ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
Την Κυριακή το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Με το νέο γύρο κινητοποιήσεων και τη «Μέγα-διαδήλωση» στις 10 Δεκέμβρη, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τον τερματισμό της καταστολής, την αποπομπή του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς και την αποχώρηση των ομοσπονδιακών κατασταλτικών δυνάμεων PFP, αλλά και την απεργία των δασκάλων, το λαϊκό κίνημα στην Οαχάκα συνεχίζει τον αγώνα ώστε να κρατήσει ζωντανή την εξέγερση.

Εξέγερση που σε λίγες μέρες θα συμπληρώσει επτά μήνες. Επτά μήνες παρά το βρώμικο πόλεμο και ειδικά το καθεστώς της ιδιότυπης χούντας που επικρατεί μετά την εισβολή των δυνάμεων των PFP, την Κυριακή 29 Οκτώβρη.

Στο πλευρό του λαού της Οαχάκα, στις κινητοποιήσεις που έχει ανακοινώσει το «Πολιτειακό Συμβούλιο της Λαϊκής Συνέλευσης του λαού της Οαχάκα» - CEAPPO, θα βρεθούν και διάφοροι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης - PRD και του Κόμματος Εργατών, το PT, καθώς και στελέχη και μέλη του «Ανοικτού Προοδευτικού Μετώπου» - FAP, όπως αναφέρει η εφημερίδα «La Jornada», ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της μεξικανικής εφημερίδας και διανοούμενοι και καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, η «Αλλη Καμπάνια» κάλεσε λαούς και οργανώσεις ανά την υφήλιο σε κινητοποιήσεις την 22α Δεκέμβρη σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Οαχάκα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η περιφερειακή συνεργασία

Ο βολιβιανός λαός διαδηλώνει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί ο Μοράλες και υπονομεύει η αντίδραση

Associated Press

Ο βολιβιανός λαός διαδηλώνει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί ο Μοράλες και υπονομεύει η αντίδραση
ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και η διαδικασία των εθνικοποιήσεων των υδρογονανθράκων θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των 13 ηγετών των χωρών της Νοτίου Αμερικής, που άρχισαν να καταφθάνουν από χτες στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, όπου σήμερα θα ανοίξει τις πύλες της η Σύνοδος των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ατζέντα για τις συνομιλίες που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η κυβέρνηση της Βολιβίας, που είναι και οικοδεσπότης της Συνόδου, άλλα ζητήματα που θα διερευνηθούν στα 13 τραπέζια εργασίας θα είναι η δημιουργία «Ενωσης Νοτίου Αμερικής», η «Περιφερειακή Εμπορική Ολοκλήρωση» καθώς και η δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης του Νότου και η αντιμετώπιση των ασυμμετριών μεταξύ των χωρών.

Παράλληλα με τη Σύνοδο χτες άρχισε και η συνάντηση κοινωνικών, ιθαγένικων και λαϊκών οργανώσεων με τη συμμετοχή περίπου 3.000 εκπροσώπων, με κύριο αντικείμενο την προώθηση της καμπάνιας ενάντια στη συμφωνία δημιουργίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής - ALCA που προωθούν οι ΗΠΑ. Η Συνάντηση των Οργανώσεων θα παρουσιάσει και την τελική διακήρυξή της κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της επίσημης Συνόδου, παρουσία τουλάχιστον 11 ηγετών, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα».

Στο μεταξύ, χτες ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στην πρώτη συνάντησή τους, μετά την επανεκλογή τους, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και την προώθηση του σχεδίου για την περιφερειακή συνεργασία.

ΡΩΣΙΑ
Συναντήσεις Πούτιν για τον «εξτρεμισμό»

Στις 6 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας. Θέμα της συνάντησης ήταν ο «εξτρεμισμός» και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στη Ρωσία ενάντια στην εξάπλωσή του.

Σε δήλωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημειώνει: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκα στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και στο πλήθος των αποδείξεων που δείχνουν ότι είναι η ίδια η πολιτική που εφαρμόζεται και το σύστημα εξουσίας που υπάρχει, αυτά που γεννούν τον εξτρεμισμό. Κι αυτός ο εξτρεμισμός, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα, διατρέχει όλη τη χώρα. Ετσι οι προσπάθειες να επικαλυφθεί το πρόβλημα με επιμέρους αποφάσεις ή συσκέψεις δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές».

Επίσης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, το κόμμα του αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό κείμενο ενάντια στον «εξτρεμισμό», που παρουσίασε στη συνάντηση με τον Πούτιν το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και πρόσθεσε πως η όλη συζήτηση που έχει ανοίξει αυτό το κόμμα για τον «εξτρεμισμό» στοχεύει σε δύο ζητήματα. Πρώτον, να τραβήξει την προσοχή από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα του λαού και δεύτερον, να αυξήσει την επίθεση στην αντιπολίτευση, αφού όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σ' αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν μέχρι και στον αποκλεισμό κομμάτων από τις εκλογές, με επιχείρημα τον «εξτρεμισμό», τον οποίο μπορούν να προσάψουν σε οποιονδήποτε.

Πάντως, από τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου και τις δηλώσεις που έκανε στη συνάντηση ο Βλ. Πούτιν, σχετικά με την «επικινδυνότητα κάθε εξτρεμισμού» και μάλιστα ειδικά «κατά την προεκλογική περίοδο», φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται νέα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη Ρωσία, με πρόσχημα την καταπολέμηση του «ριζοσπαστισμού» και του «εξτρεμισμού».


Ι. Π.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διακόπτουν τις συνομιλίες οι παραστρατιωτικοί

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Διακοπή των αποκαλούμενων «ειρηνευτικών συνομιλιών» που έχουν αρχίσει από το 2003 με την κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε ανακοίνωσε η ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα «Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC) «καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» ...«είναι μία διαδικασία γεμάτη τεχνάσματα και συνάμα απουσίας δεσμεύσεων», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τους Ερνέστο Μπαές στο τηλεοπτικό δίκτυο CMI.

Αιτία για τη διακοπή των συνομιλιών είναι η μεταφορά 59 ηγετικών στελεχών των AUC από το κέντρο εργασίας στο Μεντεγίν, όπου κρατούνταν εν αναμονή της δίκης τους, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι μερικές βδομάδες πριν ο ηγέτης των AUC, Σαλβατόρε Μανκούσο, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν τους δεσμούς τους με πολιτικούς οι οποίοι τους βοήθησαν να διεξάγουν το βρώμικο πόλεμο εναντίον των αντάρτικου κινήματος την τελευταία τουλάχιστον 20ετία. Ο Μανκούσο προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μερικές μέρες μετά τη σύλληψη βουλευτών και γερουσιαστών, είτε του κόμματος του προέδρου Ουρίμπε είτε κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό, «για τους δεσμούς τους» με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Μία ακόμη διάσταση που δυναμιτίζει και άλλο το πολιτικό σκηνικό στην Κολομβία, είναι το τελευταίο κύμα αποκαλύψεων που αφορά στη διεξαγωγή έρευνας για την ανάμειξη ανώτατων δικαστικών με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ