Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ και μάχες σε εξέλιξη...

Αιθιοπικά άρματα μάχης, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προελαύνουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου

Associated Press

Αιθιοπικά άρματα μάχης, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προελαύνουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Η αιθιοπική εισβολή στη Σομαλία κάθε άλλο παρά «σταθεροποίησε» την κατάσταση σύμφωνα με τα μέτρα και τα σταθμά των ΗΠΑ, που υποκίνησαν, υποστήριξαν (πολιτικά και στρατιωτικά) αυτήν την επίθεση με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Στα νοτιοδυτικά σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα, μαίνονταν χτες σκληρές μάχες με τους Αιθίοπες στρατιώτες και τους Σομαλούς μισθοφόρους της «μεταβατικής» κυβέρνησης του «προέδρου» Αμπντουλαχί Γιουσούφ και τουλάχιστον 600 Σομαλούς ισλαμιστές της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων», απ' την άλλη. Στη δε πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, ο «υπουργός Εσωτερικών» πρώην πολέμαρχος Χουσεΐν Αϊντίντ πιθανολογούσε πως κρύβονται τουλάχιστον 3.500 Ισλαμιστές «έτοιμοι για όλα»... Παράλληλα, επισημοποιήθηκε απ' το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο (εδώ και μέρες...) αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός της Σομαλίας με την προσχηματική δικαιολογία αποτροπής της διαφυγής «Σομαλών και ξένων ισλαμιστών και τρομοκρατών της Αλ Κάιντα». Επίσης, η δράση Αμερικανών κομάντος της «αντιτρομοκρατικής» στη μεθόριο Κένυας και Αιθιοπίας με τη Σομαλία καταγράφηκε ως «γεγονός» από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η μαύρη αγορά όπλων στη σομαλική πόλη Μπακαάρα κάνει «χρυσές δουλιές», καθώς γίνεται ανάρπαστη η πώληση αυτόματων και Καλάσνικοφ από κάθε ενδιαφερόμενο... Αυτά ενώ υποτίθεται πως χτες εξέπνεε το τελεσίγραφο του Σομαλού «μεταβατικού» πρωθυπουργού για την παράδοση όπλων απ' τους Σομαλούς ισλαμιστές και τους υποστηριχτές τους με αντάλλαγμα «αμνηστία». Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η Σομαλία όχι μόνον δεν αδειάζει από όπλα, αλλά ετοιμάζεται να εισέλθει στο φάσμα νέων αιματηρών συγκρούσεων: Και ενδοσομαλικών, και κατά των αιθιοπικών στρατευμάτων επέμβασης και κατά των μελλοντικών «αφρικανικών» δυνάμεων κυανοκράνων που προσπαθεί να αναπτύξει η κυβέρνηση Μπους στη Σομαλία «μέχρι το τέλος Γενάρη». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζενταγί Φρέιζερ που μετά τις συναντήσεις της με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι (που βιάζεται να ξεμπερδεύει με την επέμβαση) και τον Ουγκαντέζο ομόλογό του Γιοβέρι Μουσεβένι, που προθυμοποιείται να στείλει 1.000 με 2.000 στρατιώτες στο πλαίσιο περιφερειακής «αφρικανικής» δύναμης που κατά σύμπτωση θα απαρτίζεται από χώρες συνδεδεμένες στο ιμπεριαλιστικό άρμα της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις, ευλόγησε και επίσημα την αιθιοπική εισβολή, δηλώνοντας πως «αντιπροσωπεύει μία ιστορική ευκαιρία για τους Σομαλούς, προκειμένου να ξεπεράσουν δύο δεκαετίες ακραίας βίας πολεμάρχων και ανθρώπινων καταστροφών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ