ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύσταση Συμβουλίου για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν δώσει την εντολή τους να προχωρήσει η Μπολιβαριανή Διαδικασία

Associated Press

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν δώσει την εντολή τους να προχωρήσει η Μπολιβαριανή Διαδικασία
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανικού μηχανισμού που θα υλοποιήσει τους «πέντε στρατηγικούς άξονες της πορείας της χώρας προς το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό», μίλησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες εγκρίνοντας τη δημιουργία ενός συμβουλίου για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση και τη λαϊκή εξουσία.

Ο Τσάβες τόνισε ότι η σύσταση του Συμβουλίου θα σημάνει και την έναρξη των διαδικασιών «του εξουσιοδοτικού νόμου, της σοσιαλιστικής συνταγματικής μεταρρύθμισης, της λαϊκής Παιδείας, της νέας γεωμετρίας της εξουσίας και της κοινοτικής εξουσίας», τομείς που ο ίδιος έχει ονομάσει τους «πέντε στρατηγικούς άξονες» ή τους «πέντε κινητήρες».

Για να γίνει εφαρμόσιμος ο «εξουσιοδοτικός νόμος», ο Τσάβες υπέγραψε διάταγμα με το οποίο δημιουργείται επιτροπή για το συντονισμό, την ενεργοποίηση και την εφαρμογή των νόμων, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Χόρχε Ροντρίγκες, του υπουργού για τη Λαϊκή Εξουσία και Συμμετοχή και την Κοινωνική Ανάπτυξη, Νταβίντ Βελάσκες, και ακόμη των Φρανκ Φιντέλ Μανρίκε, Σαντιάγο Αρκονάδα, Μαργκό Γκοντόι και Εκτορ Γκροβ. Στην επιτροπή θα μετέχουν ακόμη αρκετοί κυβερνητικοί υπουργοί. Ο Τσάβες είπε ότι θα προωθήσει νόμο που θα ορίζει τους ανώτατους μισθούς των κρατικών λειτουργών.

Ο Ούγο Τσάβες κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας να δώσει μάχη εναντίον «των προνομίων του αστικού κράτους», και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να φροντίσουν ώστε να απεμποληθούν τα «παλιά ήθη» των δομών διακυβέρνησης. «Αν δεν το επιτύχουμε, αν δεν κερδίσουμε χρόνο, αν δεν κάνουμε κι άλλες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, αν δεν απεμπολήσουμε τα παλιά ήθη, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αβυσσαλέες ταξικές διαφορές, τα παράλογα προνόμια του αστικού κράτους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», επισήμανε.

  • Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο αναμενόταν να ξεκινήσουν αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) οι διήμερες εργασίες της Συνόδου του Mercosur, της Κοινής Αγοράς του Νότου, της εμπορικής συνεργασίας όπου συμμετέχουν η Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται η είσοδος της Βολιβίας. Θα παραβρεθούν οι πρόεδροι αυτών των χωρών όπως και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ρ. Κορέα.
ΒΟΛΙΒΙΑ
Με δημοψήφισμα η αποπομπή πολιτικών

ΛΑ ΠΑΣ.--

Τον κυβερνήτη της Κοτσαμπάμπα, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, κατέστησε υπεύθυνο για τις συγκρούσεις και τα πολύ βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην επαρχία, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Κοτσαμπάμπα.

Στην Κοτσαμπάμπα, που τελεί υπό σχεδόν εξεγερσιακό καθεστώς, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων για δεύτερη εβδομάδα, με βασικό αίτημα την απομάκρυνση του Ρέγιες Βίγια, κατ' αρχήν για την πρόθεσή του να προωθήσει δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της επαρχίας, καθώς επίσης και για την καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα όταν αντέδρασε στις προθέσεις του. Οπως τώρα έχει αντιδράσει και το Ελ Αλτο ενάντια στο κυβερνήτη της Λα Πας, Χοσέ Λουίς Παρέδες.

Βέβαια, ο πρόεδρος Μοράλες μπορεί να κατέστησε υπεύθυνο τον κυβερνήτη, εντούτοις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος Αλεξ Κοντρέρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο έναν κυβερνήτη, τον Ρέγιες Βίγια, και όχι το «επαναστατικό συμβούλιο» που ανακήρυξε το λαϊκό κίνημα, επιζητώντας και τη νομιμοποίησή του από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χτες, η κυβέρνηση προετοίμασε και ανάλογο νόμο που θα καταθέσει προς ψήφιση «τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα στην εφημερίδα «Opinion». Ο νόμος αυτός προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αποπομπή αιρετού, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο, για κυβερνήτες ή και δημάρχους, για περιπτώσεις διαφθοράς, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μη τήρησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.

ΣΕΡΒΙΑ
Εκλογές με τις «ευχές» της Γερουσίας των ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ανάσα πριν τις σερβικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε χτες ομόφωνα ψήφισμα υποστήριξης στις «δημοκρατικές δυνάμεις» της Σερβίας (που η Ουάσιγκτον δημιούργησε για να πετύχει την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς το 2000).

«Από μία σταθερή και ισχυρή Σερβία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η σταθερότητα της περιοχής. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τη Σερβία, στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα που υπέβαλαν οι γερουσιαστές Τζορτζ Βοΐνοβιτς, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, Τζο Λίμπερμαν και Τσακ Χάιγκελ.

Επίσης χτες, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του για το μελλοντικό καθεστώς του προτεκτοράτου θα δοθούν στις 26 του μήνα στις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους προεξοφλούσαν μία διπλωματική αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θεωρώντας ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί σε μία πρόταση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι προέβλεπαν έτσι ότι η πρόταση που θα υποβάλει ο Αχτισαάρι τις επόμενες μέρες θα προβλέπει μία περιορισμένης μορφής «ανεξαρτησία» για το Κοσσυφοπέδιο, με βέβαιη την πλήρη εξάρτησή του απ' την πολιτική, διοικητική και αστυνομική κηδεμονία της ΕΕ.

Διόλου τυχαία, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασε την επιθυμία του Βερολίνου για ένα «συμβιβασμό αποδεκτό» απ' την αλβανική πλειοψηφία και τη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, τασσόμενος υπέρ μίας «επαρκώς διαφοροποιημένης αποκέντρωσης»...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διαμαρτυρίες συνταξιούχων και αγροτών

ΣΟΦΙΑ.--

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Χιλιάδες Βούλγαροι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθούν για τις ιδιαίτερα χαμηλές συντάξεις τους, που φτάνουν περίπου τα 50 ευρώ το μήνα. Τα περίπου 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχων στη Βουλγαρία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και χαρακτηρίζουν την αύξηση των μισθών τους κατά 8,5% από τον ερχόμενο Ιούλη «κοροϊδία».

Παράλληλα, εκατοντάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πρόγραμμα «Natura» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα χαρακτηρίσει το 20% του εδάφους της χώρας περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι πιθανά θα υπάρξει περιορισμός στην αγροτική αξιοποίηση.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Φοιτητικές διαδηλώσεις για την κατάργηση των διδάκτρων

ΒΙΕΝΝΗ.-

Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη και στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, το Γκρατς, οι οποίες αποτέλεσαν, όπως τόνισαν οι διαδηλωτές, την απαρχή μαζικών κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων των Σοσιαλδημοκρατών σε ό,τι αφορά την κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων, αλλά και για την αθέτηση άλλων υποσχέσεων του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Αλφρεντ Γκούζενμπάουερ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη βδομάδα - τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 1ης Οκτώβρη - σχηματίστηκε κυβέρνηση «ευρύτερου συνασπισμού» ανάμεσα στο νικητή των εκλογών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» και το μέχρι πρόσφατα αντιπολιτευόμενο «Λαϊκό Κόμμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ