Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Πληθαίνουν τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Συνάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζή με το ΔΣ της ΕΛΜΕ στο νομό

Τα γραφεία της ΕΛΜΕ Τρικάλων επισκέφτηκε - συνοδευόμενος από μέλη της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ - ο Αχιλ. Κανταρζής,βουλευτής του Κόμματος, όπου σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που εμφανίζονται φέτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού.

Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των καθηγητών ανέφεραν πολλά προβλήματα που είναι απόρροια της εφαρμογής των νόμων 2525/97 και 2640/98. Υπογράμμισαν, δε, ότι δεν έχουν γίνει οι τοποθετήσεις των καθηγητών που ήρθαν με μετάθεση, δεν έχουν ρυθμιστεί οι υπεραριθμίες και οι βελτιώσεις, ενώ υπάρχει έλλειψη εποπτικών οργάνων και βιβλίων, (χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι 15 βιβλία του Λυκείου δεν έχουν καν τυπωθεί) και δεν έχει δοθεί ακόμα το αναλυτικό πρόγραμμα για τα ΤΕΕ. Μετά την ενημέρωσή του ο Αχιλ. Κανταρζής τόνισε ότι σ' ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" οι στόχοι της έγιναν πια ξεκάθαροι. Τ' αποτελέσματά της - συνέχισε - επαληθεύουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, που απ' την αρχή προειδοποίησε το λαό για το χαρακτήρα της. Οτι στόχος της δεν είναι να μορφωθεί καλύτερα όλη η νεολαία, ούτε βέβαια η ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Πίσω από τα μεγάλα λόγια κρύβεται ο δραστικός περιορισμός και η αυστηρότερη ταξική επιλογή, ακόμα κι αυτών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Λύκειο. Κρύβεται η βίαιη απομάκρυνση της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων, ιδιαίτερα των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, προς την πρόωρη, άρα τη χαμηλή και βραχυπρόθεσμη επαγγελματική κατάρτιση στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), κρύβεται η πλήρης απομάκρυνσή τους από το ευεργετικό περιβάλλον της εκπαίδευσης, με όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν. Με τον τρόπο αυτό - υπογράμμισε - εκπληρώνεται η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης και του "ανθρώπινου δυναμικού" στις ανάγκες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ο συντονισμένος αγώνας για την Παιδεία, η δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών και των γονιών θ' ανατρέψει και θα σαρώσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τους υποστηρικτές της.

Τέλος η δωρεάν μετακίνηση
Υλοποιώντας τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας η αρμόδια Επιτροπή των Διευθύνσεων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων αποφάσισε να βάλει τέλος στη δωρεάν μετακίνηση μαθητών του νομού, μέσω του ΚΤΕΛ, από και προς τα σχολεία τους.

Ετσι πάνω από 2.500 μαθητές της πόλης και των περιφερειακών διαμερισμάτων της, καθώς και από πολλά χωριά της περιοχής, θ' αναγκάζονται τώρα να πληρώνουν εισιτήρια για τη μετακίνησή τους, επιβαρύνοντας κι άλλο τον "προϋπολογισμό" των γονιών τους για τη φοίτησή τους στη σχολική εκπαίδευση, η οποία κατ' ευφημισμόν πλέον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως "δημόσια" και "δωρεάν".

..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ