Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα;

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους του ΟΣΚ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 155 σχολεία έχουν ζημιές

Μακραίνει ο κατάλογος των σχολικών κτιρίων, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό, πράγμα που υψώνει μεγαλύτερες δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της νέας χρονιάς και φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της. Χτες τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο για να συζητήσουν σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο υφυπουργός είπε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη, ενώ στις πληγείσες περιοχές εξετάζεται κατά περίπτωση τι μέτρα θα ληφθούν (π.χ., συστέγαση με άλλα σχολεία κλπ.).

Η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, μιλώντας χτες σε ραδιοσταθμό, είπε ότι εξετάζεται κάποια σχολεία να λειτουργούν το πρωί ως δημοτικά, το απόγευμα ως γυμνάσια, ή να φιλοξενήσουν άλλα δημοτικά το απόγευμα και σε κάποια σημεία θα γίνει και μεταφορά μαθητών σε διπλανά σχολεία. "Αυτά είναι προσωρινά, για μερικά σχολεία θα είναι για μερικές βδομάδες, για άλλα θα είναι κάποιοι μήνες και, βέβαια, μερικά θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Ομως, το υπουργείο Παιδείας αύριο θα έχει την πλήρη κατάσταση και τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό", είπε.

Από τους ελέγχους του ΟΣΚ σε σχολικά κτίρια 20 Δήμων της Αττικής, προκύπτει ότι τουλάχιστον δύο σχολεία, ένα στο Δήμο Ανω Λιοσίων και ένα στο Δήμο Ελευσίνας πρέπει να κατεδαφιστούν, 24 σχολεία έχουν βλάβες στο σκελετό του κτιρίου, 129 εκτεταμένες ζημιές σε σοβάδες και τοιχοποιία και θέλουν μικροεπεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό και 376 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.

Δύο σχολεία κατεδαφιστέα

Προχτές Τρίτη, ο ΟΣΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τους ελέγχους στους 11 δήμους που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό (Ανω Λιόσια,Μενίδι,Ζεφύρι,Ιλιον,Καματερό,Κηφισιά,Μεταμόρφωση,Νέα Ερυθραία,Νέα Ιωνία,Νέα Φιλαδέλφεια και Φυλή). Χτες έδωσε στοιχεία για ελέγχους σε άλλους εννέα Δήμους του Λεκανοπεδίου (Αγ. Ανάργυροι,Ασπρόπυργο,Ελευσίνα,Θρακομακεδόνες,Λυκόβρυση,Νέα Χαλκηδόνα,Περιστέρι,Πετρούπολη και Χαϊδάρι), ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες και στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Ο ΟΣΚ διαπιστώνει ότι τα κτίρια ανταποκρίθηκαν θετικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι επισκευαστικές εργασίες και το έργο της αποκατάστασης θα γίνει με ειδικές συμφωνίες που θα συνάψει ο ΟΣΚ με τους δήμους.

Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν γίνει στο σύνολο των σχολείων:

  • Αγ. Ανάργυροι: Σε σύνολο 32 σχολείων, έγιναν 30 αυτοψίες. Από αυτά, 7 σχολεία έχουν εκτεταμένες ζημιές και 23 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Ασπρόπυργος: Σε σύνολο 27 σχολείων έγιναν αυτοψίες στα 9. Τα 2 έχουν βλάβες στο φέροντα οργανισμό (σκελετό του κτιρίου), το 1 εκτεταμένες ζημιές και τα 6 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Ελευσίνα: Σε σύνολο 27 σχολείων, έγινε αυτοψία στα 25 και το 1 κρίθηκε κατεδαφιστέο, 5 παρουσίασαν εκτεταμένες ζημιές και 19 χρειάζονται μικροεπισκευές.
  • Θρακομακεδόνες: Ελέγχθηκαν και τα 4 σχολεία και διαπιστώθηκαν στα 2 εκτεταμένες ζημιές και τα άλλα 2 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Λυκόβρυση: Από τα 8 σχολεία, έγιναν αυτοψίες στα 7. Στα 3 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και τα 4 χρειάζονται μικροεπισκευές.
  • Νέα Χαλκηδόνα: Από τα 6 σχολεία, στο 1 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και τα 5 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Περιστέρι: Από τα 132 σχολεία έγιναν αυτοψίες μόλις στα 50, από τα οποία 2 έχουν εκτεταμένες ζημιές και τα 48 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Πετρούπολη: Από τα 37 σχολεία, έγινε αυτοψία στα 35. Στα 5 υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές και τα 30 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
  • Χαϊδάρι: Από τα 39 σχολεία, ελέγχθηκαν τα 27. Τα 2 έχουν βλάβες στο φέροντα οργανισμό, στα 4 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και τα 27 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές.
Ελεγχοι στα φροντιστήρια

Χτες, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε υποχρεωτικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Νομού Αττικής, που στεγάζουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών. Με εγκύκλιο, καλούνται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων να προβούν το ταχύτερο δυνατό και πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, μέσω των δημοσίων αρχών (ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), στην αυτοψία των κτιρίων του Νομού Αττικής. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο αυτοψίας στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης που ανήκουν τα σχολεία τους, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ