ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική και τα αυταρχικά μέτρα που τη συνοδεύουν

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στα νέα μέτρα καταστολής και την αστυνομοκρατία που προωθεί η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει τα παρακάτω:

«

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει την εκτεταμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, το κλίμα αστυνομοκρατίας και μαζικού εκφοβισμού που προωθείται από την κυβέρνηση και τους απολογητές - υποστηρικτές του συστήματος προκειμένου να αποτρέψουν το λαό, τη νεολαία να μπουν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό το παιχνίδι παίζεται σε βάρος του λαού με τις προβοκάτσιες στην αμερικάνικη πρεσβεία, το παιχνίδι των κουκουλοφόρων (που κρύβονται από το λαό) παίζοντας κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ. Καλλιεργούν το έδαφος για να περνούν μέτρα αστυνομοκρατίας και καταστολής.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες της Αθήνας,

Η επιχείρηση αυτή που στήνεται μπροστά στα μάτια μας έχει στόχο να αποδεχτεί ο λαός την αστυνομοκρατία, τις "χαφιεδοκάμερες", που τάχα θα τον προστατέψουν απ' την εγκληματικότητα, να αποδεχτεί τον περιορισμό και το χτύπημα των διαδηλώσεων που τάχα αυτές είναι που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία, την εμπορική κίνηση των καταστημάτων.

Ο λαός της Αθήνας δεν υποφέρει από τις διαδηλώσεις, αλλά από την κυβερνητική πολιτική. Τους εργαζόμενους, τους μαθητές και σπουδαστές, τους επαγγελματίες, τους βγάζει στο δρόμο η πολιτική που στερεί τη δουλιά, τη μόρφωση και το βιβλίο, η πολιτική που οδηγεί στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από τη λιτότητα, την ακρίβεια και την ανεργία. Τώρα επιδιώκουν να στερήσουν στο λαό το δικαίωμα να παλεύει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Να τον κρατούν αλυσοδεμένο για να μην αντιδρά όταν ληστεύεται το εισόδημά του, όταν χτυπιέται το δικαίωμά του στη δουλιά, στη δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Φοβούνται τους αγώνες, την οργή του λαού.

Εχει βαριές ευθύνες η ΝΔ που προωθεί τα αντιδημοκρατικά μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις και τις προτάσεις του στην πράξη σιγοντάρει στην ενίσχυση των αντιδημοκρατικών μέτρων. Αποτέλεσε άλλωστε και δική του πολιτική η προώθηση σωρείας αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων στη Βουλή, μαζί με τη ΝΔ, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας σας καλεί να απορρίψετε αποφασιστικά τα σχέδια της κυβέρνησης για να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση τα συστήματα των χαφιεδοκαμερών που εγκατέστησαν και λειτουργούν. Να γίνει ανενεργός στην πράξη η απαράδεκτη "Εγκύκλιος" της ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα ένα δρόμο έχει μπροστά του. Την αντίσταση στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία. Τη μαζική, οργανωμένη πάλη με αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αποφασιστικά να εκδηλώσει την ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική και στα αυταρχικά μέτρα που τη συνοδεύουν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αναντικατάστατος» σύμμαχος το ΠΑΣΟΚ

Διαμορφώνεται μια ισχυρή συμμαχία, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, που στηρίζει τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και την εγκατάσταση των χαφιεδοκαμερών

Στη στρατηγική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται η κυβέρνηση για να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με πρώτες αυτές στην ανώτατη παιδεία.

Η «άνεση» με την οποία η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση του νέου νόμου -πλαίσιο για τα ΑΕΙ και προχωρά στην εγκατάσταση ενός εκτεταμένου μηχανισμού παρακολούθησης μέσω των χαφιεδοκαμερών, στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι αισθάνεται «ζεστή την πλάτη της» εξαιτίας της απλόχερης συναίνεσης που προσφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις επιλογές.

Κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενα στην εγκατάσταση των χαφιεδοκαμερών έλεγαν χτες στους δημοσιογράφους ότι «διαμορφώνεται μια ισχυρή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ», που διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά. Ανοιχτά το είπε ο υπουργός Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος όταν του επισημάνθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνο «υπό προϋποθέσεις» για τη λειτουργία των καμερών, «σαν έτοιμος από καιρό» απάντησε: «Ωραία. Αρα λοιπόν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Η συμβολή του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται στο ότι διευκολύνει ώστε να παρουσιαστούν οι δρομολογημένες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ως «η μοναδική λύση» και απαίτηση «της πλειοψηφίας του λαού». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της ΝΔ δε φείδονται καθόλου εγκωμιαστικών σχολίων ειδικά για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωναν ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει καθημερινά πλάτες στην αντιδραστική πολιτική, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, από τη χτεσινή μόνο μέρα, την ευθεία προτροπή από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο Πολυτεχνείο και κατάργηση του ασύλου ως «απάντηση» στη δράση των κουκουλοφόρων, αλλά και την τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου για αποσύνδεση του Κυπριακού από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

«Ενθαρρημένη» η κυβέρνηση ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους, αλλά και μέτωπο σε όσους αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιδραστική πολιτική. Στο γνωστό ρόλο του «λαγού» ο Β. Μεϊμαράκης, έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, δείχνοντας την ενόχληση επειδή «μπερδεύονται στα πόδια] της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεργασία που είχε με τον Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Αμυνας επέρριψε τις ευθύνες στο ΑΣΕΠ ...γιατί δε γίνονται διορισμοί στα νοσοκομεία, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιατί δεν εγκαθίστανται οι κάμερες και δε δημοσιοποιούνται τα ονόματα των φυγόστρατων, κ.ο.κ. «Παίζοντας» με το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών, που αποτελούν άλλοθι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ο υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι οι Αρχές ευθύνονται για «ορισμένες περιοριστικές κινήσεις της κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού του ρόλου τους μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, πράγμα που όμως μάλλον απέκλεισε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπερασπίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, την εγκατάσταση των χαφιεδοκαμερών επειδή έτσι τάχα «εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον»...

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στόχος τα πολιτικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα

«Οι κουκουλοφόροι πάντα κινούνται στη γραμμή του σκότους. Και στο σκότος κινούνται και οι μηχανισμοί. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτές τις επιλογές και πολιτικές πρακτικές».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αμέσως μετά την τελετή εγκατάστασης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της πρωτεύουσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το αν οι κουκουλοφόροι καλύπτονται από πολιτικά κόμματα. Αναφερόμενος, δε, στο θέμα της ρουκέτας κατά της αμερικάνικης πρεσβείας και τη λειτουργία των καμερών, τόνισε: «Οι ρουκέτες, δείχνουν και αυτές μια κατεύθυνση. Θέλουν να περιορίσουν παραπέρα τα πολιτικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Θα αγωνιστούμε για περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και ενάντια στον περιορισμό τους».

Δήλωση για το θέμα των καμερών έκανε και ο Κ. Σκανδαλίδης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο οποίος είπε ότι πρέπει να προστατεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και πως όπου υπάρχουν κάμερες, να μην είναι ασύδοτος ο κρατικός μηχανισμός.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και την Αναστασία Μοσχόβου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», αναχωρούν σήμερα Παρασκευή, για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΚΚ Τουρκίας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει επίσης μέρος και στη διεθνή συνάντηση που διοργανώνει το ΚΚ Τουρκίας στο πλαίσιο του συνεδρίου του, με θέμα «Το Ανατολικό Ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ