Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκλημα πρώτου μεγέθους

Να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, η κυβέρνηση, τα κόμματα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία της ζωής του ελληνικού λαού, είναι το αίτημα που προβάλλει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής: "Ο φονικός και καταστροφικός σεισμός της 7/9 έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τη χρεοκοπία του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας, με τη συγκέντρωση του 45% του πληθυσμού μιας σεισμογενούς χώρας στην Αθήνα και μια πολεοδομική οργάνωση πέραν, όχι μόνο των κανόνων της επιστήμης αλλά και της απλής λογικής.

Αποδεικνύεται ότι η αδιαφορία της πολιτείας για τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους μας και η συνεχής οικοδόμησή τους με διάφορα προσχήματα, αποτελούν έγκλημα πρώτου μεγέθους. Οι στενοί δρόμοι της πόλης, ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια, καθίστανται παγίδες θανάτου, οι πολίτες δεν έχουν χώρους διαφυγής και ασφαλούς παραμονής σε περίπτωση σεισμού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, με πλήρη αναλγησία, μια εβδομάδα μετά το σεισμό, έφερε για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, με το οποίο 60% της έκτασής τους θα πουληθεί σε ιδιώτες για οικοδόμηση. Επιμένει επίσης να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό στην περιοχή μεταξύ Μενιδίου και Θρακομακεδόνων, στο επίκεντρο του σεισμού και να οικοδομήσει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, με ολυμπιακές και άλλες εγκαταστάσεις (Γουδί, Αλσος Βεϊκου, Ιππόδρομος, Αλσος Ριζάρη, Θων, Γήπεδο Παναθηναϊκού, Οικόπεδο ΜΤΠΥ, Πάρκο Ελευθερίας, Χαροκόπειο, Γηροκομείο, Πεδίο του Αρεως κ.ά.).

Καλούμε τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να μην επιτρέψουν την οικοδόμηση αυτών των χώρων, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για αυτούς και τα παιδιά τους. Να συγκροτήσουν παντού κινήσεις πολιτών, ώστε όχι μόνο να προστατευτούν οι ελεύθεροι χώροι, αλλά και να τριπλασιαστούν με την απομάκρυνση στρατοπέδων και ρυπογόνων βιομηχανιών, με κατεδαφίσεις παλιών, μη παραδοσιακών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Απαιτείται μια πολιτική αποκέντρωσης στην περιφέρεια, αναστολή των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, μείωση των συντελεστών δόμησης, σταδιακή διαπλάτυνση όσων δρόμων είναι δυνατόν, καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, προστασία των ρεμάτων, ανασχεδιασμός των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ