ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δεν ήταν μεμονωμένο

Το τελευταίο κρούσμα αστυνομικής βίας, κατά Ελλήνων αιρετών είναι απόρροια του γενικότερου κλίματος αυταρχισμού και των σχετικών πολιτικών αποφάσεων στο όνομα της «τρομοκρατίας»

Την έντονη καταδίκη της για το κρούσμα αυταρχισμού και αστυνομικής αυθαιρεσίας, που εκδηλώθηκε από τις βελγικές αστυνομικές αρχές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, την Τρίτη, σε βάρος του νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα και Ελλήνων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επισκέπτονταν το Ευρωκοινοβούλιο, εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η βίαιη συμπεριφορά των ανδρών της βελγικής Ασφάλειας αλλά και των ολλανδικών αρχών που αντιμετώπισαν τους Ελληνες επιβάτες ως εγκληματίες, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο επικίνδυνο περιστατικό, αλλά εκδήλωση του γενικότερου κλίματος αυταρχισμού και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων που υλοποιείται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ και στο όνομα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας"».

Οτι στόχος τέτοιων ενεργειών είναι ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των πολιτών, ώστε να αποδέχονται τα πάντα. «Να θεωρείται συμπεριφορά επικίνδυνη για τη "δημόσια τάξη και ασφάλεια", ακόμη και "τρομοκρατική", οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή άσκηση του νόμιμου δικαιώματος της αντίστασης».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενάντια στα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα από το σύνολο των νομοθετικών και επιχειρησιακών - κατασταλτικών μέτρων που λαμβάνονται τόσο στο επίπεδο της ΕΕ, όσο και σε κάθε χώρα - μέλος.

Προς τούτο σημειώνει ότι το τελευταίο αυτό περιστατικό «αναδεικνύει ανάγλυφα τις ευθύνες εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο έχουν συναινέσει και συμπράξει στην οικοδόμηση ενός αυταρχικού, αντιδημοκρατικού χώρου βάναυσης καταπάτησης των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων (Σένγκεν, μέτρα και νόμοι "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", ένταση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, δίωξης του βίαιου ριζοσπαστισμού κλπ.)».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καταδικάζουμε τα νέα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται σε όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ, και που έχουν μετατρέψει τους χώρους αυτούς σε χώρους ταλαιπωρίας και εξευτελισμού των επιβατών. Καλούμε τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς φορείς του, σε ένταση της πάλης ενάντια στην εντεινόμενη περιστολή των δημοκρατικών κατακτήσεων».

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενδειξη καλής θέλησης η συμφωνία της Κύπρου

Δήλωση του Κύπριου Προέδρου για το άνοιγμα ενός ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η συγκατάθεση της Λευκωσίας για το άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις έγινε με στόχο την ένδειξη καλής θέλησης και δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να εμποδιστεί το άνοιγμά του.

Ο Τ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι τα οκτώ κεφάλαια που πάγωσαν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν, γιατί συνδέονται με πολιτικά κριτήρια. Είπε ακόμα ότι οι περαιτέρω αποφάσεις για τα εκκρεμούντα κεφάλαια θα λαμβάνονται ανάλογα με το περιεχόμενό τους και την εκάστοτε συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Αυτό που έγινε χτες, ανέφερε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, διαψεύδει όλους όσοι ήθελαν την Κύπρο να βρίσκεται στην απομόνωση.

Κληθείς να σχολιάσει το «βέτο» της Τουρκίας για τη δημιουργία ενιαίου εναέριου χώρου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η στάση αυτή της Αγκυρας θα ληφθεί υπόψη στο μέλλον και όταν θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι άλλων κεφαλαίων της.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την εισήγηση τουρκοκυπριακής εφημερίδας να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας, ως ένδειξη καλής θέλησης της τουρκοκυπριακής πλευράς για την εκλογή της Ελένης Μαύρου - υπερμάχου του «ναι» στο δημοψήφισμα - στη δημαρχία της Λευκωσίας, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι αν δεν κατεδαφιστεί η γέφυρα που έχει ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς, δεν πρόκειται να ανοίξει το οδόφραγμα.

Πρόσθεσε πως εκτός από την κατεδάφιση της γέφυρας, θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα σύμβολα και τα γραφεία που έχουν τοποθετήσει οι κατοχικές αρχές, σε μια προσπάθεια να το καταστήσουν συνοριακό φυλάκιο.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Πολύδωρας, υπουργός Δημόσιας Ελαφρότητας

Οταν αντιμετωπίζεις τις εκρήξεις των συμπολιτών σου σαν θανάσιμα αμαρτήματα, δεν είναι μακριά η στιγμή που θα ονειρεύεσαι σιδερένιες γροθιές εναντίον τους. Οσοι αυτά τα χρόνια διασκέδαζαν με τις γραφικότητες του κ. Πολύδωρα τώρα αλληθωρίζουν μπροστά στη μία και μοναδική αλήθεια του, που δεν είναι άλλη από τη λύσσα για επιβολή της εξουσίας. Φετιχοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής με το δικαίωμα που του παρέχει η δημοκρατία ΤΟΥ, έστησε ένα πολιτικό άρλεκιν για ένστολους κατατρεγμένους, που ως γνωστόν δε φημίζονται καθόλου για τη φαντασία τους.

Ο Πολύδωρας που γνωρίζουμε τώρα είναι ο αυθεντικός, αυτός που έρχεται κατευθείαν από την κούνια του, κι αν καμιά φορά έκανε δημοκρατικούς ελιγμούς ή κρύφτηκε αδέξια πίσω από τον αρχηγό του, το έκανε μόνο και μόνο, ο δυστυχής, στο ξεκίνημά του, την εποχή που η καριέρα του άρχισε να υψώνεται σαν αναρριχητικό. Τώρα, στην κορυφή του υπουργείου, έφτασε η στιγμή να απολαύσουμε και το δικό του μακροβούτι στην άδεια πισίνα της πολιτικής. Αυτό είναι το τέλος όλων των παιδιών που μεταφέρουν τα ψώνια και τα μηνύματα του κάθε χασάπη. Χτυπημένος στο κεφάλι από τη δημοσιότητα, έχασε το νήμα της πραγματικότητας, τον τύλιξε η ασυναρτησία και τώρα τον χτυπούν ταυτόχρονα και οι μπάτσοι συνδικαλιστές και οι δαίμονες διαδηλωτές. Με τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του περί αυτοάμυνας των αστυνομικών, δε ρίχνει απλά λάδι στη φωτιά, αλλά γυαλίζει ο ίδιος το όπλο κάθε μισθοφόρου που νομίζει πως είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ με το σπαθί. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύει και τη μεγάλη του στόφα, την ελαφρότητα. Μόνο αυτή μπορεί σ' ένα ήδη βαρύ τοπίο, γεμάτο στερημένους πολίτες, που βλέπουν τη ζωή να φεύγει σαν την άμμο μέσα από τα χέρια τους, να επιδεινώσει επικίνδυνα την κατάσταση.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Το παζάρι της ειρήνης

Λειτουργεί από τις 11 Δεκέμβρη το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ, που διοργανώνει και φέτος η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων, ποιοτικών δώρων σε προσιτές τιμές είναι στη διάθεση των φίλων της ειρήνης. Στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος), μας περιμένουν βιβλία, κεραμικά - έργα διαφόρων κεραμιστών, κοσμήματα, το αγαπητό σε όλους περιστέρι της ειρήνης, κεντήματα - διάφορα είδη δώρων. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ θα διαρκέσει έως και τις 15 Γενάρη 2007, θα λειτουργεί 9 με 2 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Ενίσχυση σε αβοήθητους αγωνιστές

Με τα 30 χρόνια από την ίδρυση της «Δημοκρατικής Μέριμνας», συμπίπτει φέτος η οικονομική της εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 (τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με αριθμό 129592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ