Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
"Γιατί αποσιωπώνται οι καταγγελίες μας;"

Για πολλοστή φορά η Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ) εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για τους δεκάδες νεκρούς του σεισμού, μεταξύ των οποίων και 8 εργαζομένων του κλάδου, που θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια της βιομηχανίας ΦΑΡΑΝ στη Νέα Κηφισιά.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι "εντύπωση προκάλεσε και προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ εκτός από την πρώτη μέρα αποσιώπησαν το συγκεκριμένο γεγονός, παρότι ως το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη τα σωστικά συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς σε 24ωρη βάση".

"Εντύπωση όμως μας προκάλεσε - συνεχίζει - και η πλήρης αποσιώπηση της ανακοίνωσης - υπόμνημα που εξέδωσε η Ομοσπονδία στις 13/9, με αφορμή τους 8 νεκρούς, τους πάνω από 10 τραυματίες στη ΦΑΡΑΝ, αλλά και πάνω από 150 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι".

Να θυμίσουμε ότι με την ανακοίνωση - υπόμνημα η Ομοσπονδία έθεσε μερικά "καυτά" ερωτήματα σχετικά με την κατάρρευση της επιχείρησης. Δηλαδή: Ποιοι έλεγξαν το κτίριο του εργοστασίου το '81 μετά τους σεισμούς; Τι λέει η έκθεση που συνέταξαν στην αυτοψία; Ποιοι παρακολούθησαν τις επισκευές και έδωσαν το "πράσινο φως" για τη λειτουργία της; Γιατί ο ΕΟΦ το 1984 δεν αγόρασε το κτίριο της ΦΑΡΑΝ; Γιατί η Πολεοδομία σταματά πάντα στην πόρτα του εργοστασίου;

Η Ομοσπονδία, προσπαθώντας να εξηγήσει το λόγο που αποσιωπήθηκαν οι θέσεις της, αναρωτιέται: "Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι τραγικές συνέπειες στη ΦΑΡΑΝ από το σεισμό είναι "αμελητέα ποσότητα" και δεν έχουν "δημοσιογραφικό ενδιαφέρον"; Η ασκήθηκαν και ασκούνται ισχυρές και έντονες πιέσεις ούτως ώστε να μην ακούγεται τίποτα;"!

Καταλήγοντας εκφράζει την ελπίδα ότι δε θα κρατήσουν η δικαιοσύνη και η πολιτεία την ίδια στάση, ότι θα προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες και πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν παραλείπει βέβαια να εκφράσει τις ευχαριστίες της στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που "με αυτοθυσία, ανθρωπισμό και υπευθυνότητα, με κίνδυνο της ζωής τους πάλεψαν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων".

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Στην άμεση καταγραφή πληγέντων εργαζομένων στη ΔΕΗ ώστε να τους χορηγηθεί οικονομικό βοήθημα και συνδικαλιστική άδεια, προχωρά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.Επιπλέον, το προεδρείο της επισκέπτεται με τους γιατρούς της Επιχείρησης τις πληγείσες περιοχές για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και ανακούφισης στους σεισμόπληκτους.

Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει ακόμα τη διάθεσή της να αγωνιστεί για την αναγνώριση όλων των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, στους χώρους εργασίας εξαιτίας του σεισμού ως εργατικών ατυχημάτων, καθώς και για την πραγματοποίηση επισταμένων μελετών όλων των χώρων εργασίας που παρουσιάζουν πρόβλημα, για να πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.

Τέλος, ανακοινώνει πως ανοίγει δικό της λογαριασμό και καλεί τα μέλη της να συμβάλουν για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας, ενώ κάλεσμα απευθύνει και προς τη διοίκηση της ΔΕΗ να μεριμνήσει για την άμεση στέγαση σε τροχόσπιτα ή λυόμενα των εργαζομένων σ' αυτή που είναι άστεγοι.

ΣΥΕΤΕ

Οικονομική ενίσχυση 500.000 δραχμών προτίθεται να χορηγήσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας στους σεισμόπληκτους εργαζόμενους της Εθνικής. Το ποσό θα το λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι που επλήγησαν, χορηγώντας τα ίδια δικαιολογητικά που χορηγούν για το βοήθημα των 200.000 δραχμών. Οσοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερα από 3 παιδιά θα λάβουν επιπλέον 100.000 δραχμές για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ο ΣΥΕΤΕ ζητά από τη διοίκηση της Εθνικής τη θέσπιση ευνοϊκών κριτηρίων και όρων χρηματοδότησης των εργαζομένων της για την αποκατάσταση ζημιών ή την ανέγερση νέων κατοικιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ