Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουλεύουν με την "ψυχή στο στόμα"

Εκατό υπάλληλοι στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της Αθήνας

Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, διακινδυνεύοντας αν όχι τη ζωή τους, τουλάχιστον τη σωματική τους ακεραιότητα, εργάζονται οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ στις εγκαταστάσεις της στο Μενίδι,προκειμένου - παρά τις εμφανείς ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίρια - να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Μέσω της συγκεκριμένης μονάδας ελέγχεται ηλεκτρονικά το υδραγωγείο του Μόρνου και σ' αυτή γίνονται οι χημικές αναλύσεις του νερού που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων της Αττικής. Ωστόσο μέχρι χτες, δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, τα κτίρια δεν είχαν καν χαρακτηριστεί από μηχανικούς, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ειδικούς επιστήμονες και μάλιστα εξουσιοδοτημένους να κρίνουν την καταλληλότητα των κτιρίων. Ετσι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι χημικοί βρίσκονται στο δρόμο, ενώ οι αναλύσεις του νερού γίνονται σε κοντέινερ. Ούτε λόγος βέβαια για τουαλέτες και άλλες τέτοιες πολυτέλειες!

Σε πολύ χειρότερη μοίρα είναι οι υπάλληλοι στο κέντρο τηλεχειρισμού, αφού είναι αναγκασμένοι συνεχώς να μπαίνουν στο δωμάτιο με τους υπολογιστές και τα μηχανήματα μέσω των οποίων ελέγχουν π. χ. τις στάθμες του νερού κατά μήκος του υδραγωγείου του Μόρνου, τεχνικά σφάλματα που πιθανόν να παρουσιαστούν και να χρήζουν άμεσης επέμβασης κ. ά. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας είναι ότι πάνω από τα κεφάλια τους κρέμονται τμήματα της ψευδοροφής, που μπορεί να αποκολληθούν με τον παραμικρό μετασεισμό!

Να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό τα κτίρια ελέγχθηκαν από μηχανικούς της εταιρίας και αρχιτέκτονες. Το πόρισμα όλων είναι ότι οι ζημιές είναι επισκευάσιμες, η διαπίστωση όμως δε συνοδεύτηκε από τη σήμανση των κτιρίων. Οι υπεύθυνοι αρκούνται να δηλώσουν πως κανείς δεν υποχρεώνει τους υπαλλήλους να μπουν σε αυτά, όμως οι υπάλληλοι για παράδειγμα στο κέντρο τηλεχειρισμού δεν έχουν άλλη επιλογή.

Ο Χ. Καρόπουλος,αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροληψίας και πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, μας ομολόγησε ότι το κτίριο του χημείου έχει υποστεί βλάβες και στις κολόνες. Απαντώντας σε ερώτησή μας για το κτίριο τηλεχειρισμού ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και ότι έδωσε εντολή να απομακρυνθούν επικίνδυνα τμήματα της ψευδοροφής. Η πραγματικότητα όμως τον διέψευδε. Ο ίδιος είπε ότι θα χαρακτήριζε τα κτίρια μεταξύ κίτρινου και πράσινου, ότι θα υποστυλωθεί το σκέπαστρο στην είσοδο του κτιρίου τηλεχειρισμού που κινδυνεύει να πέσει και ότι θα προμηθευτούν προκατασκευασμένο κτίριο και κοντέινερς για τη στέγαση κάποιων λειτουργιών. Το ερώτημα εύλογο. Γιατί δέκα μέρες μετά το σεισμό, σε περίοδο μετασεισμικής δραστηριότητας, σε μια περιοχή σχεδόν πάνω στο επίκεντρο του σεισμού, δεν είχε γίνει τίποτα από τα παραπάνω σε μια μονάδα ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, στην οποία ζουν και εργάζονται σε 24ωρη βάση 100 άνθρωποι;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ