ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Οι Oργανώσεις 5ου & 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν αύριο, Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 106).

Με αφορμή τις δραματικές διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην αντιναρκωτική πολιτική της χώρας μας από την κυβέρνηση και τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, οι Οργανώσεις 5ου και 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της ΚΟΑ του Κόμματος διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το φαινόμενο των ναρκωτικών. Η συζήτηση θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 106, πλατεία Βικτωρίας).

«Τα ναρκωτικά είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας, όπου το καπιταλιστικό κέρδος αναγορεύεται σε υπέρτατη αξία και όπου ο ατομικισμός και η "επί πτωμάτων ανάδειξη" αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Μιας κοινωνίας που αντί για δουλιά, μόρφωση, ψυχαγωγία και δικαιώματα στους νέους ανθρώπους, δίνει ανεργία, άθλιες συνθήκες εργασίας, εμπορευματοποίησης, αυταρχισμό, πολιτιστικά σκουπίδια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Οργανώσεων του 5ου και 6ου Διαμερίσματος.

Σχετικά με την απόπειρα των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και να συμβιβαστεί ο ελληνικός λαός με την ύπαρξή του υπογραμμίζεται: «Η προσπάθεια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, των διάφορων πληρωμένων κονδυλοφόρων, να προωθηθεί η κυρίαρχη λογική της ανοχής, του συμβιβασμού με αυτό το φαινόμενο, είναι επικίνδυνη. Μέσα από διάφορες επικίνδυνες ψευτοθεωρίες, για "το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής", το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά και μαλακά", την αποποινικοποίηση της χρήσης, προωθούν τη λογική της ναρκωκουλτούρας "να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά"».

Απαντώντας στα παραπάνω, ξεκαθαρίζεται ότι «πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που έχουν τον ίδιο στόχο, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, την αύξηση των κερδών του, την εδραίωση της εξουσίας του. Θέλουν να χτυπήσουν την αγωνιστική στάση, τη συλλογική δράση, μέσα από τη φυγή και την υποταγή, με τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατά τους. Δεν είναι τυχαίο πως το εμπόριο των ναρκωτικών έρχεται δεύτερο σε κέρδη μετά το εμπόριο όπλων. Δεν είναι τυχαίο πως όλη σχεδόν η ηρωίνη που καταναλώνει η Ευρώπη παράγεται στο Αφγανιστάν, πως η παραγωγή εκτοξεύτηκε από τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πιστεύουν πως για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ναρκωτικών απαιτείται η δράση για την αντιμετώπισή τους να συνδυαστεί με τη μαζική ένταξη των εργαζόμενων νέων, των φοιτητών και μαθητών στην ταξική πάλη. Στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που παλεύει για τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γενιάς, αντιπαλεύει τα αντιδραστικά ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας και στοχεύει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για "ζωή ολόκληρη, όχι σε δόσεις"».

Αστυνομικοί λήστεψαν ... «ύποπτο» Πακιστανό;

Τρεις αστυνομικοί με πολιτικά σταμάτησαν Πακιστανό που τον θεώρησαν ύποπτο για έλεγχο. Λίγο αργότερα διαπίστωσε ότι του είχαν πάρει τα χρηματά του. Αυτό προκύπτει από την καταγγελία Πακιστανού μετανάστη για περιστατικό που συνέβη, προχτές Τρίτη, λίγο πριν από τις 7 το βράδυ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, λίγα μέτρα από τα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας στην οδό Ικτίνου.

Οπως καταγγέλλει ο μετανάστης, τρεις αστυνομικοί με πολιτικά τον σταμάτησαν για έλεγχο, καθώς τον θεώρησαν ύποπτο. Στην αρχή του δήλωσαν την ιδιότητά τους και όταν ο μετανάστης ζήτησε τις ταυτότητές τους, ένας από αυτούς του την «έχωσε» στο πρόσωπό του. Στη συνέχεια, τον υπέβαλλαν σε σωματικό έλεγχο.

Αφού δε βρήκαν κάτι ύποπτο πάνω του και έλεγξαν τα χαρτιά του, τον άφησαν να φύγει. Δεν είχε προχωρήσει λίγα μέτρα, όταν έβαλε το χέρι του στην τσέπη του σακακιού του και συνειδητοποίησε ότι τα 420 ευρώ που είχε πάνω του (έξι χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και έξι των 20 ευρώ), είχαν εξαφανιστεί... ταχυδακτυλουργικά. Αμέσως γύρισε στους αστυνομικούς και τους ζήτησε τα λεφτά του, εισέπραξε όμως την απάντηση: «Φύγε από δω, όλα τα πήρες».

Τελικά, μετά από παρέμβαση ομοεθνών του και μελών της Πακιστανικής Κοινότητας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, στο οποίο υπηρετούν οι τρεις αστυνομικοί. Αργότερα πήγαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Σε βάρος των τριών αστυνομικών ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη για κλοπή από κοινού, ενώ οι αστυνομικοί μήνυσαν τον μετανάστη για ψευδή καταμήνυση.

Μεταμόσχευση ζωής

Ελπίδα ζωής σε 53χρονο ασθενή από τα Γιάννενα, ο οποίος έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια, έδωσε η προσφορά καρδιακού μοσχεύματος από τους γονείς νέου 19 ετών, θύματος τροχαίου που κατέληξε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Πρόσφατα, η κατάσταση του 53χρονου είχε επιδεινωθεί και ζούσε με την υποστήριξη ενδοαορτικής αντλίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνάσειου. Η κατάστασή της υγείας του μετά τη μεταμόσχευση εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Νεκρός αλιεργάτης από έκρηξη βλήματος

Ενας 28χρονος αλιεργάτης σκοτώθηκε χτες το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, όταν εξερράγη πάνω στο κατάστρωμα του αλιευτικού που εργαζόταν βλήμα που περισυνελέγη μαζί με τα δίχτυα από τη θάλασσα. Το ατύχημα σημειώθηκε στο επαγγελματικό σκάφος «ΣΩΤΗΡΗΣ» που ψάρευε τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Μαρώνειας Ροδόπης. Στο σκάφος βρίσκονταν συνολικά επτά μέλη του πληρώματος και η έκρηξη, σύμφωνα με το ΥΕΝ, σημειώθηκε κατά τη μεταφορά του σάκου της μηχανότρατας με μπίγα από την πλώρη προς την πρύμνη.

Την περασμένη βδομάδα, σε ανάλογο περιστατικό είχαν τραυματιστεί σοβαρά δύο ψαράδες από έκρηξη βλήματος που σημειώθηκε στο κατάστρωμα του αλιευτικού σκάφους «Νταουλτζής Γ.», ενώ αυτό ψάρευε σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Μαρώνειας. Η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια περισυλλογής των διχτυών από τη θάλασσα, με συνέπεια ο ένας από τους αλλοδαπούς αλιεργάτες να χάσει δύο από τα δάχτυλα των ποδιών του.

Σημειώνεται ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών οι μηχανότρατες αλιεύουν το τελευταίο διάστημα κοντά στις ακτές. Οι ψαράδες αναφέρουν ότι τα άσκαστα βλήματα πιθανά να προέρχονται από το πεδίο βολής Πετρωτών Ροδόπης. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΟΛΟΥ
«Βούλιαξαν» στην αδιαφορία!

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι πλημμυροπαθείς της Νεάπολης Βόλου, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί και δεν ικανοποιήθηκαν μια σειρά άλλων αιτημάτων τους. Ταυτόχρονα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν για το συντονισμό της δράσης τους αποφάσισαν ν' ακολουθήσουν και τη δικαστική οδό, στρεφόμενοι κατά όσων ευθύνονται γι' αυτή τη μεγάλη κωλυσιεργία.

Οι πλημμυροπαθείς καταγγέλλουν την κυβέρνηση, αλλά και τις τοπικές αρχές - Νομαρχιακή και Δημοτική Αρχή - που αδιαφορούν πλήρως για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, καθώς δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως μέτρο ενίσχυσης. Μεταξύ των άλλων διεκδικούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών, άμεση χορήγηση άτοκων δανείων, φοροελαφρύνσεις και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μόνο για τους επαγγελματοβιοτέχνες οι ζημιές ανέρχονται στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Παναττική συνάντηση της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τους συλλόγους της Αττικής και τις γυναίκες μέλη τους σε Παναττική συνάντηση και σεμινάριο με θέμα: «Η νεολαία μπροστά στη μάστιγα των ναρκωτικών. Αίτια - πρόληψη - θεραπεία».

Η συνάντηση θα γίνει στις 8 Γενάρη, στις 5:30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ