Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού

Η ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των αστέγων επισημάνθηκε χτες απ' τους νομάρχες της Αττικής σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Κοινή διαπίστωση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, ήταν ότι οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης μπορούν να διασφαλιστούν στους οργανωμένους καταυλισμούς, γι' αυτό και προχωρούν σε κοινή έκκληση προς τους σεισμοπαθείς να μετακινηθούν προς τους καταυλισμούς, διασφαλίζοντας εκτός απ' τους όρους υγιεινής και την ασφάλεια των μικρών παιδιών. "Είναι αναγκαίο αμέσως να υπάρξουν εγκαταστάσεις καθαριότητας στους καταυλισμούς, παροχή νερού και ρεύματος, επισκέψεις των συνεργείων ιατρών και των διευθύνσεων υγιεινής και της πρόνοιας ώστε να αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προκύπτοντα προβλήματα", δήλωσε μετά τη συνάντηση η νομάρχης Αθηνών Ελ. Μπεσμπέα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να λειτουργήσουν μεικτά συνεργεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου και των νομαρχιών για τον καλύτερο συντονισμό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Θα δημιουργηθούν μόνιμες εγκαταστάσεις χώρων υγιεινής (τουαλέτες) - ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν οι χημικές τουαλέτες - καθώς και η δημιουργία χώρων προσωπικής καθαριότητας (ντους, νιπτήρες).
  • Θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων τόσο στους καταυλισμούς όσο και σε άλλους επιλεγμένους χώρους, ενώ θα ενισχυθούν τα συνεργεία αποκομιδής.
  • Θα απολυμανθούν άμεσα οι χώροι που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.
  • Θα εγκατασταθούν ψυγεία σε κάθε καταυλισμό για τη συντήρηση των τροφίμων και θα γίνονται έλεγχοι καταλληλότητας των τροφίμων από επόπτες υγείας και υγιειονολόγους γιατρούς. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο, όσοι φορείς και ιδιώτες επιθυμούν να δώσουν βοήθεια σε τρόφιμα θα πρέπει να απευθύνονται στον υπεύθυνο του καταυλισμού και να μη μοιράζουν τα τρόφιμα αυτοβούλως. Το υπουργείο θα εγκαταστήσει συντονιστές σε κάθε δήμο και καταυλισμό που θα είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στην ιατρική κάλυψη των άστεγων υπάρχουν ανάγκες στις ειδικότητες της Ορθοπεδικής, της Παιδιατρικής, της Παθολογίας, της Δερματολογίας και της Γαστρεντερολογίας.

Τέλος ο ΙΣΑ εκφράζει τη λύπη του γιατί το υπουργείο δε δέχτηκε το συντονισμό που του πρότεινε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ