ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Το νέφος μάς είπε και φέτος τα κάλαντα!

Με ...νέφος μάς άφησε το 2006 - όπως και όλα τα τελευταία 30 χρόνια στην Αττική - με νέφος μάς υποδέχτηκε και το 2007! Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονται τόσα χρόνια στην εξουσία όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά, αντίθετα, εφάρμοσαν την ίδια ακριβώς πολιτική που την εκτρέφει και την αυξάνει...

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις χτεσινές μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ - πρώτη εργάσιμη μέρα του χρόνου - ο επικίνδυνος ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασε στο Μαρούσι στα 140 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ! Σημειώνουμε ότι την περσινή πρωτοχρονιά ο ίδιος ρύπος είχε μετρηθεί στα 131 μικρογραμμάρια στον Πειραιά, ενώ την περασμένη Παρασκευή - τελευταία εργάσιμη μέρα του 2006 - μετρήθηκε στα 119 μικρογραμμάρια στο Μαρούσι.

Αξίζει να προστεθεί ότι με βάση τη διεθνή πρακτική ο ρύπος αυτός δε θα πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα περισσότερες από 35 φορές το χρόνο. Ωστόσο μόνο το τρίμηνο Οκτώβρης - Δεκέμβρης του 2006 το όριο αυτό ξεπεράστηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής 42 μέρες, ενώ από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβρη ξεπεράστηκε κατά 72 μέρες - και μάλιστα μετρώντας μόνο τις εργάσιμες μέρες κατά τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ δίνει επίσημα στοιχεία. Ουσιαστικά, ο ρύπος αυτός παρουσιάζει υψηλές τιμές μία στις δύο μέρες το χρόνο...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αιωρούμενα σωματίδια οφείλονται κυρίως στην έλλειψη πρασίνου και στις βιομηχανίες και λιγότερο στην κυκλοφορία οχημάτων, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αποδίδοντάς τη σε μεταφορά σκόνης από τη... Σαχάρα!

Εκτός, όμως, από τα αιωρούμενα σωματίδια, τον περασμένο χρόνο και συγκεκριμένα το καλοκαίρι, σημειώθηκαν πέντε επεισόδια ρύπανσης, όταν ο ρύπος του όζοντος ξεπέρασε τα όρια συναγερμού, τα οποία η κυβέρνηση τα αντιμετώπισε ανακοινώνοντας... συστάσεις προς νεφόπληκτους!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι επανέρχονται στο προσκήνιο και οι ρύποι «παλιάς τεχνολογίας», όπως το διοξείδιο του θείου και ο καπνός, τους οποίους - ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ισχυρίζονταν ότι έχουν καταπολεμήσει! Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Δεκέμβρη ο ρύπος του διοξειδίου του θείου έφτασε στην οδό Πατησίων στα 350 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με όριο επιφυλακής τα 250 και όριο συναγερμού τα 500...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτή για τα παιδιά των εργατών όλου του κόσμου

Γιορτή για τα παιδιά των εργατών όλου του κόσμου, που γνώρισαν από «την κούνια τους» τι θα πει φτώχεια, εξαθλίωση, εκμετάλλευση, ταξικοί φραγμοί και πόλεμος, διοργάνωσε το Σάββατο το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Ηταν μια γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών εργατών, που «γύρισε την πλάτη» στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις των ημερών και ανέδειξε την αλληλεγγύη των λαών, των εργατών από κάθε γωνιά της Γης.

Η αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ στην οδό Θεμιστοκλέους είχε στολιστεί στο πνεύμα των γιορτινών ημερών για να υποδεχτεί τα παιδιά των μεταναστών εργατών της Αθήνας, να γιορτάσουν όλα μαζί, να τραγουδήσουν, να παίξουν και να γνωρίσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις άλλων λαών. Το στίγμα της εκδήλωσης έδιναν τα συνθήματα και οι ευχές που είχαν γραφεί: «Τα παιδιά όλου του κόσμου για ένα μέλλον χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση» - «Οχι στο ρατσισμό. Ναι στη φιλία των λαών».«Χρόνια καλά κι αγωνιστικά».

Ανοίγοντας την εκδήλωση εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Μερεντίτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα παιδιά και τις οικογένειες των μεταναστών εργατών, μακριά από τις φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Για μας, οι μετανάστες δεν είναι "προστατευόμενο είδος", αλλά τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας. Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά για τα δικαιώματα των μεταναστών και όλων των εργαζομένων».

Τελειώνοντας, είπε: «Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για το 2007, θέλουμε να δώσουμε και μια υπόσχεση: Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι αγωνιστές. Θα παλεύουμε πιο αποφασιστικά για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για σταθερή δουλιά, για μεροκάματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς, για λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» πήραν τα παιδιά, που έψαλαν τα κάλαντα, τραγούδησαν σε διάφορες γλώσσες, άκουσαν παραμύθια, χόρεψαν και διασκέδασαν.

Δραστηριότητες της ΟΓΕ

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει καταρτίσει για το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Στις 8 Γενάρη 2007 στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27) καλεί τους συλλόγους της Αττικής και τις γυναίκες - μέλη τους σε παναττική συνάντηση και σεμινάριο με θέμα: «Η νεολαία μπροστά στη μάστιγα των ναρκωτικών. Αίτια - πρόληψη - θεραπεία».
  • Στις 21 Γενάρη 2007, στις 12.30 μ.μ., στο κέντρο «MOSTROU» (Λυσίου και Μνησικλέους 22, Πλάκα), διοργανώνει συνεστίαση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα τραγουδήσουν η Αθηναϊκή Κομπανία, η Κατερίνα Κόρου και ο Στάθης Αγγελόπουλος.
  • Στις 22 Γενάρη 2007 διοργανώνει ημερίδα στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» με θέμα «Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες».
Συλλυπητήρια

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα η Ελένη Μανωλάκου, μητέρα της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος. Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στην Αγία Σοφία του Πειραιά και η ταφή στο νεκροταφείο Ανάστασης Κερατσινίου.

Η διεύθυνση, η συντακτική επιτροπή και το προσωπικό του «Ρ» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην σ. Διαμάντω και την οικογένειά της.

Εν αναμονή των ενστάσεων

Περισσότεροι από 50 δήμοι παραμένουν ακέφαλοι, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων κατά του εκλογικού αποτελέσματος στο Πρωτοδικείο. Στις περιπτώσεις αυτές, ανάμεσά τους και αυτή του Δήμου Αθηναίων, δεν έχουν ακόμα ορκιστεί οι νέες δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η ορκωμοσία των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών γίνεται μέχρι την εγκατάστασή τους, δηλαδή μέχρι την 1η Γενάρη 2007 και εφόσον υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Η δε εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 7 του μήνα. Εάν δεν επιτευχθεί εκλογή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται σε μία εβδομάδα, δηλαδή στις 14 Γενάρη.

Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, της Αθήνας, αναμένεται να ορκιστεί στη διάρκεια της βδομάδας που διανύουμε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία ένσταση εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή.

ΠΔ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
Κρίθηκε νόμιμο με πολλές διορθώσεις

Αρκετές παρατηρήσεις κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά μέτρα προστασίας και διαχείρισης υδάτων και έγινε σε συμμόρφωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Το Προεδρικό Διάταγμα, που προτάθηκε από έξι συναρμόδιους υπουργούς, κρίθηκε νόμιμο με το υπ' αριθμόν 338/06 πρακτικό, αλλά γίνονται και σημαντικές διορθώσεις.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ζητάει να προσδιοριστούν χρονικά διαστήματα για την επανεξέταση του μητρώου προστατευόμενων περιοχών. Επίσης, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θεωρεί μη νόμιμη ως ανεπίτρεπτη την υπεξουσιοδότηση προς το γενικό γραμματέα Περιφέρειας να λαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων του Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση συμμόρφωσης στην Κοινοτική Οδηγία, αφού η προθεσμία της Οδηγίας εξέπνευσε στις αρχές του 2004. Επίσης, αναφέρεται ότι η συμμόρφωση που έγινε στην κοινοτική Οδηγία με το νόμο 3199/03 ήταν ελλιπής και επήλθε διάσπαση της ενότητας του κανονιστικού πλαισίου, καθώς υπάρχει ο νόμος 3199/03, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα, που δεν έχουν αυτοτέλεια, αλλά παραπέμπουν το ένα στο άλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ