Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χρειάζονται έλεγχοι τώρα!

Εκτεταμένοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν στα κτίσματα της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η πόλη, μετά το σεισμό της προηγούμενης Τρίτης. Οι έλεγχοι, αλλά και τα αντισεισμικά μέτρα είναι απαραίτητα σε κτίρια που συγκεντρώνουν πλήθος ανθρώπων, όπως τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Αναφορικά με τα τελευταία, η κατάσταση πολλών διαφαίνεται κρίσιμη. Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει εδώ και καιρό - και φέρνει στη δημοσιότητα ο "Ρ" - αποδεικνύουν πως στα νοσοκομεία της Αθήνας πρέπει να γίνουν έργα που ξεπερνούν σε κόστος το ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

Αυτά τα έργα δε γίνονται, γιατί η κυβέρνηση δε δίνει τα απαραίτητα χρήματα και αρκείται στο να κατηγορεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι δεν κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις οικοδομές που ανεγείρονται (βλ. παλαιότερες δηλώσεις υπουργού ΠΕΧΩΔΕ). Ετσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος φθορών και θυμάτων σε περίπτωση ενός νέου μεγάλου σεισμού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με το σεισμό της προηγούμενης βδομάδας, μεγάλες ζημιές υπέστησαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και τα δυο κτίρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Αγιοι Ανάργυροι".Επίσης υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων.

Το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος φθορών στα νοσοκομεία αποδεικνύεται και από σχετική μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών,σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Σωτηρία".Συγκεκριμένα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στις 26 Γενάρη του '98, η Νομαρχία υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο "Προσεισμικός Ελεγχος Ειδικών Κτιρίων". Σε πρώτη φάση είχε επισημανθεί η ανάγκη διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου σε κτίρια των νοσοκομείων "Γενικό Κρατικό", "Αλεξάνδρα", "Σωτηρία", "Αγ. Σάββας", "Αρεταίειο", "Φλέμιγκ" και σε πτέρυγες του "Λαϊκού".Ο έλεγχος ξεκίνησε από τα κτίρια του συγκροτήματος "Σωτηρία".

Στις 15 Ιούνη του '98 ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Π. Καρύδης, με επιστολή του στη Νομαρχία σημειώνει πως οι επιστήμονες έκαναν τις σχετικές μελέτες για τα έργα σεισμικής ασφάλειας, που έπρεπε να γίνουν στο "Σωτηρία". Για τα 17 κτίρια του εν λόγω νοσοκομείου (Χειρουργικό Περίπτερο, Στρατιωτικό Περίπτερο, Κέντρο Αποκατάστασης Ανεπάρκειας, Φιλελλήνων, Σπηλιοπούλειο, Αμερικανικό, Γραφεία Κίνησης Ασθενών, Κινηματοθέατρο, Οίκος Αδελφών, Κτίριο Διοίκησης, Λεβητοστάσιο, Μέγα Λαϊκό, 300 Ανδρών, 300 Γυναικών, Μαγειρεία, Παλαιά Σωτηρία και Αμπέτειο), το Πολυτεχνείο υπολόγισε ότι χρειάζεται να γίνουν μελέτες κόστους περίπου 70 εκατομμυρίων δραχμών και έργα κόστους 723 εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αφορά επεμβάσεις με απλή τεχνική μελέτη και επεμβάσεις με περαιτέρω έρευνα και πληρέστερη τεχνική μελέτη.

Στις 23 Ιούνη του '98 το ΝΣ αποφάσισε ομόφωνα να ενταχθούν στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αυτές οι δαπάνες, προκειμένου να γίνουν τα έργα που πρότεινε το Πολυτεχνείο. Η ένταξη δεν εγκρίθηκε από την κεντρική διοίκηση, τα έργα δεν έγιναν και οι μελέτες για τα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν"παγώσει". Η Νομαρχία εκτιμά ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες μελετών και αντισεισμικής θωράκισης όλων των προαναφερόμενων νοσοκομείων, χρειάζεται να της διατεθούν κονδύλια που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Από μόνη της, η Νομαρχία δεν έχει τους πόρους, το προσωπικό και την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε αυτά τα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ