Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μετράνε ακόμα την καταστροφή

Αιγάλεω,Χαϊδάρι,Περιστέρι.Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, που γονάτισαν από το σεισμό της προηγούμενης βδομάδας. Οχτώ μέρες μετά, η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει. Αντίθετα, όσο περνά ο καιρός, φαίνονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όλο και μεγαλύτερα κενά, τα οποία τίποτα δε δείχνει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να καλύψει.

Αιγάλεω

Μόλις το Σάββατο, η περιοχή χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, τη στιγμή που από την πρώτη μέρα υπήρχαν γειτονιές με σοβαρά προβλήματα. Από την περιοχή Λιούμη μέχρι τα Νταμαράκια, οι κάτοικοι μετράνε καταστροφές. Σπίτια με ρωγμές, κατεδαφιστέα ή προσωρινά μη κατοικήσιμα, βιοτεχνίες και μαγαζιά με προβλήματα και ζωές ολόκληρες που κοστολογούνται πια από το ελληνικό δημόσιο με 200.000 δρχ.

Μέχρι χτες, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αιγάλεω, είχαν γίνει 5.000 αιτήσεις για ελέγχους κατοικιών και καταστημάτων και είχαν ελεγχθεί 2.116 κατοικίες, εκ των οποίων οι 82 ήταν κατεδαφιστέες και 750 προσωρινά μη κατοικήσιμες. Επίσης είχαν δοθεί σχεδόν 1.000 επιταγές των 200.000 δρχ. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ζερβός, μπορεί η κατάσταση να μην είναι όπως στα Ανω Λιόσια ή στο Μενίδι, είναι, όμως, δύσκολη. Αφού, από τη μια μέρα στην άλλη, βρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι να μένουν σε σκηνές, σε οργανωμένους και ανοργάνωτους καταυλισμούς και να έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα καθημερινής διαβίωσης.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Μπαρουτάδικο, όπου το Αλσος έχει γεμίσει με σκηνές. Τα σπίτια τους έχουν κόκκινο ή κίτρινο σταυρό, οπότε και οι κάτοικοι μένουν στο ύπαιθρο. Ωστόσο, η καθυστέρηση στους ελέγχους, τους αναγκάζει να μπαίνουν στα σπίτια τους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους.

Χαϊδάρι

Η κατάσταση στην περιοχή του Χαϊδαρίου, στο Δάσος, στο Δαφνί, στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι και τον Αϊ - Γιώργη είναι δραματική. Πέντε πολυκατοικίες με 45 διαμερίσματα φέρουν το χαρακτηριστικό, πια, κόκκινο σταυρό στους τοίχους τους, ενώ οι άνθρωποι που έμεναν σε αυτές έχουν γεμίσει την πλατεία Ελευθερίας. Μια περιοχή που αντιμετώπισε πρόβλημα και το '81, για ακόμα μία φορά, είναι στο επίκεντρο των καταστροφών.

Συνολικά, στο Χαϊδάρι από τους 2.200 ελέγχους που έχουν γίνει 1.400 σπίτια είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα, 123 ακατάλληλα και τα υπόλοιπα μπορούν να κατοικηθούν. Ο Δήμος έχει μοιράσει 190 σκηνές σε 30 σημεία του Χαϊδαρίου, ενώ είναι πολλοί οι κάτοικοι που έστησαν δικά τους αντίσκηνα έξω από τα σπίτια τους που υπέστησαν ζημιές. Επίσης μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από το Δήμο και από υπόλογους της νομαρχίας σχεδόν 600 επιταγές.

Περιστέρι

Σχεδόν 226 σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1.729 σημαδεύτηκαν με κίτρινο σταυρό, ενώ άλλα 3.000 κρίθηκαν ικανά να κατοικηθούν, έστω και με μικρές ζημιές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων σε σπίτια μέχρι χτες στο Περιστέρι. Και ενώ η κατάσταση είναι από δύσκολη μέχρι τραγική για τους κατοίκους που στοιβάζονται σε καταυλισμούς, κατασκηνώσεις και γήπεδα, γίνεται ακόμα δυσκολότερη από το δαίδαλο της γραφειοκρατίας, προκειμένου να πάρουν το φιλοδώρημα των 200.000 δρχ. Μέχρι χτες, είχαν δοθεί σχεδόν 500 επιδόματα. Για να πάρει κανείς όμως το επίδομα - φιλοδώρημα στο Περιστέρι τού ζητούν να καταθέσει μία υπεύθυνη δήλωση ότι το σπίτι που καταστράφηκε είναι πρώτη κατοικία, μία αίτηση για το επίδομα, την ταυτότητά του, το χαρτί από τον έλεγχο του μηχανικού επικυρωμένο από την αστυνομία. Στη συνέχεια, θα πάρει έναν αριθμό πρωτοκόλλου, με τον οποίο θα πάει μετά από δύο με τρεις μέρες να πάρει την επιταγή!

Κάθε μέρα έξω από το δημαρχείο γίνεται το αδιαχώρητο, ο κόσμος αγανακτισμένος και απογοητευμένος προσπαθεί να βρει μια άκρη, σ' αυτόν το δαίδαλο των εγγράφων και της κρατικής αδιαφορίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε ο κυρ - Νίκος έξω από το δημαρχείο που κρατούσε έναν πάκο χαρτιά. Τα μόνα ρούχα που είχε ήταν αυτά που φορούσε. Τα άλλα είχαν μείνει στο σπίτι που έγινε χαλάσματα: "Μια αξιοπρέπεια μάς είχε μείνει και αυτή έχει γίνει κομμάτια για 200.000!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ