ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εκλιπαρεί στήριξη από την οικονομική ολιγαρχία

Την ίδια στιγμή δε διστάζει να δημαγωγεί ασύστολα με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Συνεχίζεται η δημιουργία «κλίματος νίκης»

Εκκληση στην οικονομική ολιγαρχία να στηρίξει το κόμμα του μπροστά στις εκλογές απηύθυνε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ταυτόχρονα δε σταματά να δημαγωγεί ασύστολα με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης καλλιεργεί έντονα κλίμα νίκης, σε μια προσπάθεια να σπάσει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατούσε στις γραμμές της, εκμεταλλευόμενη για το σκοπό αυτό τόσο το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση στο Χρηματιστήριο, όσο και τη «δεύτερη σοδειά» γκάλοπ, τα οποία δίνουν μικρό προβάδισμα στη ΝΔ.

Από τη Βέροια, όπου μίλησε χτες το βράδυ σε κομματική συγκέντρωση, ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί «αδυνατεί να ασκήσει φιλελεύθερη πολιτική», αφού «απέτυχε σε κάθε προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές» και «απέφυγε τις ρήξεις και τις τομές που απαιτούνται για μια ταχύρυθμη ανάπτυξη». Ταυτόχρονα, «κλείνοντας το μάτι» στην πλουτοκρατία, καυχήθηκε ότι το κόμμα του είναι «η παράταξη της ελεύθερης αγοράς», η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση «ζητούσαμε διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση των φόρων και ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Επιπλέον, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει δικό της σχέδιο για τη μετα-ΟΝΕ εποχή και ομολογεί ότι «η πολιτική της θα προέλθει από τις Βρυξέλλες», σε αντίθεση με το κόμμα του που διαθέτει συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ειδικά για το Χρηματιστήριο, ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε την κυβέρνηση ως «μαθητευόμενους μάγους του κρατικισμού», που κομματικοποίησε και χειραγώγησε τη Σοφοκλέους. Γενικότερα για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, στελέχη της ΝΔ πιστεύουν ότι το κλίμα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βολεύει το κόμμα τους με την έννοια «ό,τι είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για μας». Το μεγαλύτερο μέρος της χτεσινής ομιλίας του Κ. Καραμανλή ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση των γνωστών θέσεων του κόμματός του για τους αγρότες, την παιδεία, την υγεία, εγκληματικότητα, οι οποίες αν και είναι βαθιά αντιλαϊκές, προβάλλονται ως η εναλλακτική λύση και μάλιστα φιλολαϊκή!

Ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του στη Βέροια, υποδαύλισε τη δημιουργία κλίματος νίκης στο πλαίσιο της γενικότερης εκστρατείας να αναπτερωθεί το ηθικό των οπαδών της ΝΔ. «Είμαστε η πρώτη δύναμη του τόπου, είμαστε η κυβέρνηση της 9ης Απριλίου», είπε. Την πεποίθηση τους ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασαν σε ομιλίες του και άλλα στελέχη της ΝΔ (Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Σιούφας κ. ά.). Το «κλίμα νίκης» υποβοηθιέται και με νέα γκάλοπ, τα οποία αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ετσι, πανελλαδικό γκάλοπ που διενήργησε εταιρεία της Πάτρας για λογαριασμό της ΝΔ εμφανίζει προβάδισμα μιας μονάδας για τη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρόμοια είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που θα δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε χτες το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ημερίδα του κόμματός του, πολιτική που προσδιορίζεται από το όραμα - σύνθημα «ισχυροί στην Ευρώπη - πρωταγωνιστές στα Βαλκάνια». Βασικός στόχος της πολιτικής της ΝΔ είναι να συγκροτήσει θεσμούς «εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης», όπως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Επί της ουσίας όμως η ηγεσία της ΝΔ αποδέχεται και συμπλέει απόλυτα στις «βασικές σταθερές» της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση Σημίτη (υποταγή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ) και γι' αυτό οι προτάσεις του περιορίζονται σε τεχνοκρατικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως μετατροπή του υπουργείου Εξωτερικών σε επιτελικό όργανο διεθνούς στρατηγικής, αναβάθμιση του ΚΥΣΕΑ, κ.λπ. Η αδυναμία διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική είναι ολοφάνερη και στις θέσεις της ΝΔ για τα Ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Αργά χτες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποίησε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ένα ψηφοδέλτιο χωρίς εκπλήξεις. Στις πρώτες έξι θέσεις βρίσκονται κατά σειρά οι Μ. Εβερτ, Ι. Βαρβιτσιώτης, Π. Μολυβιάτης, Ι. Παπαθανασίου, Α. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Ψαχαρόπουλος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: σημειώσατε 2

To ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη δικαστική διαμάχη για την πλατεία Συντάγματος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνταν η πλατεία στη ΝΔ. Το ΣτΕ έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων εκδόθηκε πρόωρα και πριν τη διάλυση της Βουλής.

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να ξανασυνεδριάσει για να αποφασίσει σε ποιο από τα δύο κόμματα θα παραχωρηθεί η πλατεία Συντάγματος. Αν την παραχωρήσει νόμιμα πλέον στη ΝΔ, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει νέα προσφυγή.

Στην περίπτωση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι το ΣτΕ θα προλάβει να εκδικάσει την υπόθεση, λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών. Γι' αυτό τα δύο κόμματα θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ για να αρχίσουν νέα διαμάχη για την πλατεία Συντάγματος, γιατί μέχρι να παρθεί απόφαση από το δικαστήριο θα τελειώσουν και οι εκλογές. Από την άλλη η πλατεία Συντάγματος «αναβαθμίστηκε» για τα δύο κόμματα της εξουσίας ενόψει των εκλογών, και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα έναντι της πλατείας Κλαυθμώνος, μετά τη λειτουργία του μετρό.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να καθοριστούν οι χώροι για τις εκλογές. Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων θα παραβρίσκονται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Αναπλιώτης και ο αντιδήμαρχος Ν. Γιατράκος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να διαθέσει τους χώρους «αναλογικά και επί ίσοις όροις».

Τέλος, μέχρι χτες το απόγευμα κανένα κόμμα δεν είχε καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να του παραχωρηθεί χώρος για τις προεκλογικές ανάγκες. Οι άδειες για τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων παραχωρούνται από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα με τη σειρά υποβολής της αίτησης και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

ΣΥΝ ΑΧΑΪΑΣ
Αντικομμουνιστική βοήθεια από ... ειδικούς

Φαίνεται πως κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού αντικομμουνισμού και, σαν καθ' ύλην αρμόδιοι, σπεύδουν, από τη μία, να δώσουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και, από την άλλη, ξεσκονίζουν τον αντικομμουνισμό τους σαν ύστατο μέσο, καθώς βλέπουν πως οι θέσεις τους αφήνουν παγερά αδιάφορους τους εργαζόμενους. Ο λόγος για τη ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΝ, η οποία, σε ανακοίνωσή της στον πατρινό Τύπο, εγκαλεί το ΚΚΕ επειδή, τάχα, προτείνει «μέτωπο» με διάφορους φορείς «εθνικιστικών απόψεων». Κι αυτό, όταν ο ΣΥΝ σφύριζε αδιάφορα, όταν πραγματοποιούνταν μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια στον Αραξο, στα οποία πήραν μέρος ενεργοί πολίτες της Αχαΐας από όλο το πολιτικό φάσμα. Ισως όσα δεν κατάφεραν τότε ο ΣΥΝ και τα στελέχη του να φτάσουν, τώρα «τα κάνουν κρεμαστάρια», μιλώντας για «συνεργασίες» του ΚΚΕ με «εθνικιστές».

Το γεγονός, πάντως, προκάλεσε έκπληξη στην τοπική κοινωνία, και, παράλληλα, τις αντιδράσεις της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες ανακοίνωση του ΣΥΝ Αχαΐας, όπου, ανάμεσα στα άλλα, καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι προτείνει ένα δήθεν "λαϊκό μέτωπο" με τον εαυτό του και κάποιους περίεργους φορείς "εθνικιστικών απόψεων". Θέλουμε να σχολιάσουμε:

Μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά καταγγελία της τοπικής καθοδήγησης του ΣΥΝ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία, τη βάση του Αράξου, τις διώξεις στελεχών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών που συμμετείχαν στις περικυκλώσεις στον Αραξο και στα μπλόκα της αγροτιάς. Φαίνεται ότι η τοπική ηγεσία του ΣΥΝ θεωρεί εχθρό της το ΚΚΕ, που αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την ΕυρωΝΑΤΟική υποταγή. Φαίνεται ακόμη ότι η τοπική καθοδήγηση του ΣΥΝ ενόψει των εκλογών ενώνει τη φωνή της με τις ψευτιές και τις αντικομμουνιστικές κραυγές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και άλλων αντιδραστικών οργανισμών σε βάρος του ΚΚΕ.

Οσο για τις εθνικιστικές απόψεις, ο λαός ξέρει: Χέρι βοήθειας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με το περιτύλιγμα αντιδραστικών έως και εθνικιστικών απόψεων δίνουν όσοι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, το G-8 και τη Συμφωνία του Ελσίνκι, που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και στέλνουν ελληνικό στρατό κατοχής στο Κόσσοβο. Οσοι προωθούν τη ληστεία των λαών των Βαλκανίων από την πλουτοκρατία της χώρας μας με τη θεωρία της διείσδυσης. Οσοι δε συμμετείχαν στις περικυκλώσεις στον Αραξο. Οσοι στήριξαν την ντόπια πλουτοκρατία με κοινωνικούς διαλόγους, καλώντας να ανοίξουν τα μπλόκα οι αγρότες, οι εργάτες και η νεολαία. Οσοι στήριξαν παλιότερα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και αφηνιασμένα αντιδραστικά στοιχεία τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Κανένας αριστερός, ριζοσπάστης, άνθρωπος καλής θέλησης δεν ξεχνά ότι σε όλα αυτά η ηγεσία του ΣΥΝ έδωσε χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ. Κανένας, επίσης, δεν μπορεί να δεχτεί σήμερα τις αντιλαϊκές θεωρίες της κεντροαριστεράς.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να κάνει φιλολαϊκές συμμαχίες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις, στο Μάαστριχτ, στο Ελσίνκι, στο G-8, στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου για μια λαϊκή εξουσία».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ασκημα χαμπέρια Μίμη μ'

Κάψε, κάψε καλόγερε, στα χαμένα καις", έκαψαν, σούβλισαν, τέντωσαν τα σώματα στον τροχό, εξάρθρωσαν, τσάκισαν κόκαλα, λιάνισαν τα πέλματα με τον φάλαγγα, τα φοβερά εκείνα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης."Κοινωνούσαν" τα θύματα με καυτό λάδι, χυμένο μέταλλο στο λάρυγγα και στα αυτιά. Ευνούχιζαν. Πάλι καλά Μίμη μ', στη νυοστή -(με την καθαρά μαθηματική έννοια)- τη γλίτωσες. Γιατί αναδύθηκε και πάλι από το βυθό ένας βρώμικος αφρός από σκοταδιστές, χαρτορίχτρες, μάγους, ξορκιστές, ζηλωτές, αντισατανιστές, νεοϊεροεξεταστές.

Εκτός από το βιβλίο σου Μίμη μ' δεν αποκλείεται, ν' ανασυρθούν από το βρώμικο βυθό εκείνα τα ανεπανάληπτα "περί αποσπάσεως μέρους, ή, όλου της επικρατείας". Ποιας επικρατείας, δηλαδή, Μίμη μ' (στη νυοστή), όπου βάσεις και πυρηνικά και διάδρομοι διέλευσης των ΝΑΤΟικών, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, νεοκατάσκοποι, νεοσπιούνοι και νεοεφιάλτες την έχουν κάνει διάτρητη. Κι αλίμονο σ' εκείνους που δε μιλάνε, παρά μόνον όταν τους τσιγκλήσουν προσωπικά, γιατί διαφορετικά, βυθίζονται στη μακαριότητά τους.

Κάψε, κάψε καλόγερε, στα χαμένα καις. Και τώρα μάλιστα, όχι στην πυρά από ξύλα ιτιάς που κρατάνε, αλλά στις πυρκαγιές των ΝΑΤΟικών πυραύλων και της μεταλλαγμένης ραδιενέργειας, στις φωτιές των πετρελαίων όπου "καίγονται" οι καταραμένοι στίχοι του Ρουσντί.

Βάτος φλεγόμενη,"αλλά ού κατακαιόμενη" ο λόγος, το πνεύμα, οι ιδέες, Μίμη μ' (στη νυοστή), που δεν πρόσεξες όταν και όσο έπρεπε ότι ο "Ριζοσπάστης", συγκαταλέγεται σ' αυτό το επιχειρούμενο κάψιμο της ελεύθερης σκέψης που κατά το μεσαίωνα ονόμαζαν "auto-da-fe", δηλαδή... πράξη πίστης που τώρα μαζί με άλλες, αγριότητες, καταδικάζει ο Ποντίφικας.

Και πόσοι μακάριοι, πόσοι "ευδαίμονες, αποκαταστημένοι και πόσοι προσαρμόσιμοι", στη σύγχρονη αγριότητα δεν καταλαβαίνουν ότι όταν το σπίτι του γείτονα πιάνει φωτιά, έρχεται και η δική τους σειρά;

Τότε φωνάζουν, τότε αγανακτούν, μερικοί, όταν δέχονται την αποτρόπαιη φονταμενταλιστική αγριότητα και την κτηνωδία των φασιστοειδών, σε σύνδεση με τα δόγματα βίας της ΝΑΤΟικής νέας "Ιεράς Εξέτασης".

Μπροστά σ' αυτά τα φαινόμενα, "ο σιωπών συναινεί" συμπαρασύροντας στα μεσαιωνικά ολοκαυτώματα και εκείνους που αντιστέκονται και για λογαριασμό του.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ερώτηση απάντηση

Γιατί ο πρωθυπουργός προβάλλει ως ένα από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για την ΟΝΕ, αυτό της «διατηρησιμότητας»;

Ηπολιτική που εφαρμόστηκε για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), στόχο είχε την εξασφάλιση των διαβόητων «κριτηρίων σύγκλισης», που ήταν η μείωση του πληθωρισμού, η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, η μείωση των επιτοκίων και η μείωση του εξωτερικού χρέους.

Αυτοί οι δείκτες σύγκλισης δεν μπήκαν τυχαία. Είναι η βάση για την εφαρμογή πολιτικής που εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να ωφεληθεί η πλουτοκρατία. Για παράδειγμα ο δείκτης του χαμηλού πληθωρισμού σημαίνει για την πλουτοκρατία συγκράτηση τιμών, στην οποία βεβαίως συνδέουν τη ζήτηση (τη λογική που λέει ότι όσο πιο μεγάλοι είναι οι μισθοί και τα μεροκάματα τόσο πιο πολύ αγοράζουν οι εργαζόμενοι εμπορεύματα), συνεπώς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πολιτική σκληρής λιτότητας, ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να συγκρατηθούν οι τιμές.

Επίσης μείωση των επιτοκίων σημαίνει πιο φτηνό χρήμα για το κεφάλαιο που δανείζεται από τις τράπεζες μεγάλα ποσά προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί και να κερδοφορεί.

Σχετικά με τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, αυτός ο δείκτης επιλέχτηκε για να οδηγήσει στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας και στρατηγικής σημασίας, άρα να δοθούν ολοκληρωτικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου να μεγαλώνει και να αυξάνει τα κέρδη του. Ταυτόχρονα, στο όνομα της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων μειώνονται δραστικά τα κονδύλια των κρατικών προϋπολογισμών για την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κλπ. Δηλαδή όλους τους τομείς που ανήκουν σ' αυτό που ονόμαζαν «κοινωνική πολιτική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτοί οι τομείς ιδιωτικοποιούνται.

Αυτοί οι δείκτες επιβάλουν και την ευελιξία στην εργασία και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί απ' αυτό ωφελείται η πλουτοκρατία, ενώ χάνουν οι εργαζόμενοι.

Η«διατηρησιμότητα» δεν είναι εφεύρημα του πρωθυπουργού. Είναι με μια λέξη το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας», το οποίο έγινε απόφαση, άρα και βάση για την πολιτική όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την ένταξη. Σημαίνει ότι ισχύουν οι «δείκτες σύγκλισης» και δεν επιτρέπεται να παραβιαστούν. Αυτό σημαίνει συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ακόμη πιο σκληρής λιτότητας, ιδιωτικοποίησης των τομέων που δεν έχουν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί, γενίκευσης της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης - ελάχιστη «εθνική σύνταξη» σαν τα ΕΚΑΣ και όποιος θέλει μεγαλύτερη ας ασφαλιστεί σε ιδιωτική εταιρία κλπ.

Ακόμη και αν κάποιος κρατικός προϋπολογισμός έχει πλεόνασμα, το «Σύμφωνο Σταθερότητας» απαγορεύει ρητά να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της όποιας «κοινωνικής πολιτικής», στο όνομα του ότι μπορεί ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός να 'ναι ελλειμματικός, που σημαίνει ότι το έλλειμμά του θα συμπληρωθεί από το πλεόνασμα του προηγούμενου.

Γίνεται λοιπόν φανερό πως η συνέχεια μετά τις εκλογές και λόγω «διατηρησιμότητας» θα είναι ακόμη πιο σκληρή για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να κλείσουν τ' αυτιά τους στις «παροχολογίες» και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να συμβάλουν και με την ψήφο τους να βγει όσο το δυνατόν πιο ανίσχυρη κυβέρνηση. Ετσι θα 'ναι πιο δύσκολο να εφαρμόσει τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, η οπ[οία αναμένεται, και ταυτόχρονα να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της πλατιάς συμπαράταξης, του ΚΚΕ, για να δυναμώσουν τους αναπόφευκτους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες, ενάντια σ' αυτή την πολιτική, μέσα και έξω από τη Βουλή.

«Τρέχουν » οι ημερομηνίες

Μέχρι τις 23 Μάρτη τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές της 9ης Απρίλη θα πρέπει να έχουν δηλώσει στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το όνομα και το έμβλημά τους. Η ίδια καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για τους υποψήφιους βουλευτές. Επίσης, όσοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ., επιθυμούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει μέχρι τις 23 Μάρτη να έχουν παραιτηθεί από την υπηρεσία και τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, οι κυριότερες προθεσμίες για την εκλογή βουλευτών είναι οι ακόλουθες:

Μέχρι τις 27 Μάρτη, τα κόμματα πρέπει να έχουν επιδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τις δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών. Αυτοί ανακηρύσσονται από το Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή στις 28 Μάρτη.

Μέχρι τις 29 Μάρτη οι νομάρχες της χώρας πρέπει να καθορίσουν τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας. Επίσης, τα αρμόδια δικαστήρια κληρώνουν και διορίζουν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών τους.

Μέχρι τις 31 Μάρτη, τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι υποχρεούνται να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων. Επίσης, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, τα κόμματα πρέπει να ορίσουν άλλον.

Μέχρι τις 3 Απρίλη οι νομάρχες πρέπει να γνωστοποιήσουν στους δήμους και τις κοινότητες του νομού τα εκλογικά τμήματα, τα οποία αναρτούν σε δημόσιους χώρους. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που διορίστηκαν.

Λήγει στις 4 Απρίλη η προθεσμία γνωστοποίησης από τον νομάρχη των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών, ενώ μέχρι τις 5 Απρίλη οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θα πρέπει να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα ψηφοφορίας.

Στις 6 Απρίλη λήγει η προθεσμία για την άφιξη των εφόρων και τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους. Τέλος, στις 8 Απρίλη λήγει η προθεσμία αλλαγής, από τον οικείο Νομάρχη, καταστήματος ψηφοφορίας για λόγους ανωτέρας βίας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ηξεις αφήξεις για τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Χωρίς εκπλήξεις δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού, πλην ελαχίστων περιφερειών όπου ακόμα εκκρεμεί η κατάρτισή τους. Επεσε έτσι η «αυλαία» ενός σίριαλ, το κάθε επεισόδιο του οποίου περιλάμβανε την πανηγυρική ανακοίνωση ενός κάθε φορά υποψηφίου (κατά προτίμηση γνωστού στο ευρύ κοινό).

Εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να βγει η πολιτική ζωή «από τον αναγκαστικό κεντροδεξιό μονόδρομο» και να μπει βεβαίως στους «εναλλακτικούς δρόμους των προοδευτικών εξελίξεων»...

Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΝ μετά τις εκλογές και να δώσει σαφή απάντηση για το αν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Οι ήξεις - αφήξεις απαντήσεις του είναι ενδεικτικές της προσπάθειας του Ν. Κωνσταντόπουλου να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά και σκιαγραφούν προθέσεις και επιδιώξεις.

Σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν, οι απαντήσεις του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «σκοπίμως ασαφείς». Απάντησε λοιπόν ότι «με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο αναδεικνύονται αυτοδυναμίες», ότι «στην κεντροδεξιού μονοδρόμου πολιτική ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση», ότι «μας ενδιαφέρει η συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς», ενώ τόνισε: «Παραμένει η πρότασή μας για τους εναλλακτικούς δρόμους προοδευτικών εξελίξεων. Παραμένει ο αγώνας μας για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό, για την αλλαγή στις πολιτικές, στις δομές, στις επιλογές, στους συσχετισμούς, στο πολιτικό σκηνικό».

Στην επόμενη ερώτηση για το τι θα πράξει ο Συνασπισμός σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ενός κόμματος, απάντησε: «Πάμε στις εκλογές με βασικό στόχο να είμαστε όσο γίνεται πιο ισχυροί, για να μπορούμε να έχουμε αποφασιστικό και δημιουργικό ρόλο στις οποιεσδήποτε εξελίξεις»!

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανακάλυψε τη ... δεοντολογία η κυβέρνηση

Τη... δεοντολογία στον προεκλογικό αγώνα ανακάλυψε ξαφνικά η κυβέρνηση. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τους όρους προβολής των πολιτικών κομμάτων επισημάνθηκαν φαινόμενα παρανομίας από υποψήφιους βουλευτές, απέναντι στα οποία «η Διακομματική θα είναι αυστηρή» - όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Την ίδια αυστηρότητα, όμως, αρνήθηκε η κυβέρνηση να επιδείξει απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια και το μεγάλο κεφάλαιο που τα ελέγχει, τα οποία παραβιάζουν ακόμα και την αρχή της αναλογικής ισότητας στην προβολή των κομμάτων.

Τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα εξακολουθούν να «κόβονται» και κατά συνέπεια η πληροφόρηση του λαού για τις θέσεις και τα προγράμματά τους είναι ελλιπής.

Στη χτεσινή της συνεδρίαση, η Διακομματική Επιτροπή προσπέρασε το μείζον ζήτημα του άνισου προεκλογικού αγώνα και στάθηκε στην παραβίαση από υποψηφίους της απαγόρευσης ανάρτησης πανό, αεροπανό και αφισοκόλλησης. Η εικόνα που είχε μέχρι χτες η Διακομματική Επιτροπή ήταν πως πέντε υποψήφιοι (4 της ΝΔ και ένας ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν αφαιρέσει αφίσες, πανό και αεροπανό που είχαν κολλήσει ή αναρτήσει με εξωτερικούς χώρους. Επίσης, πως ορισμένοι υποψήφιοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλονται πρόστιμα από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που φτάνουν μέχρι τα 20 εκατομμύρια δραχμές.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης επανέλαβε τη διαφωνία του Κόμματος στη λεγόμενη αναλογική ισότητα, καθώς δε διασφαλίζει ισότιμους όρους στην προβολή των κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ