ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
Προπαντός «επί γης ειρήνη»

Του Πέτρου ΖΕΡΒΟΥ, από το «9» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Πέτρου ΖΕΡΒΟΥ, από το «9» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Με πραγματικά «παιχνίδια» πολέμου και πόλεμο για το παιδικό παιχνίδι, που φέρνει σε δέκα μέρες κέρδη όσα δε βγάζουν ένα χρόνο.

Με 600.000 άκλαφτους νεκρούς Ιρακινούς και κλάμα για τους 3.000 Αμερικάνους που δεν πρόλαβαν να σκοτώσουν άλλους τόσους.

Τσακίζοντας κορμιά εργατών στα πανηγύρια για τη «νέα οικονομία». Ωσπου να 'ρθει η ώρα να νεκροτομήσουν και τις ψυχές των θυμάτων για να συμπεράνουν πως όπου φτώχεια και έγκλημα. Ρηχή, αλλά εξαιρετικά χρήσιμη ανάλυση - προετοιμασία για να στρατολογηθούν μέσα από την εργατική τάξη οι νέοι μισθοφόροι στον πόλεμο του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.

Και θα συνεχίζεται έτσι αυτός ο πόλεμος όσο οι από κάτω νιώθουν «παραβάτες» για κάθε δίκιο που ζητάνε. Κι αντί να μετατρέπουνε το μόνο εμπόρευμα που έχουν να πουλήσουν σε όπλο, περιμένουν σωτηρία πότε απ' τον ένα και πότε απ' τον άλλο «Φλωρίδη» που τους φτύνει κατάμουτρα, μόνο και μόνο επειδή έκαναν το λάθος να ξέρουν να μετράνε: ποιος πούλησε, τι πούλησε, ποιος κερδίζει, από ποιον κερδίζει...

Τίποτα δε γίνεται στα κρυφά. Παριστάνουν τους αντίπαλους, γιατί σε έχουν ήδη πείσει ότι κάποιος απ' αυτούς μπορεί να είναι και δικός σου. Πότε σαν οπαδοί της «παγκοσμιοποίησης» που μπορεί να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, πότε σαν χειροκροτητές της «νέας οικονομίας». Κι αυτοί και οι άλλοι ένα υπερασπίζουν: Το μονόδρομο του κεφαλαίου να συγκεντρώνεται και να συγκεντροποιείται. Κι αυτό απαιτεί όλο και πιο διαθέσιμη κάθε στιγμή για κάθε χρήση εργατική δύναμη. Που - ανάμεσα σε άλλα - σημαίνει για το επίκαιρο του πράγματος και μια εκπαιδευμένη στην αμάθεια εργατική τάξη. Ανίκανη για τον στοιχειώδη συνειρμό ανάμεσα στις έννοιες παιδί, παιχνίδι, κέρδος, πόλεμος.

Δύο και μία μείνανε για να ξαναρχίσουμε να ξορκίζουμε το κακό μετρώντας αντίστροφα. Μόνο που με ευχές δεν αλλάζει η χαμοζωή.


ΠΑΙΔΙ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΚΕΡΔΟΣ - ΠΟΛΕΜΟΣ

ΠΟΙΑ ΚΡΥΦΑ; ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ: «Κρυμμένους άσους επιστρατεύουν τα δύο μεγάλα κόμματα σχετικά με το επίμαχο άρθρο 16 για την Ανώτατη Παιδεία (...) οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση του άρθρου 16 στη Βουλή θα επιδιώξουν πιθανότατα να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνο για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έχει ταυτόσημη θέση με αυτήν της κυβέρνησης και συναινεί απολύτως στην ίδρυση και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων (...) το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να καταδείξει στους πολίτες ότι η θέση του για το άρθρο 16 διαφοροποιείται σε πάρα πολλά σημεία από την αντίστοιχη πρόταση της κυβερνητικής παράταξης (...) η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στη γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου (...) και δεν είναι άλλη από την ψήφιση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 (...) θα απαντήσει στην Αριστερά ότι με ενδεχόμενη διατήρηση του άρθρου 16 δε θα προστατευθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά θα εγκαταλειφθεί στην ασυδοσία» (η Βούλα Κεχαγιά στα «ΝΕΑ»).

ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ 62%; «Η ηγεσία του ΚΚΕ ακολουθεί ένα διμέτωπο που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να κρύβει την ουσία της πολιτικής της και να θέτει στο επίκεντρο την παρωχημένη θέση της "για την κατάσταση φταίει το ΠΑΣΟΚ (...) ειδικά για τον ΟΤΕ θα περίμενε κανείς από το ΚΚΕ να επικεντρώσει μονομερώς την κριτική του στον πολιτικά υπεύθυνο. Δεν το κάνει και αυτή η στάση του είναι αξιοπερίεργη» (ο Γιώργος Φλωρίδης στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΦΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 600.000: «Οι Αμερικανοί μετράνε 2.978 νεκρούς, πέντε περισσότερους από τους "Δίδυμους". Ξεπέρασαν και την 11/9» (ο τίτλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η «ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»: «Κορυφώνεται "ο πόλεμος των 15 ημερών" ανάμεσα στις εταιρείες λιανικής πώλησης παιχνιδιών για την τεράστια πίτα των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικείται τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Γιατί ο έντονος ανταγωνισμός παίρνει τη μορφή πολέμου; Πολύ απλά, γιατί το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ετήσιου τζίρου» (το θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ των μεγάλων συμφερόντων

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΟ ΤΡΙΚ με συγχωνεύσεις υπηρεσιών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΡΑΓΙΑΔΕΣ της Ευρώπης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ε.Ε. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ συν - πλην για Ελλάδα

ΤΟ ΒΗΜΑ: 2007: Τι θα αλλάξει στην ελληνική οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κατανάλωση, τζόγος και δάνεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΑΒΕΙ η μάχη για το ψωμί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ή πρόωρες εκλογές;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πλαφόν στις τιμές για απαλλοτριώσεις

Η ΧΩΡΑ: Τι θα προβλέπει ο τελικός νόμος που δίνει λύση στα αυθαίρετα

ΤΑ ΝΕΑ: Φάντασμα η ΕΛ.ΑΣ. ενώ φουντώνουν οι ληστείες

Η ΑΥΓΗ: Δεν έληξε...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ 0 90ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τσακίζουν κορμιά...

«Μπορεί να πει κανείς ότι μία "νέα οικονομία" αναδύεται δυναμικά στη χώρα μας (...) έχει απαιτήσεις (...) θέλει τους εργαζόμενους παραγωγικούς και κινητικούς, εύκαμπτους ως προς τα ωράρια και τις αμοιβές, τα μαγαζιά ανοιχτά όσο γίνεται περισσότερο, τα δίκτυα ανοιχτά και ελεύθερα (...) στις παρυφές των αστικών κέντρων αναπτύσσονται περιοχές φτώχειας, τα κομμάτια της κοινωνίας που δεν μπορούν να ενταχθούν στη "νέα οικονομία" αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα αδιέξοδα, κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν και να οδηγηθούν σε επόμενο στάδιο σε τυφλές συγκρούσεις (...) το 2007 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά των συγχωνεύσεων και των μεγάλων εξαγορών (...) η περιγραφόμενη "νέα οικονομία" θα δείχνει τις δυνατότητές της αλλά μαζί και τα δόντια της...» (ο Αντώνης Καρακούσης στο «ΒΗΜΑ»).

...και νεκροτομούν τις ψυχές τους

«Το παιδί πέρασε στη νεανικότητα πιο γρήγορα (...) η νεανικότητα ως ιδέα και έννοια υπάρχει σε πλούσιες κοινωνίες. Εφάπτεται με οικονομικές παραμέτρους. Σε ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες τα παιδιά γίνονται πιο νωρίς αυτόνομα και μοιάζουν με μεγάλους (π.χ. βλέπεις φτωχά παιδιά να αναγκάζονται να δουλεύουν από τα 15 και άλλα που ζουν σε προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον και ευκατάστατες οικογένειες φτάνουν στα 30 και δεν έχουν δει πώς βγαίνει το μεροκάματο). "Η νεανικότητα και η παιδική ηλικία είναι σαν το ασανσέρ: άλλοι ανεβαίνουν στους πάνω ορόφους και άλλοι στο υπόγειο" σημειώνει ο ο κ. Τσιάκαλος. Ολοι εμείς λέμε ότι ο 11χρονος είναι παιδί. Και όντως είναι ηλικιακά. "Εκείνο όμως δε θεωρεί τον εαυτό του κάτι λιγότερο από έναν ενήλικο. Χωρίς υλική υποδομή η ζωή του. Του έχουν κλέψει την παιδική ηλικία» (το θέμα με αφορμή τον 11χρονο στη Θεσσαλονίκη / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ