ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ.--

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμά της, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, ο οποίος από την Τετάρτη πραγματοποιεί 2ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, ωστόσο, προειδοποίησε ότι μια ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα έχει αναπόφευκτο αντίκτυπο στις σχέσεις μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας στο στρατιωτικό - βιομηχανικό τομέα και άλλους τομείς», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ανατόλι Χρουτσένκο.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας συναντήθηκε λίγο αργότερα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βίκτορ Γιουστσένκο, και συζήτησαν την επερχόμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κίεβο στις 22 Δεκέμβρη.

Στη συνάντηση αυτή, ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη του Βλ. Πούτιν θα «ενισχύσει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι οι δύο Πρόεδροι αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία των δυο χωρών σε ό,τι αφορά την άμυνα και τη συνεργασία.

  • Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το Δημαρχείο του Κιέβου διαμαρτυρόμενοι για τις υπέρογκες αυξήσεις στις κοινωφελείς υπηρεσίες και υπηρεσίες συντήρησης και απαίτησαν την απομάκρυνση του δημάρχου της πρωτεύουσας, Λεονίντ Τσερνοβέτσκι. Σημειώνεται ότι από την 1η Δεκέμβρη σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση, στο υγραέριο και άλλες υπηρεσίες, μερικές από τις οποίες έφτασαν το 340%.
ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών για «πάταξη διαφθοράς»...

Ο στρατός κυριαρχεί πλέον στους δρόμους

Associated Press

Ο στρατός κυριαρχεί πλέον στους δρόμους
ΣΟΥΒΑ.--

Αόριστες υποσχέσεις για εκλογές «ίσως σε δύο βδομάδες, λίγους μήνες ή δύο χρόνια» έδωσε χτες ο διορισμένος από τους πραξικοπηματίες νέος «πρωθυπουργός» των νησιών Φίτζι και ως πρότινος στρατιωτικός γιατρός, δρ Τζόνα Σενιλαγκακάλι. Ο τελευταίος, μολονότι αναγνώρισε ότι το πραξικόπημα «είναι παράνομη πράξη», εντούτοις, υποστήριξε πως «αναγκάστηκε» να δεχτεί το αξίωμα, επειδή δέχτηκε εντολή από ανώτερό του στρατιωτικό αξιωματικό.

Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, αντιναύαρχος Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, συνέχισε τις αποπομπές από την ηγεσία αστυνομίας, του προέδρου της εκλογικής επιτροπής, του επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας, βουλευτών και ανώτερων στελεχών υπουργείων και δημοσίων οργανισμών. Είπε πως οι αποπομπές ήταν απαραίτητες για να ξεκινήσει την εκστρατεία του για «το ξερίζωμα της διαφθοράς»...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κινήσεις «οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Σε μια χειρονομία «καλής θέλησης» προς το Πακιστάν προχώρησε χτες η κυβέρνηση της Ινδίας, διατάσσοντας την απελευθέρωση 139 ψαράδων που είχαν συλληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό στα χωρικά ύδατά της.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες «αποκλιμάκωσης της έντασης» και «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, και ακολουθεί τις δηλώσεις του πραξικοπηματία στρατηγού και λεγόμενου προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, για την ενδεχόμενη εγκατάλειψη της διεκδίκησης του Κασμίρ από τη χώρα του - που, πάντως, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους Ισλαμιστές εντός της χώρας του.

Αν και επισήμως η ινδική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις Μουσάραφ, διπλωματικές πηγές λένε ότι η τοποθέτησή του αντανακλά την «πρόοδο» στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο -- ως συνήθως -- αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στην Κανταχάρ, όμως απέτυχε να προκαλέσει απώλειες στις τάξεις των κατοχικών. Η ενέργεια ήταν η έβδομη επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε εννέα μέρες στην Κανταχάρ, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «πόλη των βομβών». Προχτές, στόχος είχε γίνει το τοπικό αρχηγείο της εταιρείας μισθοφόρων USPI, με 2 Αμερικανούς και 6 Αφγανούς υπαλλήλους της να βρίσκουν το θάνατο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, από τις αρχές του 2006 από επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν σκοτωθεί 230 Αφγανοί και 17 κατοχικοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, άγνωστοι σκότωσαν τοπικό αξιωματούχο στην περιοχή Γκιουλράν της δυτικής επαρχίας Χεράτ, ενώ στη γειτονική επαρχία Χοστ, επίσης άγνωστοι δολοφόνησαν έναν ανώτερο αξιωματούχο της αστυνομίας. Επίσης στη Χοστ, ένας Αφγανός εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής και ο οδηγός του απήχθησαν από αγνώστους.

Κατά τα λοιπά: χτες στην Καμπούλ έφτασε ο Χουρσίντ Κασουρί, υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, για διήμερες συνομιλίες με αντικείμενο την «αντιμετώπιση των Ταλιμπάν», με την έμφαση να δίνεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήψε η κυβέρνηση υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό και επιλεγόμενο «πρόεδρο» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, με τοπικούς φυλάρχους στη μεθόριο, και οι οποίες έχουν γίνει το αντικείμενο έντονης κριτικής τόσο από τον «πρόεδρο» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, όσο και από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Υποδεέστερη η θέση της γυναίκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η θέση της γυναίκας στις αραβικές χώρες παραμένει πάντα υποδεέστερη, από όλες τις απόψεις, εκείνης του άνδρα και όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή, δε θα μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στον αραβικό κόσμο, επισημαίνεται στην ετήσια σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Στο κείμενο παρατίθενται στοιχεία με βάση τα οποία, οι γυναίκες στον αραβικό κόσμο έχουν μικρή πρόσβαση στο σύστημα Υγείας (εξ ου και αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας), δυσχερή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα ενώ είναι αποκλεισμένες από την πολιτική ζωή. Επισημαίνεται ότι αιτία της κατάστασης (από την οποία εξαιρούνται Λίβανος, Παλαιστίνη, Τυνησία και Ιορδανία), είναι οι πολιτικές επιλογές των αραβικών ηγεσιών και όχι η ισλαμική θρησκεία.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συνεχής αιματοχυσία

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η αιματοχυσία συνεχίζεται αμείωτη στη Σρι Λάνκα, όπου χτες άλλοι 11 άνθρωποι προστέθηκαν στον φρικτό απολογισμό του εμφυλίου, στον οποίο μόνο φέτος έχουν χάσει τις ζωές τους 3.400 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα: Στο βόρειο τμήμα της χώρας, τέσσερις άμαχοι και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις ναρκών. Στην περιοχή Τρινκομάλι, πυρά πυροβολικού έπληξαν σχολείο, τραυματίζοντας 10 μαθητές, τους δύο σοβαρά, σε μια ενέργεια για την οποία ο στρατός κατηγόρησε τους αντάρτες Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ, πράγμα που οι αντάρτες διέψευσαν κατηγορηματικά και ότι, αμέσως μετά, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από οβίδα. Οι αντάρτες από την πλευρά τους ανέφεραν ότι δύο άμαχοι Ταμίλ δολοφονήθηκαν στην ίδια περιοχή. Ενώ, στην Μποραλεσγκαμούα, νότια της πρωτεύουσας, Κολόμπο, μια ισχυρή έκρηξη - που οι αρχές υπονόησαν ότι ενδέχεται να οφείλεται σε δολιοφθορά των αυτονομιστών - προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης.

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επιβάλλει όλο και σκληρότερα μέτρα, για να κάμψει τις «τρομοκρατικές δραστηριότητες», περιλαμβανομένης της παροχής στις αρχές λευκής επιταγής για τη σύλληψη και επ' αόριστον κράτηση οποιουδήποτε θεωρούν ύποπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ