Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν έφταιξε το μέγεθος του σεισμού

Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Στις κατασκευές και όχι στο μέγεθος του σεισμού εντοπίζεται η πηγή που γέννησε τα προβλήματα μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Οι πρώτες επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν τους ενόχους για τις καταρρεύσεις κτιρίων και τα 138 θύματα από το σεισμό της περασμένης Τρίτης στην Αθήνα, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), οι αναλύσεις των φασμάτων που προέκυψαν από τις μετρήσεις των επιταχυνσιογράφων έδειξαν ότι:

Το φάσμα που περιλαμβάνεται στον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1992 και που εφαρμόζεται από το 1995, καλύπτει τα φάσματα που προέκυψαν για το συγκεκριμένο σεισμό στην Αττική.

Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων και τους νεκρούς ανήκει αποκλειστικά στη μη τήρηση του Αντισεισμικού Κανονισμού και στην ανυπαρξία ελέγχου από την Πολιτεία για τη σωστή τήρησή του!

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλέον τις ευθύνες της για την πολιτική που ακολουθεί και που προκάλεσε, ουσιαστικά, τα συντρίμμια και τους νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό.

Η επιστημονική ομάδα που έκανε τις πρώτες αναλύσεις, αποτελείται από τους: Γιώργο Καρακαϊφη, Βασίλη Καρακώστα, Κώστα Παπαζάχο και Χρήστο Παπαϊωάννου, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, σεισμολόγος και διευθυντής του ΙΤΣΑΚ, Β. Παπαζάχος επιβεβαίωσε στο "Ρ" τα παραπάνω και επισήμανε ότι από την ανάλυση που έγινε στο ΙΤΣΑΚ, στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει πως "τα φάσματα, από το σεισμό της περασμένης Τρίτης, σε διάφορες θέσεις καλύπτονται ικανοποιητικά από το φάσμα που προβλέπεται στον Αντισεισμικό Κανονισμό". Ο ομότιμος καθηγητής καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο σε ιδιωτικά έργα, καθώς και έλεγχος για τη σωστή εφαρμογή του Αντισεισμικού Κανονισμού.

"Τώρα έχουμε επιστημονικά στοιχεία που λένε ότι το φάσμα που περιλαμβάνεται στον Αντισεισμικό Κανονισμό καλύπτει τα φάσματα που προέκυψαν από τις μετρήσεις για το συγκεκριμένο σεισμό", επισημαίνει ο Β. Παπαζάχος και συνεχίζει: "Από τα καινούρια στοιχεία και τις αναλύσεις των φασμάτων που πήραμε προχτές (σ. σ. Τετάρτη) από το δίκτυο επιταχυνσιογράφων που εγκατέστησε το ΙΤΣΑΚ στην περιοχή, προκύπτουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Και αυτό αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι όσα κτίρια κατασκευάστηκαν με το νέο Αντισεισμικό Κανονισμό δεν έπαθαν ζημιές".

"Το πρόβλημα, λέει μιλώντας στο "Ρ" ο ομότιμος καθηγητής, είναι αν υπάρχει διαδικασία ελέγχου ορθής εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού στην Πολιτεία. Και για τα ιδιωτικά έργα, ο νόμος δεν προβλέπει τίποτα. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Ο σεισμός μπορεί να ήταν ισχυρός, αλλά καλύπτεται από τον Αντισεισμικό Κανονισμό. Αρα το πρόβλημα είναι στις κατασκευές"!

Τέλος, ο Β. Παπαζάχος σημειώνει: "Από τα καινούρια στοιχεία που έχουμε πάρει από το δίκτυο φορητών σεισμογράφων που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή, φαίνεται ότι όλη η μετασεισμική δράση περιορίζεται σ' αυτό το ρήγμα, που είναι περίπου 15 χιλιόμετρα. Το ρήγμα έχει μια διεύθυνση περίπου Ανατολής - Δύσης, είναι δηλαδή στις παρυφές της Πάρνηθας και έχει μια κλήση προς την Αθήνα. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Δεν έχουμε καμία ανώμαλη εξέλιξη, ούτε χωρικά, ούτε χρονικά. Επομένως, δεν έχουμε καμία ένδειξη για διέγερση άλλου ρήγματος και συνεπώς και παραγωγή μεγαλύτερου σεισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ