ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Βουλιάζει στις ευρωατλαντικές δομές η κυβέρνηση

Στις ευρωατλαντικές δομές και άρα στη διαιτησία των ΗΠΑ παραπέμπει η κυβέρνηση την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αρνούμενη να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την πρόσφατη ιστορία.

Η κυβέρνηση επιμένει να τοποθετεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεχνώντας το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε πριν από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά τις εκκλήσεις του Κ. Καραμανλή στον Τζ. Μπους.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, όπως έχει φανεί από το μέχρι τώρα χειρισμό του θέματος, δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία της γειτονικής χώρας προς τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ευνοώντας ουσιαστικά τη δημιουργία τετελεσμένων. Στο τέλος, δηλαδή, όλες οι άλλες χώρες θα έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα.

Η στάση της κυβέρνησης προκύπτει σαφώς από τις χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αφού επανέλαβε χτες το μεγαλόστομο ότι «η ιστορία 2.300 ετών δεν παραχαράσσεται, όποιες προσπάθειες κι αν γίνουν», στη συνέχεια ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία και παρέπεμψε στους «συμμάχους», δίχως να προτείνει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις. «Νομίζω ότι μπορούμε με ψυχραιμία να το δούμε. Και οι θέσεις της Ελλάδας έχουν καταστεί γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο, σε συμμάχους και εταίρους», δήλωσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «δεν αντιστρατεύεται τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της FYROM απ' τη μία, απ' την άλλη όμως δεν ανέχεται και δε δέχεται προκλήσεις που θίγουν το σκληρό πυρήνα του πολιτισμού και της ιστορίας». Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση επί της ουσίας.

Βερμπαλιστικό χαρακτήρα είχε και η δήλωση του υπουργού Αμυνας Β. Μεϊμαράκη: «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Εάν ορισμένοι εκλαμβάνουν τη διάθεση για διάλογο ως αδυναμία, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος», αποφάνθηκε.

Σημειώνεται ότι αργά προχτές το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία τους. Συγκεκριμένα, μετονομάστηκε το αεροδρόμιο των Σκοπίων από «Πέτροβετς» σε «Μέγας Αλέξανδρος». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, προσπάθησε να καθησυχάσει την ελληνική πλευρά, δηλώνοντας ότι «η απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία, όπως είπε, τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Ινδία και αλλού».

Το ΠΑΣΟΚ

Για «μικροκομματική, φοβική και επαρχιώτικη αντίληψη της διεθνούς πολιτικής», κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την ονομασία του διεθνούς αεροδρομίου της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του κόμματός του, ακολούθησαν την ίδια αδιέξοδη πολιτική εγκλωβίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην αντιπαράθεση της ονοματολογίας, δήλωσε ότι «η έλλειψη πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΝΔ, που επέτρεψε την ενέργεια της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά παράβαση του πνεύματος της "Ενδιάμεσης Συμφωνίας", ώστε να προστεθεί άλλη μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα». Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «μια διαρκή διολίσθηση και απεμπόληση ιστορικών ευκαιριών στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Ευαγ. Βενιζέλου, του Χ. Καστανίδη, του Γ. Μαγκριώτη και του Ακ. Τσοχατζόπουλου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιπαράθεση για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας

Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στην εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων που έχει θέσει με έγγραφό της προς τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να κατεδαφίσει τη γέφυρα, (σ.σ. οι εργασίες της κατεδάφισης αναμένεται να αρχίσουν σήμερα), αλλά πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δεν απομακρύνει όλα τα εμπόδια.

Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η κυβέρνηση κάλεσε μέσω των Ηνωμένων Εθνών την τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει σε διάλογο για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας κι ότι αναμένει απάντηση.

Επίσης, εξέφρασε την ευχή η άλλη πλευρά να μην αρνηθεί το διάλογο, αρκούμενη μόνο στην κατεδάφιση της γέφυρας που είχε ανεγείρει παράνομα και σε κατηγορίες προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προχωρεί σε κατεδάφιση του στρατιωτικού φυλακίου που φράσσει το δρόμο προς την κατεχόμενη περιοχή.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε θέσει με έγγραφό της προς τα Ηνωμένα Εθνη, πριν από οκτώ μήνες, πέντε βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα της διόδου, οι οποίες αφορούν κυρίως στο θέμα της ασφάλειας των διερχομένων.

Ειδικότερα, ζητούσε την κατεδάφιση της γέφυρας, αποναρκοθέτηση της γύρω περιοχής, στρατιωτική απαγκίστρωση με τερματισμό των περιπολιών και απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων και από τις δύο πλευρές, υπό την επίβλεψη της Ειρηνευτικής Δύναμης, έλεγχο και επιδιόρθωση των κτιρίων που έμειναν παραμελημένα στη νεκρή ζώνη, για να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή των διερχομένων, επίστρωση του εδάφους για απρόσκοπτη διέλευση και αφαίρεση και από τις δύο πλευρές σημαιών και εμβλημάτων που θα συνιστούσαν πρόκληση.

Δήλωση του Κύπριου Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες μπορεί να κατεδαφιστεί το τείχος από την πλευρά των ελεύθερων περιοχών στην περιοχή της Οδού Λήδρας, αν κατεδαφιστεί η γέφυρα, αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, που εμποδίζουν τη διακίνηση των πολιτών, και τα σύμβολα, που καθιστούν τη διάβαση ως τελωνειακό σταθμό. Ερωτηθείς, αν η ελεύθερη διακίνηση είναι εφαρμόσιμη στην περιοχή, δεδομένου ότι είναι πιθανόν να διακινούνται και έποικοι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το σημείο θα ελέγχεται, όπως και οι άλλες διαβάσεις.

Ο Ολι Ρεν

Να συγχαρεί την ηγεσία του ψευδοκράτους έσπευσε ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, για την «πρωτοβουλία» της κατεδάφισης της γέφυρας στην οδό Λήδρας, κινούμενος στη γραμμή της δημιουργίας θετικού κλίματος υπέρ της Τουρκίας. «Καλωσορίζω την ανακοίνωση της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος, εκφράζοντας την «ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη των εργασιών για το άνοιγμα και αυτού του σημείου διελεύσεως». Υποστήριξε ότι αυτό θα είναι μία ακόμα απόδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τις εργασίες.

ΑΡΧΕΙΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεχίζεται η διαμάχη

Κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του για «ασέβεια», «αχαριστία» και «αδιαφορία», η Δ. Λιάνη - Παπανδρέου με χτεσινές της δηλώσεις έδωσε νέα «τροφή» στη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην ίδια και τη «Χαριλάου Τρικούπη» για το αρχείο του Α. Παπανδρέου.

Μετά την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που εκφράστηκε με την επιστολή του γραμματέα του Ν. Αθανασάκη, ο οποίος άφησε αιχμές για πολιτικά παιχνίδια της Δ. Λιάνη, με αφορμή την απόφασή της να παραχωρήσει τμήμα του αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου που κατέχει στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, χτες η Δ. Λιάνη επανήλθε και έκανε λόγο για «άκομψους χειρισμούς». Η ίδια, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε ότι ζητούσε από το ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές και γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί το κομματικό αρχείο του Α. Παπανδρέου.

Οι νέες δηλώσεις και κινήσεις της Δ. Λιάνη, αλλά και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν ότι οι σχέσεις ανάμεσά τους οδηγούνται σε πλήρη ρήξη. Χτες με δήλωσή του ο Τ. Χυτήρης ανέφερε ότι το «αρχείο του Α. Παπανδρέου ανήκει στη χώρα και το λαό, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μακριά από την ιμπεριαλιστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» η λύση

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ονομασία του αεροδρομίου της ΠΓΔΜ:

«Το παιχνίδι με την ιστορία για την εξυπηρέτηση σύγχρονων πολιτικών σχεδίων έχει αποκτήσει πλέον γενικευμένο και επικίνδυνο χαρακτήρα. Η λύση για τους λαούς της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, όλης της περιοχής βρίσκεται μόνο στη φιλία, στη συνεργασία και την αλληλεγγύη, βρίσκεται μακριά από την ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", βρίσκεται μακριά και έξω από τις ευρωατλαντικές δομές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ