ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαθαίνει ο διχασμός μετά την απόφαση εκτέλεσης του Σαντάμ

Διογκώνεται η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών

Κατοχικός «Ράμπο» σε περιπολία στη Βαγδάτη υπό το φοβισμένο βλέμμα του μικρού παιδιού

Associated Press

Κατοχικός «Ράμπο» σε περιπολία στη Βαγδάτη υπό το φοβισμένο βλέμμα του μικρού παιδιού
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι πολύνεκρες επιθέσεις και η απόφαση του ιρακινού εφετείου για εκτέλεση δι' απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα στο Ιράκ τα τελευταία 24ωρα. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες του, προκειμένου να καταλήξει στη «νέα τακτική» που θα ακολουθηθεί στο Ιράκ. Παρά τις, περί του αντιθέτου, παραινέσεις, η αποστολή επιπλέον 3.500 Αμερικανών στρατιωτών, εντός του Γενάρη, μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή.

Η απόφαση εκτέλεσης του Σαντάμ εντός 30 ημερών δίχασε την ιρακινή και την αραβική κοινή γνώμη. Συνεργάτες του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ζητούσαν την επίσπευσή της. Αντίθετα, σουνιτικά κόμματα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση «ενότητας» του αλ Μάλικι, ζητούσαν να μην υλοποιηθεί η απόφαση, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της βίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι η εκτέλεση μπορεί να καθυστερήσει καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές διαδικασίες, όπως είναι η υπογραφή σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Ως «απόφαση ορόσημο στις προσπάθειες επανάκτησης της ιρακινής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόφαση ο Λευκός Οίκος επικροτώντας την. Αντίθετα, οι περισσότερες κυβερνήσεις (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όπως και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τάχθηκαν εναντίον. Στον αραβικό Τύπο, χτες, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα προκαλέσει περισσότερη οργή και διχασμό στο Ιράκ με ανεξέλεγκτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. Αλλοι υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επικράτηση ηρεμίας. Ολοι, όμως, συμφωνούσαν πως το γεγονός ότι η δίκη, η απόφαση και η εκτέλεση γίνονται υπό αμερικανική κατοχή, είναι εξαιρετικά αρνητικός παράγοντας.

Ο ίδιος ο Σαντάμ, με επιστολή του, χαρακτηρίζει την εκτέλεσή του «θυσία» και τον εαυτό του «μάρτυρα». Καλεί τον ιρακινό λαό να παραμείνει ενωμένος «απέναντι στον κοινό εχθρό» και να μη «μισεί τυφλά τα ξένα στρατεύματα για να έχει καθαρή κρίση». Αργά χτες το απόγευμα, το κόμμα Μπάαθ, που λειτουργεί παράνομα μετά την εισβολή, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, απειλεί με «επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους» σε περίπτωση εκτέλεσης του Σαντάμ. Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο πρώην αντιπρόεδρος και επίσης φυλακισμένος, Ταρέκ Αζίζ, ζήτησε να καταθέσει στη δίκη για τις σφαγές στις κουρδικές περιοχές που διεξάγεται, τώρα, με κατηγορούμενο τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Εκατόμβες και ελιγμοί

Σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι νεκροί των τελευταίων ημερών στο Ιράκ από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις. Μόνο την Τρίτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 πολίτες, σε επιθέσεις εκδίκησης και αντεκδίκησης σε σουνιτικές και σιιτικές συνοικίες. Χτες σημειώθηκε νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Ταλιμπίγια, της Βαγδάτης, με 8 νεκρούς και 12 τραυματίες. Επίσης, χτες, κατοχικά στρατεύματα σκότωσαν στενό συνεργάτη του Μουκτάντα Σαντρ στη Νατζάφ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των οπαδών του ακραίου σιίτη ηγέτη.

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν ο θάνατος άλλων 3 Αμερικανών στρατιωτών καθώς και 2 Λετονών συναδέλφων τους. Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών, σύμφωνα με τις επίσημες καταμετρήσεις, έχει φθάσει τους 2.977, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» έχει ξεπεράσει τους 3.000.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι «θρηνεί για κάθε χαμένη αμερικανική ζωή - προφανώς οι νεκροί Ιρακινοί που καταμετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες δε μετρούν - αλλά η θυσία τους δεν πάει χαμένη». Οι επικρίσεις και η δυσαρέσκεια διογκώνονται καθημερινά καθώς ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ξεπέρασε το «ψυχολογικό όριο» των 2.973, των νεκρών, δηλαδή, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Με «επανεξέταση» απαντά η Τεχεράνη στις κυρώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νομοσχέδιο που ζητά από την ιρανική κυβέρνηση να «επανεξετάσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» ενέκρινε, χτες, το κοινοβούλιο της χώρας. Με παρόντες 203 βουλευτές, οι 161 ψήφισαν υπέρ της επεξεργασίας, από μια επιτροπή υπό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Αλι Λαριτζάνι, νέου «πλαισίου» για τις σχέσεις του Ιράν με τη ΔΕΑΕ, μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων που υιοθέτησε σε βάρος του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αιχμή την άρνηση της Τεχεράνης να «παγώσει» τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των «Φρουρών της Επανάστασης», ενώ δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα η πρόταση για διακοπή των επιθεωρήσεων της ΔΕΑΕ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι καλούσαν τις «ευρωπαϊκές ηγεσίες» να εμποδίσουν τη λήψη «ακατάλληλων αποφάσεων αν θέλουν να συνεχιστεί κανονικά η ροή του ιρανικού πετρελαίου». Οπως διευκρίνιζε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο το πετρέλαιο και τις εξαγωγές της, αλλά αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα αναγκαστεί να το πράξει».

Η απόφαση 1737 του Συμβουλίου Ασφαλείας απαγορεύει κάθε εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας προς το Ιράν και πάγωμα των λογαριασμών στο εξωτερικό ορισμένων Ιρανών αξιωματούχων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα. Ψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς Ρωσία και Κίνα υπαναχώρησαν από τις αντιρρήσεις τους μετά την απάλειψη σκληρότερων κυρώσεων και απαγορεύσεων και εφόσον πέτυχαν η απόφαση να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά να μη συνδέεται με την ανάληψη της οιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε βάρος της Τεχεράνης, αν δεν εφαρμοστεί. Για να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση, θα πρέπει να εγκριθεί και από το 35μελές Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΔΕΑΕ, που αναμένεται να συνεδριάσει εντός του Γενάρη και μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σωρεία προκλήσεων και συναντήσεων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την επανάληψη των επιδρομών «ακριβείας κατά όσων εμπλέκονται σε εκτοξεύσεις ρουκετών στη Λωρίδα της Γάζας» αποφάσισε, χθες, η ισραηλινή κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση με αυτοσχέδιες ρουκέτες «Κασάμ» κατά της πόλης Σντερότ, όπου τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί έφηβοι. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η απόφαση αυτή «δε σημαίνει ότι δε θα γίνει σεβαστή η υπάρχουσα συμφωνία εκεχειρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή, στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 26 Νοέμβρη».

Εντονη ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς, Προεδρίας και κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ουδέποτε σταμάτησε τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «η "Χαμάς" θεωρεί ότι συνεχίζει να ισχύει η εκεχειρία και θα τη σεβαστεί», παρατήρηση που θεωρήθηκε ότι απευθύνεται προς την έτερη ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων με ρουκέτες. Η «Τζιχάντ», από την άλλη, ανταπάντησε ότι «η εκτόξευση ρουκετών αποτελεί απάντηση για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, αλλά και προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ενδοπαλαιστινιακή ένταση».

Συναντήσεις

Την πρώτη συνάντησή τους μετά από μήνες είχαν, το Σάββατο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην κατοικία του τελευταίου. Χθες, από το Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωνε ότι ο Εχούντ Ολμέρτ δεσμεύτηκε να αποδεσμεύσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια «παγωμένων» παλαιστινιακών φόρων, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη Δυτική Οχθη και να εξετάσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων ακόμη και μέχρι το Σάββατο. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην περιοχή επιστρέφει για επαφές, στις 13 Γενάρη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Παρά το «ευχάριστο κλίμα» της συνάντησης Ολμέρτ - Αμπάς, που όλοι έσπευσαν να επισημάνουν, μόνο λίγες ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η ανέγερση ενός νέου εποικισμού στη Δυτική Οχθη, εντός των επιπλέον κατειλημμένων εδαφών από το τείχος. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ανέγερσης νέου οικισμού, από το 1992.

Η είδηση προκάλεσε έντονες παλαιστινιακές, αλλά και ευρωπαϊκές και αμερικανικές αντιδράσεις. Η ΕΕ εξέφρασε «λύπη για μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις», ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χρησιμοποιώντας επικριτικό ύφος, κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι «παραβιάζει τις δεσμεύσεις του». Το ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινή συζήτηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών και της Ισραηλινής ομολόγου του, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, με στόχο να προετοιμάσει την προγραμματισμένη για τις 4 Γενάρη, συνάντηση Μουμπάρακ - Ολμέρτ στο Σαρμ ελ Σέικ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ