... παρακολουθεί την κυβέρνηση

Με αστείο και αναξιόπιστο τρόπο, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί τώρα, μετά από μια βδομάδα συναίνεσης και πλήρους σύμπλευσης με την κυβέρνηση, να ψαρέψει στη λαϊκή δυσαρέσκεια που διογκώνεται από την κυβερνητική αδιαφορία και ολιγωρία απέναντι στο δράμα των σεισμοπαθών. Ετσι, το μήνυμα που εξέπεμπε χτες η Ρηγίλλης ήταν ότι "τα περιθώρια ανοχής εξαντλήθηκαν" και στο εξής θα υψώσει τους "τόνους της αντιπολίτευσης". Οπως διευκρίνιζαν, όμως, στη συνέχεια, αυτό δε σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι "θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών και θα πιέζουν για την υλοποίησή τους"! Με άλλα λόγια, η Ρηγίλλης θα συνεχίσει στη γραμμή της συναίνεσης και της μη αμφισβήτησης της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θα ανεβάζει φραστικά τους τόνους, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της και να μη χάσει, αν όχι να κερδίσει, ψηφοφόρους.

Στην κατεύθυνση αυτή, κινήθηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών. Ο εκπρόσωπος του κόμματος περιορίστηκε να επισημάνει, ακόμα μια φορά, τις σοβαρές ατέλειες και καθυστερήσεις μια βδομάδα μετά το σεισμό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι"για την πλήρη αποκατάσταση θα απαιτηθεί μακρόπνοος σχεδιασμός, που θα περιλαμβάνει μια νέα οικιστική και στεγαστική πολιτική", χωρίς φυσικά να προσδιορίζει τους άξονές της. Η κριτική προς την κυβέρνηση εξαντλείται στη γενικόλογη διαπίστωση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, αν και γνώριζαν από χρόνια την ύπαρξη παρανομιών, "δεν ενήργησαν τα δέοντα".

Χτες ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η ΝΔ, όσον αφορά τη νέα οικιστική πολιτική.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ολα βαίνουν καλώς "χάρη στην πολιτική μας"!

"Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε σχέδιο, έχουμε και τα μέσα, το συντομότερο δυνατό να λύσουμε όλα τα προβλήματα"...

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των χτεσινών μακροσκελέστατων δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το σεισμό και με το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Τοποθετήσεις που συγκρινόμενες με την πραγματικότητα ξεπερνούν τα όρια της πρόκλησης. Αρκεί κανείς να σημειώσει μια ακόμα "ατάκα" του Δ. Ρέππα: "Χάρη στην πολιτική που ασκούμε τα τελευταία χρόνια - όπως είπε - η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια αιφνίδια φαινόμενα".

Γιατί, λοιπόν, αφού όλα είναι τόσο ευνοϊκά εκείνο που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι όλες αυτές τις μέρες είναι το πλιάτσικο, η μαύρη αγορά, η ανυπαρξία στοιχειώδους βοήθειας, γαρνιρισμένα, φυσικά, από μεγάλα λόγια και από... προσφορά φιλοδωρημάτων που βαφτίζονται "βοήθεια";

Αντί απάντησης ο Δ. Ρέππας επιδόθηκε και χτες σε ανακρίβειες: Οπως είπε, το θέμα με τις σκηνές λύθηκε με τη διανομή "πάνω από 20.000, που είναι αρκετές για να στεγάσουν περίπου 120.000 πολίτες". Επανέλαβε ότι "το φαινόμενο της παραμονής σε σκηνές θα πρέπει να εκλείψει σε οκτώ εβδομάδες". Για το θέμα, δε, του έκτακτου οικονομικού επιδόματος των 200.000 δρχ., ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός λειτούργησε αρκετά αποτελεσματικά (!) ενώ ανέφερε πως "αντιμετωπίζονται" θέματα, που έχουν σχέση με προβλήματα δημόσιας υγιεινής. Για την ενίσχυση από την ΕΕ δήλωσε ότι το θέμα παραμένει "ανοιχτό", και πως το ποσό θα γίνει γνωστό "όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις". Σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των καταστροφών το προσδιόρισε στο επίπεδο των 200 (και πλέον) δισεκατομμυρίων δραχμών, αλλά, συμπλήρωσε, "υπάρχει και το συνολικό οικονομικό κόστος το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο", που όμως, θα διανεμηθεί σε βάθος χρόνου, τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, ώστε να μην ενοχληθεί η πορεία προς την ΟΝΕ...

Οσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι "είναι ατεκμηρίωτη" και ζήτησε την "αναγνώριση για το πόσο ικανοποιητική ήταν η αντίδραση του κράτους και των υπηρεσιών του μετά την εκδήλωση αυτού του φαινομένου" (!), αφού, όπως υποστήριξε, "κυβέρνηση και κράτος αντέδρασαν με τέτοια ευαισθησία και ετοιμότητα που ίσως δεν έχει προηγούμενο"! Οσο για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε "γενναιόδωρα".

Οσον αφορά το ζήτημα των ευθυνών που επιχειρεί να μεταθέσει η κυβέρνηση σε δημάρχους και νομάρχες, ο Δ. Ρέππας είπε ότι "δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κηρύξει έκπτωτους άρχοντες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", ενώ στην πρόταση να προταθούν τα ελληνικά και τουρκικά σωστικά συνεργεία για το Νόμπελ Ειρήνης, απάντησε ότι "ο Μίκης Θεοδωράκης παραμένει, με την υπογραφή του πρωθυπουργού και άλλων επιφανών παραγόντων της δημόσιας ζωής της χώρας, η πρότασή μας".

Το πρότυπο της Καλαμάτας...

Απάντηση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ στα όσα δήλωσε ο τότε δήμαρχος της πόλης και νυν υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μπένος

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Αιγαίου Στ. Μπένο,που, σε χτεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Αυγή", υποστηρίζει πως η Καλαμάτα υπήρξε "πρότυπο αντιμετώπισης των σεισμών", δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ.Ο Στ. Μπένος ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός το Σεπτέμβρη του 1986. Μάλιστα, η ΝΕ, εκτός απ' το σχόλιό της, επισυνάπτει και δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται πως το 20ό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας εξακολουθεί να στεγάζεται από το σεισμό και μετά σε "τολ" και τώρα θα μεταφερθεί σε ένα άλλο οικόπεδο! Για τέτοιο "πρότυπο αντιμετώπισης των σεισμών" μιλάμε, δηλαδή! Ολόκληρη η απάντηση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή", ο υπουργός Αιγαίου κ. Μπένος προβάλλει την Καλαμάτα ως "πρότυπο" αντιμετώπισης των σεισμών και προτείνει "να αξιοποιηθεί η εμπειρία της" και οι "ανθρωποκεντρικές λύσεις" της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βασανίζουν τους σεισμοπαθείς της Αθήνας.

Τώρα, μάλιστα ..."σώθηκαν" οι σεισμοπαθείς Αθηναίοι. Ας κοιμούνται ήσυχοι, γιατί έρχονται οι ...ανθρωποκεντρικές (συγνώμη για την έκφραση) λύσεις του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Σημίτη! Ετσι, τώρα μπορούν να αισθάνονται και ...τυχεροί που έγινε σεισμός για να τα ξαναφτιάξουν καλύτερα από πριν. Οπως και πολλοί Ελληνες διαφόρων περιοχών της χώρας, άλλωστε.

Ατύχησε, όμως, ο κ. υπουργός. Τον παραπέμπουμε, λοιπόν, στις δηλώσεις απλών πολιτών της Καλαμάτας και σε σχόλια του Τύπου, που ακριβώς σήμερα δημοσιεύονται στον καλαματιανό Τύπο (και μάλιστα σε εφημερίδα που μόνο εχθρικά δε διάκειται προς την κυβέρνηση). Κι αυτά είναι ελλιπής εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει και τις γνώμες των λαϊκών ανθρώπων που είχαν την εμπειρία του καταστροφικού σεισμού του 1986. Ο μεσσηνιακός λαός γνωρίζει πολύ καλά πώς έχτισε ό,τι έχτισε, τι κινητοποίηση και λαϊκή συντονισμένη δράση χρειάστηκε για να δοθούν κι αυτές οι πενιχρές κρατικές βοήθειες. Οπως επίσης γνωρίζει ποιο κόμμα έδωσε την ψυχή του για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των σεισμοπαθών. Κι ακόμα γνωρίζει πόσο αληθινοί είναι οι ισχυρισμοί περί "άλματος 30 χρόνων" που δήθεν έχει γίνει. Οσο για τη γενικότερη κατάσταση του λαού της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από κυβερνήσεις σαν κι αυτές όπου συμμετέχει ο κ. Μπένος, πάει απ' το κακό στο χειρότερο. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ π.χ. είχε και στη Μεσσηνία σοβαρότατες απώλειες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Τόσο τα "ανθρωποκεντρικά" μέτρα του κ. Μπένου, όσο και τα λοιπά κυβερνητικά μέτρα παρόμοιου περιεχομένου είναι λόγια που δεν ανακουφίζουν τους σεισμοπαθείς, ούτε τους εξασφαλίζουν λύση για το σπίτι τους. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαθέσει κονδύλια σοβαρά, γιατί υπεράνω όλων είναι η ...αγία ΟΝΕ. Μόνο οι προτάσεις που διατύπωσε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δίνουν φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα. Αλλά αυτά θέλουν άλλη διακυβέρνηση από ισχυρό λαϊκό μέτωπο και δυνατό ΚΚΕ. Δηλαδή να απαλλαγούμε από ΟΝΕδίτικες κυβερνήσεις (και ΟΝΕδίτες υπουργούς, βεβαίως).

Υ.Γ.: Τις απόψεις του κ. Μπένου φαίνεται να υιοθετεί και η εφημερίδα "Αυγή"(όπως φαίνεται στον πρόλογο της συνέντευξης). Δεν είναι, φυσικά, παράξενο. ΟΝΕδίτες κι αυτοί...".

Υπεύθυνη η βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική

Αποτέλεσμα της βαθιά ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας ανθρώπινες ζωές και κόπους μιας ζωής, αποτελούν κατά το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας οι συνέπειες του σεισμού. Το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται κυρίως στον εγκληματικά ελλιπή οπλισμό των κτιρίων, στα φτηνά υλικά κατασκευής, σε σοβαρές κακοτεχνίες, αλλά και στην αυθαιρεσία ορισμένων κατασκευαστών.

Τέλος, καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, στην τιμωρία των ενόχων και στην ενίσχυση των σεισμοπαθών χωρίς προϋποθέσεις.

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους πληγέντες του σεισμού και στις οικογένειες των θυμάτων, που "θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων - μνημείων ασυδοσίας και κυνηγητού κέρδους" εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείου Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου.

Το σωματείο με οργή καταγγέλλει την κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι "εκτιμά πως οι ζημιές θα στοιχίσουν 100 δισ. και περιορίζει την υποχρέωση της πολιτείας στο 1/3 του ποσού αυτού. Κάνει τον κουβαρντά με ξένα χρήματα, βάζοντας τα χρεοκοπημένα χάρη στην πολιτική της ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουν για τη θεομηνία".

Το σωματείο απαιτεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι του εγκλήματος παραδειγματικά και εκφράζει θαυμασμό για τους άντρες της ΕΜΑΚ, τους οποίους και συγχαίρει.

Παράταση

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ, παρατείνεται μέχρι τις 24/9 η προθεσμία υποβολής ανακεφαλαιωτικών καταστάσεων εντολών ασφάλισης Αυγούστου '99 των οικοδομικοτεχνικών έργων και των εργοδοτών που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στο Νομό Αττικής. Η απόφαση πάρθηκε εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, καθώς και εξαιτίας της πιθανότητας να έχουν προκληθεί πρόσκαιρα λειτουργικά προβλήματα σε μονάδες του ΙΚΑ.

Για "κοινωφελείς σκοπούς" (!) βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν στο χαρακτηρισμένο ως ακατάλληλο κτίριο η επιχείρηση "Κ. ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ"

Το σχόλιο της τοπικής εφημερίδας "Ελευθερία" που απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην τοποθέτηση του Στ. Μπένου πως η Καλαμάτα υπήρξε "πρότυπο αντιμετώπισης των σεισμών"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ