Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΣΗΜΑ ΒΑΝ - ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ
Αναζητείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα...

Αναταραχή και αναστάτωση στους κατοίκους όλης της χώρας και κυρίως της Φθιώτιδας, από τη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχει σήμα της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (ΕΕΕΣΚ), η οποία θα αξιολογήσει σήμα της ομάδας ΒΑΝ. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε χτες το μεσημέρι επίσημα γνωστή η ύπαρξη αυτού του σήματος προκάλεσε εύλογη αναταραχή και αναστάτωση στους κατοίκους όλης της χώρας και κυρίως της Φθιώτιδας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ενδείξεις που υποστηρίζει το ΒΑΝ ότι υπάρχουν για μεγάλο σεισμό καταγράφηκαν από μηχάνημα που βρίσκεται εγκαταστημένο στη Λαμία. Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,είπε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε κάποιο σήμα πρόγνωσης του ΒΑΝ, το οποίο στη συνέχεια διαβίβασε στον Δ. Παπανικολάου,πρόεδρο της ΕΕΕΣΚ.

Οπως είναι φυσικό, στα θέματα της πρόγνωσης σεισμού, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου όλοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε στο Λεκανοπέδιο ο καταστροφικός σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία, ώστε να μη διαταραχτεί παραπάνω η ψυχολογία του κόσμου και να μη δημιουργηθεί πρόσθετος πανικός. Φαίνεται, όμως, ότι η απλή αυτή διαπίστωση δεν έγινε από τους αρμόδιους. Το σήμα του ΒΑΝ φέρει τίτλο "A note on the extend of the SES sensitive area around Lamia (LAM) Continuation" (δηλαδή "Ειδοποίηση όσον αφορά το μέγεθος της ευαίσθητης περιοχής γύρω από τη Λαμία"). Η γνωστοποίηση της ύπαρξης του σήματος προκάλεσε έντονη αναστάτωση αλλά και φημολογία, που πήρε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να βγει κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΧΩΔΕ - ΟΑΣΠ - ΕΕΕΣΚ,με την οποία όμως ελάχιστα διαφωτίζονται τα πράγματα, ενώ αντίθετα επιτείνει τη σύγχυση, καθώς δε δίνει κανένα στοιχείο των επιστολών του ΒΑΝ, αφήνοντας κι άλλο έδαφος στην ανεύθυνη φημολογία.

"Αξιολογήθηκε"

Η ανακοίνωση ΥΠΕΧΩΔΕ - ΟΑΣΠ - ΕΕΕΣΚ έχει ως εξής:

"1) Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε ως γνωστόν αμέσως μετά το σεισμό της Πάρνηθας, μεγέθους 5,9 της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 και εξέτασε τη διαμορφούμενη κατάσταση, την 7η και 8η Σεπτεμβρίου 1999.

2) Υπενθυμίζεται ότι πριν από το σεισμό δεν υπήρξε καμία και από κανένα απολύτως πρόγνωση ή άλλη επιστημονική πληροφορία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΟΑΣΠ και την Επιτροπή.

3) Κατά τη Συνεδρίαση της 8 - 9 - 1999 κατατέθηκε στην Επιτροπή επιστημονική ανακοίνωση με τίτλο "A note on the extent of the SES sensitive area around Lamia (LAM) - Ειδοποίηση όσον αφορά το μέγεθος της ευαίσθητης περιοχής γύρω από τη Λαμία", από τους Π. Βαρώτσο, Κ. Ευταξία και συνεργάτες. Η ανακοίνωση αυτή ελήφθη υπόψη και αξιολογήθηκε, μεταξύ των άλλων, από τα μέλη της Επιτροπής με παρουσία του αναπληρωτή καθηγητή κ. Κ. Ευταξία, ο οποίος ως ένας εκ των συγγραφέων της επιστημονικής ανακοίνωσης έδωσε διευκρινίσεις.

4) Μετά το τέλος της συνεδρίασης ως γνωστόν εξεδόθη η ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία ελήφθη ομόφωνα από όλα τα μέλη, που ήσαν: Δ. Παπανικολάου, Β. Παπαζάχος, Γ. Σταυρακάκης, Α. Τσελέντης, Κ. Μακρόπουλος, Δ. Μουντράκης, Θ. Τάσιος, Π. Καρύδης, Γ. Γκαζέτας και Μ. Φαρδής. Επίσης συμμετείχαν σαν προσκεκλημένοι και οι Κ. Ευταξίας, κ. Κυρατζή και Κ. Λιάσκας, ενώ παρευρισκόταν και η ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός Κ. Λαλιώτης και οι υφυπουργοί Χρ. Βερελής και Θ. Κολιοπάνος. Η εκτίμηση της Επιτροπής ήταν ως εξής:

α) Ο σεισμός μεγέθους 5,9 της 7/9/99 αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή της Αττικής και αντιστοιχεί περίπου στο μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος.

β) Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η Επιτροπή εκτιμά ότι ο χτεσινός σεισμός ήταν κύριος σεισμός, η δε μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.γ) Υπενθυμίζεται ότι δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση κτιρίων που έχουν παρουσιάσει ζημιές, χωρίς προηγούμενο έλεγχο από μηχανικούς.

δ) Η Επιτροπή αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλής σεισμικότητας και επομένως η διαχρονική ετοιμότητα και συνεργασία όλων αποτελεί και χρέος και επιτακτική ανάγκη.

5) Την 13η Σεπτεμβρίου 1999 απεστάλη στην Επιτροπή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη επιστολή που εστάλη από τον κ. Ευταξία με τίτλο "A note on the extend of the SES sensitive area around Lamia (LAM) Continuation" των Π. Βαρώτσου, Κ. Ευταξία και συνεργατών.

Η παραπάνω επιστολή (5 γραμμών) είναι συμπληρωματική της προηγούμενης που είχε κατατεθεί και αξιολογηθεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της 8/9/99.

6) Η Επιτροπή θα συνεδριάσει την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 1999 για εξέταση της εξέλιξης της μετασεισμικής δραστηριότητας. Μετά τη συνεδρίασή της θα προβεί όπως πάντα σε υπεύθυνη ενημέρωση για την εξέλιξη της μετασεισμικής δράσης".

Ο Βασ. Παπαζάχος

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Β. Παπαζάχος υπογράμμισε τα εξής: "Οποιαδήποτε πρόγνωση για να είναι αξιόπιστη και να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της, πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: Πρώτον, επίκεντρο, χρόνο, μέγεθος και τα σφάλματά τους (σ.σ. αποκλίσεις). Και δεύτερον και σημαντικότερο, όλα τα στοιχεία που βασίζεται η πρόγνωση ώστε ο ειδικός που θα την ελέγξει να μπορεί να επαναλάβει τις διαδικασίες και να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Τέτοιες ενέργειες (σ.σ. τηλεγράφημα ΒΑΝ), οι οποίες σαφώς δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και γίνονται σε μετασεισμική περίοδο, που ούτως ή άλλως γίνονται ισχυροί σεισμοί, όχι μόνο δεν έχουν επιστημονική ή πρακτική αξία, αλλά είναι και κοινωνικά επιζήμιες".

Επίσης, ο Δ. Μάκαρης,σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθήνας, δήλωσε: "Εμείς, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου, δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη για ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης. Από εκεί και πέρα ο κ. Βαρώτσος και οποιοσδήποτε διαδίδει τέτοια πράγματα οφείλει να αναλάβει και τις ευθύνες του".

Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο του ΒΑΝ, το οποίο κατατέθηκε στις 8 Σεπτέμβρη στην Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, μιλούσε για ηλεκτρικό σήμα που ελήφθη από τη 1 έως τις 3 Σεπτέμβρη από σταθμό του δικτύου στη Λαμία (κι όχι από άλλους σταθμούς κοντινότερους στην Αθήνα). Από τα σήματα αυτά, συσχετιζόμενα από την ομάδα ΒΑΝ με το φαινόμενο που συνέβη προ αρκετών ετών (δύο σεισμοί μέσα σε μία βδομάδα σε κοντινά επίκεντρα) εκφραζόταν η άποψη ότι θα υπάρξει και νέος σεισμός σε κοντινό ρήγμα με αυτό που έδωσε το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Με δεδομένο όμως ότι τα κοντινά ρήγματα με αυτό που έδωσε το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη είναι πολλά (Θήβας, Ωρωπού, Λουτρακίου, Αταλάντης κλπ.), σε συνδυασμό με το ότι δε δίνεται ούτε ακριβής χρόνος, ούτε ακριβές μέγεθος, υποχρέωσε την Επιτροπή να μην αξιολογήσει καν την πρόγνωση, πολύ περισσότερο που αν και ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία ο εκπρόσωπος του ΒΑΝ δεν τα έδωσε. Στη συνέχεια το δεύτερο έγγραφο του ΒΑΝ επανέρχεται ως συμπληρωματικό του πρώτου, χωρίς και πάλι να δίνει ακριβή και επιστημονικά στοιχεία για χρόνο, χώρο και μέγεθος ενδεχόμενου σεισμού, ενώ η δημοσιοποίησή του επιτείνει απλώς την υπάρχουσα σύγχυση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ