ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Υπό διωγμόν η Βιβλιοθήκη

Μετά το σεισμό σπάνιες εκδόσεις στοιβάζονται σε αποθήκη, χωρίς χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας

Σε διάλυση της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας προχωρά η δημοτική αρχή της πόλης, με πρόσχημα τον καταστροφικό σεισμό της προηγούμενης βδομάδας. Σπάνιες εκδόσεις στοιβάζονται σε αποθήκη, χωρίς χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας, χωρίς διασφάλιση ότι δε θα χαθούν βιβλία και ενώ είχε προταθεί συγκεκριμένος χώρος στο Γκάζι για να τη φιλοξενήσει.

Την προηγούμενη Πέμπτη, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μεταφορά της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το 2ο όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου της οδού Αθηνάς στο ισόγειο του κτιρίου (εκεί ήδη στεγάζονται οι Υπηρεσίες Δημοτολογίου του Δήμου). Και αυτό γιατί ο χώρος που φιλοξενούσε τη βιβλιοθήκη ταλαιπωρήθηκε από το σεισμό και οι μηχανικοί του Δήμου εκτίμησαν ότι η βιβλιοθήκη έπρεπε να μεταφερθεί αλλού.

Η μεταφορά των βιβλίων ξεκίνησε, αλλά όχι στο ισόγειο, όπως διαβεβαίωνε η δημοτική αρχή. Συνεργείο ξεκίνησε να μεταφέρει τα βιβλία σε αποθήκη του Δήμου που βρίσκεται κοντά στο ρέμα της Χελιδονούς. Σε κτίριο που παλαιότερα προοριζόταν για να στεγαστούν τα συνεργεία της οδοποιίας. Επιπλέον, τα βιβλία μπαίνουν σε κούτες και μεταφέρονται χωρίς να έχει γίνει καταλογογράφηση. Δηλαδή, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη λίστα όπου να αναγράφονται πόσα και ποια βιβλία μεταφέρονται. Ετσι, έστω και από λάθος, μπορούν να καταστραφούν ή να χαθούν βιβλία, αφού το συνεργείο δίνει λόγο μόνο για τον αριθμό των κουτιών που μεταφέρει.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να εκκενώσουν κάποιο τμήμα, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η Βιβλιοθήκη. Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία, σπάνια και πολύτιμα, όπως επίσης και ένα σημαντικό αρχείο ημερήσιου κι περιοδικού Τύπου.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, τη Δευτέρα, η Ζ. Βαλάση,δημοτική σύμβουλος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" κατήγγειλε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τόνισε την ανάγκη να καταλογιστούν ευθύνες στους υπαίτιους της υποβάθμισης της Βιβλιοθήκης. Υπογράμμισε πως το καλοκαίρι του '98 είχε διευθετηθεί χώρος στις εγκαταστάσεις του Δήμου στο Γκάζι - σε τμήμα του που λέγεται "Κίτρινη Βαρέλα" - για να τη φιλοξενήσει. Και ενώ είχαν τοποθετηθεί μέχρι και οι κουρτίνες και οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης ανέμεναν τη μεταφορά της, αυτή ματαιώθηκε.

Η δημοτική σύμβουλος ζήτησε να μάθει γιατί δεν έγινε η μετεγκατάσταση, όπως επίσης να δεσμευτεί ο δήμαρχος για το πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει η Βιβλιοθήκη. Με τις απόψεις της Ζ. Βαλάση συντάχθηκαν και άλλα μέλη του ΔΣ. Ο δε πρόεδρος του Σώματος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είναι ένα σοβαρό θέμα και υποσχέθηκε να κινήσει τις διαδικασίες για να δοθούν απαντήσεις.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
"Δώρον άδωρον" η έγκριση κονδυλίου

Οταν τέλειωσε η τουριστική περίοδος στην Αμφίπολη Σερρών, τότε διατέθηκε στο δήμο το αναγκαίο ποσό για τον καθαρισμό των ακτών της περιοχής, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν στην Ερώτηση, η δημοτική αρχή του Δήμου Αμφίπολης Νομού Σερρών από τις αρχές του χρόνου και πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη χορήγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του ποσού των 20 εκατ. δρχ. που διατίθενται κάθε χρόνο για τον καθαρισμό των ακτών. Γνωρίζοντας επίσης ότι το παραπάνω ποσό χορηγείται μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, πρότεινε την αλλαγή του χαρακτηρισμού του, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά ή την παραχώρηση μηχανήματος το οποίο θα αξιοποιηθεί εκτός από τον καθαρισμό της ακτής και για άλλες ανάγκες. Πρόκειται για ένα πολυμηχάνημα που είναι συγχρόνως σάρωθρο, χλοοκοπτικό, εκχιονιστικό κλπ.

Ετσι, τονίζουν στη σχετική Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο νεοσύστατος δήμος, εξαιτίας της μη έγκαιρης χορήγησης του παραπάνω ποσού, αλλά και λόγω του ότι δε διαθέτει δικό του μηχάνημα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον καθαρισμό των ακτών και καθημερινά ήταν δέκτης παραπόνων από τους 3.000 περίπου λουομένους και παραθεριστές της περιοχής. Ακόμη, ο μη καθαρισμός της μοναδικής ακτής του Νομού Σερρών, μήκους 8 χιλ., αυτής του δημοτικού διαμερίσματος των Νέων Κερδυλίων, αποτελεί δυσφήμιση του τουρισμού του νομού, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Το ποσό αυτό φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών για να δημοπρατηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μετά το τέλος του καλοκαιριού, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το σημαντικό αυτό ποσό των 20 εκατ. δρχ. διατίθεται "κατόπιν εορτής" και δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο χορηγείται. Σε μια εποχή σκληρής λιτότητας για το λαό, αποτελεί κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και είναι "δώρον άδωρο".

Ερωτούν λοιπόν οι βουλευτές του ΚΚΕ τους αρμόδιους υπουργούς και Ανάπτυξης τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

- Να χορηγείται έγκαιρα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν το ποσό που διατίθεται για τον καθαρισμό των ακτών, πολύ περισσότερο για την αλλαγή του χαρακτηρισμού του, ώστε να αγοραστεί ή να παραχωρηθεί το πολυμηχάνημα που μακροπρόθεσμα εκτός από τον καθαρισμό των ακτών θα αξιοποιείται και για άλλες ανάγκες της δημοτικής αρχής;

- Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, η μοναδική ακτή του Νομού Σερρών να μην είναι καθαρή καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με συνέπεια να δυσφημίζεται ο σημαντικός για την οικονομία της χώρας κλάδος του τουρισμού;

ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Επιβαρύνεται η τάφρος "66"

Για μια ακόμη χρονιά η περιφερειακή τάφρος "66", που διασχίζει τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, υπέστη τεράστια οικολογική καταστροφή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των γύρω περιοχών και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον των δύο νομών.Αυτό επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.Η τάφρος "66", επισημαίνεται στην Ερώτηση, εδώ και χρόνια επιβαρύνεται από τη διάθεση των αποβλήτων των πολλών εργοστασίων της περιοχής, που είτε δε διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, είτε οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν δε λειτουργούν ή λειτουργούν χωρίς τα απαιτούμενα στάνταρ. Ακόμη επιβαρύνεται από την κατάληξη σ' αυτήν των λυμάτων που προέρχονται από τους Δήμους Εδεσσας και Σκύδρας, λόγω έλλειψης βιολογικών καθαρισμών. Επίσης, την κατάσταση επιβαρύνει η ανεξέλεγκτη ουσιαστικά χρήση χωματερών φρούτων στην περιοχή.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν λοιπόν τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας - Πρόνοιας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:

- Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων, να υποχρεωθούν να φτιάξουν όσες βιομηχανίες δεν έχουν φτιάξει μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων τους και να ελέγχονται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων;

- Τι μέτρα θα πάρει για τα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων που υπάρχουν στους δύο νομούς (π.χ. βιολογικός καθαρισμός σε Εδεσσα και Σκύδρα, ανεξέλεγκτες χωματερές);

- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την υδάτινη ενίσχυση της τάφρου μέσω των ποταμών Εδεσσαίου και Αλμωπαίου;

"Βουίζουν" τα προβλήματα των μελισσοκόμων

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της χώρας μας, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκαλούνται σε μελισσοσμήνη από την ασθένεια βαρρόα, εξαιτίας της ανθεκτικότητάς της στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Το γεγονός αυτό επισημαίνει, σε υπόμνημά της, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), καταγγέλλοντας ως κύριο υπεύθυνο για τα μεγάλα προβλήματα των μελισσοκόμων την κυβέρνηση.

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της μελισσοκομίας, όπως καταγγέλλει η ΟΜΣΕ, οφείλεται κυρίως στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Γεωργίας, καθώς παραμένει ουσιαστικά ανενεργός ο κανονισμός 1221/97 για τη βελτίωση της ποιότητας και εμπορίας του φυσικού μελιού και τα χρήματα που εκταμιεύονται διατίθενται για ξένους προς την παραγωγική μελισσοκομία σκοπούς.

Παράλληλα, η ΟΜΣΕ καταγγέλλει ως "παράνομη και καταχρηστική" την ενέργεια του υπουργού Γεωργίας να θέσει εκτός κανονισμού τις μελισσοκομικές οργανώσεις (Μελισσοκομικοί Σύλλογοι, ΟΜΣΕ και συνεταιρισμοί του μελισσοκομικού τομέα) εκχωρώντας δικαιώματά τους σε ξένους κλάδους (ΠΑΣΕΓΕΣ ή οργανώσεις κτηνιάτρων και άλλων κλάδων) και καλεί τον υπουργό Γεωργίας να ανακαλέσει αυτές τις αποφάσεις.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος ΑΡΑΧΩΒΑΣ και συγγενείς των πεσόντων αγωνιστών του ΕΛΑΣ στην τριήμερη μάχη στις 8, 9, 10/9/1943 της ΣΦΑΛΑΣ, πραγματοποιούν την καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη τους, την Κυριακή 19 - 9 - 99 στις 11 π.μ..Διατίθεται πούλμαν δωρεάν, που θα αναχωρήσει από το φούρνο του Λαδούκου στη Λιβαδειά στις 10.30 π.μ., για τον τόπο της εκδήλωσης.

Τα Παραρτήματα ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 19 - 9 - 99 στις 11 π.μ. στο χώρο του μνημείου της "Λαμπούσας", για να τιμήσουν την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στις 3 - 9 - 44. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο κέντρο Λ. Τούντα.

  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19- 9 - 99 στις 11 π.μ. στη θέση "Αγ. Νικόλας" (στρατώνας Τρίπολης), για να τιμηθεί η μνήμη των 350 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, από το 1941 έως το 1944.
Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ:

  • ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια), την Κυριακή 19 - 9 - 99 που ξεκινά στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία "Γεννηματά" (Παλαιό Δημαρχείο).
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 - 9 - 99 που ξεκινά και για τις δυο μέρες στις 6.30 μ.μ.,από την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης (ηλεκτρικός σταθμός).
Τιμές...

Δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία ένας νέος θεσμός - πλην όμως ιδιωτικός - θα υπάρχει στο εξής στη Θεσσαλονίκη. Η "Εxpress Service". Η αρχή έγινε με μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΘ και όπου τιμήθηκαν Αστυνομία, Πυροσβεστική και η ιατρική εξυπηρέτηση της "Expres Service" διά του εκπροσώπου της Κυρ. Ραπτόπουλου. O τίτλος της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η οποία ανήκει στον πατέρα Ραπτόπουλο είναι χαρακτηριστικός: "Τιμή στους αφανείς ήρωες - η ΔΕΘ αφιέρωσε τη χθεσινή μέρα σε αστυνομία, πυροσβεστική και express service".

Γιατί, μήπως θα σκεφτόταν να τιμήσουν τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων ή του ΕΚΑΒ; Αυτά είναι για στραγγάλισμα.

Μη λησμονήσουν λοιπόν οι διοργανωτές να κρατήσουν σε άλλη επίσημη εκδήλωση και μια θέση για τους επόμενους "θεσμούς" - υγειονομικούς και μη - που γεννιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Απίστευτη μεταχείριση τρίχρονης

Χάπια "υπνοστεντόν" χορήγησε στην 3χρονη κόρη του ο 26χρονος κουρδικής καταγωγής Kharabaimakchi Mohammed Khasem,για να διασφαλίσει τη χωρίς προβλήματα έξοδο από την Ελλάδα και την αντίστοιχη είσοδο του παιδιού στην Ιταλία!

Η ασύλληπτη αυτή πράξη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο που έκαναν οι άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας χτες το πρωί στο λιμάνι, οι οποίοι και βρήκαν το 3χρονο κοριτσάκι μέσα στην ταξιδιωτική τσάντα του "πατέρα" του! Ο 26χρονος, ο οποίος είναι κάτοχος ολλανδικού ταξιδιωτικού εγγράφου, συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές, ενώ το 3χρονο παιδί μεταφέρθηκε επειγόντως στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ