ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με τη φλόγα του δίκιου τους να πυρώνει το δρόμο του αγώνα

Με δυναμική περικύκλωση της Βουλής άρχισε χτες ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16

κι έβαλαν φωτιά στην εντολή για την κατάργηση του άρθρου 16
κι έβαλαν φωτιά στην εντολή για την κατάργηση του άρθρου 16
Σύνταγμα χτες βράδυ: Μπροστά από τη Βουλή ένα ένα τα γράμματα παίρνουν φωτιά: «Οχι στην κατάργηση του άρθρου 16». Φοιτητές και σπουδαστές ανάβουν τη φλόγα των αιτημάτων τους. Κόντρα στην εμπρηστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία. «Να σημάνει συναγερμός», καλούν από την «ντουντούκα». Η συμβολική περικύκλωση της Βουλής από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους έχει ξεκινήσει.

«Η μόρφωση δεν είναι - κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι - με αγώνες κατακτιέται», φωνάζουν φοιτητές και σπουδαστές. Απλώνουν ένα πανό 25 μέτρων, βάζοντας σε κλοιό το Κοινοβούλιο, εκεί που στις 10 του Γενάρη συζητιέται η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και δηλώνουν: «Οχι στην κατάργηση του άρθρου 16. Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Δωρεάν Σπουδές. Πτυχία με αξία».

Φωτίζουν το Σύνταγμα ανάβοντας καπνογόνα. Τραβούν το βλέμμα του κόσμου, υψώνοντας στεντόρεια φωνή: «Το άρθρο 16 να μην καταργηθεί. Δωρεάν Σπουδές για κάθε φοιτητή». Στρώνουν ένα χαλί τρικάκια με τα αιτήματά τους στο δρόμο: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταργούν το άρθρο 16. Ιδιωτικοποιούν την Παιδεία. Δε θα περάσει. Ολοι στους δρόμους. Παλεύουμε με μαθητές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Με πορεία έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος. Καλώντας με την «ντουντούκα» τούς εργαζόμενους, τους γονείς μαθητών και φοιτητών, να αγωνιστούν όλοι μαζί. «Για να μην περάσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της Παιδείας που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσα και από την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο. Να μην περάσει η πολιτική που θέλει να καταργήσει και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν οι λαϊκές οικογένειες στη μόρφωση των παιδιών τους».

άπλωσαν τα πανό με τα αιτήματά τους
άπλωσαν τα πανό με τα αιτήματά τους
Μπροστά στη «ζαχαρούπολη» που έχουν στήσει οι εταιρείες και ο δήμος στο Σύνταγμα, τραγουδούν τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα. Ανανεώνουν το ραντεβού τους για σήμερα, αλλά και για τη νέα χρονιά, στις 10 του Γενάρη. Πάλι στους δρόμους. Μαζί με όλο το λαό. Για να ξεκινήσει η χρονιά καλά, χαλώντας τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας.

Σήμερα ξανά στους δρόμους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα

Δυναμικό αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 το Συντάγματος, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, δίνουν σήμερα φοιτητές κι εκπαιδευτικοί και άλλοι μαζικοί φορείς σε πολλές πόλεις.

Στην Αθήνα, συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Σχετικές αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στις συναντήσεις πανελλαδικού συντονισμού των 33 φοιτητικών συλλόγων και των 10 σπουδαστικών συλλόγων. Επίσης, απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει πάρει και η ΟΛΜΕ, που κήρυξε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας.

Ορίζοντας κορύφωσης αυτής της φάσης των κινητοποιήσεων είναι η 10η Γενάρη, οπότε και θα συζητηθεί το άρθρο 16 στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής. Σε παλλαϊκό μαζικό συλλαλητήριο καλούν για τις 10 Γενάρη δεκάδες μαζικοί φορείς. Ανάμεσά τους 12 εργατικά σωματεία, 5 φοιτητικοί και 4 σπουδαστικοί σύλλογοι, δεκάδες ενώσεις γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, που μετά την κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα διακινούν σχετικό κείμενο υπογραφών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου και γενικότερα ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Για τις 10 Γενάρη, επίσης έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία η ΟΛΜΕ και η ΠΟΣΔΕΠ (η οποία απεργεί και αύριο διαμαρτυρόμενη για το μειωμένο προϋπολογισμό).

Πικετοφορίες

Μαζικοί φορείς που κάνουν δική τους την υπόθεση της Παιδείας, προχωρούν σήμερα και τις επόμενες μέρες σε πικετοφορίες στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά:

  • Σήμερα Τετάρτη, στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ιλίου.

Την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη:

  • Στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Πειραιά (πλ. Κοραή).
  • Στις 6.30 μ.μ. στον Κορυδαλλό, στη συμβολή των οδών Γεννηματά και Ταξιαρχών.
  • Στις 6.00 μ.μ. στο Κερατσίνι, στα Ταμπούρια (Βενιζέλου).
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αρχισαν χτες και συνεχίζουν

Σήμερα συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο έκαναν χτες στην Κομοτηνή εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και γυναίκες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, των τοπικών γραμματειών του ΠΑΜΕ, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας των Συλλόγων Γυναικών των Νομών Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, της Πανσπουδαστικής ΚΣ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ Καβάλας και των συνδυασμών της ΝΑΣ στις νομαρχίες και τις υπερνομαρχίες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία της Κομοτηνής και με δυναμικό συλλαλητήριο πορεύτηκαν μέχρι την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με Μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές διατρανώνοντας την απαίτησή τους για ενιαία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν συγκροτηθεί Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, όπου συμμετέχει πλήθος μαζικών φορέων σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κομοτηνή και Ξάνθη. Επίσης, κατά τόπους συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα οι Συντονιστικές Επιτροπές στην Αλεξανδρούπολη στις 6 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο, στην Κομοτηνή στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στην Ξάνθη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στην Καβάλα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Ακόμα, κινητοποίηση διοργανώνει η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, 5 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Στη Θεσσαλία

Εξόρμηση ενημέρωσης για τους στόχους της προωθούμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 από κυβέρνηση και ΝΔ, πραγματοποίησαν χτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, ύστερα από κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων των Σχολών Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Μηχανολόγων, Δασκάλων και Ειδικής Αγωγής. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και σπουδαστές προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις τους στις 10 Γενάρη, καλώντας σε συντονισμό της δράσης τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Ηδη, στη Λάρισα συγκέντρωση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αποφάσισε για τις 10 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΛ), στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, απευθύνοντας στους εργαζόμενους του νομού κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση, επισημαίνει ότι «η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι το νήμα για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που στόχο έχουν να υποτάξουν το σύνολο της εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, για πιο έντονη ιδεολογική χειραγώγηση του λαού και της νεολαίας».

Στα Γιάννενα

Η ανάγκη το ζήτημα της υπεράσπισης και διεύρυνσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία των σωματείων Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων καθηγητές του Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κι άλλοι εργαζόμενοι, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της νεολαίας. Από τις τοποθετήσεις αναδείχτηκε ότι ο πυρήνας της επικείμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων και η επέκταση της ιδιωτικοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μετατρέποντας την Παιδεία από αγαθό σε εμπόρευμα, στοχεύοντας παράλληλα στις συνειδήσεις της νεολαίας, των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων να αποδεχτούν την παράδοση της εκπαίδευσης στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών συντονισμού και η οργάνωση της δράσης των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού ενάντια στο σύνολο της επίθεσης που ξεδιπλώνεται στην εκπαίδευση και η οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας.

Και οι μαθητές στον αγώνα για το άρθρο 16

Παρά το εορταστικό κλίμα, σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν και οι μαθητές, που δηλώνουν ότι και αυτοί στις 10 Γενάρη θα βρίσκονται στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουν πως «δε θα περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16». Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας όμως αποφάσισαν και μια σειρά δραστηριότητες για μέχρι τότε. Συγκεκριμένα:

- Την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη, οι μαθητές θα «τα ψάλουν» με τα αγωνιστικά τους κάλαντα, στη 1.00 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

- Το Σάββατο 23 Δεκέμβρη, στις 5.00 το απόγευμα, διοργανώνουν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας. Θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα», για την οποία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με το σκηνοθέτη της, Θοδωρή Μαραγκό. Θα ακολουθήσει συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα «Ασπονδοι» και «Echo», από τα Λύκεια Ηλιούπολης.

- Συντονίζονται με τους μαζικούς φορείς σε τοπικό επίπεδο για κινητοποιήσεις, πικετοφορίες, «αποκλεισμούς» δήμων και συλλογή υπογραφών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

- Την Τρίτη 9 Γενάρη, προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία.

- Την Τετάρτη 10 Γενάρη, κλείνουν τα σχολεία και διαδηλώνουν ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16.

Αντίστοιχα σε πολύμορφες πρωτοβουλίες με χρονικό ορίζοντα τις 10 Γενάρη αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη.

Γιορτές με την ΚΝΕ στο «Συρμό»

Μια ξεχωριστή πρόταση κάνει η ΚΝΕ στους νέους και τις νέες για την ψυχαγωγία τους την περίοδο των γιορτών: Από την ερχόμενη Κυριακή έως και τις αρχές Γενάρη έχει ετοιμάσει γιορταστικό πρόγραμμα στο «Συρμό», με θεατρική παράσταση, παιδικό πρόγραμμα και πολλή, πολλή μουσική, με τις απόλυτα προσιτές τιμές των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό» (είσοδος 3 ευρώ).

Μέχρι τότε, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Ετσι σήμερα Τετάρτη, ολοκληρώνεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα στην εργατική τάξη με την προβολή της ταινίας «Ψωμί και τριαντάφυλλα», στις 9.30 μ.μ. και αύριο η βδομάδα κλείνει με ένα νεανικό γλέντι στις 11 το βράδυ.

Το γιορταστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Κυριακή 24/12 παραμονή Χριστουγέννων, στις 11 το βράδυ, με τη Σούλα Βαζούρα, που θα παρουσιάσει ένα γιορταστικό πρόγραμμα, με τραγούδια παραδοσιακά - λαϊκά, αλλά και τραγούδια μέσα από τη δισκογραφική δουλειά της που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε μουσική και στίχους δικούς της, με τίτλο «Εγραψα τ' όνομά σου».

Ανήμερα τα Χριστούγεννα (Δευτέρα 25/12) και την Τρίτη 26/12, το γλέντι συνεχίζεται από το λαϊκορεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ (έναρξη και τις δυο μέρες, στις 10 το βράδυ).

Την Τετάρτη 27/12, στις 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, από τη θεατρική σκηνή «Εκτός σχεδίου» του Καματερού.

Την Πέμπτη 28/12, στις 10 μ.μ., ντίσκο πάρτι με τους «Funkey».

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς Κυριακή 31/12, στις 11 μ.μ., λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Χρήστου Μαρκέτη. Τραγούδι Θανάσης Γκέκας.

Την Πρωτοχρονιά (Δευτέρα 1/1), στις 9.10 μ.μ., ταξίδι στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι με dj.

Την Τρίτη 2/1, στις 11 το πρωί έρχεται η ώρα των μικρών φίλων της ΚΝΕ: Το παιδικό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Το χαμίνι» και παιδικό πάρτι.

Την Τετάρτη 3/1, στις 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται ξανά η θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Την Κυριακή 7/1, στις 10 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Με κενά ακόμα τα σχολεία

Τρεις και πλέον μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα σε σχολεία κυρίως ΤΕΕ και ΕΠΑΛ, επιδεινώνοντας τους όρους φοίτησης για τους μαθητές και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Για πολλά ακάλυπτα λειτουργικά κενά σε ΤΕΕ και ΕΠΑΛ κάνει λόγο η Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών και σημειώνει: «Από ενημέρωση που έχουμε από πολλές ΕΛΜΕ και παραρτήματα ΕΤΕ, έχουν ήδη σπάσει κενά αναπληρωτών και κλήθηκαν και καλούνται ωρομίσθιοι (π.χ. στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στη Β΄ και Γ΄ Αθήνας, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Εύβοια κ.ά.) και ταυτόχρονα δόθηκαν - δίνονται εκατοντάδες ώρες σε υπερωριακή απασχόληση μόνιμων εκπαιδευτικών».

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Ν. Κυκλάδων, τρεις μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων στο νομό υπάρχουν ακόμα 10 πλήρη κενά σε διδακτικό προσωπικό, ενώ πολλοί καθηγητές απασχολούνται υπερωριακά για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας. Τα κενά που καταγράφουν αφορούν ειδικότητες φιλολόγων, μηχανολόγων, οχημάτων, οικονομίας - διοίκησης, πλοιάρχων, φυσιοθεραπείας, κομμωτικής.

Στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στην Ηγουμενίτσα, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα ζητώντας την κάλυψη των κενών. Οπως καταγγέλλουν σε επιστολή τους, στις 12/12/2006 έλειπαν ένας μηχανολόγος, ένας εκπαιδευτικός ειδικότητας οχημάτων, δύο νοσηλευτικής και ένας κομμωτικής τέχνης.

  • Η καθυστέρηση στο διορισμό εκπαιδευτικών είναι και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ν. Αχαΐας. Σε ψήφισμά της, η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σε απεριόριστο βαθμό η ωρομίσθια σχέση του μη μόνιμου προσωπικού, όταν και σε όποιο βαθμό αυτοί τοποθετούνται» και κάνει λόγο για σοβαρό κτιριακό πρόβλημα στο σχολείο. Τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Πάτρας είχαν αποτελέσει το αντικείμενο Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.
Τα κάλαντα των σπουδαστών και φοιτητών

Βγαλμένα από την ίδια την εμπειρία και τα συνθήματα του αγώνα, τα κάλαντα των αγωνιζόμενων σπουδαστών και φοιτητών που ακούστηκαν χτες και θα ξανακουστούν αρκετές φορές τις επόμενες μέρες:

Τρίγωνα - κάλαντα/ Κωστάκη αφού το θες / Χριστούγεννα θα κάνουμε μέσα στις σχολές/

Τρίγωνα - κάλαντα / έξω απ' τη Βουλή / Τα μέτρα θα μπλοκάρουμε, Γιωργάκη άκου κι εσύ!/

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μαζί / Αναθεώρηση / Συμφώνησαν να φέρουνε / κι οι δύο στη Βουλή/

Στους δρόμους φοιτητές/ Και μέσα στις γιορτές/ Το μήνυμα θα πάρουνε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ/

Τρίγωνα - κάλαντα/ έξω απ' τη Βουλή/ Το άρθρο 16 δε θα καταργηθεί/

Τρίγωνα - κάλαντα/ Χριστούγεννα καυτά / Η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά /

Κίνημα μαζικό, Διεκδικητικό / Σύμμαχό μας έχουμε/ Ολο το λαό/

Εργάτες - φοιτητές/ Μαζί με μαθητές/ Χιλιάδες πάλι θα 'μαστε/ Στους δρόμους, στις σχολές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ