Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φονικό δίδυμο!
  • Η ολιγωρία της πολιτείας και η απληστία της εργοδοσίας θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε πολλούς εργασιακούς χώρους
  • Χαώδης η κατάσταση με τους ελέγχους. Ανυπολόγιστοι είναι αυτοί τη στιγμή οι εργασιακοί χώροι - ακόμα και εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους - που δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί
  • Κανένα μέτρο και για συγκεκριμένες καταγγελίες, όπου εργοδότες βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χαρακτηρισμένα ερείπια

Πολλές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια ερείπια, χαρακτηρισμένα ως ακατάλληλα,έτοιμα στο παραμικρό τρέμουλο της γης να καταρρεύσουν, συνεχίζουν να λειτουργούν,ακόμα και όταν για αρκετές από αυτές υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, είτε από εφημερίδες, είτε από τους ίδιους τους εργαζόμενους! Επίσης, πολλές επιχειρήσεις - ακόμα και μεγάλες με εκατοντάδες εργαζόμενους - δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ άλλες (π. χ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και μέρες ο "Ρ", μετά από μια συνάντηση στη Νομαρχία πήρε "πράσινο", ενώ λίγο πριν το συνεργείο μηχανικών του δήμου είχε διαγνώσει πρόβλημα). Και αυτά συμβαίνουν, όταν από το υπουργείο Εργασίας σε όλους τους τόνους διακηρύσσεται ότι έχει δοθεί εντολή να παρεμβαίνουν άμεσα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είτε υπάρχουν επώνυμες, είτε ανώνυμες καταγγελίες!

Μεταξύ των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν, είναι και η "Κ. Χρόνης ΑΕ" (χημικά!) στη Μεταμόρφωση, όπου - όπως αποκάλυψε ο "Ρ" - παρότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί από επιτροπή μηχανικών ακατάλληλο (κίτρινο), ο εργοδότης όχι μόνο έβαλε τους εργαζόμενους να δουλέψουν, αλλά και τους έβαλε να υπογράψουν δήλωση πως το κάνουν με "ελεύθερη βούληση"!

Χτες εργαζόμενοι της επιχείρησης απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας,για να ενημερωθούν ποια είναι τα δικαιώματά τους. Εκεί έλαβαν από την αρμόδια υπάλληλο την εξής απάντηση: "Δεν ξέρω, δε μας έχει έρθει εγκύκλιος. Αν λειτουργεί η επιχείρηση, μπορεί και να σας απολύσει"!Στην επίσκεψη που κάναμε προχτές στο κτίριο όπου στεγάζεται η επιχείρηση, κατά την περιοδεία στην περιοχή του Γ. Μαυρίκου,μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν εντελώς αποκαλυπτική. Σε αυτό το επικίνδυνο κτίριο, που είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα, συστεγάζονται δυο - τρεις βιοτεχνίες που απασχολούν περίπου 25 εργαζόμενους και λειτουργούν ακόμη. Ωστόσο, οι μηχανικοί είναι σαφείς: Το κτίριο, που - ας σημειωθεί - είναι γεμάτο με βαρέλια με τόνους χημικών, έχει βλάβες στο φέροντα οργανισμό, ρωγμές σε υποστυλώματα και δοκούς.

Και μετά από όλα αυτά, πληροφορούμαστε ότι ο ιδιοκτήτης ζητά και "τα ρέστα", για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, "ενοχοποιώντας" γι' αυτές εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση!

Χαώδης η κατάσταση στον Πειραιά

Δέκα μέρες περίπου έχουν περάσει από τη μέρα που δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου και μέχρι και χτες δεν είχαν ελεγχθεί πολλοί εργασιακοί χώροι στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά! Το γεγονός αυτό καταγγέλλει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ζητά άμεσα να ελεγχθούν όλοι οι χώροι δουλιάς στην πόλη!

Συγκεκριμένα από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους στον Πειραιά, έχει ελεγχθεί, από όσα έχουν γνωστοποιηθεί, η καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος" όπου ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, προέκυψε διάσταση... απόψεων μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας Πειραιά, αφού ο πρώτος το κρίνει ακατάλληλο και η δεύτερη κατάλληλο! Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά, ενώ μέχρι και χτες το εργοστάσιο δεν είχε επιθεωρηθεί από κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ,παρότι έχει κληθεί από την περασμένη Παρασκευή.

Μέχρι και χτες δεν είχαν ελεγχθεί οι επιχειρήσεις: ΚΕΡΑΝΗΣ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΑΪΣ, ΕΛΣΑ, COLGATE, ΒΕΛΗΣ, DOMUS,οι οποίες και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην ελαιουργοσαπουνοποιία "ΠΑΛΜΟΛΙΒ" κρίθηκε ακατάλληλος ένας από τους χώρους παραγωγής, ο οποίος και επισκευάζεται.

Στο Ρέντη από τους εργασιακούς χώρους που έχουν ελεγχθεί από το Δήμο, έχουν κριθεί 12 χώροι ακατάλληλοι. Ωστόσο μετά από περιοδεία που έκανε αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΕΚΠ, σε χώρους δουλιάς στο Ρέντη, έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα.

Στο συγκρότημα αποθηκευτικών χώρων Γαβρίλογλου,όπου απασχολούνται περίπου 30 εργαζόμενοι, κρίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο ακόμα δεν έχει ελεγχθεί, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν! Σοβαρή είναι η κατάσταση και στο Λεβητοποιείο Καζάκου,στο οποίο απασχολούνται περίπου 15 εργαζόμενοι και το οποίο επίσης δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Επίσης στην επιχείρηση "Τσακίρης ΑΒΕΕ" παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπου και γίνονται εργασίες επισκευής, ενώ οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν. Από τις μέχρι τώρα περιοδείες των συνδικαλιστών, προκύπτει ότι τουλάχιστον στην περιοχή του Ρέντη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλοί χώροι δουλιάς οι οποίοι δεν είναι καν γνωστοί, με αποτέλεσμα βέβαια να μην έχουν ελεγχθεί! Με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας, τη Νομαρχία και τους Δήμους του Πειραιά, το ΕΚΠ ζητά να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο των βιομηχανιών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων της περιοχής, με τη συμμετοχή στα κλιμάκια και εκπροσώπων του ΕΚΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ