Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενδειξη καλής θέλησης η συμφωνία της Κύπρου

Δήλωση του Κύπριου Προέδρου για το άνοιγμα ενός ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η συγκατάθεση της Λευκωσίας για το άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις έγινε με στόχο την ένδειξη καλής θέλησης και δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να εμποδιστεί το άνοιγμά του.

Ο Τ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι τα οκτώ κεφάλαια που πάγωσαν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν, γιατί συνδέονται με πολιτικά κριτήρια. Είπε ακόμα ότι οι περαιτέρω αποφάσεις για τα εκκρεμούντα κεφάλαια θα λαμβάνονται ανάλογα με το περιεχόμενό τους και την εκάστοτε συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Αυτό που έγινε χτες, ανέφερε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, διαψεύδει όλους όσοι ήθελαν την Κύπρο να βρίσκεται στην απομόνωση.

Κληθείς να σχολιάσει το «βέτο» της Τουρκίας για τη δημιουργία ενιαίου εναέριου χώρου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η στάση αυτή της Αγκυρας θα ληφθεί υπόψη στο μέλλον και όταν θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι άλλων κεφαλαίων της.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την εισήγηση τουρκοκυπριακής εφημερίδας να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας, ως ένδειξη καλής θέλησης της τουρκοκυπριακής πλευράς για την εκλογή της Ελένης Μαύρου - υπερμάχου του «ναι» στο δημοψήφισμα - στη δημαρχία της Λευκωσίας, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι αν δεν κατεδαφιστεί η γέφυρα που έχει ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς, δεν πρόκειται να ανοίξει το οδόφραγμα.

Πρόσθεσε πως εκτός από την κατεδάφιση της γέφυρας, θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα σύμβολα και τα γραφεία που έχουν τοποθετήσει οι κατοχικές αρχές, σε μια προσπάθεια να το καταστήσουν συνοριακό φυλάκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ