ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ και μάχες σε εξέλιξη...

Αιθιοπικά άρματα μάχης, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προελαύνουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου

Associated Press

Αιθιοπικά άρματα μάχης, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προελαύνουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Η αιθιοπική εισβολή στη Σομαλία κάθε άλλο παρά «σταθεροποίησε» την κατάσταση σύμφωνα με τα μέτρα και τα σταθμά των ΗΠΑ, που υποκίνησαν, υποστήριξαν (πολιτικά και στρατιωτικά) αυτήν την επίθεση με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Στα νοτιοδυτικά σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα, μαίνονταν χτες σκληρές μάχες με τους Αιθίοπες στρατιώτες και τους Σομαλούς μισθοφόρους της «μεταβατικής» κυβέρνησης του «προέδρου» Αμπντουλαχί Γιουσούφ και τουλάχιστον 600 Σομαλούς ισλαμιστές της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων», απ' την άλλη. Στη δε πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, ο «υπουργός Εσωτερικών» πρώην πολέμαρχος Χουσεΐν Αϊντίντ πιθανολογούσε πως κρύβονται τουλάχιστον 3.500 Ισλαμιστές «έτοιμοι για όλα»... Παράλληλα, επισημοποιήθηκε απ' το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο (εδώ και μέρες...) αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός της Σομαλίας με την προσχηματική δικαιολογία αποτροπής της διαφυγής «Σομαλών και ξένων ισλαμιστών και τρομοκρατών της Αλ Κάιντα». Επίσης, η δράση Αμερικανών κομάντος της «αντιτρομοκρατικής» στη μεθόριο Κένυας και Αιθιοπίας με τη Σομαλία καταγράφηκε ως «γεγονός» από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η μαύρη αγορά όπλων στη σομαλική πόλη Μπακαάρα κάνει «χρυσές δουλιές», καθώς γίνεται ανάρπαστη η πώληση αυτόματων και Καλάσνικοφ από κάθε ενδιαφερόμενο... Αυτά ενώ υποτίθεται πως χτες εξέπνεε το τελεσίγραφο του Σομαλού «μεταβατικού» πρωθυπουργού για την παράδοση όπλων απ' τους Σομαλούς ισλαμιστές και τους υποστηριχτές τους με αντάλλαγμα «αμνηστία». Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η Σομαλία όχι μόνον δεν αδειάζει από όπλα, αλλά ετοιμάζεται να εισέλθει στο φάσμα νέων αιματηρών συγκρούσεων: Και ενδοσομαλικών, και κατά των αιθιοπικών στρατευμάτων επέμβασης και κατά των μελλοντικών «αφρικανικών» δυνάμεων κυανοκράνων που προσπαθεί να αναπτύξει η κυβέρνηση Μπους στη Σομαλία «μέχρι το τέλος Γενάρη». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζενταγί Φρέιζερ που μετά τις συναντήσεις της με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι (που βιάζεται να ξεμπερδεύει με την επέμβαση) και τον Ουγκαντέζο ομόλογό του Γιοβέρι Μουσεβένι, που προθυμοποιείται να στείλει 1.000 με 2.000 στρατιώτες στο πλαίσιο περιφερειακής «αφρικανικής» δύναμης που κατά σύμπτωση θα απαρτίζεται από χώρες συνδεδεμένες στο ιμπεριαλιστικό άρμα της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις, ευλόγησε και επίσημα την αιθιοπική εισβολή, δηλώνοντας πως «αντιπροσωπεύει μία ιστορική ευκαιρία για τους Σομαλούς, προκειμένου να ξεπεράσουν δύο δεκαετίες ακραίας βίας πολεμάρχων και ανθρώπινων καταστροφών»...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Ανασχηματισμός» της κυβέρνησης

Νέες δηλώσεις Τσάβες περί σοσιαλισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε την αντικατάσταση του αντιπροέδρου Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ με τον Χόρχε Ροδρίγες και του υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Τζέσε Τσακόν με τον βουλευτή Πέδρο Καρένιο.

Ο Τσάβες με δηλώσεις του στο VTV ανέφερε ότι οι αλλαγές της σύνθεσης της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται «από την πολύ ισχυρή θέλησή μας... να εμπλακούμε κατά μέτωπο σε σύγκρουση με τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, για να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη προς το σοσιαλισμό». Πάντα κατά τον Τσάβες, οι διορισμοί θα ισχύσουν από τη 10η Γενάρη, ημερομηνία κατά την οποία ο Τσάβες αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του για τη νέα θητεία του, από το 2007 έως το 2013.

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη με βάση όσα σημειώνει το τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφορικά με την πρότασή του για τη δημιουργία ενιαίου κόμματος, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) και για το «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά: «Ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να είναι ούτε η δικτατορία του προλεταριάτου, ούτε της πολιτικής ελίτ, ούτε της δομής ενός κόμματος σταλινικού ή μπολσεβίκικου... πρέπει να είναι δημοκρατικός, να στηρίζεται στη συμμετοχή των κοινοτήτων. Τα κόμματα πρέπει λοιπόν να είναι το όχημα για την οικοδόμηση αυτού του σοσιαλισμού, και σήμερα δεν είναι, ή μάλλον είναι εμπόδιο». Γίνεται κατανοητό ότι ο Τσάβες βρίσκεται σε άλλη λογική σχετικά με το τι είναι ο σοσιαλισμός και τι σοσιαλισμό εννοεί ο ίδιος. Για «δημοκρατικό σοσιαλισμό» έχει μιλήσει η σοσιαλδημοκρατία. Και φαίνεται καθαρά ότι δεν εννοεί το σοσιαλισμό ως κοινωνία στην εξουσία της οποίας βρίσκεται η εργατική τάξη με τους συμμάχους της (αυτή είναι με τον επιστημονικό ορισμό η δικτατορία του προλεταριάτου), αναγκαία προϋπόθεση για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την κοινωνικοποίησή τους που χωρίς αυτή δεν μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός. Επίσης στην πάλη για το σοσιαλισμό είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη και δράση, ως αυτοτελούς οργάνωσης, του επαναστατικού κόμματος, του κόμματος της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος που ηγείται σ' αυτή την πάλη και βεβαίως οικοδομεί κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Διαδήλωση για το δικαίωμα στην άμυνα

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεατών διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του Κόμματος Εργατών Κορέας για υπεράσπιση του δικαιώματος της χώρας στην πυρηνική οπλική τεχνολογία.

«Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε όσο έχουμε ισχυρή αποτρεπτική πολεμική δύναμη», δήλωσαν ομιλητές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Γιανγκ Χγιονγκ Σοπ, σε πλήθος 100.000 συγκεντρωθέντων που κρατούσε πλακάτ με τεράστιες φωτογραφίες του Βορειοκορεάτη ηγέτη και του πατέρα του.

Ομως, το ίδιο 24ωρο, στο Τόκιο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ιάπωνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι επεξεργάζονταν σχέδια κοινής δράσης ενόψει μιας «πιθανής στρατιωτικής σύρραξης στην Κορεατική Χερσόνησο», την οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν οι ίδιοι, αφού μεταξύ άλλων μελετούσαν σενάρια επίθεσης στη ΛΔ Κορέας απ' τις αμερικάνικες βάσεις στην Ιαπωνία ή «υπεράσπιση της Ταϊβάν» απ' την Κίνα...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αποφασισμένος «περισσότερο από ποτέ» να «τελειώσει με τη βία» της ΕΤΑ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, στον απόηχο της επίθεσης του περασμένου Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μπαράχας και παρά το γεγονός ότι τα ερωτηματικά γύρω από αυτήν την υπόθεση πληθαίνουν.

Υστερα από μία τόσο σοβαρή επίθεση, «οι προσπάθειες και η αποφασιστικότητά μου να συμβάλω στον τερματισμό της βίας και στην επίτευξη της ειρήνης, είναι σήμερα, αν αυτό είναι δυνατόν, ακόμα μεγαλύτερες», δήλωσε ο Θαπατέρο, επισκεπτόμενος τον τόπο της επίθεσης.

Στο μεταξύ «ουδεμία απόδειξη δεν υπάρχει ότι η ΕΤΑ είναι υπεύθυνη για την επίθεση, αλλά ούτε καν ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης, κάτι που είναι πάγια τακτική της οργάνωσης», δήλωσε ο Περνάντο Μπαρένα, ηγέτης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα - που φέρεται ως πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ - ο οποίος, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, επαναλαμβάνει ότι δε θα πρέπει να διακοπούν οι συνομιλίες.

Τέλος, βρέθηκε το πτώμα του ενός εκ των δύο αγνοουμένων, από την επίθεση του Σαββάτου. Πρόκειται για τον Κάρλος Αλόνσο Παλάτε, μετανάστη από το Εκουαδόρ, στην οικογένεια του οποίου το Μπατασούνα εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα «Γκάρα». Αγνοείται ακόμη ο 19χρονος Ντιέγκο Αρμάντο Εστάσιο, επίσης από το Εκουαδόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ