Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ"

"Χτισμένη στον αέρα" είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πολυκατοικίες, σπίτια και εργοστάσια χτισμένα σε ρέματα, σε μπαζώματα, σε επιχώσεις, "φτερά στον άνεμο". Κτίρια "κούφια", με ελλιπή και υποβαθμισμένα υλικά, με κακοτεχνίες, χωρίς στατική στήριξη, χωρίς αντισεισμική θωράκιση. Εφτασε, λοιπόν, μια σεισμική δόνηση, για να αναποδογυρίσει "αιωρούμενα" κτίρια, να θάψει στα ερείπιά τους κοντά στους 140 νεκρούς, να τραυματίσει εκατοντάδες και να ξεσπιτώσει πάνω από 100.000 ανθρώπους.

"Τις πταίει;", τίθεται το "αιώνιο" ερώτημα. Οι ευθύνες έχουν τη μορφή της πυραμίδας.

Στη "βάση" της, οι "άμεσοι εκτελεστές" του εγκλήματος, οι ασυνείδητοι κερδοσκόποι εργολάβοι και μηχανικοί. Αυτοί που, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν τα κέρδη, χτίζουν "όπου κι όπως λάχει".

Στα "πλευρά" της, οι υπεύθυνοι των κρατικών και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν, να προειδοποιούν, να παρεμβαίνουν, να γκρεμίζουν προληπτικά, να τους στέλνουν στον εισαγγελέα, ζητώντας την τιμωρία των ενόχων. Δεν το κάνουν, είτε γιατί κινούνται στη λογική του "οχαδερφισμού", είτε γιατί "κάνουν τα στραβά μάτια" για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους, είτε γιατί παίρνουν τη "μίζα" τους, είτε γιατί εντέλλονται από τους "από πάνω".

Και στην "κορυφή" της πυραμίδας των ευθυνών, οι κυβερνήσεις, που προγραμμάτισαν το πολεοδομικό "τέρας" της πρωτεύουσας, κλείνοντας σ' αυτή την "ετοιμόρροπη φυλακή", ως "μελλοθάνατους", κοντά στα πέντε εκατομμύρια κατοίκους, το μισό, σχεδόν, πληθυσμό της Ελλάδας.

***

Πολλοί περιλαμβάνουν στους ενόχους και τους φτωχούς βιοπαλαιστές, που δέχονται να χτίσουν και να μείνουν σε αυθαίρετα, που δεν αντιδρούν στις "εκπτώσεις" των εργολάβων, που "λαδώνουν" τους αρμοδίους, που "μαζεύτηκαν όλοι στην Αθήνα και δε γυρίζουν στα χωριά τους".

Μπορεί να έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους, αλλά το "σύνδρομο" "να έχω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου" το καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις με την ανυπαρξία πολιτικής για τη λαϊκή στέγη. Την ανάγκη "να φύγω από το χωριό γιατί μόνο στην Αθήνα θα βρω δουλιά, θα σπουδάσω τα παιδιά, θα γιατρευτώ αν αρρωστήσω, θα μπορέσω να δω μια θεατρική παράσταση, ένα καλό κινηματογραφικό έργο, μια συναυλία", την προκαλεί η πολιτική αστυφιλίας του καπιταλιστικού κράτους, το οποίο, προς δόξαν της περίφημης "αποκέντρωσης", είχε πάντα και εξακολουθεί να έχει την "άλλη Ελλάδα", όχι μόνο "στην απ' έξω", αλλά και στην εγκατάλειψη.

***

Ηρθε, λοιπόν, ο σεισμός για να σκάψει τα σαθρά θεμέλια της Αθήνας, να γκρεμίσει τα άχρηστα δομικά υλικά της και ν' αναδείξει, μέσα από τη σκόνη των ερειπίων της, το αποκρουστικό πρόσωπο των "νεκροθαφτών" της. Κι έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας "σκάνδαλα" πολλά και τρομερά.

Δεκάδες εργοστάσια - αυτά που έπεσαν κι άλλα που στέκουν τρεμάμενα περιμένοντας τη σειρά τους στο επόμενο βαρύ ή και απλώς ελαφρύ κούνημα για να σωριαστούν - είχαν χτιστεί και λειτουργούσαν παράνομα. Για πολλά απ' αυτά είχαν εντοπιστεί αρμοδίως οι παρανομίες και υπήρξαν από διάφορους φορείς σαφείς προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητά τους, αλλά "ω, του θαύματος", συνέχιζαν να λειτουργούν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα (ή μήπως κάπου έδιναν και έπαιρναν το "ΟΚ";). Και, όπως ήταν αναμενόμενο, στο σεισμό μετατράπηκαν σε "ομαδικούς τάφους" εργαζομένων κι άλλων αθώων θυμάτων.

Τι αποδεικνύουν αυτές οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις; Οτι από τους αρμοδίους πολλοί εγνώριζαν, κάποιοι ανησύχησαν και προειδοποίησαν, άλλοι αδιαφόρησαν και αρκετοί παρανόμησαν. Και τι συμπεραίνεται; Οτι οι ευθύνες συγκλίνουν προς "τα πάνω", αναδεικνύοντας ως μέγα ένοχο την κυβέρνηση, η οποία και εγνώριζε και αδιαφόρησε και παρανόμησε και εγκλημάτησε.

***

Ο "μόνιμος" υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, Κ. Λαλιώτης, κοιτούσε πώς θα δημαγωγήσει από τηλεοράσεως, στέλνοντας κάποιες μπουλντόζες να ρίξουν ένα - δυο αυθαίρετα μεροκαματιάρηδων, ενώ άφηνε τους παράνομους εργοστασιάρχες στην ησυχία τους και τα απαρχαιωμένα κι επικίνδυνα εργοστάσιά τους ανέπαφα. Για το μέγεθος των, αν μη τι άλλο, πολιτικών ευθυνών του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αρκεί ν' αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Στις 17 Γενάρη του 1994 ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ο Κηφισός", έστειλε έγγραφο στον Κ. Λαλιώτη - αλλά και προς τον τότε υπουργό Βιομηχανίας και σημερινό πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - με το οποίο ζητούσε στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κηφισού να συμπεριληφθούν διατάξεις που να απαγορεύουν κάθε μελλοντική νομιμοποίηση των υπαρχόντων εκεί βιομηχανιών και να προβλέπουν την απομάκρυνση (κατεδάφιση κλπ.) των παρανόμων κτιρίων. Ο υπουργός "αγρόν ηγόραζε". Οπως, άλλωστε, είχε αδιαφορήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για την αναφορά - "φωτιά" υπαλλήλων του Δήμου Μενιδίου, στις 31-11-93, στην οποία αναφερόταν ότι η αυτοψία από υπαλλήλους του δήμου και της Νομαρχίας, με την παρουσία εισαγγελέα, κατέγραψε δεκάδες παρανομίες σε βιομηχανίες που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Τατοϊου. Σ' αυτή τη λεωφόρο που είχε χτιστεί και λειτουργούσε παράνομα η "νεκροφόρα" ΡΙΚΟΜΕΞ κι άλλα εργοστάσια, που επλήγησαν από το σεισμό...

***

Οι ένοχοι του εγκλήματος που διαπράχτηκε σε βάρος της Αθήνας και των κατοίκων της είναι πλέον γνωστοί. "Αυτόπτες μάρτυρες" του διαρκούς εγκλήματος της σαθρής ανοικοδόμησης της πόλης τους οι Αθηναίοι, τους αναγνώρισαν. Και το έγκλημα των μεγάλων επιπτώσεων του σεισμού δεν είναι "στιγμιαίο", αλλά προμελετημένο και αναμενόμενο. Κατήγοροι των ευθυνομένων γι' αυτές τις επιπτώσεις οι νεκροί, οι τραυματίες και οι ανέστιοι, που απαιτούν "να καθίσουν όλοι οι ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί στο σκαμνί".

Θα δικαστούν; Θα τιμωρηθούν; Ποιος θα τους δικάσει; Η Δικαιοσύνη μάλλον δύσκολο, αν όχι ανέφικτο και, πάντως, για κάποιους... περίεργο. Και τι θα γίνει, θα τη "σκαπουλάρουν" πάλι; Οχι, αν οι ίδιοι οι Αθηναίοι - παθόντες κι αναμένοντες το επόμενο "κακό" - στήσουν "λαϊκά δικαστήρια" στα ερείπια των κτιρίων, στις ρούγες των σκηνών τους, στους δρόμους του αγώνα, απαγγέλλοντας καθημερινά κατηγορίες προς τους παρανομούντες και τους "πάτρωνές" τους. Και, προπάντων, αν ο ελληνικός λαός μετατρέψει την κάλπη σε "εδώλιο" για να "δικάσει" και να τιμωρήσει σκληρά τους κυβερνώντες - σημερινούς, αλλά και προηγούμενους που θέλουν να ξανακοπιάσουν - και που έχουν και τις πρωταρχικές ευθύνες.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ηρθε, λοιπόν, ο σεισμός για να σκάψει τα σαθρά θεμέλια της Αθήνας, να γκρεμίσει τα άχρηστα δομικά υλικά της και ν' αναδείξει, μέσα από τη σκόνη των ερειπίων της, το αποκρουστικό πρόσωπο των "νεκροθαφτών" της. Κι έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας "σκάνδαλα" πολλά και τρομερά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ