Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Υπό διωγμόν η Βιβλιοθήκη

Μετά το σεισμό σπάνιες εκδόσεις στοιβάζονται σε αποθήκη, χωρίς χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας

Σε διάλυση της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας προχωρά η δημοτική αρχή της πόλης, με πρόσχημα τον καταστροφικό σεισμό της προηγούμενης βδομάδας. Σπάνιες εκδόσεις στοιβάζονται σε αποθήκη, χωρίς χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας, χωρίς διασφάλιση ότι δε θα χαθούν βιβλία και ενώ είχε προταθεί συγκεκριμένος χώρος στο Γκάζι για να τη φιλοξενήσει.

Την προηγούμενη Πέμπτη, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μεταφορά της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το 2ο όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου της οδού Αθηνάς στο ισόγειο του κτιρίου (εκεί ήδη στεγάζονται οι Υπηρεσίες Δημοτολογίου του Δήμου). Και αυτό γιατί ο χώρος που φιλοξενούσε τη βιβλιοθήκη ταλαιπωρήθηκε από το σεισμό και οι μηχανικοί του Δήμου εκτίμησαν ότι η βιβλιοθήκη έπρεπε να μεταφερθεί αλλού.

Η μεταφορά των βιβλίων ξεκίνησε, αλλά όχι στο ισόγειο, όπως διαβεβαίωνε η δημοτική αρχή. Συνεργείο ξεκίνησε να μεταφέρει τα βιβλία σε αποθήκη του Δήμου που βρίσκεται κοντά στο ρέμα της Χελιδονούς. Σε κτίριο που παλαιότερα προοριζόταν για να στεγαστούν τα συνεργεία της οδοποιίας. Επιπλέον, τα βιβλία μπαίνουν σε κούτες και μεταφέρονται χωρίς να έχει γίνει καταλογογράφηση. Δηλαδή, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη λίστα όπου να αναγράφονται πόσα και ποια βιβλία μεταφέρονται. Ετσι, έστω και από λάθος, μπορούν να καταστραφούν ή να χαθούν βιβλία, αφού το συνεργείο δίνει λόγο μόνο για τον αριθμό των κουτιών που μεταφέρει.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να εκκενώσουν κάποιο τμήμα, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η Βιβλιοθήκη. Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία, σπάνια και πολύτιμα, όπως επίσης και ένα σημαντικό αρχείο ημερήσιου κι περιοδικού Τύπου.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, τη Δευτέρα, η Ζ. Βαλάση,δημοτική σύμβουλος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" κατήγγειλε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τόνισε την ανάγκη να καταλογιστούν ευθύνες στους υπαίτιους της υποβάθμισης της Βιβλιοθήκης. Υπογράμμισε πως το καλοκαίρι του '98 είχε διευθετηθεί χώρος στις εγκαταστάσεις του Δήμου στο Γκάζι - σε τμήμα του που λέγεται "Κίτρινη Βαρέλα" - για να τη φιλοξενήσει. Και ενώ είχαν τοποθετηθεί μέχρι και οι κουρτίνες και οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης ανέμεναν τη μεταφορά της, αυτή ματαιώθηκε.

Η δημοτική σύμβουλος ζήτησε να μάθει γιατί δεν έγινε η μετεγκατάσταση, όπως επίσης να δεσμευτεί ο δήμαρχος για το πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει η Βιβλιοθήκη. Με τις απόψεις της Ζ. Βαλάση συντάχθηκαν και άλλα μέλη του ΔΣ. Ο δε πρόεδρος του Σώματος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είναι ένα σοβαρό θέμα και υποσχέθηκε να κινήσει τις διαδικασίες για να δοθούν απαντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ