ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
Στο πεζοδρόμιο η μάχη

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Πού θέλετε να γίνει ο διάλογος, στο πεζοδρόμιο;», είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποχώρησή τους από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ. Βεβαίως, απευθυνόταν στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ, που τάσσονται υπέρ του «διαλόγου» - η αποχώρησή τους έγινε, μάλλον, για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης - κι όχι στο ΚΚΕ που ποτέ δεν έκρυψε τη διαφωνία του σε τέτοιου είδους «διαλόγους» και θέλει ο «διάλογος» να γίνεται στους δρόμους της πάλης. Κι αυτή τη φορά, όσο κι αν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ υποτιμούν το «πεζοδρόμιο», η αντίδραση στην εκποίηση του ΟΤΕ θα εκδηλωθεί αγωνιστικά. Οι εργαζόμενοι, παρά την «πλύση εγκεφάλου» που τους γίνεται υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» και των ιδιωτικοποιήσεων, αντιλαμβάνονται ότι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου πρέπει να σταματήσει. Κι αν ακόμα οι λαϊκές αντιδράσεις δε φτάνουν στο επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις - ας όψεται γι' αυτό και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, εξαιτίας της συμβιβαστικής στάσης των ηγεσιών του - είναι σίγουρο ότι όσο περνάει ο καιρός και οι «εκποιητές» γίνονται πιο προκλητικοί, όλο και περισσότεροι θα συνειδητοποιούν το μέγεθος της ζημιάς που συντελείται και θα συμμετέχουν στη μάχη του πεζοδρομίου για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Παράδειγμα προς μίμηση...

«Η Αστυνομία αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα παράδειγμα προς μίμηση στη δημόσια διοίκηση», απεφάνθη τις προάλλες ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση βράβευσης της ορχήστρας της ΕΡΤ από την ηγεσία της Αστυνομίας. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, ποια στοιχεία οδήγησαν τον κ. Παναγόπουλο στη βαρυσήμαντη αυτή εκτίμηση, αλλά αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του και θα μιμηθεί το παράδειγμα των δυνάμεων καταστολής στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Και μη μας πει κανείς ότι η ΕΡΤ δεν αποτελεί μέρος της δημόσιας διοίκησης. Πάντα υπάρχουν δυνατότητες άντλησης εμπειριών και έμπνευσης από ένα ...καλό παράδειγμα. Ιδιαίτερα, απ' όσα σφράγισαν τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων την τελευταία περίοδο...

Ενισχύουν τους εμπόρους της εκπαίδευσης

Εχουν περάσει αρκετές μέρες από τη δημοσίευση της είδησης, αλλά το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να ...ποιεί την νήσσαν. Μιλάμε για την είδηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και έλεγε ότι, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα δοθεί η δυνατότητα σε αποφοίτους ΙΕΚ να περνούν χωρίς εξετάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Και όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Εάν ισχύουν τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ, τότε ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ποιος ήταν ο βασικός λόγος που επέβαλε τη θεσμοθέτηση της βάσης του «10» στις πανελλαδικές εξετάσεις: Για να σπρώχνεται η μεγάλη μάζα των αποφοίτων του Λυκείου στα ΙΕΚ, ως αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό πριν την ανώτατη εκπαίδευση. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, η μεγάλη πλειοψηφία των ΙΕΚ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις...

Πάντως, μπορεί το υπουργείο Παιδείας να μην έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, αλλά μια σειρά αντιδραστικών σχεδιασμών και ρυθμίσεων, που βρίσκονται στα συρτάρια του (πιστωτικές μονάδες, πιστοποιήσεις από εργοδότες, «φάκελος» σπουδαστή, προσαρμογή των πανεπιστημιακών ειδικοτήτων στις ψευτοειδικότητες των ΙΕΚ, κλπ., κλπ.), έρχονται να «δέσουν» με το προαναφερόμενο ενδεχόμενο.

(Β)ου(Β)άθηκε η «Αυγή»

Σ' ένα σχόλιο υπό τον τίτλο «Τα ψεύδη του "Ριζοσπάστη" για τα ναρκωτικά» ο Β.Β. και η «Αυγή» στις 8/12/2006 κατακεραύνωσαν την εφημερίδα μας ότι ουδέποτε η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ εξέφρασαν οποιαδήποτε αντίρρηση για τη θεραπεία με υποκατάστατα. Και με εισαγγελικό ύφος η λαλίστατη «Αυγή» έγραφε: «Προκαλούμε τον "Ριζοσπάστη" να αποδείξει το αντίθετο».

Την επομένη, ο «Ρ» απάντησε με τρία σχόλια στη χυδαιότητα της «Αυγής». Σ' ένα από αυτά αναδημοσίευσε αποσπάσματα από σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ - εκδόθηκε στις 24/10/2002 και δημοσιεύτηκε στον «Ρ» της 26/10/2002 - με την οποία εξέφραζε «τις επιφυλάξεις του για την κυβερνητική απόφαση της συνταγογράφησης της βουπρενορφίνης - ενός ακόμα υποκατάστατου της ηρωίνης - από τα δημόσια νοσοκομεία».

Από τότε έχει περάσει χρονικό διάστημα πλέον της βδομάδας, αλλά η «Αυγή» έχει (Β)ου(Β)αθεί. Πάντως, αν δεν της φτάνει η απόφαση της ΕΙΝΑΠ ας ψάξει και στα συνέδρια της ΟΕΝΓΕ. Απ' ό,τι μας πληροφόρησαν υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη με αυτήν της ΕΙΝΑΠ απόφαση...


Τα ... εξορθολογισμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ; Συναντήθηκαν, λέει, ο Γ. Αλογοσκούφης με τον Σ. Τσιτουρίδη για να ...«εξορθολογίσουν» τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και να ενεργοποιήσουν τη σχετική ελεγκτική υπηρεσία. Θεωρούν ότι έχουν μεγάλες απώλειες τα Ταμεία από τις παράτυπες συνταγές που δίνονται.

Μιλάμε για τους ίδιους υπουργούς, που συνυπέγραψαν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα και προβλέπει ότι χαρίζονται σχεδόν όλα τα χρέη των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ. Κι εδώ μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς, οι ευαισθησίες τους είναι αρκετά επιλεκτικές. Αμείλικτοι έλεγχοι και κανένα έλεος για τον ασφαλισμένο, που ίσως να πήρε μια ασπιρίνη παραπάνω, αλλά η εταιρεία που χρωστάει επί χρόνια εκατομμύρια «βγαίνει καθαρή» και μπορεί να συμπεριφέρεται ως «καλοπληρωτής» του Δημοσίου.

Αλήθεια, μια και έχουν τέτοιο πάθος με τους ελέγχους, γιατί δεν ελέγχουν τους μεγαλοεργοδότες, που συνεχίζουν (ενθαρρημένοι από όσα γίνονται) να μην καταβάλλουν εισφορές; Τους βεβαιώνουμε ότι οι ελεγκτές τους θα «βγάλουν» από εκεί πολύ μεγάλα «λαυράκια».

Αν τώρα δε θέλουν να ελέγξουν εργοδότες (που, ως γνωστόν, είναι ...μοχλός ανάπτυξης) και επιμένουν με τα φάρμακα, ας κάνουν καμία βόλτα από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ας ελέγξουν με ποιες διαδικασίες τιμολογούν και τι χρεώνουν. Αλλά ξεχάσαμε, είναι κι αυτοί ...επενδυτές, που φροντίζουν την ...ανάπτυξη.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ το ΠΑΣΟΚ ότι ακολούθησε διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ στο θέμα του ΟΤΕ. Κι όσο επιμένει, άλλο τόσο προκαλεί, γιατί και η δημαγωγία έχει τα όριά της.

Ακούστε την τελευταία δήλωση του Ν. Χριστοδουλάκη: «Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε μια διαφορετική πολιτική μετοχοποίησης, σταδιακής προσαρμογής και πολλών επενδύσεων. Ποτέ μα ποτέ, δεν υπήρχε περίπτωση να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ στρατηγικό επενδυτή για να του παραδώσει το μάνατζμεντ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ομολογουμένως, έχει δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ δεν επρόκειτο να επιλέξει, όπως δε θα επιλέξει τώρα και η Νέα Δημοκρατία. Εδώ και χρόνια, έχουν ρίξει τον ΟΤΕ στο διεθνές χρηματιστηριακό παζάρι και σχεδόν δεν έχουν λόγο, ούτε καν για το ποιος θα αγοράσει τις μετοχές του. Ξεπούλημα στα τυφλά...

Η συνενοχή δεν κρύβεται

Ματαίως προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί αθώο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Δυστυχώς, γι' αυτό, έχει χάσει το τεκμήριο της αθωότητας αφού η εικοσαετής παραμονή του στην κυβερνητική εξουσία δίνει πλήθος ενοχοποιητικών αποδείξεων. Οπως, παραδείγματος χάριν, ότι εκχώρησε το 67% του ΟΤΕ στους ιδιώτες. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί απ' την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική κοινή και αδιαίρετη για τους δύο συνεταίρους του δικομματισμού, επιχειρεί τον γνωστό και από το παρελθόν αντιπερισπασμό: Φταίει το ΚΚΕ!

Τα φερέφωνα της ΠΑΣΟΚικής προπαγάνδας έπιασαν δουλιά. Στόχος τους είναι να θολώσουν την εικόνα και τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Να πουν ότι, διακατεχόμενο από τυφλό αντι-ΠΑΣΟΚισμό, προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση. Ματαιοπονούν, αφού το ΚΚΕ ήταν το πρώτο και μόνο κόμμα, που εξ αρχής είπε: Καμιά μετοχή του ΟΤΕ σε ιδιώτες! Το είπε το 1993 όταν επιχείρησε την ιδιωτικοποίηση η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το είπε το 1996 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης με την πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών, το έλεγε σε κάθε νέα μετοχοποίηση των ΠΑΣΟΚικών κυβερνήσεων έως το 2003, το λέει και το 2006 που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα. Ακριβώς αυτή η πεντακάθαρη και συνεπής θέση, που ξεχωρίζει το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα, του δίνει το δικαίωμα να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως συνένοχους στο έγκλημα σε βάρος όχι μόνο του ΟΤΕ, αλλά και όλων των πρώην ΔΕΚΟ.

Λένε, τα «παπαγαλάκια», ότι το ΚΚΕ υποβαθμίζει το θέμα της εκχώρησης του μάνατζμεντ και της πώλησης του πακέτου του 33% των μετοχών και έτσι βγάζει λάδι την κυβέρνηση της ΝΔ. Για το ΚΚΕ η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, όπως και όποια άλλη πολιτική, κρίνεται υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Ετσι, ο ΟΤΕ ακόμη και κρατικός, όταν λειτουργεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μήπως αυτό δεν αποδεικνύεται από τη λειτουργία του ΟΤΕ, όπως και των άλλων πρώην ΔΕΚΟ, στα χρόνια που ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους; Η ιδιωτικοποίηση, έτσι όπως δρομολογήθηκε στη δεκαετία του '80, αποτελεί μια επιλογή των μονοπωλίων που θέλουν (στο πλαίσιο της «ενιαίας αγοράς») να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τον τηλεπικοινωνιακό τομέα, όπως και τον τομέα της ενέργειας, κλπ. Αυτό το επιτυγχάνουν και με την απόκτηση μεγάλων μετοχικών πακέτων, με το μάνατζμεντ, αλλά και μέσω της πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι η ουσία και είναι εύλογο να αποφεύγουν τη συζήτηση γι' αυτήν όσοι υποστηρίζουν αυτή την πολιτική και την υπηρετούν. Επομένως, ο εγκλωβισμός της συζήτησης στο αν «ιδιωτικοποίηση» σημαίνει ιδιωτικό μάνατζμεντ και το 100% των μετοχών στους ιδιώτες, προσφέρει πρώτης τάξεως υπηρεσίες σ' αυτή την πολιτική.

Το ΚΚΕ δεν τους κάνει τη χάρη να μετρά μία μία τις μετοχές του ΟΤΕ, ή να διαλέγει μεταξύ ιδιώτη μάνατζερ, ή «ιδιωτικοποιημένου» δημόσιου μάνατζερ. Γιατί παλεύει ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος δημόσιος τομέας τηλεπικοινωνιών, λαϊκής ιδιοκτησίας, γιατί μόνο έτσι θα λειτουργεί σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ